Συνέντευξη για το αποτέλεσμα και το μήνυμα της κάλπης των Ευρωεκλογών, έδωσε ο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα πρόωρων εκλογών, ντρίμπλαρε για τον ανασχηματισμό λέγοντας ότι δεν θα γίνει μέχρι την Παρασκευή ενώ τόνισε ότι η κυβέρνησή του πήρε το μήνυμα και δεν θα κατεβάσει τον πήχη αλλά θα τον υπερβεί. Για την ακρίβεια είπε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες αλλά δεν θα γίνουν κινήσει πανικού, τόνισε ότι αποδοκιμάστηκε η τακτική της αντιπολίτευσης με τα λεφτόδεντρα.
Ο πρωθυπουργός παράλληλα διεμήνυσε ότι «Το 41% δεν υπάρχει σήμερα» ενώ φρόντισε να στείλει μήνυμα και σε υπουργούς και στελέχη της ΝΔ: «Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά» προσθέτοντας ότι«αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά».
Παραδέχθηκε ότι η ΝΔ υπέστη ζημιά από το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, αλλά ξεκαθάρισε ότι το πιστεύει βαθιά, δεν θα το πάρει πίσω, ούτε θα κάνει αλλαγές. Είπε ακόμη ότι ως προς την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών «καταλαβαίνουμε τις αντιδράσεις» αλλά διεμήνυσε ότι «θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις, καμία αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας».
Για τις εκλογές είπε: «Υπήρχαν πολίτες που δεν ψήφισαν επειδή δεν τους πείσαμε ότι οι κάλπες ήταν σημαντικές, αλλά και πολίτες που ήθελαν να μας στείλουν μήνυμα. Μιλούσα ήδη πριν την κάλπη για την ακρίβεια και για το πώς η ανάπτυξη πρέπει να φτάσει σε όλους και για τις παθογένειες του βαθέος κράτους. Αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιοι πολίτες επέλεξαν μέσω της φωνής ή της σιωπής τους να μας στείλουν αυτό το μήνυμα, αλλά πρέπει να τονίσω ταυτόχρονα ότι αποδοκιμάστηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση και ειδικά εκείνη των λεφτόδεντρων, κι αυτό είναι ένδειξη ωριμότητας της κοινωνίας, ότι αποκήρυξε τις εύκολες λύσεις,. Ξεράθηκαν τα λεφτόδεντρα και ελπίζω να μην προσπαθήσουν να τα φυτέψουν πάλι γιατί δεν προσφέρεται το έδαφος της πατρίδα μας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη: «Ήταν μια δύσκολη προεκλογική εκστρατεία, κουραστική, έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου και ευχαριστώ τα στελέχη για τον αγώνα, αλλά δεν θα το κρύψω, το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε και αυτό με κάνει να προβληματίζομαι αλλά και να είμαι με ένα παράξενο τρόπο ανακουφισμένος, επειδή πιστεύω πάντα στη σοφία του ελληνικού λαού. Είναι καλύτερα που έστειλε τώρα το μήνυμα, γιατί έχουμε ακόμα τρία χρόνια μπροστά μας και χρέος μου είναι να αποκωδικοποιήσω σωστά τα μηνύματα και να προχωρήσω στις διορθωτικές κινήσεις που θα δείξουν στους πολίτες ότι λάβαμε το μήνυμά τους. Οι περισσότεροι που δεν ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία δεν πήγαν αλλού, είπε, αλλά δεν ψήφισαν. «Είπαν με τον τρόπο τους σας εμπιστευόμαστε αλλά γίνετε καλύτεροι. Τα προβλήματα δεν έχουν ιδεολογική ταμπέλα. Όταν πρέπει να φτιάξουμε νοσοκομεία, αυτό δεν είναι ιδεολογική πολιτική. Το ίδιο όταν αντιμετωπίζουμε μονοπωλιακές πρακτικές και ζητήματα της καθημερινότητας. Αυτά απασχολούν τον κόσμο. Το 41% δεν υπάρχει σήμερα. Και αυτό μπορεί να είναι ανακουφιστικό. Είδα τον κόσμο από πολύ ψηλά, είναι η ώρα να τον δούμε και από πιο χαμηλά, δεν είναι κακό αυτό. Σε ανύποπτο χρόνο έχω πει πως αξιολογώ τις συμπεριφορές», είπε.
Για την ακροδεξιά είπε και την διαρροή ψήφων είπε: «Σταγόνα στον ωκεανό οι διαρροές προς τα δεξιά σε σχέση με αυτούς που δεν πήγαν να ψηφίσουν».
Για την ακρίβεια τόνισε: «Ίσως χρησιμοποιήσαμε κάποιες φορές λάθος γλώσσα – για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Μόνο σημειακές διορθώσεις για τον νόμο. Όχι στις κινήσεις πανικού για την ακρίβεια.
Θα έλθουν νέες παρεμβάσεις για την ακρίβεια. Αρχίζουμε να βλέπουμε μία αποκλιμάκωση των τιμών, δεν είμαστε ικανοποιημένοι, πρέπει να το δούμε αυτό με πολύ μεγαλύτερη ένταση. Μας είπαν οι πολίτες ότι η ακρίβεια είαι το πρώτο πρόβλημα. Θα προχωρήσουμε σε επιμέρους διορθώσεις, χωρίς αλλαγή φορολογικής πολιτικής».
Για το νομοσχέδιο με τα ομόφυλα ζευγάρια ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η ΝΔ υπέστη ζημία από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Συζητούσαμε ένα μήνα για ένα θέμα που στην πραγματικότητα αφορούσε πολύ λίγους. Δεν τίθεται θέμα τεκνοθεσίας. Κάναμε το δίκαιο και το σωστό αλλά στενοχωρήσαμε παραδοσιακούς ψηφοφόρους μας».
Για τη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών: «Καταλαβαίνουμε τις αντιδράσεις. Θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις. Αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.