Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
22.4 C
Athens

Μητσοτάκης σε Πομπέο: Η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Τη συμβολή των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και απέναντι στην Ελλάδα ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο κατά την υποδοχή του στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την περιοχή και πως η Κύπρος δεν ζητά παρά μόνον τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ακραία ρητορική της Άγκυρας και μίλησε για κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου σημειώνοντας πως οι κινήσεις της Τουρκίας δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο. Πρόσθεσε δε ότι προσδοκά τη θετική συμβολή των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορική καλή σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ που σφυρηλατήθηκε με τους δύο παγκόσμιους πολέμους και τη σημαντική παρουσία της ομογένειας ενώ υπογράμμισε ότι οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την ελληνική ανεξαρτησία θα δώσουν την ευκαιρία για ανάδειξη και εμβάθυνση αυτής της ιστορικής, πολιτικής και πολιτισμικής σχέσης.

Τόνισε επίσης πως ο β’ γύρος στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ γίνεται σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια οικονομικών αντιξοοτήτων βρίσκεται στην ανάπτυξη.

Μητσοτάκης σε Πομπέο: Η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Πομπέο: Είμαστε εδώ να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα διατελέσει τον ρόλο της σαν πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή

“Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ. Όλα πηγαίνουν καλά, έχουμε έναν υπέροχο καιρό, δουλεύουν όλοι σκληρά, όπως βλέπετε έχουν ανάψει για τα καλά οι μηχανές”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

“Η σχέση των δύο χωρών μας είναι στο απόγειο, ποτέ δεν ήταν υψηλότερες, και προσβλέπω στο πώς θα προχωρήσουμε μπροστά. Κύριε Πρωθυπουργέ αναφέρατε τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες σας για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Έχετε δώσει πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα και αναφέρατε τις ευκαιρίες στον τομέα της τεχνολογίας, της ενέργειας και τον φαρμακευτικό. Οι αμερικανικές εταιρείες είναι έτοιμες να έρθουν να επενδύσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πομπέο και σημείωσε:

“Ο οικονομικός τομέας είναι ένας από τους πυλώνες της συνεργασίας μας, αλλά επίσης να συζητήσουμε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή. Είναι μία ενεργή περιοχή, γίνονται πολλά και είμαστε εδώ να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα διατελέσει τον ρόλο της σαν πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή”.

“Αναφέρατε τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας. Υπάρχουν πολλά να συζητηθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας, υπάρχουν επίσης και άλλα πολλά στοιχεία οικονομικά και πολιτικά που μπορούν να συνάδουν με αυτή τη συμφωνία. Θα κουβεντιάσουμε πολλά πράγματα και φυσικά είμαι σίγουρος ότι μέσα από τη συνομιλίας μας μπορούμε να υπερβούμε πολλές από τις προκλήσεις”, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η επίσκεψη Πομπέο σηματοδοτεί την περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά και τη διεύρυνση του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ,με επιστέγασμα την υπογραφή της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement-MDCA) των δυο χωρών.

Κατά τις επαφές του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, αναμένεται να αναδειχθεί περαιτέρω η στρατηγική διάσταση της σχέσης Αθήνας- Ουάσινγκτον, με έμφαση στην εμβάθυνση της αμυντικής, διπλωματικής, αλλά και οικονομικής συνεργασίας τους.

Στη συνέχεια ο Μάικ Πομπέο θα μεταβεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον οποίο θα υπογράψουν την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Αμέσως μετά, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα προβούν σε κοινές δηλώσεις.

Το απόγευμα, ο Μ. Πομπέο θα εκφωνήσει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ την Κυριακή θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τις ΗΠΑ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές: Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα

Για «ακόμα μία δέσμευση» της κυβέρνησης που «γίνεται πραγματικότητα» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του σχετικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας...

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός του ευρωψηφοδελτίου ο Δ. Παπανώτας

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι ο Δημήτρη Παπανώτας βγαίνει από το Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που...

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται μετά από μία επώδυνη δεκαετία

Στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά από τη δεκαετία της κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters. «Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη...

Η κληρονομιά της Ελλάδας : Εντυπωσιακές εικόνες από την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας...

Τα βλέμματα του παγκόσμιου αθλητισμού στράφηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αρχαία Ολυμπία, όπου σχεδόν 100 μέρες πριν από την τελετή έναρξης των...

Σπάνιες γαίες: O xάρτης με τα κοιτάσματα στην Ελλάδα

Ο επόμενος ψυχρός πόλεμος, λένε τα τελευταία χρόνια, θα γίνει για τους ημιαγωγούς. Με τις «εχθροπραξίες» να έχουν ξεκινήσει σε ό,τι αφορά τα μικροτσίπ,...

Την Παρασκευή η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – Θα παραστεί και ο Αλέξης...

Αύριο το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στον «Ελληνικό Κόσμο» όπου θα ανακοινωθούν εκτός από τους υποψηφίους που προέκυψαν από...
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών του αργού

Τρεχάτε ποδαράκια μου: Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης

Οι τιμές των καυσίμων καταγράφουν ανοδική πορεία, με τις αρχικές προβλέψεις για την περίοδο του Πάσχα να δείχνουν ότι η τιμή της αμόλυβδης θα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις...

Μητσοτάκης για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές: Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα

Για «ακόμα μία δέσμευση» της κυβέρνησης που «γίνεται πραγματικότητα» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος...

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης η κρίση στη Μ. Ανατολή

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα...

Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα λάβει μέρος σήμερα και...