Μητσοτάκης: «Κακοστημένο θέατρο Τσίπρα-Καμμένου για να βολευτούν και οι δύο»

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Τσίπρα είναι «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών

34
Μητσοτάκης: «Κακοστημένο θέατρο Τσίπρα-Καμμένου για να βολευτούν και οι δύο»

Ως «σκηνοθετημένο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την αποχώρηση από την κυβέρνηση του Πάνου Κάμμένου.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος είναι σε απόλυτη συνεννόηση. […] Οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συγχωνεύθηκαν».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας είναι ταυτισμένος με το ψέμα,την εξαπάτηση και την εθνική ταπείνωση – Αυτά τα χαρακτηριστικά τον συνδέουν με τον κ. Καμμένο».

Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε ότι «ψήφος εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα σημαίνει “ναι” στη συμφωνία των Πρεσπών» και κάλεσε «όλους τους βουλευτές να αναλογιστούν τις συνέπειες της επιλογής τους», υποστηρίζοντας ότι «ο Τσίπρας είπε ψέματα όταν ήξερε ότι θα κερδίσει, τώρα που ξέρει ότι θα χάσει θα ξεσαλώσει».

«Χρονιά πολιτικής αλλαγής»

Όσον αφορά στην ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «θεωρώ ότι ο Τσίπρας μπορεί να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, κρίνοντας από την ετέροκλητη ομάδα βουλευτών που ξαφνικά τον στηρίζουν. Την εμπιστοσύνη των πολιτών δεν μπορεί να εξασφαλίσει».

Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν μπορώ να προεξοφλήσω αυτή τη στιγμή εάν ο Τσίπρας εξαντλήσει την τετραετία. Το 2019 όμως θα είναι η χρονιάς της πολιτικής αλλαγής», ενώ για τη συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα».

Επίσης, υπογράμμισε ότι αν η συμφωνία δεν κυρωθεί από τη Βουλή ή αν προκηρυχθούν εκλογές πριν την κύρωση, τότε ο ίδιος θα αρχίσει διαπραγμάτευση από μηδενική βάση, και ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι «η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ θα εξαρτηθεί από το πόση διάθεση για σχέσεις καλής γειτονίας θα επιδείξουν τα Σκόπια» και τόνισε ότι «ουδέποτε έχω δεχθεί πιέσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών. Εξήγησα στο ΕΛΚ ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων διαφωνεί με τη συμφωνία».

«Προτιμώ να είναι ειλικρινής»

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «ο Τσίπρας έκανε τους φτωχούς φτωχότερους. […] Έκανε 17 παρεμβάσεις που μείωσαν το διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων» προσθέτοντας ότι «ένα συγκυριακό επίδομα δεν αποτελεί λύση».

Διαβάστε επίσης:  Μητσοτάκης: Δεν θα αφήσουμε ξεκρέμαστο τον κόσμο του πολιτισμού τον χειμώνα

Επίσης, συμπλήρωσε ότι «ο Τσίπρας περηφανεύεται ότι έσωσε τις παλαιές συντάξεις, αλλά δεν μιλάει κανείς για τις νέες συντάξεις, με τον νόμο Κατρούγκαλου» και ανέφερε δηκτικά ότι «εγώ δεν είπα ποτέ ότι θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ, έχω πει ότι θα μειωθεί κατά 30% οριζόντια για όλους σε δύο χρόνια».

Απαντώντας σε ερώτημα πώς θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά του, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «πολλές από τις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί μπορούν να συζητηθούν με τους εταίρους μας. Δεν θα πω ότι δεν θα τηρήσω τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχει υπογράψει ο Τσίπρας. […] Προτιμώ να είμαι ειλικρινής απέναντι στους συμπολίτες για το τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το κόστος μισθοδοσίας στο δημόσιο έχει αυξηθεί κατά 2 δισ. ευρώ. Αυτό θα συγκρατηθεί», αν και έσπευσε να συμπληρώσει ότι «δεν θα κάνουμε απολύσεις στο δημόσιο. Θα γίνονται πιο λελογισμένες προσλήψεις» και μίλησε για «μείωση του αποτυπώματος του δημοσίου».

Ειδικά για το χώρο της εκπαίδευσης και τις 15.000 προσλήψεις που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε «η παιδεία χρειάζεται ενίσχυση αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να δεσμευθώ για τον αριθμό των προσλήψεων αν δεν μελετήσω τα στοιχεία και δω τα κενά που υπάρχουν. Έχω δεσμευθεί ότι θα γίνουν προσλήψεις στην ειδική αγωγή» και ξεκαθάρισε ότι «προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό δεν πρόκειται να γίνουν».

«Ζητώ ισχυρή εντολή»

Όσον αφορά στο ζήτημα των εκλογών και πιθανές μετεκλογικές συνεργασίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ θα αναζητήσουμε συνεργασίες», λέγοντας ότι «το σίγουρο είναι ότι μετά τις επόμενες εκλογές η χώρα δεν θα είναι ακυβέρνητη».

Επίσης, τόνισε ότι «ζητώ ισχυρή εντολή για να εφαρμόσω το πρόγραμμα που με ειλικρίνεια παρουσιάζω στον ελληνικό λαό» συμπληρώνοντας ότι «θα κυβερνήσω με τους καλύτερους. […] Θα αναζητήσω και στελέχη εκτός της ΝΔ».