Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
35.2 C
Athens

Μητσοτάκης: Καθαρή έξοδος από το τρίτο μνημόνιο δεν υπάρχει

Συνολική, τολμηρή ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους υποσχέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην 2η Διεθνή Συνάντηση των Αθηνών για τις ΜμΕ που διοργανώνει η ΓΣΕΒΒΕ.

Μία τέτοια ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους είναι καταλύτης για να πάρει μπρος η οικονομία και αναγκαία προϋπόθεση για την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου παραγωγικού μηχανισμού, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι τους προσεχείς μήνες θα εξειδικεύσει τις προτάσεις του.

Δίνοντας το περίγραμμα είπε ότι θα διαγραφούν οι ανείσπρακτες εισφορές, ενώ όσες οφειλές κριθούν εισπράξιμες θα υπαχθούν σε συμφωνία με τους δανειστές σε μία ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις. Για οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ η ρύθμιση θα γίνεται με αίτηση του οφειλέτη ενώ για μεγαλύτερες θα λαμβάνονται υπόψη επιπλέον οικονομικά κριτήρια. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στα κόκκινα δάνεια λέγοντας ότι στόχος είναι η προστασία των φτωχών νοικοκυριών και των ευάλωτων επιχειρήσεων.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο: «Καθαρή έξοδος από το τρίτο μνημόνιο δεν υπάρχει, γιατί η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί σε μέτρα λιτότητας με μείωση συντάξεων και του αφορολόγητου από το 2019», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Είναι ένα τέταρτο μνημόνιο που περιλαμβάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022. Έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση σε αυξημένη επιτήρηση. Τις δεσμεύσεις ήδη τις έχει αναλάβει, άρα ποιον κοροϊδεύουν; Όσο για την φθηνή χρηματοδότηση, η κυβέρνηση κάνει την επιλογή να μην ζητήσει τα αδιάθετα χρήματα 27,5 δις του τρίτου μνημονίου, αλλά αντίθετα οικοδομεί ένα απόθεμα με πολλαπλάσια επιτόκια. Σας καλώ να αναλογιστείτε πόσο γρήγορα αυτό το απόθεμα θα εξανεμιστεί αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μοιράζει κούφιες υποσχέσεις. Η φθηνή χρηματοδότηση είναι συνάρτηση της αξιοπιστίας και του μεταρρυθμιστικού προγράματος που η κυβέρνηση δεν τα διαθέτει».

Η οικονομική καχεξία δεν θα αλλάξει με υπερφορολόγηση, στάση πληρωμών και απέχθεια στις μεταρρυθμίσεις, που αποτελούν χαρακτηριστικά της παρούσας κυβέρνησης είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «πρέπει να σχεδιάσουμε το μείγμα πολιτικής και να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η οικονομία».

Τρεις είναι οι προτεραιότητές μας, συνέχισε, η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με μικρότερο και αποτελεσματικό κράτος, προσέλκυση των επενδύσεων και στήριξη των κοινωνικά αδυνάμων. Επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις από 29% στο 20%, για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας, για μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%, αλλά και για κίνητρα για επενδύσεις μέσω της φορολογίας, ιδίως για τις νέες επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμη κέρδη. Για την φορολογική νομοθεσία δεσμεύτηκε ότι το πλαίσιο όχι μόνο θα σταθεροποιηθεί αλλά θα απλοποιηθεί, θα ισχύσει το όριο της πενταετούς παραγραφής.

Ακόμη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό λέγοντας ότι είναι απαραίτητη η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και ανέπτυξε την πρότασή του για ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων που θα αφήνει περιθώριο στην λειτουργία και του ιδιωτικού τομέα.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και χάρη σε αυτές στέκεται ακόμη όρθια η ελληνική οικονομία, είπε ο κ. Μητσοτάκης και στην συνέχεια περιέγραψε με μελανά χρώματα τις συνθήκες στην οικονομία όπως προκύπτουν από μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ και από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας:

