Το μήνυμα που καλείται σήμερα να εκπέμψει το Κοινοβούλιο είναι ένα μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή για την αμυντική θωράκιση της χώρας.
Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε εκ νέου μηνύματα και στην Άγκυρα, ενώ αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση επαναλαμβάνοντας τρεις δεσμεύσεις: Θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί η επιδότηση σε λογαριασμούς νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών, από 1η Μαΐου θα ανακοινωθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού πολύ υψηλότερη της πρώτης και τα βάρη από τους φόρους θα συνεχίσουν να μειώνονται δίνοντας πάντα πρώτη προτεραιότητα στην ανακούφιση των πιο αδύναμων νοικοκυριών».
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «ποτέ δεν θα επιτρέψω επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν την χώρα πίσω», όπως είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: « Δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στην διεθνή αναξιοπιστία. Κάθε μέτρο στο εξής θα έχει το μέτρο της λογικής και του κοινού συμφέροντος και θα είναι στοχευμένο για να έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα».
Όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης «δεν είναι τυχαίο ότι η στρατηγική εταιρική σχέση με την Γαλλία και η διμερής συμφωνία αμυντικής συνδρομής που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της, όσο και το εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα με την Γαλλία, θεμελιώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, αλλά ολοκληρώνονται φέτος με τα ρητορικά πυροτεχνήματα των γειτόνων να κλιμακώνονται».
Η Άγκυρα διαστρέφει την αλήθεια
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διαστρέφει την αλήθεια. Με το αμόκ σχετικά με τα νησιά όμως κάποιοι αποφάσισαν να παραχαράξουν ταυτόχρονα το Διεθνές Δίκαιο, τις Συνθήκες, την ιστορία και την γεωγραφία. Γι’ αυτό άλλωστε πήραν άμεση απάντηση από όλους, ώστε να στραφούν σοφότεροι στα εσωτερικά τους θέματα, με την δική μας θέση να είναι πάντα σταθερή: Η πόρτα μας είναι πάντα κλειστή σε κάθε απειλή και το παράθυρό μας πάντα ανοιχτό σε κάθε διάλογο με βάση την διεθνή νομιμότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα άλλωστε δεν έχει καμία ανάγκη να εκτοξεύει φωτοβολίδες για να αποσπά διεθνή προσοχή από όσα συμβαίνουν στην κοινωνία της, όπως κάνουν δυστυχώς οι γείτονες μας. Είναι περήφανη και για την οικονομία της και για την δημοκρατική της λειτουργία, είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση σε κάθε πεδίο και μία χώρα που επιδεικνύει συνέπεια σε κάθε συμμαχία της».
Όπως τόνισε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης «αυτό οφείλει πρώτη να το αντιληφθεί η Δύση αντιμετωπίζοντας τις εξωτερικές προκλήσεις ασφάλειας, αλλά με την ίδια σοβαρότητα και εκείνες που αναδύονται στο εσωτερικό της». « Γιατί ενώ όλοι στο ΝΑΤΟ -και σωστά- μιλούν για κοινό μέτωπο απέναντι στην Μόσχα εξαιτίας των εντάσεων στην Ουκρανία, μέσα στο ίδιο το ευρωατλαντικό πλαίσιο διαγράφεται μία θεμελιώδης αντίφαση. Ένας εταίρος σταθερός και φιλειρηνικός απειλείται από έναν άλλον ο οποίος μάλιστα αγνοεί το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες της Συμμαχίας και ενίοτε την εκβιάζει εξοπλιζόμενος με ρωσικά συστήματα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ απευθυνόμενος ιδιαίτερα στον επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη, πρόσθεσε: «Και για να χρησιμοποιήσω μία φράση που τελευταία συνηθίζεται: «Εδώ δεν χωρούν πια ίσες αποστάσεις».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η Αθήνα συγχρονίζοντας τον βηματισμό της με το Παρίσι δεν δίνει απλώς έναν πιο επιχειρησιακό χαρακτήρα σε μία συμμαχία που υπηρετει αμυντικές προτεραιότητες αποκλειστικά του εθνικού της πεδίου, αλλά αντίθετα την διευρύνει σε συγκοινωνούντα γεωπολιτικά επίπεδα, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, η σημασία της οποίας αναδεικνύεται τώρα και στην κρίση στην Ουκρανία, κυρίως όμως στη νοτιοανατολική Μεσόγειο όπου οι κοινές δράσεις των δύο χωρών την καθιστούν ένα χώρο ενδιαφέροντος ολόκληρου του δυτικού κόσμου.
