Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
18.4 C
Athens

Μητσοτάκης: Στηρίζουμε πραγματικά τους πιο αδύναμους

Το μήνυμα ότι ” στηρίζουμε πραγματικά τους πιο αδύναμους”, εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη που παραχώρησε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ενώ επισήμανε ότι  “οι κινήσεις οι οποίες κάνουμε τώρα είναι κοστολογημένες και στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών της ελληνικής οικονομίας”.

“Δεν είναι παροχές με την έννοια της εξαγοράς ψήφων. Μακριά από εμένα οποιαδήποτε τέτοια λογική. Αλλά δεν είναι και παροχές οι οποίες χρηματοδοτούνται με δανεικά. Είναι κινήσεις και δαπάνες οι οποίες γίνονται από το πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας”, σημείωσε.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ” με τις τελευταίες ανακοινώσεις που κάναμε, με βάση τις προβλέψεις μας για τον προϋπολογισμό, έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας για το επόμενο διάστημα και δεν θα υπάρχει άλλο πακέτο στήριξης.”

Όσον αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών επανέλαβε  ότι “συν-πλην κάποιες εβδομάδες δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά” και επανέλαβε ότι εκλογές θα γίνουν κάποια στιγμή την άνοιξη, άρα είμαστε σε οιονεί προεκλογική περίοδο. 

Καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι δημιουργεί κλίμα έντασης και υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν έχει πρόθεση να ακολουθήσει αυτό το μοτίβο αντιπαράθεσης. 

“Θέλω να μιλήσω θετικά για το μέλλον του τόπου. Αυτό ενδιαφέρει πρωτίστως τους πολίτες”, σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως *οι εκλογές αυτές θα είναι μία ευκαιρία να συγκριθεί η δική μας πρόταση για το μέλλον της χώρας με άλλες προτάσεις που, να σας πω ειλικρινά, πέραν μιας απίστευτης πλειοδοσίας παροχών εγώ δεν έχω δει κάποιο συγκροτημένο εναλλακτικό σχέδιο για το μέλλον”.

Όσον αφορά την ακρίβεια στα τρόφιμα υπογράμμισε ότι είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και εκτίμησε ότι θα βαίνει μειούμενη από εδώ και στο εξής.

“Ποτέ δεν είπαμε ότι έχουμε τη μαγική λύση ή ότι δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, αλλά αυτό το οποίο θα επιμένω να λέω είναι ότι προσπαθούμε, χωρίς να τάζουμε πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε, να στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας οι οποίοι δοκιμάζονται”, πρόσθεσε.

Για τους πλειστηριασμούς

Όσον αφορά το ζήτημα των πλειστηριασμών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι  “όλο το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τους πλειστηριασμούς θεσπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση” και πρόσθεσε πως “είναι τουλάχιστον υποκριτικό σήμερα να μας ασκούν κριτική αυτοί οι οποίοι νομοθέτησαν υπέρ των πλειστηριασμών και οι οποίοι ουσιαστικά έδωσαν τη δυνατότητα στους servicers να μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς.”

Υπογράμμισε ότι από εκεί και πέρα το ζητούμενο “είναι να μην σπρώχνουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και να δίνουμε τη δυνατότητα σε ευάλωτους συμπολίτες μας να ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις τους με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να μην κινδυνεύει, τελικά, η περιουσία τους”. 

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι επί ημερών μας ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει αρχίσει και «τρέχει», παραπάνω από αξίας ενός δισεκατομμυρίου ρυθμίσεις έχουν γίνει”, ενώ πρόσθεσε ότι “το σημαντικότερο είναι ότι οι πολίτες προχωρούν σε διμερείς ρυθμίσεις με τους servicers -τα λεγόμενα funds- και με τις τράπεζες, οι οποίες έχουν φτάσει τα 30 δισεκατομμύρια”. 

“Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, διότι τελικά η λύση πρέπει να δίνεται από τον ίδιο τον δανειολήπτη, στα πλαίσια των οικονομικών του δυνατοτήτων”, σημείωσε και πρόσθεσε: ” Εάν υπήρχε σήμερα ένα κύμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν θα το είχαμε αντιληφθεί; Γιατί εγώ δεν το βλέπω αυτό να συμβαίνει”.

Σε ερώτηση ότι μπορεί να υπάρξει αύριο, σχολίασε: Εγώ δεν το βλέπω αυτό. Μα δεν άλλαξε κάτι. Και η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου, που δεν έχουμε δει ακόμα το σκεπτικό της, επικυρώνει ουσιαστικά προηγούμενα νομοθετήματα. Δεν έχει αλλάξει κάτι στο πλαίσιο, ίδιο είναι το πλαίσιο”.

“Άρα, είναι σαφές ότι αυτό το οποίο παρουσιάζεται, ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα κύμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, πολύ απλά δεν συμβαίνει σήμερα. Διότι υπάρχουν δυνατότητες και θα σας έλεγα ότι υπάρχουν και κίνητρα και από τις δύο πλευρές, και από τα νοικοκυριά, με κρατική βοήθεια όποτε μπορούμε να το κάνουμε, αλλά και από τους servicers, να ρυθμίζουν τελικά τα δάνεια και να μην καταλήγουμε σε πλειστηριασμούς”, συμπλήρωσε.

Με αφορμή το δίλημμα  «δημοκρατία ή εκτροπή» που θέτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως “είναι τουλάχιστον αστείο να συζητάμε σήμερα ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα δημοκρατίας στη χώρα μας” και υποστήριξε ότι “αυτοί οι οποίοι τα λένε, με πρώτο τον κ. Τσίπρα, πιστεύω ότι έχουν έναν σκοπό, να δημιουργήσουν υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος”.

Ερωτηθείς μάλιστα εάν εννοεί ότι θα αμφισβητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το εκλογικό αποτέλεσμα, ανέφερε: “Εννοώ ότι θέλουν να μας πουν περίπου ότι «οι πολίτες θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ αλλά τελικά θα βγει η Νέα Δημοκρατία».

“Δηλαδή θα πουν ότι θα γίνει νοθεία στις εκλογές;”, ρωτήθηκε εν συνεχεία και απάντησε: “Εάν δείτε πού οδηγεί η λογική κατάληξη των επιχειρημάτων τους δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα καταλήξουν να πουν και αυτό, ναι.

Και είναι αδιανόητο αυτό, διότι αν έχουμε ένα, θα έλεγα, κεκτημένο στη χώρα μας είναι το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.”

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πεπεισμένος ότι το κόμμα του θα κερδίσει αυτοδυναμία.

“Βλέπω τις δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός. Χρειάζεται πολλή δουλειά και χρειάζεται πολλή προσπάθεια να πείσουμε τους πολίτες ότι πρέπει να μας εμπιστευτούν ακόμα μία φορά, καμία εκλογή δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά είναι ένας στόχος ο οποίος είναι απολύτως εφικτός”, τόνισε.

Μιλώντας για την επόμενη κυβέρνηση σε περίπτωση που κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι “σίγουρα θα βελτιώσουμε, χωρίς να αλλάξουμε, τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης”, ενώ πρόσθεσε ότι “θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στα πρόσωπα και σίγουρα θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες”.

Αναφορικά με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ επισήμανε ότι “κάνουμε μία σοβαρή δουλειά για να είναι αντιπροσωπευτικά”, καθώς και “μια πολύ αυστηρή αξιολόγηση των υποψηφίων, ώστε να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος”.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για την προσέγγιση στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ άφησε να εννοηθεί ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια διεύρυνσης της ΝΔ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “εδώ και εφτά χρόνια, από τότε που έγινα Πρόεδρος της ΝΔ κάνω προσπάθειες να διευρύνω την παράταξη και πολλές φορές έχω τονίσει ότι είναι χρέος μας να επεκταθούμε σε αυτό το οποίο ονομάζουμε μεσαίο χώρο”.

“Πήρα μία παράταξη η οποία ήταν στο 28% και την πήγα στο 40% και ευελπιστώ ότι μπορούμε και αυτό να το φτάσουμε ή και να το ξεπεράσουμε. Για να το κάνουμε αυτό σημαίνει ότι εντάσσουμε στις τάξεις μας στελέχη τα οποία δεν προέρχονται κατ’ ανάγκη από τον σκληρό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας”, σημείωσε. 

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε μάλιστα ότι δεν πιστεύει την διαβεβαίωση του κ. Τσίπρα ότι δεν θα επιχειρήσει κυβέρνηση ηττημένων.

“Ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν θα κάνει «κυβέρνηση ηττημένων» και βγαίνει σήμερα ο κ. Σκουρλέτης και λέει το ακριβώς ανάποδο. Κατά συνέπεια, εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν μπορούσε ο κ. Τσίπρας με κάποιο τρόπο, και ως ηττημένος, να βρει κάποια πλειοψηφία η οποία να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα διερευνούσε αυτό το ενδεχόμενο”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Πολύ δύσκολο αριθμητικά, όχι αδύνατο. Άρα οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό ως ενδεχόμενο υπάρχει, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς μαθηματικά να το αποκλείσει”

Όσον αφορά την πιο δύσκολη στιγμή της κυβερνητικής θητείας υπογράμμισε πως ήταν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, ενώ αναγνώρισε ότι ” μια δύσκολη στιγμή για εμάς, ένα λάθος, ήταν το ζήτημα των υποκλοπών”

Αναφερόμενος τέλος στην επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων εκτίμησε ότι “υπό προϋποθέσεις ο σεισμός αυτός, μέσα από την ανείπωτη καταστροφή που προξένησε, θα μπορούσε να είναι μία ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας. Υπό προϋπόθεση, και επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Τουρκίας και Δύσης συνολικά”, όπως είπε.

“Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο εναπόκειται στην τουρκική ηγεσία. Δεν πιστεύω ότι οι χώρες αλλάζουν πολιτική έτσι, από τη μία στιγμή στην άλλη, ούτε ότι θα ακυρωθεί από τη μία στιγμή στην άλλη ο τουρκικός αναθεωρητισμός. Πιστεύω ότι δημιουργήθηκε ένα κλίμα ψυχολογικής ταύτισης, θα έλεγα, μεταξύ των δύο λαών, το οποίο είναι σημαντικό. Και χρέος μας, και χρέος μου προσωπικά, είναι να το αξιοποιήσω”, πρόσθεσε.

.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Δέσμευση ότι ο φράχτης θα επεκταθεί και στα 140 χιλιόμετρα της ελληνοτουρκικής μεθορίου

Η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο είναι εθνική επιταγή, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την υπογραφή της...

Ανδρουλάκης: Κυβερνήσεις συνεργασίας με πρόσωπα υψηλής αξιοπιστίας, μπορούν να δημιουργήσουν πλαίσιο ασφάλειας στον ελληνικό...

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που ξεκίνησε να οικοδομεί τον φράχτη. Διότι πιστεύουμε ότι οι χώρες έχουν σύνορα. Σύνορα υπάρχουν και στον Έβρο...

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει το έργο του φράκτη ή θα τον ξηλώσει;

Τον φράχτη «θα τον ολοκληρώσουμε, σε όλο το μήκος του Έβρου και εάν δεν καταφέρουμε να βρούμε ευρωπαϊκούς πόρους θα το χρηματοδοτήσουμε με εθνικούς...

Έβρος: Το σχέδιο για την επέκταση του φράχτη – Στην περιοχή σήμερα ο Κυριάκος...

Τον Έβρο επισκέπτεται σήμερα Παρασκευή 31 Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το απόγευμα θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την υπογραφή...

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 4,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ 

Στις 4,7 μονάδες υποχωρεί η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Η έρευνα που παρουσιάστηκε...

Εξοπλιστικά: Γιατί οι πύραυλοι SPIKE-NLOS κάνουν το Αιγαίο απροσπέλαστο

«Όλο το ανατολικό Αιγαίο θα μετατραπεί σε μια τεράστια περιοχή άρνησης πρόσβασης» λένε χαρακτηριστικά οι ειδικοί για την αποτελεσματικότητα των SPIKE-NLOS. Ευφορία στις ελληνικές ένοπλες...
Καραμανλής: Σε 4-5 μήνες ο διαγωνισμός για 750 νέα λεωφορεία

Εκλογές 2023: «Κλείδωσε» η υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή στις Σέρρες

«Κλείδωσε» η υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή στις Σέρρες στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. Μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη για το οποίο ο Κώστας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,242ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Δέσμευση ότι ο φράχτης θα επεκταθεί και στα 140 χιλιόμετρα της ελληνοτουρκικής μεθορίου

Η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο είναι εθνική επιταγή, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,...

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει το έργο του φράκτη ή θα τον ξηλώσει;

Τον φράχτη «θα τον ολοκληρώσουμε, σε όλο το μήκος του Έβρου και εάν δεν...

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 4,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ 

Στις 4,7 μονάδες υποχωρεί η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση...

Εκλογές 2023: Ποιοι είναι οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί

Σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση στις εκλογές της 21ης Μαΐου, η χώρα θα...