Μητσοτάκης για κλείσιμο σχολείων: Απαραίτητο μέτρο πρόληψης για να προλάβουμε την γρήγορη εξάπλωση

74
Μητσοτάκης για κλείσιμο σχολείων: Απαραίτητο μέτρο πρόληψης για να προλάβουμε την γρήγορη εξάπλωση

“Απαραίτητο μέτρο πρόληψης για να προλάβουμε την γρήγορη εξάπλωση και να μην τρέχουμε πίσω από τετελεσμένα,” χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την απόφαση για κλείσιμο όλων των σχολείων, σε δηλώσεις που έκανε από την Βιέννη μετά την συνάντηση με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η προστασία των πιο ευάλωτων και ζήτησε από όλους υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη, σημειώνοντας ότι “είναι μια κρίση που θα την περάσουμε όλοι μαζί ενωμένοι”

Το ζήτημα του κορωνοϊού απασχόλησε την συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Κουρτς, η οποία άλλωστε ολοκληρώθηκε λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για το ζήτημα αυτό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ανάλογα με τις εξελίξεις θα επικαιροποιούνται τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων, το υπουργείο Υγείας έκανε δεκτή την εισήγηση της επιτροπής επιστημόνων για το κλείσιμο όλων των πανεπιστημίων, τεχνολογικών ιδρυμάτων, σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών για 14 μέρες.

Πρόσθεσε εξάλλου πως είναι πολύ σημαντικό ο χρόνος στο εξής να αξιοποιηθεί για να προστατευθεί ο ευάλωτος πληθυσμός, αλλά και για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα για τα γεγονότα στον Έβρο έστειλε ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών επικεντρώθηκαν και στις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό όπου ο κ. Κουρτς εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση ενός εκρηκτικού προβλήματος που απειλεί τα ελληνικά σύνορα τα οποία είναι και σύνορα της Ευρώπης. Χρησιμοποίησε μάλιστα σκληρή γλώσσα για την Τουρκία λέγοντας ότι ο κ. Ερντογάν “κάνει κατάχρηση των προσφύγων, των μεταναστών που ζουν εδώ και χρόνια στην Τουρκία, εκμεταλλεύεται αυτούς τους ανθρώπους και τους χρησιμοποιεί ως όπλο κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. “Θέλει να εκβιάσει την Ευρώπη με αυτό τον τρόπο και να τη γονατίσει. Και γι’ αυτό είμαι πολύ ευγνώμων που η Ελλάδα και η Ελληνική Κυβέρνηση προστατεύει τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα και η Ευρώπη επιμένουν στη συνεργασία με τη γειτονική μας χώρα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος”, διεμήνυσε ωστόσο ότι “αυτή η συνεργασία μπορεί να προωθείται μόνο με όρους δικαιοσύνης και όχι με όρους εκβιασμού και, σίγουρα, όχι χρησιμοποιώντας κατατρεγμένους ανθρώπους ως πιόνια για την επιδίωξη άλλων σκοπιμοτήτων”.

Διαβάστε επίσης:  Αυτά τα σχολεία δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα - Τι ανακοινώνει το υπουργείο Παιδείας

Έκανε επίσης λόγο για κοινή στάση στο θέμα αυτό και με την Καγκελάριο Μέρκελ και αφού υπογράμμισε ότι μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 26 και 27 Μαρτίου, η Ευρώπη οφείλει να έχει αποκρυσταλλώσει τη ρητή της θέση για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας υπό το φως, όμως, και των πρόσφατων γεγονότων, πρόσθεσε: “Είναι σαφές ότι πρέπει να οδηγηθούμε άμεσα σε μια έμπρακτη αποκλιμάκωση της κρίσης. Μια αποκλιμάκωση και στα Βόρεια σύνορά μας -στον Έβρο- όπου αυτό το απελπισμένο πλήθος κατατρεγμένων ανθρώπων τους οποίους η Τουρκία ενθάρρυνε να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, πρέπει να απομακρυνθεί από εκεί και να πέσει το επίπεδο της έντασης στον Έβρο. Αλλά το ίδιο πρέπει να συμβεί και στα νησιά μας, όπου οφείλω να αναγνωρίσω, ότι τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί μια σημαντική πρόοδος καθώς οι ροές των παράνομων μεταναστών προς τα νησιά μας ήταν μηδενικές. Εύχομαι και ελπίζω αυτό να συνεχιστεί γιατί θα αποτελεί και μια έμπρακτη απόδειξη ότι η Τουρκία όντως συμμορφώνεται με μια πολύ σημαντική πτυχή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας”.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις και διερευνήθηκαν τα περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, με έμφαση στον τομέα των επενδύσεων αλλά και σε αυτόν της ενέργειας.

Τονίστηκε η βούληση των δύο πλευρών για συνεργασία σε θέματα λιματικής αλλαγής και πράσινης οικονομίας. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο καγκελάριος της Αυστρίας συμφώνησαν στη στενότερη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων των δύο χωρών με διττό στόχο: πρώτον, την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα αντλώντας εμπειρία από τις βέλτιστες πρακτικές του πολύ πετυχημένου Αυστριακού μοντέλου και, δεύτερον, την ενίσχυση και άλλων μορφών τουρισμού, όπως ο χειμερινός τουρισμός και τουρισμός ευεξίας (wellness tourism) που γνωρίζει ισχυρή ανάπτυξη και επεκτείνεται σε όλο τον χρόνο.