Όπως είπε, με το νομοσχέδιο αυτό υπηρετούνται και οι δύο πιο κομβικές στοχεύσεις που είναι να ενισχυθεί το εθνικό οπλοστάσιο ως δίδυμος πυλώνας της διπλωματίας μας και ταυτόχρονα να αναβαθμιστεί εμφαστικά και στην πράξη η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι φρεγάτες Bellhara οι οποίες έρχονται να ανανεώσουν την ραχοκοκαλιά του Ελληνικού Στόλου, συνεργάζονται ιδανικά και με τα νέα μαχητικά Rafale, τα πρώτα από τα οποία καλωσορίσαμε πριν από λίγες εβδομάδες, ενώ θα μπορούν να συντονίζουν τις ενέργειές τους και με τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo που σύντομα θα ενταχθούν στις δυνατότητες των ΕΔ. Τόνισε επίσης ότι οι νέες φρεγάτες θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν δίπλα τους τέσσερα ακόμη νέα μικρότερα πλοία επιφάνειας με γνώμονα πάντα τις εισηγήσεις του Ναυτικού μας και οι σχετικές εισηγήσεις θα ληφθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
«Πρόκειται για ένα συνεκτικό και καλά διαρθρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο απλώνεται και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά συγκροτεί παράλληλα και ένα υπόδειγμα τεχνικής και οικονομικής διακρατικής συνεργασίας γιατί όπως συνέβη με τα Rafale έτσι και οι Bellhara θα φθάσουν νωρίς και οι τιμές αγοράς είναι εξαιρετικά ευνοικές, πολύ χαμηλότερες από τις αρχικές», σημείωσε.
Έκανε λόγο για αγορά εξαιρετικά επωφελή για την χώρα, τόνισε πως η συγκεκριμένη πτυχή του εθνικού αμυντικού μας προγράμματος απαντά με τον αποτελεσματικό τρόπο στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στην ασφάλεια της πατρίδας, συμβαδίζει με τις διπλωματικές στοχεύσεις βαθαίνοντας συμμαχίες με ισχυρούς εταίρους και δίνοντας στην Ελλάδα ρόλο πρωταγωνιστή και στην Μεσόγειο και στην Ευρώπη. Τόνισε επίσης ότι υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς και με συμφέροντες όρους, ενώ εισάγει πολύτιμη τεχνογνωσία στη χώρα και ταυτόχρονα κινητοποιεί δυνάμεις της εθνικής οικονομίας, δεν ξεφεύγει όμως από την απαραίτητη δημοσιονομική ισορροπία.
Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει διευκρινίσεις για την φράση του Γιώργου Τσίπρα ότι «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός». «Για αυτή την παράταξη η άμυνα της χώρας είναι οι ο υπέρτατος αυτοσκοπός», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Το παρών είναι απών. Δεν υπάρχει παρών όταν συζητάμε για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας», τόνισε στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «επαμφοτερίζουσα» την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Τι πάει να πει το παρών; “Ναι” στο ένα, “όχι” στο άλλο, τα βάζουμε το μπλέντερ και βγαίνει παρών; Μα είναι σοβαρή, είναι υπεύθυνη στάση αυτή; Το παρών είναι απών από το μέτωπο της εθνικής συστράτευσης. Καταλάβετε το κι ακούστε το και εάν σας ενοχλεί, έχετε ακόμα χρόνια για να αλλάξετε την ψήφο σας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Κύριε Τσίπρα κατηγορήσατε αυτή την κυβέρνηση και εμένα ότι “άλλα λέγατε προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά”. Εσείς που θα σχίζατε τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο», είπε ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του στο Βουλή, απαντώντας στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Να θυμίσω ακόμα μία φορά, ότι από αυτό το βήμα, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία μου με τη συμφωνία των Πρεσπών είχα δηλώσει χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις ότι δεν θα είμαστε σε θέση να αλλάξουμε τη συμφωνία γιατί αποτελεί διεθνώς κυρωμένη σύμβαση του ελληνικού κράτους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, είπε: «Η συμφωνία με τις ΗΠΑ ανανεωνόταν ετησίως. Εσείς στα τέσσερα χρόνια πετύχατε καμία βελτίωση; Ρωτώ και πάλι. Εάν είσαστε πρωθυπουργός σε 5 χρόνια από τώρα θα καταγγείλετε τη συμφωνία αυτή; Μου έκανε πολύ εντύπωση η επίκληση δηλώσεων Ρώσων αξιωματούχων σε αυτή την συγκυρία, απολύτως ταυτιζόμενος με έναν πολιτικό αρχηγό ο οποίος δεν είναι στην αίθουσα, τον κ. Βελόπουλο».
Και ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την τριτολογία του λέγοντας: «Είμαι υπερήφανος να ηγούμαι μιας παράταξης της οποίας ο ιδρυτής Κωνσταντίνος Καραμανλής τη δεκαετία του ‘70 είχε πει κάτι το οποίο ισχύει στο ακέραιο, “ανήκομεν εις την Δύσιν”, είτε σας αρέσει είτε όχι».