Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Μητσοτάκης για Τουρκία: Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά

Η Ευρώπη συνήθως κάνει ένα βήμα τη φορά. Έκανε όμως ένα  βήμα που αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επισήμανε ότι η ΕΕ πήρε τις πρώτες  αποφάσεις και δρομολόγησε και τις επόμενες που ενδέχεται να χρειαστεί να πάρει, ενώ τόνισε ότι η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε απολύτως σαφής και η γείτονα χώρα καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη διερευνητικών επαφών.

Αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη χώρα μας για την περίοδο των εορτών ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «πάνω απ’ όλα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας», εκφράζοντας την λύπη του που τα κρούσματα και η πίεση στο ΕΣΥ δεν μειώθηκαν με τόση μεγάλη ταχύτητα ώστε να μας επιτρέψουν να ανοίξουμε πλήρως την λιανική.

Δήλωσε απολύτως πεπεισμένος ότι «κάναμε το σωστό και το επιβεβλημένο έστω και αν έχει κόστος στην πραγματική οικονομία», υπογράμμισε ότι είμαστε «απολύτως εναρμονισμένοι με τις εισηγήσεις των ειδικών»,  διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πολιτεία θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα σε όσους πλήττονται μέχρι να περάσει αυτή η περιπέτεια και εκτίμησε ότι θα χρειαστεί στήριξη τουλάχιστον για ένα τρίμηνο και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά.

Χαρακτήρισε εξάλλου ως προτεραιότητα την προστασία της εργασίας και τη στήριξη των πιο χαμηλών εισοδημάτων, ενώ τόνισε ότι είναι απολύτως επιβεβλημένο αυτές τις ημέρες να προσέξουμε διπλά τις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις σε σπίτια  ώστε το 2021 να μας βρει υγιείς και έτοιμους να ξεκινήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε ικανοποίηση που «επιτέλους μετά από έξι μήνες λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα» σε σχέση με τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης και «ξεκλειδώνουν οριστικά για την Ελλάδα 72 δις ευρώ».

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχει υποβάλει σχέδιο και όλοι αντιλαμβανόμαστε το κατεπείγον της κατάστασης, οι διαδικασίες να τρέξουν γρήγορα για να εκταμιευθούν  το 2021 οι πρώτοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Χαιρέτισε επίσης την επίτευξη συμφωνίας για μείωση 55% ως το 2030 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και σημείωσε ότι η  Ευρώπη ξαναμπαίνει δυναμικά από θέση πρωταγωνιστή στην  παγκόσμια αυτή προσπάθεια Αναφερόμενος ειιδκά στο ζήτημα της Τουρκίας, υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις διευρύνοντας την λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις και σημείωσε ότι δόθηκε εντολή στον κ. Μπορέλ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν το αργότερο ως τον Μάρτιο 2021 μία γραπτή έκθεση που θα αφορά όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτική, οικονομική και εμπορική (Τελωνειακή Ένωση).

 Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ, ενώ επισήμανε ότι η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε απολύτως σαφής και η γείτονα χώρα καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη διερευνητικών επαφών, ενώ υπογράμμισε ότι εντάσσεται ως προϋπόθεση για την συνέχιση, εφόσον ξεκινήσουν,  η αποχή από παράνομες δραστηριότητες.

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε πως για την Ελλάδα οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, η απειλή κυρώσεων όμως είναι το καλύτερο εργαλείο για να πιέσουμε την Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά και επισήμανε πως εάν η γειτονική χώρα επιδείξει την ίδια συμπεριφορά, υπάρχουν πλέον κυρώσεις στον ορίζοντα, οι οποίες θα έχουν και μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο.

Η Τουρκία καλείται να αντιληφθεί ότι η πολιτική της είναι αδιέξοδη, σημείωσε, ενώ εκτίμησε πως έχει γίνει  αντιληπτό ότι η Ευρώπη, που κινείται  με τους δικούς της ρυθμούς, είναι ενωμένη, στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι παρούσα στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αν η Τουρκία συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά θα ληφθούν και άλλες αποφάσεις, ανέφερε, ενώ σε ερώτηση εάν οι συμφωνίες τηρήθηκαν, όπως είχε πει προσερχόμενος στην συνεδρίαση, τόνισε: Ναι, οι συμφωνίες τηρήθηκαν γιατί είχε αποφασιστεί σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, η ΕΕ θα λάβει αποφάσεις και αποφάσεις ελήφθησαν. Και υπήρξε διαπίστωση ότι τα πράγματα δεν πήγαν όπως περιμέναμε. Η ΕΕ πήρε τις πρώτες  αποφάσεις και δρομολόγησε και τις επόμενες που ενδέχεται να χρειαστεί να πάρει.

Εξήγησε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται γραπτή εξουσιοδότηση στον κ. Μπορέλ να αποτυπώσει στο χαρτί τις επιλογές σημειώνοντας ότι αυτή η συζήτηση είχε ξαναγίνει σε προφορικό επίπεδο και ξεκαθάρισε ότι είναι σαφές τι πρέπει να κάνει, αλλά και το χρονοδιάγραμμα.

Επανέλαβε μάλιστα ότι η Ευρώπη είναι σαν ένα υπερωκεάνιο, δεν στρίβει πάντα με την  ταχύτητα ενός ταχύπλοου, αλλά εάν στρίψει, αυτή την πορεία θα την κρατήσει σταθερά.

Ανέφερε επίσης ότι ετέθη από τον ίδιο και το ζήτημα του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι αφορά κατεξοχήν τα κράτη μέλη και όχι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Θα είναι μια διαρκής μάχη, είναι ζήτημα διμερών σχέσεων και λιγότερο απόφασης του Συμβουλίου, αλλά πιστεύω ότι αρχίζει και αυξάνεται ο βαθμός ευαισθητοποίησης για το ζήτημα αυτό. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, πρόσθεσε.  

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...
Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ , η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον...

Σηκώνει το γάντι ο Μητσοτάκης: Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μόλις επιστρέψει από τον Καναδά

Στο κενό φαίνεται ότι θα πέσουν οι προσπάθειες αντιπολίτευσης και οργανωμένων συμφερόντων που επιδιώκουν...

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τριντό: Υπεγράφη η σύμβαση για την αγορά των επτά υπερσύγχρονων Canadair

Η αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομική και...