Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Μητσοτάκης – Χριστοδουλίδης: Θεσμοθετείται ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου

Για «νέα σελίδα συντονισμού» μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ανακοινώνοντας τη θεσμοθέτηση ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Είναι μία διαδικασία οργανωμένου διακυβερνητικού διαλόγου που ενδεχομένως έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί εδώ και καιρό. Πιστεύω ότι στην πρώτη μας συνεδρίαση θα μπορέσουμε να συζητήσουμε πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να θέσουμε κοινούς στόχους. Συνεχίζουμε την κοινή μας πορεία με την Αθήνα πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος στον Κύπριο πρόεδρο παρατήρησε πως ανέλαβε καθήκοντα «εν μέσω μεγάλης γεωπολιτικής ρευστότητας με την πληγή του πολέμου στην Ουκρανία ανοιχτή και τον αναθεωρητισμό να εκφράζεται απροκάλυπτα» για να τονίσει πως «η ενίσχυση της συστράτευσης μεταξύ της Ελλάδος και της Κύπρου είναι αναγκαία όσο ποτέ». Σημείωσε ακόμη πως η στενή συνεργασία Αθήνας – Λευκωσίας ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Είμαι έτοιμος σε αυτό το νέο σου ξεκίνημα να συνεχίσουμε το μεγάλο μας κοινό όραμα για την οριστική επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών» πρόσθεσε. Συμπλήρωσε ακόμη πως «αν η τουρκική αδιαλλαξία εμπόδιζε κάθε βήμα», η εμπειρία του κ. Χριστοδουλίδη ως υπουργού Εξωτερικών τον κάνει πιο αισιόδοξο και επεσήμανε την ανάγκη να εκκινήσει ο διάλογος για το Κυπριακό, πιθανό μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπλοκή.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «μετά από μία περίοδο απαράδεκτων προκλήσεων και επιθετικής συμπεριφοράς βιώνουμε σήμερα – στη συνέχεια των φονικών σεισμών –  μία αποκλιμάκωση και μία πιο θετική συμπεριφορά». «Στη στάση αυτή εμείς ανταποκριθήκαμε και θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε ό,τι αποσκοπεί στη μείωση της έντασης» είπε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «μία τέτοια βελτίωση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό».

«Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουν όσα μας πόνεσαν»

Στην αρχή των δηλώσεών του ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην τραγωδία στα Τέμπη, επαναλαμβάνοντας τη βούληση της κυβέρνησης «να αλλάξουν όλα».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των δύο Κυπρίων που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και τόνισε πως «Ελλάδα και Κύπρος θα είναι μαζί και σε αυτή τη δοκιμασία».

«Όσο λυπημένοι και θυμωμένοι νιώθουμε, τόσο αποφασισμένοι είμαστε να αλλάξουν όσα μας πόνεσαν, κενά δεκαετιών στις υποδομές αλλά και απαράδεκτες συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων που έρχονται από το χθες» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Διαβεβαίωσε ακόμη πως «αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη εκ μέρους του πολιτικού συστήματος» θα είναι «πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί από τη χώρα κάθε νησίδα του αναχρονιστικού κράτους».

Ν. Χριστοδουλίδης: Δεν μπορεί η Κύπρος να παραμένει μοιρασμένη και υπό κατοχή

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες που είχε με τον κ. Μητσοτάκη και υπογράμμισε τους αδελφικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Η πρώτη μου επίσκεψη ως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα δεν είναι απλά συμβολικής σημασίας, αλλά έχει ιδιαίτερη ουσιαστική σημασία λαμβάνοντας υπόψη τις κοινές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις κοινές επιδιώξεις σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο, όσο και εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το Κυπριακό ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της Ε.Ε. την προσπάθεια να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες» δήλωσε.

Αναγνώρισε παράλληλα πως «τα δεδομένα δεν είναι εύκολα» και πως υφίστανται δυσκολίες αλλά, όπως έσπευσε να προσθέσει, «η παρούσα κατάσταση των πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Δεν μπορεί η Κύπρος να παραμένει μοιρασμένη και υπό κατοχή» ανέφερε.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα ο κ. Χριστοδουλίδης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα ενώ είχε συνάντηση και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο κ. Χριστοδουλίδης στην Αθήνα μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κρατείται μέχρι να απολογηθεί ο Φλώρος: Ασκήθηκε δίωξη για κακούργημα – Κινδυνεύει με 10ετή...

Ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών Κωνσταντίνος Φλώρος αντιμετωπίζει το κακούργημα της επίθεσης σε βουλευτή κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής...

Μητσοτάκης για το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”: Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο

«Υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση (..) Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο, με ιερή προτεραιότητα...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για τις ευρωεκλογές τέθηκαν οι «Σπαρτιάτες». Υπενθυμίζεται ότι υπομνήματα είχαν καταθέσει στον...

Ρέντη: Πώς οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών

Την συμμορία χούλιγκαν που εμπλέκεται μεταξύ άλλων στην δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών στου Ρέντη που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Αρχιφύλακα Γεώργιου...
Δύο αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής και δύο ερωτήματα για τον Κώστα Τασούλα

Βουλή: Οργή του Τασούλα για το επεισόδιο – Αποπομπή 15 ημερών για τον Φλώρο...

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής στην βίαιη επίθεση του πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνος Φλώρος, στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη...

Ακροδεξιοί τραμπουκισμοί στη Βουλή: Ο Φλώρος χτύπησε τον Γραμμένο της Λύσης που τον εξύβριζε...

Με τέτοια πρόσωπα που έχουν εκλεγεί βουλευτές φυσιολογική εξέλιξη είναι αυτή που συνέβη σήμερα. Σοβαρό επεισόδιο στη Βουλή με τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενος απο...

Διακοπές Ρεύματος ΔΕΗ: Χωρίς ρεύμα την Πέμπτη (25/04) αυτές οι περιοχές της Αθήνας!

Σε πολλές περιοχές της Αττικής θα σημειωθεί προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος την Πέμπτη (25/4/2024). Πόση ώρα θα κρατήσει η διακοπή ρεύματος και τι ώρες θα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης για το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”: Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο

«Υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση (..)...

Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία-Καλαμπάκα του Ε65: Δρομολογούνται και άλλα μεγάλα έργα

Τα εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου Ε65 πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο...

Μητσοτάκης: Η αναβάθμιση της οικονομίας φέρνει μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις και επιδόματα

Στην αναβάθμιση της ελληνικής Οικονομίας και στις δυνατότητες που έδωσε για την αύξηση του...

Μητσοτάκης από Αγ. Δημήτριο: Μοναδικό μέλημα της αντιπολίτευσης είναι πώς θα πέσω εγώ, όχι μια πρόταση διακυβέρνησης

Βόλτα σε καφέ και μαγαζιά του Αγίου Δημητρίου, όπου συνομίλησε με κατοίκους και πολίτες,...