Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.2 C
Athens

Μητσοτάκης: Ψηφίστε τα άρθρα της ΝΔ για να ψηφίσουμε τα δικά σας

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνθηκε στον κ. Τσίπρα καλώντας τον να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις προτάσεις της ΝΔ και τότε η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα κάνει το ίδιο.

«Αν αυτός σας πέφτει βαρύ και δύσπεπτο, επειδή προεξοφλείτε το εκλογικό αποτέλεσμα, σας έχω άλλη πρόταση», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης

«Για μας τα άρθρα 16 και 24 είναι κορυφαίας πολιτικής σημασίας» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να διαλέξει δύο άρθρα που θέλει η ΝΔ να ψηφίσει και θα το κάνει, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσει στην αλλαγή των άρθρων 16 και 24.

«Αν έχετε τέτοια πίστη στην εκλογική σας επικράτηση, φαντάζομαι ότι δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα» επεσήμανε.

«Ακούγοντας τον κ. Τσίπρα να διαβάζει την ομιλία για το Σύνταγμα σκέφτηκα πως ευτυχώς που το ατού σας είναι τα οικονομικά και όχι τα συνταγματικά. Διαπίστωσα μια άγνοια. Σας είχα καταθέσει πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση: Τότε σας έλεγα να ψηφίσει η ΝΔ τα άρθρα του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ τα άρθρα της ΝΔ και έτσι να προκύψει πλειοψηφία 180 βουλευτών από αυτή τη Βουλή και η επόμενη Βουλή να επικυρώσει» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο λαός όταν προσέλθει στις εκλογές θα ψηφίσει και για το περιεχόμενο των συνταγματικών διατάξεων» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Με ρωτήσατε γιατί δεν ψηφίζουμε τα άρθρα, σας επαναλαμβάνω την πρόταση: Ψηφίστε όλα τα άρθρα που θεωρούμε αναθεωρητέα να ψηφίσουμε και εμείς. Όχι μισές δουλειές κ. Τσίπρα. Αν πιστεύετε στη δύναμη της λαϊκής εντολής δεν έχετε φόβο να φοβηθείτε την πρότασή μας. Οι ερχόμενες εκλογές έχουν να κάνουν και με το Σύνταγμα», τόνισε.

«Το Σύνταγμα ρυθμίζει τα ζητήματα που άπτονται του πολιτικού και πολιτειακού χάρτη. Πράγματι το Σύνταγμα είναι η πυξίδα της Δημοκρατίας μας, ορίζει τις πτυχές της ζωής στη χώρα. Πρέπει να ανταποκρίνεται στο σήμερα και το αύριο. Η Συνταγματική Αναθεώρηση αποτελεί ώρα ευθύνης για τον καθένα και δεν πρέπει να αποτελέσει μία χαμένη ευκαιρία λόγω αδυναμίας πολιτικών δυνάμεων να συνεννοηθούν» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η Αναθεώρηση είναι ο καθρέφτης του πολιτικού συστήματος σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Εδώ και μία δεκαετία η πατρίδα μαστίζεται από βαθιά κρίση, η συνοχή της κοινωνίας απειλείται, ο λαϊκισμός έγινε εργαλείο εξουσίας, παραβιάστηκαν βάναυσα οι γραμμές ανάμεσα στις εξουσίες. Η Ελλάδα έχει ανάγκη για μια αναγέννηση. Οι Θεσμοί χρειάζονται ανασυγκρότηση και κύρος. Μια νέα Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα. Το πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό, αλλά ένα Σύνταγμα μπορεί να θεραπεύσει πολλές από τις παθογένειες. Θα προχωρήσουμε μπροστά με μια νέα, τολμηρή αναθεώρηση» είπε και συνέχισε:

«Έχουμε καταθέσει πρόταση αναθεώρησης σε 59 άρθρα. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει κάποιες από τις προτάσεις με ανοιχτό πνεύμα. Να βάλει το καλό της χώρας πάνω από το πρόσκαιρο του κόμματος. Στην Αναθεώρηση κάθε βουλευτής είναι ελεύθερος. Στη ΝΔ δεν έχουμε πολιτική πειθαρχία στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Η χώρα έχει ανάγκη από συναινέσεις».

«Στις δύο προτάσεις, που συγκέντρωσαν 50 υπογραφές, αναδεικνύονται, κάποιες, λίγες, καλοδεχούμενες συγκλήσεις. Αποδεικνύονται όμως και οι μεγάλες διαφορές μας. Άλλωστε στον καθρέφτη της Αναθεωρητικής διαδικασίας φαίνονται οι διαθέσεις κάθε κόμματος. Ποιος θέλει να πάει την πατρίδα μπροστά, ποιος κοιτάει το μέλλον. Δείχνει ποιος είναι πραγματικά προοδευτικός».

«Είχα πει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει το Σύνταγμα για το πολιτικό του συμφέρον και δυστυχώς επιβεβαιώνομαι. Ο πρωθυπουργός ενοχλείται όταν χρησιμοποιούμε τον όρο πλειοψηφία-κουρελού. Ας μας απαντήσει πως ορίζεται όταν βουλευτές ανήκουν σε δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, ανταλλάζουν τις συνειδήσεις του με καρέκλες. Πως ορίζει κανείς μια πραγματικότητα με βουλευτές που δηλώνουν ανεξάρτητοι αλλά έχουν δώσει προκαταρκτικά την ψήφο τους στον κ. Τσίπρα; Οι βουλευτές επιστρατεύονται για να μετατρέψουν την μειοψηφία σε πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια μειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ, με έξι βουλευτές τριγύριζα. Η Αναθεώρηση είναι αρμοδιότητα των βουλευτών και μόνο, θέλει καθαρές θέσεις. Πρέπει όλοι να κάνουμε μα υπέρβαση» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Πριν τρία χρόνια είχατε προαναγγείλει τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με πρόσωπα που δεν είχαν γνώσεις και δημιούργησαν Επιτροπή. Αλλά και το πόρισμα δεν λήφθηκε υπόψιν», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Σε καιρούς πολιτικής ομαλότητας η αναθεωρητική διαδικασία παίρνει χρόνο για να συζητηθούν σε βάθος οι αλλαγές. Όμως η κυβέρνηση άφησε την Αναθεώρηση στο ράφι. Κύριε Τσίπρα την θυμηθήκατε 31 μήνες μετά αφότου πήρατε την εξουσία. Επιβεβαιώσατε πως δεν ενδιαφέρεστε για το Σύνταγμα. Η Αναθεώρηση θα εξελιχτεί σε ακόμα μία χαμένη ευκαιρία. Σε δύο συνεδριάσεις εξετάστηκαν όλα τα θέματα», είπε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε πως το κόμμα προτείνει τις αλλαγές του άρθρου περί ευθύνης υπουργών και βουλευτών και για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας είπε πως σκοπός του κ. Τσίπρα είναι να κάνει 10.000 προσλήψεις.

«Εξευτελίσατε το θεσμό των δημοψηφισμάτων» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και επεσήμανε πως «είναι ανέντιμη η πρόταση σας για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κύριε Τσίπρα είστε αθεράπευτα κυνικός. Είστε ο τελευταίος που πρέπει να μιλά γι αυτό», είπε.

«Αρνείστε οποιαδήποτε αλλαγή σε κεφάλαια του Συντάγματος για την Παιδεία, τη Δημόσια Διοίκηση, το Περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο προς το παρών πως έχετε αποδεχτεί δύο άρθρα από αυτά που έχουμε προτείνει ως αναθεώρηση: ένα αφορά τα δικαιώματα τα κοινοβουλευτικών μειοψηφιών, δεν είναι τυχαίο», είπε

Οι τρεις άξονες:

  1. Διασφάλιση πολιτικής ομαλότητας και ισορροπίας θεσμών για εύρυθμη λειτουργία κράτους και Δημοκρατίας.
  2. Η πρότασή μας προωθεί την οικονομική σταθερότητα και προοπτική της χώρας. Θέλουμε διατάξεις που θα διευκολύνουν τη δημιουργία ορθολογικού περιβάλλοντος
  3. Προωθούμε προτάσεις για αλληλεγγύη στη βάση της κοινωνίας και την αξιοκρατία σε όλες τις βαθμίδες του κράτους.

«Θέλουμε σταθερό εκλογικό κύκλο και ναι αποσυνδέουμε την εκλογή του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής. Κάτι που έχει μεγάλη σημασία για την πολιτική σταθερότητα. Κύριε Τσίπρα συμφωνούμε ότι πρέπει να βρούμε τρόπο για να μην διαλύετε η Βουλή αν δεν εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαφωνούμε στον τρόπο εκλογής του Προέδρου. Εμείς εισηγούμαστε ότι ο ΠτΔ πρέπει να εκλέγεται με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών αν αποτύχει μετά από κάποιες φορές» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν εγκρίνει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η Δημόσια Παιδεία είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, όπως και το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής» τόνισε.

«Η αυριανή ψήφος αποκτά πρόσθετη σημασία επειδή κατατείθετε 100 μέρες πριν την ψήφο του ελληνικού λαού. Οι πολίτες θα κρίνουν, θα δουν ποιος είναι με μια προοδευτική αντίληψη του κράτους δικαίου και ποιος οδηγεί τη χώρα σε θεσμική παράλυση. Στη ζυγαριά θα βάλουν και όσα έζησαν τα τελευταία χρόνια και την εθνική πληγή με τη μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στους γείτονες. Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ομαλή πολιτική ζωή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σύγχρονο καταστατικό χάρτη. Η ποιότητα των Θεσμών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πλούτο της. Η αλήθεια είναι ότι καλή Δημοκρατία είναι η λειτουργική Δημοκρατία. Γι αυτό θα ψηφίσουμε εμείς αύριο και οι Έλληνες πολίτες. σε κάθε κάλπη της 26ης Μαΐου θα αναμετρηθούν η αλήθεια με το ψέμα. Από κάθε κάλπη θα ακουστεί το μήνυμα της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Οι Έλληνες μπορούμε και αξίζουμε καλύτερη. Μία καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο Σύνταγμα για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες», κατέληξε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον...

Σηκώνει το γάντι ο Μητσοτάκης: Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μόλις επιστρέψει από τον Καναδά

Στο κενό φαίνεται ότι θα πέσουν οι προσπάθειες αντιπολίτευσης και οργανωμένων συμφερόντων που επιδιώκουν...

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τριντό: Υπεγράφη η σύμβαση για την αγορά των επτά υπερσύγχρονων Canadair

Η αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομική και...