Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
14.9 C
Athens

Μητσοτάκης: Ιούλιο, Αύγουστο τα πράγματα θα θυμίζουν ένα φυσιολογικό καλοκαίρι

«Τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, στη high season του τουρισμού, αναμένω πως τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, στο πλαίσιο της οποίας απηύθυνε κάλεσμα στους Γερμανούς να επισκεφθούν την Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ενθαρρυντικές τάσεις» και εκτίμησε ότι φέτος θα έχουμε διπλάσιους τουρίστες από το 2020, ενώ ερωτηθείς εάν θα υπάρχει μουσική το καλοκαίρι σε εστιατόρια και μπαρ, υπογράμμισε ότι «έχουμε έναν οδικό χάρτη, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μπορούμε να χαλαρώσουμε περαιτέρω τα μέτρα καθώς η κατάσταση θα βελτιώνεται».

«Η κατάσταση θα βελτιωθεί. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό. Επομένως, θα υπάρχει μουσική όταν θα έρθουν οι τουρίστες», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν θα γίνει από αυτό το σαββατοκύριακο, καθώς αναμένουμε από τους εμπειρογνώμονες να μας πουν πότε θα πρέπει να συμβεί.

«…Αλλά θα έχουμε και πάλι μουσική το καλοκαίρι και αναμένω επίσης πως το ωράριο κυκλοφορίας θα επεκταθεί. Επομένως, θα έλεγα ότι κατά 90% θα είναι ένα κανονικό καλοκαίρι. Όπως βλέπετε, η χώρα είναι ανοιχτή, λειτουργεί κανονικά. Ναι τρώμε έξω και όχι μέσα, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό στην Ελλάδα. Και βέβαια, υπάρχει απεριόριστη πρόσβαση στις παραλίες μας. Στην ψυχαγωγία θα πρέπει να είμαστε λιγάκι πιο προσεκτικοί σε σχέση με τα συνηθισμένα, αλλά σε γενικές γραμμές θα είναι μια φανταστική εμπειρία», υπογράμμισε αναφερόμενος στις διακοπές στην χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είμαστε ένας ασφαλής προορισμός

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε εκ νέου ότι «είμαστε ένας ασφαλής προορισμός» και διαμήνυσε πως «αν ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει τώρα, μπορεί να το κάνει».

« Απλώς χρειαζόμαστε ή μια βεβαίωση εμβολιασμού, ή ένα αρνητικό τεστ ή βεβαίωση πως έχει ασθενήσει. Ουσιαστικά, λοιπόν, οι ίδιες πληροφορίες που θα ενσωματωθούν στο ψηφιακό πιστοποιητικό, τις ίδιες πληροφορίες ζητάμε κι εμείς τώρα, ώστε να μην χρειαστεί να περιμένουμε για το ψηφιακό πιστοποιητικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ανοίξουμε τον τουρισμό», τόνισε.

Ερωτηθείς για δημοφιλή νησιά, «όπως η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, όπου τα ποσοστά των εμβολιασμένων είναι χαμηλότερα σε σχέση με τους επιθυμητούς στόχους της κυβέρνησης», ο πρωθυπουργός, αφού αναφέρθηκε στην απόφαση να εμβολιάσουμε πλήρως τα νησιά μας νωρίτερα σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα, υπογράμμισε πως «είναι αλήθεια πως κάποια νησιά δεν τα πάνε τόσο καλά όσο άλλα», εξέφρασε ωστόσο βεβαιότητα ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα επιταχύνουμε τον ρυθμό των εμβολιασμών».

Ερωτηθείς εάν αναμένει ανοσία της αγέλης ως την κορύφωση της τουριστικής κίνησης (high season), ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Αναμένω να συμβεί αυτό. Αν κοιτάξει κανείς τον ρυθμό εμβολιασμού στην Ελλάδα, εμβολιάζουμε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους την ημέρα, κάτι που αντιστοιχεί στο 1% του πληθυσμού ανά ημέρα. Είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται πολύ αποτελεσματικά».

«Μπορώ να σας πω τώρα ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα. Επομένως, σε ό,τι αφορά την high season, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, αναμένω πως τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς «εάν θα φοράμε τις μάσκες όλο το καλοκαίρι, το φθινόπωρο, το επόμενο έτος», τόνισε: «Εξαρτάται από το τι θα πουν οι ειδικοί. Αναμένω πως οι μάσκες θα διατηρηθούν σίγουρα στους εσωτερικούς χώρους. Σε ό,τι αφορά τους εξωτερικούς χώρους, όταν τρως σε ένα εστιατόριο δεν είσαι υποχρεωμένος να φοράς μάσκα. Αυτό θα πρέπει να είναι σαφές. Έχεις τη μάσκα σου, εισέρχεσαι στο εστιατόριο και μετά την βγάζεις».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε εξάλλου ότι είναι σημαντικό να εγκριθούν τα εμβόλια για τους εφήβους. «Αναμένουμε την ευρωπαϊκή έγκριση ώστε να ξεκινήσουμε να εμβολιάζουμε τα νεότερα παιδιά, ηλικίας 12 ετών και άνω. Αυτό θα είναι σημαντικό για τη σχολική χρονιά», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την τουριστική σεζόν και την επίτευξη του στόχου να περάσουμε φέτος από το 25% στο 50% σε σχέση με το 2019.

« Νομίζω πως οι τάσεις είναι ενθαρρυντικές αλλά βέβαια δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον. Κινούμαι μόνο με τις καλύτερες εκτιμήσεις που μπορούμε να κάνουμε. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος», ανέφερε.

« Ο τουρισμός είναι σημαντικός στην Ελλάδα, πολύ σημαντικός, αλλά δεν είναι ο μόνος τομέας που έχουμε στην Ελλάδα. Διαθέτουμε και επιπλέον εργαλεία. Έχουμε πολλά ευρωπαϊκά κεφάλαια. Σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σοφά. Θέλουμε να τα επενδύσουμε, δεν θέλουμε να τα ξοδέψουμε. Νομίζω πως το σχέδιό μας θα εγκριθεί τελικά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πολύ σύντομα. Επομένως, θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης..  

Ερωτηθείς στο σημείο αυτό εάν «υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου προγράμματος του ΔΝΤ ή μπορείτε να εγγυηθείτε πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον χρήματα», ήταν κατηγορηματικός: «Σε καμία περίπτωση. Αυτό είναι ένα θέμα που ανήκει στην προηγούμενη δεκαετία. Η Ελλάδα είναι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια».

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «δεν υφίσταται κανένας τέτοιος κίνδυνος και σε καμία περίπτωση».

«Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η πανδημία επηρέασε τους πάντες. Η Ελλάδα δεν είχε τη μεγαλύτερη ύφεση. Άλλες χώρες τα πήγαν χειρότερα σε σχέση με την Ελλάδα, τα πήγαμε καλύτερα σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα της πανδημίας. Δεν το περίμεναν πολλοί αυτό. Αλλά αν κοιτάξει κανείς το σύνολο των διεθνών οργανισμών αλλά και τις τράπεζες, όλοι αναμένουν μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη. Επομένως, θεωρώ ότι θα είμαστε σε καλή θέση για την περίοδο μετά την πανδημία. Αλλά η πανδημία έκανε σημαντική ζημιά σε όλους. Όχι μόνο στην Ελλάδα.», εξήγησε.

Με αφορμή εξάλλου σχόλιο σε ευρωπαϊκό περιοδικό ότι η κυβέρνησή σας έγινε ο «αγαπημένος μαθητής του δασκάλου» (teacher’s pet) και απαντώντας στο ερώτημα εάν το βρίσκει «κολακευτικό ή προσβλητικό», ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν είμαστε το pet (κατοικίδιο) κανενός. Εγώ έχω ένα πολύ καλό κατοικίδιο, καθώς υιοθέτησα έναν αδέσποτο σκύλο που φιλοξενείται πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είμαστε pet κανενός και δεν λειτουργούμε πια σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν «δάσκαλοι» που μας επιβλέπουν. Είμαστε μια κυρίαρχη χώρα. Παραμένουμε σε αυτό που αποκαλείται «παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα», αλλά αν κοιτάξουμε τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε, είναι αλλαγές που θέλουμε εμείς να κάνουμε γιατί αποφασίσαμε πως είναι για το καλό της χώρας. Επομένως, ναι κάποιες φορές όντως βρίσκω αυτά τα σχόλια όχι υποτιμητικά, αλλά πολύ αφελή. Ίσως αυτοί που τα γράφουν, δεν κατανοούν πολύ καλά την χώρα. Δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα του 2021 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010. Είναι μια διαφορετική χώρα.»

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Μητσοτάκης για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές: Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα

Για «ακόμα μία δέσμευση» της κυβέρνησης που «γίνεται πραγματικότητα» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του σχετικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας...

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός του ευρωψηφοδελτίου ο Δ. Παπανώτας

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι ο Δημήτρη Παπανώτας βγαίνει από το Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που...

Την Παρασκευή η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – Θα παραστεί και ο Αλέξης...

Αύριο το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στον «Ελληνικό Κόσμο» όπου θα ανακοινωθούν εκτός από τους υποψηφίους που προέκυψαν από...

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης...

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαικής οικονομίας» ανέφερε ο...
Ρωμανός: Όποτε και να ξεκινούσε το έργο για τον περίπατο θα υπήρχε γκρίνια

Ρωμανός: Υποκρισία από κ. Κασσελάκη

Για υποκρισία κάνει λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός σχολιάζοντας την ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με τον κ. Ρωμανό,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις...

Μητσοτάκης για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές: Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα

Για «ακόμα μία δέσμευση» της κυβέρνησης που «γίνεται πραγματικότητα» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος...

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης η κρίση στη Μ. Ανατολή

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα...

Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα λάβει μέρος σήμερα και...