«Το επίπεδο ευημερίας των νοικοκυριών σταθεροποιείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, το διαθέσιμο εισόδημα συνέχισε να μειώνεται το 2017, ένα στα τρία νοικοκυριά διαθέτει κάτω από 10.000 ευρώ… Το τελευταίο τρίμηνο του 2017, η κατανάλωση μειώθηκε κατά 1%, για αυτό και ο ρυθμός ανάπτυξης στο 1,4%, ήταν τελικά ο μισός από ό,τι αρχικά προβλεπόταν… Την τελευταία τριετία η Ελλάδα συνιστά αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη. Όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν υψηλοτερο ρυθμό. Η αποκλιμάκωση της ανεργίας είναι θετική αλλά οι θέσεις εργασίας είναι χαμηλά αμοιβόμενες. Το 20% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και το 55% είναι σε κάποια ρύθμιση. Οι οφειλές των ιδιωτών ξεπέρασαν τα 100 δισ. και έχουν ληφθεί μέτρα για ένα εκατομμύριο οφειλέτες… Η σύνταξη παραμένει η βασικότερη πηγή εισοδήματος για τα μισά νοικοκυριά».

Ειδική αναφορά έκανε, τέλος, στην εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας. Απευθυνόμενος προς το κοινό των μικρομεσαίων επιχειρηματιών σημείωσε ότι «σαν να μην φθάνουν οι οικονομικές δυσκολίες, τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν κρούσματα καταστροφών από κουκουλοφόρους που αποκτούν πια χαρακτηριστικά κανονικότητας… Είναι αυτό ένα περιβάλλον σκοτεινό. Αυτή η κατάσταση θα αλλάξει. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα βάλλει τέλος στα φαινόμενα ανομίας. Οι πολίτες και οι επιχειρηματίες θα προστατεύονται. Θα δώσουμε την απαραίτητη πολιτική κάλυψη για να επιτελέσει την αποστολή της η Ελληνική Αστυνομία που έχει την επιχειρησιακή δυνατότητα».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γεραπετρίτης για Βόρεια Μακεδονία: Κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η απόφαση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας να μην χρησιμοποιεί «στο δημόσιο λόγο στο εσωτερικό την συνταγματική ονομασία της χώρας» συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας...

Πρώτος από ολους ο Δούκας για τον Ανδρέα Παπανδρέου: Ηγέτης που πάλεψε για την...

O Χάρης Δούκας  πρώτος από ολους – όλα έχουν την σημασία τους – έκανε δήλωση για την επέτειο των 28 χρόνων από το θάνατο...

ΠΑΣΟΚ: Θέμα χρόνου είναι η ανακοίνωση της εκλογής νέας ηγεσίας, όπως όλα δείχνουν, μέσα...

Η θυελλώδης κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου – Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν άφησε περιθώρια στον Νίκο Ανδρουλάκη να επιβάλει, όπως σχεδίαζε, την τήρηση του καταστατικού και...

Μητσοτάκης: “Η κάλπη μπορεί να είναι παρελθόν, όχι όμως και το μήνυμα της”

"Η κάλπη μπορεί να είναι πλέον παρελθόν, όχι όμως και το μήνυμά της" ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην σημερινή ανάρτηση του στο Facebook,...

Το μήνυμα της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, τιμές και φορολογία

Σαφές μήνυμα για την οικονομική πολιτική με κατεύθυνση την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο κράτος, την εντατικοποίηση των ελέγχων για τις τιμές στην αγορά και...

Παναγιωτόπουλος: Αυστηρή απάντηση στο BBC – «Οι πηγές του να μην εξαντλούνται στις μαρτυρίες...

Σκληρή είναι η απάντηση που δίνει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με αφορμή το ρεπορτάζ του BBC που κατηγορεί τη χώρα μας για «παράνομες επαναπροωθήσεις». Όπως είπε...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 23-6-2024

Ο Τύπος της Κυριακής 23/6

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 23-6-2024 ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Κρίση χρέους προ των πυλών» ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Αλλάζουν όλα για τις προσλήψεις στο Δημόσιο» Κυριακάτικη ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δημήτρης Κόκοτας: Τα νεότερα για την υγεία του – Υπάρχουν επιπλοκές, χρειάζεται χρόνος

Στην πορεία της υγείας του Δημήτρη Κόκοτα αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Η...

Σπίρτζης: Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

Για την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και για τα σενάρια γύρω από...

Γεραπετρίτης για Βόρεια Μακεδονία: Κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η απόφαση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας να μην χρησιμοποιεί «στο δημόσιο λόγο στο...

Αρτέμιδα: Πρόστιμο €3.000 για βεγγαλικά – Αναζητούνται αυτοί που έριξαν πυροτεχνήματα στην Πάρνηθα

Πρόστιμο 3.000 ευρώ επιβλήθηκε από την πυροσβεστική σε άνδρα που έριχνε βεγγαλικά στην παραλία...