Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022
25.7 C
Athens

Μητσοτάκης: Εκλογές σε 9 μήνες – Η στήριξη συνεχίζεται αλλά οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι

Το πολιτικό πλαίσιο ως την εκλογική αναμέτρηση του 2023 έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τονίζοντας ότι τους επόμενους 9 μήνες μέχρι τις εκλογές εκτός από τη συζήτηση και την έγκριση των νομοσχεδίων που αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά.

Στην ουσία το υπουργικό συμβούλιο θα αποτελέσει, όπως επισημάνθηκε, ένα πολιτικό κέντρο  στο οποίο θα γίνεται ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας, αλλά και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με ορίζοντα τις εκλογές του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Μητσοτάκης, που και στην εισήγησή του είχε τονίσει πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα δημοσιονομικά όρια για την στήριξη της ελληνικής κοινωνίας, δεν πρόκειται όμως να τα καταργήσει, διαμήνυσε ότι ” δεν θα ενδώσουμε σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων που μας δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών”.

Κατά την συζήτηση εκτιμήθηκε ότι όσο η Μόσχα θα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, τόσο η κρίση θα βαθαίνει.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις σε εθνικό επίπεδο επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και επαναβεβαιώθηκε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί, εκτιμήθηκε ωστόσο πως αν δεν γίνει κάτι δραστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κινδυνεύουν με κατάρρευση μεγάλες χώρες.

Όπως επισημάνθηκε, ο πρωθυπουργός είχε καταθέσει προτάσεις εδώ και πολλούς μήνες για την ανάγκη πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεσης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου και αυτό που συζητά σήμερα η Ευρώπη η Ελλάδα το έχει εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο από τον Ιούλιο με τον μηχανισμό που ανακτά τα κέρδη από τις εταιρείες στην πηγή για να τα επιστρέψει ως στήριξη στην κοινωνία.

“Έχει έρθει η ώρα να υλοποιηθούν όσα είχα εισηγηθεί στους ομολόγους μου προ εφτά μηνών για πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου και αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα”, τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ με αφορμή δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν για το ζήτημα αυτό τόνισε «κάλλιο αργά, παρά ποτέ»,  και επισήμανε ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση θα μεγαλώνει τα προβλήματα για όλους τους Ευρωπαίους.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο τόνισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει την στήριξη, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και τόνισε ότι τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα.

“Το λέω γιατί ακούω και διαβάζω για τσουνάμι παροχών στην ΔΕΘ. Αλλά σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων ο δημόσιος διάλογος πρέπει να βασίζεται στιν ρεαλισμό. Ο πραγματικός πληθωρισμός δεν χτυπιέται με πλαστές πληθωριστικές υποσχέσεις. Εξαντλούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια χωρίς όμως να τα καταργούμε”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το θέμα των επισυνδέσεων βρίσκεται πλέον στην ευθύνη της Βουλής και της Δικαιοσύνης και απόλυτη προτεραιότητά μας γίνεται η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.. Όπως είπε, “Πολιτεία και πολίτες θα πρέπει και πάλι να συστρατευθούν και τα κρατικά μέτρα, τα οποία είναι πολλά, θα πρέπει να συνδυαστούν και με αλλαγές στις ατομικές και στις οικογενειακές συμπεριφορές και οι συλλογικές πρόνοιες να πλαισιώνονται και από προσαρμογές στις προσωπικές μας συνήθειες”.

“Πρέπει και πάλι το κράτος να δείξει τόλμη και ευαισθησία και η κοινωνία με τη σειρά της να δείξει υπευθυνότητα”, σημείωσε και επισήμανε ότι “προσαρμόζουμε, ήδη, το σχέδιό μας για τις ενεργειακές ανάγκες που έρχονται, με σκοπό όχι μόνο την ενίσχυση των πιο αδύναμων, αλλά και τη συνολική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την πριμοδότηση της έξυπνης κατανάλωσης. Προανήγγειλε μάλιστα και εκστρατεία ευρείας ενημέρωσης για το ζήτημα αυτό, ώστε όλοι να μπορούν να πληροφορηθούν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους εξοικονόμησης ρεύματος, παράλληλα με τις γενικές ρήτρες, οι οποίες ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τη λειτουργία του Δημοσίου.

Με αφορμή και τις αναφορές Μακρόν στο “τέλος των βεβαιοτήτων», ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι “σε ένα περιβάλλον ασταθές, τα ισχυρά κράτη είναι μόνο τα σταθερά κράτη”. “Με τη θέση αυτή συμφωνούν -πιστεύω- όλοι οι Έλληνες και θα ήταν καλό να την αντιληφθούν και όσοι ποντάρουν σε διεθνείς δυσκολίες, για να κατασκευάζουν δήθεν εγχώριες κρίσεις”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Μίλησα γι’ αυτό στη Βουλή, δεν χρειάζεται να επεκταθώ. Το μήνυμα, εξάλλου, έχει σταλεί και εντός και εκτός συνόρων: η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, ούτε και αλλάζει τις ιστορικές της επιλογές. Μένει σταθερή στην τροχιά της Ευρώπης και της φιλελεύθερης δημοκρατίας, με μία κυβέρνηση που απαντά στις προκλήσεις της συγκυρίας, με σύμμαχο την κοινωνία, χωρίς να υποκύπτει ούτε σε πιέσεις, αλλά ούτε και στις όποιες δικές της αδυναμίες”.

