Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Μητσοτάκης: Εκλογές σε 9 μήνες – Η στήριξη συνεχίζεται αλλά οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι

Το πολιτικό πλαίσιο ως την εκλογική αναμέτρηση του 2023 έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τονίζοντας ότι τους επόμενους 9 μήνες μέχρι τις εκλογές εκτός από τη συζήτηση και την έγκριση των νομοσχεδίων που αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά.

Στην ουσία το υπουργικό συμβούλιο θα αποτελέσει, όπως επισημάνθηκε, ένα πολιτικό κέντρο  στο οποίο θα γίνεται ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας, αλλά και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με ορίζοντα τις εκλογές του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Μητσοτάκης, που και στην εισήγησή του είχε τονίσει πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα δημοσιονομικά όρια για την στήριξη της ελληνικής κοινωνίας, δεν πρόκειται όμως να τα καταργήσει, διαμήνυσε ότι ” δεν θα ενδώσουμε σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων που μας δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών”.

Κατά την συζήτηση εκτιμήθηκε ότι όσο η Μόσχα θα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, τόσο η κρίση θα βαθαίνει.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις σε εθνικό επίπεδο επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και επαναβεβαιώθηκε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί, εκτιμήθηκε ωστόσο πως αν δεν γίνει κάτι δραστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κινδυνεύουν με κατάρρευση μεγάλες χώρες.

Όπως επισημάνθηκε, ο πρωθυπουργός είχε καταθέσει προτάσεις εδώ και πολλούς μήνες για την ανάγκη πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεσης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου και αυτό που συζητά σήμερα η Ευρώπη η Ελλάδα το έχει εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο από τον Ιούλιο με τον μηχανισμό που ανακτά τα κέρδη από τις εταιρείες στην πηγή για να τα επιστρέψει ως στήριξη στην κοινωνία.

“Έχει έρθει η ώρα να υλοποιηθούν όσα είχα εισηγηθεί στους ομολόγους μου προ εφτά μηνών για πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου και αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα”, τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ με αφορμή δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν για το ζήτημα αυτό τόνισε «κάλλιο αργά, παρά ποτέ»,  και επισήμανε ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση θα μεγαλώνει τα προβλήματα για όλους τους Ευρωπαίους.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο τόνισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει την στήριξη, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και τόνισε ότι τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα.

“Το λέω γιατί ακούω και διαβάζω για τσουνάμι παροχών στην ΔΕΘ. Αλλά σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων ο δημόσιος διάλογος πρέπει να βασίζεται στιν ρεαλισμό. Ο πραγματικός πληθωρισμός δεν χτυπιέται με πλαστές πληθωριστικές υποσχέσεις. Εξαντλούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια χωρίς όμως να τα καταργούμε”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το θέμα των επισυνδέσεων βρίσκεται πλέον στην ευθύνη της Βουλής και της Δικαιοσύνης και απόλυτη προτεραιότητά μας γίνεται η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.. Όπως είπε, “Πολιτεία και πολίτες θα πρέπει και πάλι να συστρατευθούν και τα κρατικά μέτρα, τα οποία είναι πολλά, θα πρέπει να συνδυαστούν και με αλλαγές στις ατομικές και στις οικογενειακές συμπεριφορές και οι συλλογικές πρόνοιες να πλαισιώνονται και από προσαρμογές στις προσωπικές μας συνήθειες”.

“Πρέπει και πάλι το κράτος να δείξει τόλμη και ευαισθησία και η κοινωνία με τη σειρά της να δείξει υπευθυνότητα”, σημείωσε και επισήμανε ότι “προσαρμόζουμε, ήδη, το σχέδιό μας για τις ενεργειακές ανάγκες που έρχονται, με σκοπό όχι μόνο την ενίσχυση των πιο αδύναμων, αλλά και τη συνολική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την πριμοδότηση της έξυπνης κατανάλωσης. Προανήγγειλε μάλιστα και εκστρατεία ευρείας ενημέρωσης για το ζήτημα αυτό, ώστε όλοι να μπορούν να πληροφορηθούν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους εξοικονόμησης ρεύματος, παράλληλα με τις γενικές ρήτρες, οι οποίες ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τη λειτουργία του Δημοσίου.

Με αφορμή και τις αναφορές Μακρόν στο “τέλος των βεβαιοτήτων», ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι “σε ένα περιβάλλον ασταθές, τα ισχυρά κράτη είναι μόνο τα σταθερά κράτη”. “Με τη θέση αυτή συμφωνούν -πιστεύω- όλοι οι Έλληνες και θα ήταν καλό να την αντιληφθούν και όσοι ποντάρουν σε διεθνείς δυσκολίες, για να κατασκευάζουν δήθεν εγχώριες κρίσεις”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Μίλησα γι’ αυτό στη Βουλή, δεν χρειάζεται να επεκταθώ. Το μήνυμα, εξάλλου, έχει σταλεί και εντός και εκτός συνόρων: η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, ούτε και αλλάζει τις ιστορικές της επιλογές. Μένει σταθερή στην τροχιά της Ευρώπης και της φιλελεύθερης δημοκρατίας, με μία κυβέρνηση που απαντά στις προκλήσεις της συγκυρίας, με σύμμαχο την κοινωνία, χωρίς να υποκύπτει ούτε σε πιέσεις, αλλά ούτε και στις όποιες δικές της αδυναμίες”.

“Σας βεβαιώνω, ότι πρώτος εγώ δεν ανέχομαι ούτε υποβολείς, ούτε συμβιβάζομαι με τα λάθη μας”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για “διεθνές περιβάλλον που το σκεπάζουν μαύρα σύννεφα, που προοιωνίζονται έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα” και υπογράμμισε ότι “η Ρωσία επιτίθεται συνολικά πλέον στην Ευρώπη, με όπλο το φυσικό αέριο”.
“Πρόκειται συνεπώς για μία πρωτοφανή απειλή για ολόκληρη τη Δύση και θα έλεγα μάλιστα ότι είναι και μία απειλή στρατηγικού χαρακτήρα, γιατί όλα πια δείχνουν πως η Μόσχα επιδιώκει μέσω της οικονομικής πίεσης να δημιουργηθεί και κοινωνική αναταραχή, αλλά και πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι “όσοι αμφιβάλλουν δεν έχουν παρά να δουν πόσο οργανωμένοι είναι οι ρωσικοί εκβιασμοί στην ενέργεια και πώς η ακρίβεια επιχειρείται να γίνει καταλύτης, ώστε να μεγεθύνονται επιμέρους ζητήματα και να αμφισβητούνται, ενίοτε συνολικά, εθνικές κυβερνήσεις στα κράτη εκείνα που στο όνομα της Ουκρανίας υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται την ειρήνη, το απαραβίαστο των συνόρων και τη δημοκρατική ομαλότητα στην ήπειρό μας”.

“Ο κύριος Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε όμως το κρύβει και ο κύριος Ερντογάν που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα”, σχολίασε, ενώ αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό σημειώνοντας ότι σε αυτό “αντί των μαζικών κυμάτων που αντιμετωπίσαμε πριν από δύο και κάτι χρόνια, εμφανίζεται τώρα με το προσωπείο των δήθεν «ανθρωπιστικών εισβολών» από ομάδες οι οποίες όμως μετακινούνται συντονισμένα”.
” Όμως, καμία νέα τακτική των διακινητών και κανένας ελιγμός της Τουρκίας δεν αλλάζει τη στάση μας. Σώζουμε αθώους, φυλάμε τα σύνορά μας και ας κοιτάξει η άλλη πλευρά τα δικά της ξέφραγα σύνορα”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κρατείται μέχρι να απολογηθεί ο Φλώρος: Ασκήθηκε δίωξη για κακούργημα – Κινδυνεύει με 10ετή...

Ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών Κωνσταντίνος Φλώρος αντιμετωπίζει το κακούργημα της επίθεσης σε βουλευτή κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής...

Μητσοτάκης για το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”: Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο

«Υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση (..) Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο, με ιερή προτεραιότητα...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για τις ευρωεκλογές τέθηκαν οι «Σπαρτιάτες». Υπενθυμίζεται ότι υπομνήματα είχαν καταθέσει στον...

Ρέντη: Πώς οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών

Την συμμορία χούλιγκαν που εμπλέκεται μεταξύ άλλων στην δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών στου Ρέντη που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Αρχιφύλακα Γεώργιου...
Δύο αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής και δύο ερωτήματα για τον Κώστα Τασούλα

Βουλή: Οργή του Τασούλα για το επεισόδιο – Αποπομπή 15 ημερών για τον Φλώρο...

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής στην βίαιη επίθεση του πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνος Φλώρος, στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη...

Ακροδεξιοί τραμπουκισμοί στη Βουλή: Ο Φλώρος χτύπησε τον Γραμμένο της Λύσης που τον εξύβριζε...

Με τέτοια πρόσωπα που έχουν εκλεγεί βουλευτές φυσιολογική εξέλιξη είναι αυτή που συνέβη σήμερα. Σοβαρό επεισόδιο στη Βουλή με τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενος απο...

Διακοπές Ρεύματος ΔΕΗ: Χωρίς ρεύμα την Πέμπτη (25/04) αυτές οι περιοχές της Αθήνας!

Σε πολλές περιοχές της Αττικής θα σημειωθεί προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος την Πέμπτη (25/4/2024). Πόση ώρα θα κρατήσει η διακοπή ρεύματος και τι ώρες θα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης για το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”: Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο

«Υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση (..)...

Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία-Καλαμπάκα του Ε65: Δρομολογούνται και άλλα μεγάλα έργα

Τα εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου Ε65 πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο...

Μητσοτάκης: Η αναβάθμιση της οικονομίας φέρνει μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις και επιδόματα

Στην αναβάθμιση της ελληνικής Οικονομίας και στις δυνατότητες που έδωσε για την αύξηση του...

Μητσοτάκης από Αγ. Δημήτριο: Μοναδικό μέλημα της αντιπολίτευσης είναι πώς θα πέσω εγώ, όχι μια πρόταση διακυβέρνησης

Βόλτα σε καφέ και μαγαζιά του Αγίου Δημητρίου, όπου συνομίλησε με κατοίκους και πολίτες,...