Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
19.4 C
Athens

Μητσοτάκης: Στηρίζουμε πραγματικά τους πιο αδύναμους

Το μήνυμα ότι ” στηρίζουμε πραγματικά τους πιο αδύναμους”, εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη που παραχώρησε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ενώ επισήμανε ότι  “οι κινήσεις οι οποίες κάνουμε τώρα είναι κοστολογημένες και στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών της ελληνικής οικονομίας”.

“Δεν είναι παροχές με την έννοια της εξαγοράς ψήφων. Μακριά από εμένα οποιαδήποτε τέτοια λογική. Αλλά δεν είναι και παροχές οι οποίες χρηματοδοτούνται με δανεικά. Είναι κινήσεις και δαπάνες οι οποίες γίνονται από το πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας”, σημείωσε.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ” με τις τελευταίες ανακοινώσεις που κάναμε, με βάση τις προβλέψεις μας για τον προϋπολογισμό, έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας για το επόμενο διάστημα και δεν θα υπάρχει άλλο πακέτο στήριξης.”

Όσον αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών επανέλαβε  ότι “συν-πλην κάποιες εβδομάδες δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά” και επανέλαβε ότι εκλογές θα γίνουν κάποια στιγμή την άνοιξη, άρα είμαστε σε οιονεί προεκλογική περίοδο. 

Καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι δημιουργεί κλίμα έντασης και υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν έχει πρόθεση να ακολουθήσει αυτό το μοτίβο αντιπαράθεσης. 

“Θέλω να μιλήσω θετικά για το μέλλον του τόπου. Αυτό ενδιαφέρει πρωτίστως τους πολίτες”, σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως *οι εκλογές αυτές θα είναι μία ευκαιρία να συγκριθεί η δική μας πρόταση για το μέλλον της χώρας με άλλες προτάσεις που, να σας πω ειλικρινά, πέραν μιας απίστευτης πλειοδοσίας παροχών εγώ δεν έχω δει κάποιο συγκροτημένο εναλλακτικό σχέδιο για το μέλλον”.

Όσον αφορά την ακρίβεια στα τρόφιμα υπογράμμισε ότι είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και εκτίμησε ότι θα βαίνει μειούμενη από εδώ και στο εξής.

“Ποτέ δεν είπαμε ότι έχουμε τη μαγική λύση ή ότι δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, αλλά αυτό το οποίο θα επιμένω να λέω είναι ότι προσπαθούμε, χωρίς να τάζουμε πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε, να στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας οι οποίοι δοκιμάζονται”, πρόσθεσε.

Για τους πλειστηριασμούς

Όσον αφορά το ζήτημα των πλειστηριασμών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι  “όλο το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τους πλειστηριασμούς θεσπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση” και πρόσθεσε πως “είναι τουλάχιστον υποκριτικό σήμερα να μας ασκούν κριτική αυτοί οι οποίοι νομοθέτησαν υπέρ των πλειστηριασμών και οι οποίοι ουσιαστικά έδωσαν τη δυνατότητα στους servicers να μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς.”

Υπογράμμισε ότι από εκεί και πέρα το ζητούμενο “είναι να μην σπρώχνουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και να δίνουμε τη δυνατότητα σε ευάλωτους συμπολίτες μας να ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις τους με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να μην κινδυνεύει, τελικά, η περιουσία τους”. 

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι επί ημερών μας ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει αρχίσει και «τρέχει», παραπάνω από αξίας ενός δισεκατομμυρίου ρυθμίσεις έχουν γίνει”, ενώ πρόσθεσε ότι “το σημαντικότερο είναι ότι οι πολίτες προχωρούν σε διμερείς ρυθμίσεις με τους servicers -τα λεγόμενα funds- και με τις τράπεζες, οι οποίες έχουν φτάσει τα 30 δισεκατομμύρια”. 

“Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, διότι τελικά η λύση πρέπει να δίνεται από τον ίδιο τον δανειολήπτη, στα πλαίσια των οικονομικών του δυνατοτήτων”, σημείωσε και πρόσθεσε: ” Εάν υπήρχε σήμερα ένα κύμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν θα το είχαμε αντιληφθεί; Γιατί εγώ δεν το βλέπω αυτό να συμβαίνει”.

Σε ερώτηση ότι μπορεί να υπάρξει αύριο, σχολίασε: Εγώ δεν το βλέπω αυτό. Μα δεν άλλαξε κάτι. Και η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου, που δεν έχουμε δει ακόμα το σκεπτικό της, επικυρώνει ουσιαστικά προηγούμενα νομοθετήματα. Δεν έχει αλλάξει κάτι στο πλαίσιο, ίδιο είναι το πλαίσιο”.

“Άρα, είναι σαφές ότι αυτό το οποίο παρουσιάζεται, ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα κύμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, πολύ απλά δεν συμβαίνει σήμερα. Διότι υπάρχουν δυνατότητες και θα σας έλεγα ότι υπάρχουν και κίνητρα και από τις δύο πλευρές, και από τα νοικοκυριά, με κρατική βοήθεια όποτε μπορούμε να το κάνουμε, αλλά και από τους servicers, να ρυθμίζουν τελικά τα δάνεια και να μην καταλήγουμε σε πλειστηριασμούς”, συμπλήρωσε.

Με αφορμή το δίλημμα  «δημοκρατία ή εκτροπή» που θέτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως “είναι τουλάχιστον αστείο να συζητάμε σήμερα ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα δημοκρατίας στη χώρα μας” και υποστήριξε ότι “αυτοί οι οποίοι τα λένε, με πρώτο τον κ. Τσίπρα, πιστεύω ότι έχουν έναν σκοπό, να δημιουργήσουν υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος”.

Ερωτηθείς μάλιστα εάν εννοεί ότι θα αμφισβητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το εκλογικό αποτέλεσμα, ανέφερε: “Εννοώ ότι θέλουν να μας πουν περίπου ότι «οι πολίτες θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ αλλά τελικά θα βγει η Νέα Δημοκρατία».

“Δηλαδή θα πουν ότι θα γίνει νοθεία στις εκλογές;”, ρωτήθηκε εν συνεχεία και απάντησε: “Εάν δείτε πού οδηγεί η λογική κατάληξη των επιχειρημάτων τους δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα καταλήξουν να πουν και αυτό, ναι.

Και είναι αδιανόητο αυτό, διότι αν έχουμε ένα, θα έλεγα, κεκτημένο στη χώρα μας είναι το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.”

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πεπεισμένος ότι το κόμμα του θα κερδίσει αυτοδυναμία.

“Βλέπω τις δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός. Χρειάζεται πολλή δουλειά και χρειάζεται πολλή προσπάθεια να πείσουμε τους πολίτες ότι πρέπει να μας εμπιστευτούν ακόμα μία φορά, καμία εκλογή δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά είναι ένας στόχος ο οποίος είναι απολύτως εφικτός”, τόνισε.

Μιλώντας για την επόμενη κυβέρνηση σε περίπτωση που κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι “σίγουρα θα βελτιώσουμε, χωρίς να αλλάξουμε, τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης”, ενώ πρόσθεσε ότι “θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στα πρόσωπα και σίγουρα θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες”.

Αναφορικά με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ επισήμανε ότι “κάνουμε μία σοβαρή δουλειά για να είναι αντιπροσωπευτικά”, καθώς και “μια πολύ αυστηρή αξιολόγηση των υποψηφίων, ώστε να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος”.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για την προσέγγιση στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ άφησε να εννοηθεί ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια διεύρυνσης της ΝΔ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “εδώ και εφτά χρόνια, από τότε που έγινα Πρόεδρος της ΝΔ κάνω προσπάθειες να διευρύνω την παράταξη και πολλές φορές έχω τονίσει ότι είναι χρέος μας να επεκταθούμε σε αυτό το οποίο ονομάζουμε μεσαίο χώρο”.

“Πήρα μία παράταξη η οποία ήταν στο 28% και την πήγα στο 40% και ευελπιστώ ότι μπορούμε και αυτό να το φτάσουμε ή και να το ξεπεράσουμε. Για να το κάνουμε αυτό σημαίνει ότι εντάσσουμε στις τάξεις μας στελέχη τα οποία δεν προέρχονται κατ’ ανάγκη από τον σκληρό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας”, σημείωσε. 

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε μάλιστα ότι δεν πιστεύει την διαβεβαίωση του κ. Τσίπρα ότι δεν θα επιχειρήσει κυβέρνηση ηττημένων.

“Ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν θα κάνει «κυβέρνηση ηττημένων» και βγαίνει σήμερα ο κ. Σκουρλέτης και λέει το ακριβώς ανάποδο. Κατά συνέπεια, εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν μπορούσε ο κ. Τσίπρας με κάποιο τρόπο, και ως ηττημένος, να βρει κάποια πλειοψηφία η οποία να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα διερευνούσε αυτό το ενδεχόμενο”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Πολύ δύσκολο αριθμητικά, όχι αδύνατο. Άρα οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό ως ενδεχόμενο υπάρχει, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς μαθηματικά να το αποκλείσει”

Όσον αφορά την πιο δύσκολη στιγμή της κυβερνητικής θητείας υπογράμμισε πως ήταν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, ενώ αναγνώρισε ότι ” μια δύσκολη στιγμή για εμάς, ένα λάθος, ήταν το ζήτημα των υποκλοπών”

Αναφερόμενος τέλος στην επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων εκτίμησε ότι “υπό προϋποθέσεις ο σεισμός αυτός, μέσα από την ανείπωτη καταστροφή που προξένησε, θα μπορούσε να είναι μία ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας. Υπό προϋπόθεση, και επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Τουρκίας και Δύσης συνολικά”, όπως είπε.

“Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο εναπόκειται στην τουρκική ηγεσία. Δεν πιστεύω ότι οι χώρες αλλάζουν πολιτική έτσι, από τη μία στιγμή στην άλλη, ούτε ότι θα ακυρωθεί από τη μία στιγμή στην άλλη ο τουρκικός αναθεωρητισμός. Πιστεύω ότι δημιουργήθηκε ένα κλίμα ψυχολογικής ταύτισης, θα έλεγα, μεταξύ των δύο λαών, το οποίο είναι σημαντικό. Και χρέος μας, και χρέος μου προσωπικά, είναι να το αξιοποιήσω”, πρόσθεσε.

.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης...

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαικής οικονομίας» ανέφερε ο...
Ρωμανός: Όποτε και να ξεκινούσε το έργο για τον περίπατο θα υπήρχε γκρίνια

Ρωμανός: Υποκρισία από κ. Κασσελάκη

Για υποκρισία κάνει λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός σχολιάζοντας την ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με τον κ. Ρωμανό,...

Σειρά συναντήσεων Κασσελάκη στις ΗΠΑ – Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο των συζητήσεων

Στο State Department και στις επαφές του με αμερικανούς αξιωματούχους και βουλευτές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, έθεσε στο επίκεντρο των συζητήσεων το Κυπριακό και την πορεία των...

Υπόθεση Μπελέρη: Δικαιούται έφεση εντός 15 ημερών – Αν δεν μειωθεί η ποινή θα...

Εκδόθηκε και επισήμως η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου της Αλβανίας κατά της διαφθοράς (SPAK) για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη και του συνεργάτη του...

Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε το ειδικό Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά – Έως 2 δισ....

Στο 9ο «Our Ocean Conference» μίλησε το απόγευμα της Τρίτης (16/04) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οπότε και ανακοίνωσε την εκκίνηση του ειδικού «Ταμείου Απανθρακοποίησης»...

Αλέξης Τσίπρας: Δεν οικοδομείται ειρήνη με αφηρημένες δεσμεύσεις ούτε με μονόπλευρες και κακές «λύσεις»

Παρέμβαση έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την έκθεση Μπακογιάννη «Περί ένταξης Κοσσόβου στον Οργανισμό». Ο πρώην πρωθυπουργός μεταξύ...

Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα λάβει μέρος σήμερα και αύριο στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η οποία πραγματοποιείται...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης η κρίση στη Μ. Ανατολή

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα...

Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα λάβει μέρος σήμερα και...

Μητσοτάκης: Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο – Στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις κάλπες

“Να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ στα σοβαρά. Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο” δήλωσε ο...

Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα ήταν μια καίρια απειλή για την ασφάλεια

Με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα...