Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Μητσοτάκης: Πολλαπλασιαστής ισχύος που θωρακίζουν τη χώρα μας τα Rafale

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση της Τανάγρας η επίσημη υποδοχή-παραλαβή των 6 πρώτων μαχητικών αεροσκαφών RAFALE, τα οποία αφού έκαναν μια τιμητική διέλευση πάνω από την Ακρόπολη τροχοδρόμησαν στην Τανάγρα και εντάχθηκαν στην 332η Μοίρα «Γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Υπερήφανη η πατρίδα μας υποδέχεται τα πρώτα 6 από τα υπερσύγχρονα Rafale», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του, χαρακτηρίζοντάς τα Rafale ως «έναν πολλαπλασιαστή ισχύος που θωρακίζει τη χώρα μας, ένα σαφές δείγμα της Ελλάδας που αλλάζει και ακμάζει».

Στην τελετή υποδοχής μηνύματα απηύθυναν κατά σειρά ο Πρόεδρος & CEO της DASSAULT AVIATION, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρίστανται επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η στρατιωτική ηγεσία, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη.

«Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις», ήταν το μήνυμα του Πύργου Ελέγχου, με τον αρχηγό της μοίρας να απαντά: «Η 332 μοίρα πετά στο μέλλον».

Η σημερινή υποδοχή αφορούσε τα 6 πρώτα, δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια,  μαχητικά αεροσκάφη ΡΑΦΑΛ, από τα 24 ιδίου τύπου, που έχει παραγγείλει η χώρα μας από τη γαλλική εταιρεία Dassault  και θα ενισχύσουν άμεσα την πολεμική μας Αεροπορία. Στο κόκπιτ των γαλλικών μαχητικών βρίσκονται και τα πιλοτάρουν  οι πρώτοι  Έλληνες πιλότοι,  που εκπαιδεύτηκαν  στη γαλλική στρατιωτική βάση Μερικιάν, που βρίσκεται κοντά στην πόλη  Μπορντό.

Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, έρχονται πλήρως εξοπλισμένα. Εκτός των άλλων οπλικών συστημάτων, θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν   πυραύλους στρατηγικούς, όπως οι πύραυλοι Scalp-EG, αλλά  και  πυραύλους Meteor, που μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια,  με ασφάλεια και από μεγάλη απόσταση,  ζωτικούς χώρους – στόχους στο έδαφος ή στη θάλασσα.

Ο πύραυλος METEOR διαθέτει προηγμένα συστήματα ανίχνευσης στόχου και πρόωσης,  που τον καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικό,  αλλά και καταστροφικό. Επίσης  το ίχνος των αεροσκαφών ΡΑΦΑΛ,  δεν ανιχνεύεται εύκολα από τα ραντάρ.  Είναι αυτό ακριβώς, που  δίνει τεράστιο πλεονέκτημα στην Πολεμική μας Αεροπορία,  για αποστολές εναέριας υπεροχής, ναυτικής κρούσης και στρατηγικών ρόλων.

Αυτός είναι και ο λόγος,  που η απόκτηση των Γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale,  «ενοχλεί» και προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία.

Αναλυτικά,  τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη RAFALE είναι της έκδοσης F3-R που ενσωματώνει σημαντικές βελτιώσεις, από προηγούμενες , όπως το ραντάρ RBE-2AA ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), το οποίο έχει δυνατότητα ιχνηλάτησης πολλαπλών στόχων στον αέρα, ενώ μπορούν να δημιουργήσουν τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο. πιλοτήριο, αυτό είναι γυάλινο, με τρεις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών (MFDs), ολογραφικό HUD καθώς και πλευρικό χειριστήριο HOTAS. 

Επίσης το RAFALE F3-R διαθέτει την πιστοποίηση των MICA NG (New Generation) και Meteor, καθώς και ατρακτιδίων εντοπισμού, αναγνώρισης και κατάδειξης (λέιζερ) στόχων TALIOS και τακτικής και στρατηγικής αναγνώρισης AEROS. 

Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη RAFALE, είναι εφοδιασμένα με πυραύλους στρατηγικούς, όπως οι πύραυλοι Scalp-EG, αλλά και με πυραύλους Meteor, που μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια, με ασφάλεια και από μεγάλη απόσταση, ζωτικούς χώρους – στόχους στο έδαφος, στον αέρα ή στη θάλασσα. 

Ο Scalp είναι ένας πύραυλος τύπου cruise, έχει δραστικό βεληνεκές περίπου 560 χιλιομέτρων (300 ναυτικά μίλια). Η εμβέλεια αυτή επιτρέπει στον πύραυλο να εξουδετερώνει χερσαίους στόχους υψηλής αξίας από μεγάλες αποστάσεις. 

Ο πύραυλος Meteor διαθέτει προηγμένα συστήματα ανίχνευσης στόχου και πρόωσης, που τον καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικό, αλλά και ιδιαίτερα καταστροφικό. Ο πύραυλος αέρος-αέρος Meteor έχει δυνητική μέγιστη εμβέλεια τα 200 χιλιόμετρα.
Επίσης το ίχνος των αεροσκαφών ΡΑΦΑΛ, δεν ανιχνεύεται εύκολα από τα ραντάρ. Είναι αυτό ακριβώς, που δίνει τεράστιο πλεονέκτημα στην Πολεμική μας Αεροπορία, για αποστολές εναέριας υπεροχής, ναυτικής κρούσης και στρατηγικών ρόλων. Το Rafale μπορεί να καλύψει όλο το φάσμα των επιχειρησιακών αποστολών, από αναχαιτίσεις και αερομαχίες έως μακρά πλήγματα και αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Τα ΡΑΦΑΛ δίνουν στην Ελληνική πολεμική Αεροπορία πλεονεκτήματα υπεροχής στο Αιγαίο. 

Δήλωση ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου: «Είναι μια ξεχωριστή στιγμή για τη στρατηγική μας συνεργασία με τη Γαλλία αλλά, και για το κοινό μας όραμα για την ευρωπαϊκή άμυνα. Αυτά τα ανώτερα αεροσκάφη επόμενης γενιάς πολλαπλασιάζουν την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής

Αεροπορίας και ενδυναμώνουν την ικανότητά μας να ανταπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση ασφαλείας στην περιοχή μας».

Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα έκανε ανάρτηση στο Twitter, στην οποία αναφέρει πως: «Η ΕΛΛΑΔΑ παραλαμβάνει σήμερα τα πρώτα της 6 Rafale. Πριν προσγειωθούν στην Τανάγρα, θα πετάξουν πάνω από την Ακρόπολη γύρω στις 12:10. Γύρω στη 1μμ, τελετή υποδοχής παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη @PrimeministerGR και του πρέσβη Patrick_Maisonnave».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον...

Σηκώνει το γάντι ο Μητσοτάκης: Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μόλις επιστρέψει από τον Καναδά

Στο κενό φαίνεται ότι θα πέσουν οι προσπάθειες αντιπολίτευσης και οργανωμένων συμφερόντων που επιδιώκουν...

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τριντό: Υπεγράφη η σύμβαση για την αγορά των επτά υπερσύγχρονων Canadair

Η αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομική και...

Μητσοτάκης: Καταδικάζουμε τη βάναυση επίθεση εναντίον αθώων Ρώσων πολιτών

«Η κυβέρνηση και όλοι οι Έλληνες καταδικάζουμε τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώων Ρώσων...