Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ενεργειακή πύλη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

«Το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης είναι μία νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, για τα Βαλκάνια για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και ένας φάρος ο οποίος εκπέμπει ένα διπλό σήμα: Πρώτον ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο, αλλά και με τα υπόλοιπα έργα τα οποία υλοποιούνται στη χώρα μας, θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το Φυσικό Αέριο από ρωσικές πηγές. Ταυτόχρονα, όμως, ότι οι χώρες μας είναι έτοιμες όλες μαζί να αναλάβουμε ένα κομβικό νέο ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην τελετή για την επίσημη έναρξη της υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

«Οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας σε σχέση με το Φυσικό Αέριο καθιστούν πλέον τη συνεργασία όχι απλά αναγκαία αλλά θα έλεγα και κατεπείγουσα. Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτές έχει ήδη φροντίσει για τη δικιά της εθνική ενεργειακή επάρκεια Και βέβαια είναι πρόθυμη να συνδράμει και γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία», σημείωσε.

Αναπτυξιακή κοσμογονία στην Αλεξανδρούπολη

«Μία αναπτυξιακή κοσμογονία συντελείται στην Αλεξανδρούπολη», τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, αναφερόμενος και στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και των ηγετών της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας.

«Τα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) είναι η απόδειξη ότι οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξεις, η κυβέρνησή μας προτιμά τα έργα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το καλοκαίρι του 2019, οπότε ανέλαβε η κυβέρνησή του, σε όλη την Ελλάδα λειτουργούσαν 3 ΜΕΑ και άλλες 5 ήταν υπό κατασκευή με αβέβαιη χρηματοδότηση. Σήμερα λειτουργούν 6 ΜΕΑ, 11 είναι υπό κατασκευή, 7 προς συμβασιοποίηση και άλλες 12 είναι στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα χρειαστεί να γίνουν άλματα για να φτάσει το 2030 να θάβουμε μόνο το 10% των αστικών αποβλήτων και παρατήρησε πως η επιτυχημένη διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση όλων: Της κεντρικής κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.

Η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης θα δέχεται 45.000 τόνους απορριμμάτων από τέσσερις δήμους του νομού Ροδόπης και δύο δήμους του νομού Έβρου και θα μειώνει τον όγκο τους κατά 60%, ενώ θα απασχολεί 40 εργαζόμενους.

Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης και ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή πλωτού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU), σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων Νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και 10 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη ακτή, και θα μπορεί να παραδίδει μέχρι και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου ετησίως.

Με τον νέο τερματικό σταθμό, που είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2023, επιτυγχάνονται τα εξής:

– Ενισχύεται η ενεργειακή επάρκεια και ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

– Διαμορφώνονται εναλλακτικοί τρόποι προμήθειας Φυσικού Αερίου.

– Μειώνεται η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό Φυσικό Αέριο.

– Η Ελλάδα αποκτά στρατηγικό ρόλο και γίνεται ενεργειακός κόμβος.

– Δημιουργούνται ενεργειακοί διάδρομοι που δεν διέρχονται από τουρκικό έδαφος.

– Δημιουργούνται εργαλεία περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια με βάση τις συνεργασίες των χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Για τη σημασία του νέου τερματικού σταθμού Αλεξανδρούπολης μίλησε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος, αφού είπε πως η Ελλάδα συνδράμει ήδη οι φίλοι και γείτονα Βουλγαρία στον τομέα της ενέργειας, σημείωσε: «Την Τρίτη, μαζί με άλλους ηγέτες της Βαλκανικής, θα βρεθώ στην Αλεξανδρούπολη, στον νέο σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου».

«Ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής, το οποίο, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, μέσα σε λιγότερο από 20 μήνες θα μας έχει δώσει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουμε πλήρως τις πηγές εφοδιασμού σε Φυσικό Αέριο, όχι μόνο της πατρίδας μας, αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου. Η Ελλάδα, λοιπόν, γρήγορα και πολύ μεθοδικά, μετατρέπεται σε έναν ενεργειακό κόμβο της περιοχής, αλλά, ταυτόχρονα, και σε στρατηγική πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά».

Ενδεικτική της σημασίας του έργου είναι η παρουσία στη σημερινή τελετή στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στην κατασκευάστρια εταιρία Gastrade συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου, η Gaslog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε, η Boulfartrabsgaz EAD και ο ΔΕΣΦΑ Α.Ε. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει στη Βουλή ότι θα κατασκευαστεί και δεύτερος πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, με την ίδια δυναμικότητα, στο Θρακικό Πέλαγος.

Στην κατασκευάστρια εταιρία Gastrade συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου, η Gaslog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε, η Boulfartrabsgaz EAD και ο ΔΕΣΦΑ Α.Ε. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει στη Βουλή ότι θα κατασκευαστεί και δεύτερος πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, με την ίδια δυναμικότητα, στο Θρακικό Πέλαγος.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το εργοτάξιο της ανατολικής περιφερειακής οδού Αλεξανδρούπολης και των συνδέσεων με την Εγνατία Οδό και το λιμάνι και χαρακτήρισε το έργο πολύ σημαντικό για την Αλεξανδρούπολη και για τη Βόρεια Ελλάδα, που θα φέρει σημαντική ανάπτυξη στην περιοχή, η οποία καθίσταται γεωστρατηγικός κόμβος.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το έργο θα είναι έτοιμο εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει την ολοκλήρωσή του στα τέλη του 2023.

Για την πορεία του έργου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι και τα 3,5 χιλιόμετρα θα είναι έτοιμα στο τέλος του 2023 και στην πλήρη ανάπτυξή του θα απασχολεί 200 άτομα.

Tέλος, στις 14:00 ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα στους ξένους ηγέτες που θα παραστούν στην εκδήλωση για τον σταθμό FSRU.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...
Βουλή: Άγρια κόντρα Βορίδη-Τσακαλώτου για τις καταλήψεις

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος προς τους...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...

Τέμπη: Με εξώδικο τους στον ΟΣΕ οι μηχανοδηγοί ζητούν απαντήσεις για τη διαρροή του...

Εξώδικο προς τη διοίκηση του ΟΣΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), η οποία εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, για την υπόθεση των ηχητικών με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σηκώνει το γάντι ο Μητσοτάκης: Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μόλις επιστρέψει από τον Καναδά

Στο κενό φαίνεται ότι θα πέσουν οι προσπάθειες αντιπολίτευσης και οργανωμένων συμφερόντων που επιδιώκουν...

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τριντό: Υπεγράφη η σύμβαση για την αγορά των επτά υπερσύγχρονων Canadair

Η αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομική και...

Μητσοτάκης: Καταδικάζουμε τη βάναυση επίθεση εναντίον αθώων Ρώσων πολιτών

«Η κυβέρνηση και όλοι οι Έλληνες καταδικάζουμε τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώων Ρώσων...

Μητσοτάκης: Καμία συμφωνία Ελλάδας – Ουκρανίας – Δεν θα υπέγραφα εν κρυπτώ – Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη...