Πέμπτη, 15 Απρίλιος, 2021
19.1 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1912 ο «Τιτανικός» βυθίζεται, έπειτα από ένα φοβερό χτύπημα με παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό. Από τους 2.340 επιβαίνοντες, χάνονται στα παγωμένα νερά οι...

Μητσοτάκης: Εάν δεν είχαμε επιβάλει το lockdown τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά

Τα επόμενα βήματα σε σχέση με την σταδιακή επαναλειτουργία οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, η πορεία του εμβολιασμού, αλλά και η οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Η πορεία του εμβολιασμού, αλλά και η οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

O κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι ως τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να πει ακόμη εάν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα, ενώ εκτίμησε ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα.

Απηύθυνε επίσης έκκληση στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει συζήτηση σε ουδέτερο χρόνο, από το φθινόπωρο, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.
Όσον αφορά την οικονομία προανήγγειλε ότι δεν θα έχουμε εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών και ότι έχει αποφασ΄σιει εξάντληση της τερταετίας.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων, σημειώνοντας ότι αυτό κατέστη εφικτό διότι η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς και θα μπορεί να προμηθεύσει σε πρώτη φάση μαθητές και εκπαιδευτικούς και μετά όλο τον πληθυσμό της χώρας με δωρεάν self-test.

Όπως είπε, εντός 10 ημερών από τη στιγμή που έχουν έρθει και τα υπόλοιπα self-test τα οποία έχουμε αγοράσει, θα μπορούμε να ανοίξουμε την διάθεσή τους και στον υπόλοιπο πληθυσμό, ξεκινώντας και πάλι από τους εργαζόμενους ανάλογα με την προτεραιοποίηση που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, οι οποίοι μας συμβουλεύουν.

Δεν είχε απάντηση για το τι θα γίνει το Πάσχα

Σε σχέση με το Πάσχα ξεκαθάρισε ότι “δεν είμαι σε θέση να απαντήσω ακόμη, σημειώνοντας ότι “θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών, οι οποίοι θα μας το πουν αυτό”

Ξεκαθάρισε όμως ότι σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί με πολιτική απόφαση το ελεύθερο μετακίνησης.

Σε σχέση με την εστίαση τόνισε πως όταν ανοίξει, θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους, εκτιμώντας ότι αυτό θα συμβεί μετά το Πάσχα.

Δεν μετάνιωσε για το lockdown

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε απολύτως πεπεισμένος ότι εάν δεν είχαμε επιβάλει αυτό το lockdown τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά, τόνισε ότι οι δύο λόγοι για τους οποίους δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα ήταν η μετάλλαξη του ιού, η οποία τον κάνει πολύ πιο μεταδοτικό και η φυσική κούραση του κόσμου, στην οποία- όπως είπε- “είναι πάρα πολύ δύσκολο κανείς να απαντήσει με παραπάνω καταστολή”.

“αυτή τη στιγμή με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων που έχουμε, θα έχουμε ήδη καταφέρει τον Ιούνιο να εμβολιάσουμε με μία δόση ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού”

Αναγνώρισε ότι έχουν υπάρξει αντιφατικές δηλώσεις και κυβερνητικών στελεχών, για τις οποίες “αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη”.

Σε ότι αφορά τις ανάσες ελευθερίας με τις διαδημοτικές μετακινήσεις, εκτίμησε ότι το μέτρο αυτό λειτούργησε σωστά και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης και τις καθημερινές λέγοντας: “Είναι κάτι το οποίο θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί. Εφόσον δουλεύει καλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί, πιστεύω, να γίνει και τις καθημερινές”.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι “αυτή τη στιγμή με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων που έχουμε, και αν δεν έχουμε κάποια δυσάρεστη έκπληξη, θα έχουμε ήδη καταφέρει τον Ιούνιο να εμβολιάσουμε με μία δόση ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού” και πρόσθεσε: “Πιστεύω ακράδαντα ότι η ταχύτητα με την οποία προχωράμε στους εμβολιασμούς, σε συνδυασμό με τον καιρό, ο οποίος το ξέρουμε επιστημονικά ότι μειώνει τη μεταδοτικότητα, θα μας επιτρέψει να κάνουμε όχι απλά ένα κανονικό καλοκαίρι αλλά να είμαστε σε μία κατάσταση -γιατί κανονικό καλοκαίρι όπως το κάναμε το 2019 δεν θα είναι, θα υπάρχουν πάντα κάποια μέτρα προστασίας- αλλά να μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι μειώνεται τόσο γρήγορα η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που να μπορούμε με ασφάλεια πια να προχωρήσουμε στην επαναλειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας”.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι “προφανώς και δεν θέλουμε να ξανακλείσει, γιατί μετά θα πρέπει να συζητήσουμε τη λογική του εμβολιασμού από το Σεπτέμβριο, Οκτώβριο διότι είναι πολύ πιθανόν πια για τον Covid, όπως και για τη γρίπη, να χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο κάθε χρόνο”.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη να το κάνουν “τo συντομότερο δυνατόν”.

“Υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα αυτή την στιγμή για τις μεγάλες ηλικίες που ακόμα δεν έχουν κάνει το βήμα να πάνε να εμβολιαστούν. Πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, ώστε το τείχος ανοσίας να ξεκινήσει από τους ηλικιωμένους, όπως ήδη έχει ξεκινήσει, προς τους νεότερους. Είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας”, τόνισε.

Τι είπε για τους υγειονομικούς και το εμβόλιο

Όσον αφορά τους υγειονομικούς ανέφερε ότι στην παρούσα φάση δεν θέλει να δημιουργήσει εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε από διαφορετική οπτική το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, όπως έγινε στην Ιταλία.

“Θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά και κατά την άποψη μου σε ουδέτερο χρόνο, όταν δεν θα έχουμε τόση πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι”, τόνισε.

Όσον αφορά τον Σωτήρη Τσιόδρα τόνισε ότι συνομιλεί σχεδόν καθημερινά μαζί του και τρεις φορές τη βδομάδα έχουμε πρωινή σύσκεψη όπου βλέπουμε όλα τα δεδομένα.

Εκτίμησε ότι λείπει από την ενημέρωση “αλλά ο ίδιος πήρε την απόφαση, την οποία σέβομαι απόλυτα, να συμβουλεύει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά χωρίς να εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας”.

“Αν θέλετε την άποψή μου, πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που έγινε αυτό είναι γιατί και ο ίδιος στοχοποιήθηκε χυδαία όταν είχε πολύ μεγάλη επικοινωνιακή έκθεση”, πρόσθεσε..

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι τους τελευταίους δύο μήνες “το μήνυμα δεν ήταν όσο καθαρό θα ήθελα”, ενώ με αφορμή το γεγονός ότι υπήρξαν επιστήμονες που μειοψήφησαν και για το ζήτημα των σχολείων τόνισε ότι “θεωρώ πολύ πιο χρήσιμο αυτοί οι οποίοι μειοψήφησαν να μην βγουν στα κανάλια και να εξηγήσουν γιατί μειοψήφησαν από την στιγμή που υπάρχει μια απόφαση της Επιτροπής”.

Για την επίσκεψη στη Λιβύη

Όσον αφορά την επίσκεψη στην Λιβύη ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “αποκαταστήσαμε έναν δίαυλο ειλικρινούς επικοινωνίας με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία και κατέστησα απολύτως προφανές ότι για εμάς το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ένα μνημόνιο παράνομο το οποίο δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα -θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας- και υπενθύμισα επίσης στη λιβυκή κυβέρνηση ότι την ίδια άποψη με εμάς έχει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.

η Ελλάδα πέτυχε ουσιαστικά να καταστήσει μια ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο της θεματολογίας που η ίδια η Ευρώπη βάζει στο τραπέζι όταν συνομιλεί με την Τουρκία

“Νομίζω ότι οι θέσεις αυτές καταγράφηκαν με απόλυτη σαφήνεια και θεωρώ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Λιβύη έδειξε διάθεση να ξεκινήσει με την Ελλάδα απευθείας συνομιλίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών”, υπογράμμισε.
Επισήμανε επίσης ως προυπόθεση την αποχώρηση των στρατευμάτων ξένων χωρών, σημειώνοντας ότι “πρέπει να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα, αυτό είναι απαράβατος όρος προκειμένου η Λιβύη να λάβει και στήριξη από την Ευρώπη”.
Εκτίμησε ότι δεν θα συμβεί να ξαναδούμε το Oruc Reis να περιδιαβαίνει στο Αιγαίο “διότι η Ελλάδα πέτυχε ουσιαστικά να καταστήσει μια ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο της θεματολογίας που η ίδια η Ευρώπη βάζει στο τραπέζι όταν συνομιλεί με την Τουρκία”.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης “οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν απολύτως ξεκάθαρες, κάνουν λόγο για σταδιακή, αναλογική και ανατρέψιμη και ανατρέψιμη προσέγγιση με την Τουρκία”.

“Με άλλα λόγια δίνουμε στην Τουρκία την προοπτική να εκμεταλλευτεί τις θετικές πτυχές μιας θετικής ατζέντας με την Ευρώπη υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Και προφανώς μία από τις προϋποθέσεις είναι να μην παράγει η Τουρκία ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος και της Ελλάδος και της Κύπρου”, πρόσθεσε

Σε σχέση με το προσφυγικό τόνισε ότι “περιμένουμε από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, να κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να εμποδίζει τις παράνομες μεταναστευτικές ροές και βέβαια να δεχθεί επιστροφές από τα νησιά του Αιγαίου”.

“Υπάρχουν σήμερα 1.450 άτομα στα νησιά των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί σε τελεσίδικο στάδιο. Μπορούν και πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία. Θα ήταν ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα εάν η Τουρκία τους δεχόταν πίσω”, σημείωσε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ποιοι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις προστίθενται στα ειδικά μέτρα στήριξης

40ωρη εβδομαδιαία εργασία με 4 ημέρες εργασίας

Την εισαγωγή της τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου απασχόλησης. Ο εργαζόμενος, θα έχει την δυνατότητα να...

Έκτακτη συνάντηση Δένδια – Ερντογάν την Πέμπτη

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την παραμονή του στην Άγκυρα, την Πέμπτη, 15 Απριλίου, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ...

Καραγιάννης (ΓΓ Υποδομών): Τα 10+1 έργα που αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη (φωτό)

Στο διαδικτυακό συνέδριο «Prodexpo North 2021» για τα ακίνητα και τις ευρύτερες αναπτυξιακές προοπτικές της Βόρειας Ελλάδας, συμμετείχε, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης. Συγκεκριμένα...

Τα νέα αεροπλάνα του ΕΚΑΒ στην 356 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας(φωτό)

Τα αεροσκάφη αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» Δύο νέα ελικόπτερα αεροδιακομιδών προσγειώθηκαν στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» , και...
Κορωνοιός: 1176 κρούσματα - 30 θάνατοι και 406 οι διασωληνωμένοι

Κορωνοιός: 3.809 κρούσματα – 81 θάνατοι και 809 διασωληνωμένοι

Άλλα 3.809 κρούσματα ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για το τελευταίο 24ωρο. Το ίδιο διάστημα άλλοι 81 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ενώ 809...
ΣΥΡΙΖΑ: Οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεμελιά Μητσοτάκη

Κοντονής προς ΣΥΡΙΖΑ: Ο καθένας καταλαβαίνει ποιος εξυπηρέτησε οικονομικά συμφέροντα και ποιος αντιδρούσε σε...

Κατά την προσφιλή του συνήθεια το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποίησε τη κατάληξη της ομιλίας μου στη Βουλή, την οποία επιβεβαιώνω ως απολύτως ορθή...
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η ΕΕ θα παραλάβει νωρίτερα 50.000.000 δόσεις εμβολίων της Pfizer

Νωρίτερα θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, που έχουν αναπτύξει οι εταιρείες Pfizer/ΒιοΝtech, όπως ανακοίνωσε πριν από...

Βρείτε μας

7,790ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Επιχείρηση της ΔΙΜΕΑ σε οίκους ανοχής – Πρόστιμα για παράνομη λειτουργία

Σε εξέλιξη αυτή την ώρα επιχείρηση της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) σε οίκους...

ΕΟΔΥ: Δωρεάν έλεγχοι για τον κορωνοιό την Πέμπτη 15/4 σε 115 σημεία

Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται αύριο, Πέμπτη...

Κορωνοιός: 3.809 κρούσματα – 81 θάνατοι και 809 διασωληνωμένοι

Άλλα 3.809 κρούσματα ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για το τελευταίο 24ωρο. Το ίδιο...

Η ΕΕ θα παραλάβει νωρίτερα 50.000.000 δόσεις εμβολίων της Pfizer

Νωρίτερα θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού,...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή