Μητσοτάκης: Εμβληματική πρωτοβουλία για το μέλλον, το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης

16
Μητσοτάκης: Εμβληματική πρωτοβουλία για το μέλλον, το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης

«Αυτή την τόσο σπουδαία μέρα, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει και επίσημα μια εμβληματική πρωτοβουλία για το μέλλον. Μια πολιτική η οποία απαντά και στη μιζέρια του χθες, αλλά και στη δικαιολογημένη ανησυχία του σήμερα. Αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της περιβαλλοντικής μας πολιτικής για την εγκατάλειψη των ρυπογόνων καυσίμων» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα.

Είναι ένα σχέδιο ολιστικό, που αφορά το κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση, την αγορά και την κοινωνία των πολιτών. Και για αυτό συνοδεύεται από την εξαιρετικά καινοτόμο και σημαντική πράσινη συμφωνία, την οποία θα υπογράψουν 19 φορείς και δύο υπουργεία για να γίνει πράξη το σχέδιο το συντομότερο δυνατό, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στόχος είναι το ένα στα τρία οχήματα στην Ελλάδα του 2030 να είναι ηλεκτρικά. Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων επιδότηση 100 εκατομμυρίων ευρώ για 18 μήνες στην αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου, επιδότηση 15% για την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού αυτοκινήτου και 25% για την αγορά ηλεκτρικού ταξί.Προανήγγειλε επίσης ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η μετάβαση ενός νησιού- που δεν αποκάλυψε ποιο θα είναι- σε ένα νέο μοντέλο μετακίνησης όπου όλα τα οχήματα, δημόσια και ιδιωτικά, θα κινούνται αποκλειστικά με ηλεκτρισμό. Ζήτησε εξάλλου να επικρατήσει και η κουλτούρα της ηλεκτροκίνησης και “τα φανταχτερά τζιπ και τα ΙΧ της φιγούρας- όπως είπε χαρακτηριστικά- να αντικατασταθούν από έξυπνους τρόπους κίνησης, φιλικούς προς το περιβάλλον”. Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε επίσης ότι θα είναι σύντομα έτοιμο το master plan για την απόσυρση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων και φιλοδοξία είναι να προσελκύσει επενδύσεις 5 δις.

Διαβάστε επίσης:  Ποιος δικαιούται τι στη Μεσόγειο;

Την ίδια ώρα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο παρουσιάζεται σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, από την πολιτική ηγεσία του υπ. Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Τα φορολογικά κίνητρα για την απόκτηση ή χρηματοδοτική μίσθωση ηλεκτροκίνητων οχημάτων ανέρχονται σε 1.200 ευρώ για ιδιώτες και 2.480 για εταιρικά αυτοκίνητα, ενώ εάν σε αυτά προστεθούν και όσα προβλέπονται από τον νόμο για οχήματα χαμηλής εκπομπής ρύπων το συνολικό όφελος για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα των επιχειρήσεων θα ανέλθει σε 3.500 ευρώ.