Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου, 2026
12.6 C
Athens

Μητσοτάκης στη Βουλή: Έχω χρέος να κρατήσω την Πατρίδα ασφαλή και σταθερή

Για προσπάθεια δημιουργίας αστάθειας έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για το θέμα των Τεμπών στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, ενώ επικαλέστηκε το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που είχε μαζί του και τόνισε ότι «το πόρισμα αναδεικνύει αδυναμίες αλλά δικαιώνει την εκτίμηση ότι εκείνη την τραγική νύχτα συγκρούστηκαν δυστυχώς οι ανθρώπινες αστοχίες με τα διαχρονικά κενά του κράτους».

Ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του τόνισε ότι η τραγωδία των Τεμπών διαπερνά την καρδιά της κοινωνίας και πρέπει υπάρξει η αποφασιστικότητα και η δύναμη να αντιταχθούμε στις εύκολες εντυπώσεις που τις φουσκώνουν οι εύκολες καταγγελίες και το ψέμα.

«Το οφείλουμε στους συγγενείς των 57 θυμάτων των Τεμπών. Δεν τους αξίζει να γίνουν ένα γρανάζι εργαλειοποίησης σε μια θλιβερή προσπάθεια μιας στιγμής που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε ότι συγκεκριμένοι κύκλοι επιδιώκουν να το μετατρέψουν σε ένα σημείο διχασμού ενώ θα μπορούσε να είναι εφαλτήριο ενότητας, και σημείωσε ότι το δυστύχημα των Τεμπών έγινε πολιορκητικός κριός για να αναβιώσουν τον διχασμό και την τοξικότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην αλήθεια και την δικαιοσύνη και είπε ότι βρίσκεται εδώ για να επισημάνει τον κίνδυνο η πολιτική ζωή να καταλήξει σε βούρκο αμφιβολίας για όλα. «Η άλλη όψη της πολιτικής αστάθειας είναι η διάρρηξη κάθε σχέσης εμπιστοσύνης στην κοινωνία. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημοκρατία μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Προσέθεσε ότι υπάρχει ένα «ηχηρό πόρισμα για το τι συνέβη» και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν στο ότι κατά τις μεγάλες συγκεντρώσεις για τα Τέμπη ζητήθηκε από την κοινωνία η αλήθεια και η δικαιοσύνη αλλά και η δικαίωση των θυμάτων καθώς και τα αυτονόητα δηλαδή, ασφαλείς και σύγχρονες συγκοινωνίες για τη χώρα. Τόνισε ότι λίγοι στις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη ζητούσαν να πέσει η κυβέρνηση, αλλά όπως είπε, «η μεγάλη πλειοψηφία αυτών προ διαδήλωσαν είχαν αίτημα να ανέβει περισσότερο η Ελλάδα».

Αναφερόμενος στο πόρισμα είπε ότι ο φορέας που το έβγαλε συνεργάστηκε με Ευρωπαίους ειδικούς μακριά από κάθε πολιτική παρέμβαση.

«Το πόρισμα το έχω στα χέρια μου, στην πρώτη σελίδα αναφέρονται οι 57 νεκροί των Τεμπών, το πόρισμα είναι ένας οδηγός για το πως δεν θα ξαναζήσουμε τέτοια τραγωδία. Μπορούμε να συμφωνήσουμε στο τι λέει το πόρισμα αυτό. Εντοπίζει πρώτον τις αιτίες του δυστυχήματος στους λάθος χειρισμούς ενός τοπικού σταθμάρχη και ενός μηχανοδηγού, δεύτερον περιγράφει τις ελλείψεις που συνέβαλαν στο μοιραία αποτέλεσμα, τρίτον περιγράφει την κρατική κινητοποίηση με κενά συντονισμού, τέταρτο αδυνατεί να δώσει τεκμηριωμένη απάντηση για τη φωτιά που ακολούθησε την σύγκρουση και ζητά περαιτέρω διερεύνηση και πέμπτο προχωρά σε 17 σαφείς συστάσεις προς τους αρμόδιους φορείς για την βελτίωση της ασφάλειας των τρένων. Δεν είναι κολακευτικό για την κυβέρνηση, αναδεικνύει αδυναμίες αλλά δικαιώνει την εκτίμηση ότι εκείνη την τραγική νύχτα συγκρούστηκαν δυστυχώς οι ανθρώπινες αστοχίες με τα διαχρονικά κενά του κράτους. Αυτό ακριβώς λέει το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, και καταρρίπτει την πολύ προσβλητική και αστήρικτη θεωρία της συγκάλυψης που διακινεί η αντιπολίτευση» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Επισήμανε ότι το πόρισμα τονίζει πως η κυβέρνηση ήταν παρούσα από την πρώτη στιγμή και δεν διαπίστωσε καμία ένδειξη πολιτικής παρέμβασης ούτε στο πεδίο ούτε στις εργασίες της επιτροπής. Ότι συνέβη, συνέβη από ελλιπή ετοιμότητα των μηχανισμών και οι άνθρωποι εκεί έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν, λέει το πόρισμα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός. Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι “ποτέ δεν υπήρξε συγκάλυψη δεν μας είπατε ποτέ ποιον θέλαμε να συγκαλύψουμε, ούτε τι κίνητρα είχαμε».

«Έχετε ακούσει οποιαδήποτε πρόταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το πως θα αποκτήσουμε ασφαλείς σιδηροδρόμους, έστω και μία λέξη;» σημείωσε.

«Μόνο η δικαιοσύνη μπορεί να ρίξει φως στην τραγωδία, ούτε τα κόμματα ούτε οι πλατείες»

Απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκη είπε ότι «πριν από έναν χρόνο ξαναβρεθήκατε σε αυτή την αίθουσα για πρόταση δυσπιστίας για την περίφημη μονταζιέρα που αποδείχθηκε από το πόρισμα του Πολυτεχνείου ότι ουδέποτε υπήρξε. Αλλά δεν βγήκατε να το πείτε κ. Ανδρουλάκη. Ή ο μύθος ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και νυν εκλεγμένος ΠτΔ έκρυψε μια δικογραφία. Όλοι γνωρίζουν πως ό, τι φτάνει στη Βουλή τίθεται στη διάθεση των βουλευτών, και το επιβεβαίωσε και η κυρία Γεροβασίλη. Από έναν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ανακοινώνεται μπροστά σας κ. Ανδρουλάκη στις 23 Οκτωβρίου στη Βουλή ότι έφτασε η δικογραφία κι εσείς εξακολουθείτε να επαναλαμβάνετε ότι ο πρόεδρος της Βουλής έκρυβε τη δικογραφία. Μπορεί να είστε ωσεί παρών, μπορεί να αδιαφορείτε για το τι λένε οι ομιλητές αλλά δεν μπορείτε να συνεχίσετε να κατηγορείτε τον εκλεγμένο ΠτΔ με τέτοια ψέματα” είπε ο πρωθυπουργός, ενώ απευθυνόμενος στην κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι “ο κ. Τασούλας είναι εκλεγμένος είτε σας αρέσει είτε όχι κ. Κωνσταντοπούλου».

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «υποτιμήσαμε τη δύναμη που μπορεί να είχαν αυτές οι θεωρίες στην κοινή γνώμη» και είπε ότι «σεβαστήκαμε τον πόνο των συγγενών και αποφύγαμε να φορτίσουμε το δημόσιο διάλογο».

«Κάποιες φορές διστάσαμε και αντιμετωπίσαμε ενοχικά το δικό μας έργο, δεν πείσαμε την κοινωνία ότι η ανάταξη των τρένων αποτέλεσε την πρώτη μας προτεραιότητα, δεν εξηγήσαμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, και όταν ολοκληρώθηκε η τηλεδιοίκηση σχεδόν κανείς δεν το έμαθε» είπε ο πρωθυπουργός.

Προσέθεσε ότι «δεν είμαι εδώ για να παραστήσω ούτε τον αναλυτή ούτε τον ανακριτή. Μόνο η δικαιοσύνη μπορεί να ρίξει φως στην τραγωδία ούτε τα κόμματα ούτε οι πλατείες. Πρέπει να εμπιστευθούμε τη δικαιοσύνη παρά την καχυποψία της κοινωνίας. Αν όχι η δικαιοσύνη ποιος; Τη λύση θα δώσει ο επαναστατικός ακτιβισμός, τα λαϊκά δικαστήρια οι προγραφές πολιτικών αντιπάλων, ή οι δηλώσεις του τύπου “να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας;”» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Απάντησε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί καθυστέρησης της δίκης και επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας:

«Μας λέτε ότι καθυστερεί η δίκη για να καλύψουμε τους ενόχους. Είναι μεγάλο ψέμα, γιατί όχι μόνο η δίκη πλησιάζει όταν άλλες δεν έχουν ακόμη τελεσιδικήσει, έχουν ασκηθεί διώξεις σε 43 πρόσωπα. Αναρωτιέμαι ποιος θέλει πραγματικά να ξεκινήσει αυτή η δίκη και ποιος κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να καθυστερήσει; Συντομεύσαμε με Νομοθετικές παρεμβάσεις διαδικασίες προς το ακροατήριο, βοηθήσαμε ώστε να αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών του ΟΣΕ, ιδρύσαμε τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, εξασφαλίσαμε αίθουσα για τη δίκη γιατί φαίνεται ότι θα υπάρχουν πάνω από 400 εμπλεκόμενοι ενώ στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής κάποιοι έψαχναν αίθουσα 5 χρόνια για να γίνει η δίκη. Για ποια καθυστέρηση και ποια συγκάλυψη μιλάμε; Ο ΣΥΡΙΖΑ του 13-0 κ. Παππά και του κ. Παπαγγελόπουλου; Μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για δικαιοσύνη;».

Οι δύο κεντρικές κυβερνητικές προτεραιότητες

«Συγκρατείστε δύο κεντρικές κυβερνητικές προτεραιότητες. Η πρώτη αφορά στη δυνατότητά μας ως προς το τροχαίο υλικό. Η χώρα τουλάχιστον στη γραμμή κορμού Αθήνα-Θεσσαλονίκης, να αποκτήσει σύγχρονα τρένα έως το 2027. Θα κάνουμε συγχώνευση ΟΣΕ- ΕΡΓΟΣΕ- ΓΑΙΟΣΕ στους Σιδηροδρόμους της Ελλάδας και εκεί θα επιδιώξουμε πρόσωπα με διεθνή και επιστημονική αναγνώριση. Το δεύτερο είναι το ποιος θα κάνει τη συντήρηση των γραμμών. Η λύση είναι η διακρατική συμφωνία με ξένο Οργανισμό που θα αναλάβει να υποστηρίξει τον ΟΣΕ για τη συντήρηση και την ασφάλεια του δικτύου» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Σήμερα λοιπόν, θα ήθελα να ανακοινώσω μία μόνο από τις πολλές πρωτοβουλίες που αφορούν στην επερχόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση. H Νέα Δημοκρατία θα εισηγηθεί να κατοχυρωθεί θεσμικά και συνταγματικά η αξιολόγηση στο Δημόσιο, αξιολόγηση και από τους πολίτες που θα κάνουν χρήση των υπηρεσιών και θα ήθελα να δούμε τη θέση των κομμάτων που αντιδρούν σε κάθε αλλαγή».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η ανάταξη βέβαια για την οποία μιλάμε δεν είναι απλή. Αφορά σε όλα τα μέτωπα της δημόσιας ζωής. Πολύ περισσότερο όταν πολλές από αυτές τις αλλαγές, σχεδόν όλες θα έλεγα, πρέπει να γίνουν εν κινήσει. Αλλαγές που γίνονται σε συνθήκες αντιστάσεων προφανώς και αρκετοί θα ξεβολευτούν. Και ενώ από την εικόνα με αυτή της αντιπαράθεσης δεν θα λείψουν σίγουρα και τα λάθη, θα χαθούν κάποιες μάχες. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι τον πόλεμο αυτόν θα τον κερδίσουμε. Θα τον κερδίσουμε, γιατί αυτό οφείλουμε, όχι μόνο στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν, αλλά κυρίως σε μία νέα γενιά, η οποία δικαιολογημένα μας ζητά περισσότερα, να κάνουμε την Ελλάδα καλύτερη».

«Έχω χρέος να κρατήσω την πατρίδα ασφαλή και σταθερή»

Κλείνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Εγώ είμαι πολλά χρόνια στο Κοινοβούλιο αλλά για πρώτη φορά βλέπω να διακινείται πρόταση δυσπιστίας χωρίς καν να έχει κατατεθεί επίσημα. Φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα καταφέρετε να συνεννοηθείτε μεταξύ σας, να συνεννοηθείτε για να αποδείξετε ότι όλοι παρέα είστε, είστε όλοι παρέα[…] Κύριε Ανδρουλάκη, να συνταχθείτε απόλυτα με τους φίλους σας στα Αριστερά του πολιτικού σας χώρου, να καταθέσετε λοιπόν αυτήν την πρόταση δυσπιστίας, να μιλήσουμε για όλα αυτά τα οποία κάναμε[…]

[…] Έχω ένα χρέος πρώτα και πάνω απ’ όλα να κρατήσω την πατρίδα ασφαλή και σταθερή σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον. Θα προχωρήσουμε λοιπόν. Θα πετύχουμε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί. Σταθμός σε αυτή την πορεία θα είναι οι επόμενες ημέρες και ελάτε λοιπόν, καταθέστε επιτέλους την πρόταση δυσπιστίας για να δείτε αν η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου[…]».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βουλή: Ένταση στην αρμόδια Επιτροπή για το ν/σ για το ψηφιακό μητρώο υποθέσεων διαφθοράς

Οξεία αντιπαράθεση πυροδότησαν στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής οι καταγγελίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου «περί βίαιης νομοθέτησης και αχρήστευσης της...

Τσίπρας από Λάρισα: “Εσείς λέτε βγες μπροστά, εγώ απαντώ τώρα είναι η ώρα του...

Με ένα προσκλητήριο συλλογικής δράσης και μια δέσμη οκτώ συγκεκριμένων προτάσεων για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε στη Λάρισα την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Ιθάκη». Σε μια κατάμεστη...

ΠΑΣΟΚ: Εκτός ο Παρασκευαΐδης

Με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής, ο Νίκος Ανδρουλάκης γνωστοποιεί ότι ο κ. Παρασκευαΐδης τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Σύμφωνα με...

Μήνυση σε βάρος της Ζωής Κωνσταντοπούλου κατέθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης υπέβαλε μήνυση κατά της Προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου για συκοφαντική δυσφήμιση. Γύρω στις 2 το μεσημέρι, μετέβη...

Έρευνες για Υδρογονάνθρακες: Έπεσαν στο Μαξίμου οι υπογραφές μεταξύ Δημοσίου και Chevron – HelleniQ...

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μπήκαν οι υπογραφές στο Μέγαρο Μαξίμου για τις συμφωνίες μίσθωσης μεταξύ του ελληνικού κράτους και της κοινοπραξίας Chevron-HelleniQ Energy...

Εκλογές ΕΚΑ: Ο Παναγόπουλος “κέρδισε” το ΠΑΣΟΚ – Πρώτη η παράταξη του ΚΚΕ

Τι σημαίνει για τη Χαριλάου Τρικούπη η «ήττα» από τον Παναγόπουλο στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας Τα βλέμματα ήταν στραμμένα στις εκλογές του 33ου Συνεδρίου του...

Γ. Μανδαλίδης: “Μητσοτάκης- Ερντογάν συναντήθηκαν για να μην δημιουργηθούν προβλήματα, όχι για να λύσουν”...

Με αφορμή τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα μέσα της εβδομάδας στην Άγκυρα, ο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: Ένταση στην αρμόδια Επιτροπή για το ν/σ για το ψηφιακό μητρώο υποθέσεων διαφθοράς

Οξεία αντιπαράθεση πυροδότησαν στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής οι...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί μια Ελλάδα της εθνικής αυτοπεποίθησης, όχι της εθνικής υστερίας

Στον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στην επίσκεψή του...

Στο Σύνταγμα θα διανυκτερεύσουν οι αγρότες – Δεκάδες τρακτέρ παραταγμένα μπροστά από τη Βουλή

Περισσότεροι από χίλιοι αγρότες και κτηνοτρόφοι συμμετείχαν στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το...

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

Με τις ψήφους μόνο της  κυβερνητικής πλειοψηφίας, υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, το...