Μητσοτάκης: Οι ευθύνες θα αποδοθούν

20
Επενδύσεις για ανάπτυξη και πολιτική κυριαρχία

Οι Έλληνες ζητούν να γίνει ό,τι χρειάζεται για να μην ξαναδούμε ποτέ τέτοια τραγωδία, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης για την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, ενώ τόνισε πως «οι ευθύνες θα αποδοθούν, μην έχετε αμφιβολία».

«Η παραίτηση είναι και μια πράξη προσωπικής ευθύνης. Απορώ πώς κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις πυρκαγιές.

«Τα πρόσωπα αυτής της τραγωδίας καθρεφτίζονται στους δικούς μας ανθρώπους. Δεν ησυχάζουμε. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και οι ευθύνες να ταυτοποιηθούν και να καταλογιστούν» επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να ανατεθεί η διερεύνηση των ευθυνών για τις πυρκαγιές σε ειδικό εφέτη ανακριτή, ενώ σημείωσε πως η επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης από πλευράς κυβέρνησης τον κάνει να πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει και προσπάθεια συγκάλυψης.

Μιλώντας για τη σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής την περασμένη Δευτέρας παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τόνισε πως «όλοι γνώριζαν σε αυτή τη σύσκεψη που μεταδόθηκε ζωντανά ότι υπήρχαν ανθρώπινα θύματα. Ή κανείς δεν το είπε στον πρωθυπουργό ή το ήξεραν όλοι και έπαιξαν ένα άθλιο θέατρο».

Εξαπολύοντας βέλη στον Πρωθυπουργό, ανέφερε πως «κάποτε ο κ. Τσίπρας ήταν νέος και ανεύθυνος. Σήμερα είναι καταστροφικός και κυνικός».

Διαβάστε επίσης:  Τα… δώρα της Παρλί στον Παναγιωτόπουλο - Τι περιμένει η Ελλάδα από την επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ν.Δ. θα οργανώσει σχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με έμφαση στην πρόληψη, την ενημέρωση και με ασκήσεις προστασίας για όλους τους πολίτες, ενώ στάθηκε στην ανάγκη ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας «να είναι πάνω από υπουργούς», έχοντας τον συντονισμό στη διαχείριση τέτοιων κρίσεων. «Ένας μπορεί να είναι ο στρατηγός», ανέφερε και επεσήμανε πως στις κρίσιμες θέσεις θα τοποθετηθούν κατάλληλοι άνθρωποι.

«Στο Παίδων είδα έναν πιτσιρικά που μου είπε ότι κάηκε γιατί δεν φορούσε μπλούζα. Οι άνθρωποι δεν γνώριζαν ότι δεν βγαίνεις στη φωτιά χωρίς μπλούζα. Κανείς δεν τους το είπε. Το 112 δεν δούλευε, κανείς δεν βγήκε να πει “φύγετε”», ανέφερε και πρόσθεσε πως στην Καλιφόρνια οι κάτοικοι ενημερώθηκαν έγκαιρα να εκκενώσουν περιοχές που κινδύνευαν.

Ανέφερε επίσης πως «τις τελευταίες ημέρες άκουσα πολλά και μίλησα λίγο» και σημείωσε ότι «ποτέ δεν ένιωσα τόσο άσχημα στη ζωή μου όπως την Πέμπτη που πήγα στο οικόπεδο που κάηκαν οι συμπολίτες μας». Είπε ότι «όποιος είναι δημόσιο πρόσωπο δεν πρέπει να κρύβεται την ώρα της κρίσης» και επεσήμανε ότι ήταν φανερό από την αρχή πως επρόκειτο για πρωτόγνωρη τραγωδία.

Αναφερόμενος στις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο, ανέφερε πως έγιναν λάθη, ωστόσο τόνισε πως «η φωτιά τότε ήταν 100 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Δευτέρας. Μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα».