Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
17.2 C
Athens

Μητσοτάκης: Πολλαπλασιαστής ισχύος που θωρακίζουν τη χώρα μας τα Rafale

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση της Τανάγρας η επίσημη υποδοχή-παραλαβή των 6 πρώτων μαχητικών αεροσκαφών RAFALE, τα οποία αφού έκαναν μια τιμητική διέλευση πάνω από την Ακρόπολη τροχοδρόμησαν στην Τανάγρα και εντάχθηκαν στην 332η Μοίρα «Γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Υπερήφανη η πατρίδα μας υποδέχεται τα πρώτα 6 από τα υπερσύγχρονα Rafale», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του, χαρακτηρίζοντάς τα Rafale ως «έναν πολλαπλασιαστή ισχύος που θωρακίζει τη χώρα μας, ένα σαφές δείγμα της Ελλάδας που αλλάζει και ακμάζει».

Στην τελετή υποδοχής μηνύματα απηύθυναν κατά σειρά ο Πρόεδρος & CEO της DASSAULT AVIATION, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρίστανται επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η στρατιωτική ηγεσία, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη.

«Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις», ήταν το μήνυμα του Πύργου Ελέγχου, με τον αρχηγό της μοίρας να απαντά: «Η 332 μοίρα πετά στο μέλλον».

Η σημερινή υποδοχή αφορούσε τα 6 πρώτα, δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια,  μαχητικά αεροσκάφη ΡΑΦΑΛ, από τα 24 ιδίου τύπου, που έχει παραγγείλει η χώρα μας από τη γαλλική εταιρεία Dassault  και θα ενισχύσουν άμεσα την πολεμική μας Αεροπορία. Στο κόκπιτ των γαλλικών μαχητικών βρίσκονται και τα πιλοτάρουν  οι πρώτοι  Έλληνες πιλότοι,  που εκπαιδεύτηκαν  στη γαλλική στρατιωτική βάση Μερικιάν, που βρίσκεται κοντά στην πόλη  Μπορντό.

Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, έρχονται πλήρως εξοπλισμένα. Εκτός των άλλων οπλικών συστημάτων, θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν   πυραύλους στρατηγικούς, όπως οι πύραυλοι Scalp-EG, αλλά  και  πυραύλους Meteor, που μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια,  με ασφάλεια και από μεγάλη απόσταση,  ζωτικούς χώρους – στόχους στο έδαφος ή στη θάλασσα.

Ο πύραυλος METEOR διαθέτει προηγμένα συστήματα ανίχνευσης στόχου και πρόωσης,  που τον καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικό,  αλλά και καταστροφικό. Επίσης  το ίχνος των αεροσκαφών ΡΑΦΑΛ,  δεν ανιχνεύεται εύκολα από τα ραντάρ.  Είναι αυτό ακριβώς, που  δίνει τεράστιο πλεονέκτημα στην Πολεμική μας Αεροπορία,  για αποστολές εναέριας υπεροχής, ναυτικής κρούσης και στρατηγικών ρόλων.

Αυτός είναι και ο λόγος,  που η απόκτηση των Γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale,  «ενοχλεί» και προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία.

Αναλυτικά,  τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη RAFALE είναι της έκδοσης F3-R που ενσωματώνει σημαντικές βελτιώσεις, από προηγούμενες , όπως το ραντάρ RBE-2AA ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), το οποίο έχει δυνατότητα ιχνηλάτησης πολλαπλών στόχων στον αέρα, ενώ μπορούν να δημιουργήσουν τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο. πιλοτήριο, αυτό είναι γυάλινο, με τρεις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών (MFDs), ολογραφικό HUD καθώς και πλευρικό χειριστήριο HOTAS. 

Επίσης το RAFALE F3-R διαθέτει την πιστοποίηση των MICA NG (New Generation) και Meteor, καθώς και ατρακτιδίων εντοπισμού, αναγνώρισης και κατάδειξης (λέιζερ) στόχων TALIOS και τακτικής και στρατηγικής αναγνώρισης AEROS. 

Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη RAFALE, είναι εφοδιασμένα με πυραύλους στρατηγικούς, όπως οι πύραυλοι Scalp-EG, αλλά και με πυραύλους Meteor, που μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια, με ασφάλεια και από μεγάλη απόσταση, ζωτικούς χώρους – στόχους στο έδαφος, στον αέρα ή στη θάλασσα. 

Ο Scalp είναι ένας πύραυλος τύπου cruise, έχει δραστικό βεληνεκές περίπου 560 χιλιομέτρων (300 ναυτικά μίλια). Η εμβέλεια αυτή επιτρέπει στον πύραυλο να εξουδετερώνει χερσαίους στόχους υψηλής αξίας από μεγάλες αποστάσεις. 

Ο πύραυλος Meteor διαθέτει προηγμένα συστήματα ανίχνευσης στόχου και πρόωσης, που τον καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικό, αλλά και ιδιαίτερα καταστροφικό. Ο πύραυλος αέρος-αέρος Meteor έχει δυνητική μέγιστη εμβέλεια τα 200 χιλιόμετρα.
Επίσης το ίχνος των αεροσκαφών ΡΑΦΑΛ, δεν ανιχνεύεται εύκολα από τα ραντάρ. Είναι αυτό ακριβώς, που δίνει τεράστιο πλεονέκτημα στην Πολεμική μας Αεροπορία, για αποστολές εναέριας υπεροχής, ναυτικής κρούσης και στρατηγικών ρόλων. Το Rafale μπορεί να καλύψει όλο το φάσμα των επιχειρησιακών αποστολών, από αναχαιτίσεις και αερομαχίες έως μακρά πλήγματα και αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Τα ΡΑΦΑΛ δίνουν στην Ελληνική πολεμική Αεροπορία πλεονεκτήματα υπεροχής στο Αιγαίο. 

Δήλωση ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου: «Είναι μια ξεχωριστή στιγμή για τη στρατηγική μας συνεργασία με τη Γαλλία αλλά, και για το κοινό μας όραμα για την ευρωπαϊκή άμυνα. Αυτά τα ανώτερα αεροσκάφη επόμενης γενιάς πολλαπλασιάζουν την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής

Αεροπορίας και ενδυναμώνουν την ικανότητά μας να ανταπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση ασφαλείας στην περιοχή μας».

Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα έκανε ανάρτηση στο Twitter, στην οποία αναφέρει πως: «Η ΕΛΛΑΔΑ παραλαμβάνει σήμερα τα πρώτα της 6 Rafale. Πριν προσγειωθούν στην Τανάγρα, θα πετάξουν πάνω από την Ακρόπολη γύρω στις 12:10. Γύρω στη 1μμ, τελετή υποδοχής παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη @PrimeministerGR και του πρέσβη Patrick_Maisonnave».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αντιτρομοκρατική: Τρεις συλλήψεις για κατοχή εκρηκτικών στο Κουκάκι

Ποινικοί μέσα από φυλακές έδιναν εντολές σε τρομοκράτες για επιθέσεις – Από 28 έως...

Σε οκτώ συλλήψεις έχουν προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής για την βομβιστική επίθεση με αυτοσχέδιο μηχανισμό, που είχε σημειωθεί τα ξημερώματα της...

Τσίπρας: Σκέψεις για τη δημιουργία νέου κόμματος μετά τις ευρωεκλογές

Ραγδαίες φαίνεται ότι θα είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανώς απογοητευμένος από την στάση που κράτησαν στο Συνέδριο μια σειρά από στελέχη τα...

Όταν η CIA και μια καφετζού άλλαξαν τον ελληνικό εκλογικό νόμο

Πώς οι ΗΠΑ χειραγώγησαν τον Πλαστήρα και έβαλαν τις βάσεις για μια πανίσχυρη κυβέρνηση Παπάγου Είναι κάποιες φορές που η ιστορία θυμίζει ιλαροτραγωδία κακής ποιότητας....

Η επόμενη πανδημία στην Ελλάδα…

Πέρασαν κιόλας 4 χρόνια. Σαν ψέμα, ένας ζωντανός εφιάλτης.  Το ημερολόγιο έγραφε 26 Φεβρουαρίου 2020 όταν καταγράφηκε και ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα....

ΜΕ ΑΡΘΡΟ στο Reuters! ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ τη λίμνη Κάρλα σε μπαμπούλα των Ευρωπαίων αγροτών…(βίντεο)

«Οδοιπορικό του Reuters στην πλημμυρισμένη λίμνη Κάρλα», είναι ο τίτλος όπως κυκλοφορεί σε όλα τα ελληνικά συστημικά ΜΜΕ, σε ελεύθερη μετάφραση.. του πρωτότυπου, Flooded...

Ο Σκρέκας δεσμεύθηκε ότι οι καταναλωτές θα δουν μειώσεις έως και 15% σε τιμές...

Μειώσεις έως και 15% αναμένονται σε τιμές προϊόντων, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. Όπως είπε, προτεραιότητα της κυβέρνησης...
Όπλο σε ταξί στον σταθμό Λαρίσης

Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις στην Αθήνα: Χωρίς ταξί σήμερα και αύριο η πρωτεύουσα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πραγματοποιεί σήμερα στην Αθήνα η Αστυνομία λόγω της πορείας διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσουν οδηγοί ταξί προς το Υπουργείο Μεταφορών. Οι οδηγοί ταξί αναμένεται...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ευρωεκλογές με “άρωμα” Εθνικών εκλογών

Η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών (που παραδοσιακά επικρατεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης)...

Κατάρ: Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Εμίρη για οικονομία και επενδύσεις

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Ντόχα με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Tamim...

Αγρότες: Σε αναμονή της συνάντησης με τον πρωθυπουργό συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις μέχρι τη Δευτέρα

Παραμένουν στο μπλόκο μέχρι τη Δευτέρα οι αγρότες του Πλατύκαμπου μετά από την απόφαση...

Τα Rafale ανοίγουν φτερά για ασκήσεις στο εξωτερικό

Οι 18 «Ριπές του ανέμου» έτοιμες για όλα, ακόμα και για readiness, ετοιμότητα δηλαδή,...