“Υπάρχουν πολλά πεδία που δηλώνουν ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα από το χθες και ανάμεσα στα πρώτα συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα το μεταναστευτικό γιατί εκεί άλλαξαν όλα”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου για την διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.
Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι “θωρακίσαμε τα σύνορα στον Έβρο και αυτά που τάχα δεν υπήρχαν, υψώθηκαν επιτέλους στην θάλασσα του Αιγαίου”, ενώ τόνισε ότι “τα αίσχη της Μόριας και της Ιδωμένης έδωσαν την θέση τους σε σύγχρονες δομές”.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα στοιχεία που αποτυπώνουν δραστική μείωση των μεταναστευτικών ροών και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με μέθοδο, αλλά και τόλμη στην αποτελεσματική διαχείριση της πρόκλησης του μεταναστευτικού”. “Κρατά ασφαλή τα ανατολικά εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα απέναντι στις παράνομες ροές και στους άθλιους εμπόρους ζωών και ελπίδων γι’ αυτό και επεκτείνει τώρα τον αποτρεπτικό φράχτη στον Έβρο ενισχύοντας τις μεθοριακές δυνάμεις”, ανέφερε ο κ Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η χώρα μας προστατεύει και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όσων περνούν στην επικράτεια με σύγχρονες και ασφαλείς εγκαταστάσεις.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι προτεραιότητα της χώρας παραμένει πάντα και πάνω απ’ όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, σημειώνοντας ότι το Λιμενικό έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Ειδική μνεία έκανε και στο ζήτημα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που, όπως τόνισε, “το λύσαμε”. Όπως είπε, πάνω από 1500 έχουν μετακινηθεί σε άλλες χώρες , πολλά έχουν επανενωθεί με τις οικογένειές τους και όσα παραμένουν εδώ είναι σε ασφαλείς δομές, εκπαιδεύονται με την ευθύνη της Πολιτείας και “κατά την άποψή μου αυτοδικαίως όταν συμπληρώνουν το 18ο έτος θα πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τρία χρόνια εκπαίδευσης, να μπορούν να παραμείνουν στη χώρα μας και εφόσον το επιθυμούν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία”.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε εκ νέου και την σημασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας και σημείωσε ότι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος “πρέπει και μπορεί να είναι μόνο ευρωπαϊκή”. Όπως είπε, “έχουν γίνει βήματα, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα”, ενώ πρόσθεσε ότι το μεταναστευτικό είναι στοίχημα διαρκείας και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ετοιμότητα πρέπει να είναι σταθερές
Αναφερόμενος και στην γεωπολιτική διάσταση, ο πρωθυπουργός επισήμανε τέλος ότι “δυστυχώς, οι εξ ανατολών γείτονές μας συχνά μετατρέπουν τον ανθρώπινο πόνο σε μοχλό εξυπηρέτησης εθνικών αλλά και πολιτικών σκοπιμοτήτων τους”, τονισε πως” οι σαφείς αποφάσεις της ΕΕ αποδυναμώνονται όταν δεν εφαρμόζονται” και πρόσθεσε ότι “η Άγκυρα οφείλει να τηρεί τα συμφωνηθέντα και οφείλει να συμμορφωθεί με την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκία του 2016”.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η συνεργασία με την Τουρκία “είναι φορές που είναι καλή και άλλες φορές που δεν είναι τόσο καλή, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας, στην συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού”.
Τέλος ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι “το μεταναστευτικό αναδεικνύεται δυστυχώς και σε πεδίο παραγωγής μύθων και fake news”