“Σας βεβαιώνω, ότι πρώτος εγώ δεν ανέχομαι ούτε υποβολείς, ούτε συμβιβάζομαι με τα λάθη μας”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για “διεθνές περιβάλλον που το σκεπάζουν μαύρα σύννεφα, που προοιωνίζονται έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα” και υπογράμμισε ότι “η Ρωσία επιτίθεται συνολικά πλέον στην Ευρώπη, με όπλο το φυσικό αέριο”.
“Πρόκειται συνεπώς για μία πρωτοφανή απειλή για ολόκληρη τη Δύση και θα έλεγα μάλιστα ότι είναι και μία απειλή στρατηγικού χαρακτήρα, γιατί όλα πια δείχνουν πως η Μόσχα επιδιώκει μέσω της οικονομικής πίεσης να δημιουργηθεί και κοινωνική αναταραχή, αλλά και πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι “όσοι αμφιβάλλουν δεν έχουν παρά να δουν πόσο οργανωμένοι είναι οι ρωσικοί εκβιασμοί στην ενέργεια και πώς η ακρίβεια επιχειρείται να γίνει καταλύτης, ώστε να μεγεθύνονται επιμέρους ζητήματα και να αμφισβητούνται, ενίοτε συνολικά, εθνικές κυβερνήσεις στα κράτη εκείνα που στο όνομα της Ουκρανίας υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται την ειρήνη, το απαραβίαστο των συνόρων και τη δημοκρατική ομαλότητα στην ήπειρό μας”.

“Ο κύριος Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε όμως το κρύβει και ο κύριος Ερντογάν που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα”, σχολίασε, ενώ αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό σημειώνοντας ότι σε αυτό “αντί των μαζικών κυμάτων που αντιμετωπίσαμε πριν από δύο και κάτι χρόνια, εμφανίζεται τώρα με το προσωπείο των δήθεν «ανθρωπιστικών εισβολών» από ομάδες οι οποίες όμως μετακινούνται συντονισμένα”.
” Όμως, καμία νέα τακτική των διακινητών και κανένας ελιγμός της Τουρκίας δεν αλλάζει τη στάση μας. Σώζουμε αθώους, φυλάμε τα σύνορά μας και ας κοιτάξει η άλλη πλευρά τα δικά της ξέφραγα σύνορα”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τι είπε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ- Η ρητορική των Τούρκων σε σύγκριση με των Ρώσων...

Μυστήριο με μεταμεσονύκτια σύσκεψη του Ακάρ Αυτή τη στιγμή διεξάγονται προγραμματισμένες σημαντικές ασκήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο- Δεν είναι μόνον η ελληνογαλλική που...

ΗΠΑ: Πήρε ξεκάθαρη θέση απέναντι σε όσα εξωφρενικά υποστηρίζει η Τουρκία

Ξεκάθαρη θέση απέναντι σε όσα εξωφρενικά υποστηρίζει η Τουρκία πήρε το State Department, λίγη ώρα μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας....
Υπουργείο Εξωτερικών: Έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για να γίνει η συνάντηση των δύο υπουργών

ΥΠΕΞ απάντησε στον Ερντογάν : Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα έναντι της Τουρκίας αλλά...

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας το βράδυ της Τετάρτης (28/09), όπως αναμενόταν, είχε στο επίκεντρο τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά...

Οι απειλές του Ερντογάν: Η στρατιωτικοποίηση των νησιών δεν θα μείνει αναπάντητη

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου ο Τούρκος πρόεδρος παραχωρεί συνέντευξη σε δύο από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν φιλοξενείται παράλληλα...

Συρίγος για Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία ετοιμάζει την επόμενη κίνηση, η οποία θα είναι στην...

Την ανησυχία του για τις ολοένα και πιο έντονες τουρκικές προκλήσεις, εξέφρασε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος, αναφέροντας ότι η Τουρκία φαίνεται να...

Πολυτεχνειούπολη: Πώς η 22χρονη αστυνομικός ενημέρωνε τους κακοποιούς

Επί ενάμιση χρόνο οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να δέσουν την υπόθεση της φοιτητικής εστίας, καθώς… καθοριστικό ρόλο έπαιζε 22χροη αστυνομικός που συνελήφθη από τις...

Στα «άδυτα» της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI!(φωτό)

«Οργασμός» δουλειάς στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group – Τρεις μήνες μπροστά η κατασκευή του πλοίου Με προπορεία τριών μηνών σε σχέση με τα συμβατικό...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,220ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης στο Υπουργικό για Τουρκία: Ότι έχει να πει η Ελλάδα, το είπε στον ΟΗΕ

Νέο μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου...

Ανδρουλάκης: “Ο δημοσιονομικός λαϊκισμός των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα είναι επικίνδυνος για τη σταθερότητα”

"Για την Ευρώπη είναι μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος...

Ιταλία – Εκλογές: Καθαρή νίκη της δεξιάς δείχνουν τα exit polls

Οι κάλπες έκλεισαν στην Ιταλία στις 23:00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα Ελλάδας), και τα πρώτα...

Ιταλία: Σχεδόν 51 εκατομμύρια Ιταλοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες

Από τις 7 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα - 08:00 ώρα Ελλάδας), μέχρι τις...