Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Μητσοτάκης στο France 24: Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο με την Τουρκία για τη διαχείριση των διαφορών μας

Στις σχέσεις με την Τουρκία ενόψει της αυριανής συνάντησης που θα έχει με τον Πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφέρεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο France 24, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, γιατί αν δεν επιλύονται με τέτοιο τρόπο και επιλέγεται η αύξηση της έντασης, αυτό είναι κάτι που δεν είναι καλό για τη συμμαχία στο σύνολό της».

«Δεν αποτελεί μυστικό ότι έχουμε μεγάλες διαφορές με την Τουρκία και η πιο σημαντική διαφορά μας είναι το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας. Πρόκειται για ένα ζήτημα που χρονολογείται εδώ και πολλές δεκαετίες. Και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο και αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας».

Μητσοτάκης: Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία

«Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και σε τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία, λέγοντας: «Έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα. Θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Άλλωστε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου».

Ερωτηθείς για το περιμένει από τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο και από το ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε «πολύ χαρούμενος για το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ διακατέχεται από τις αρχές της πολυμερούς συνεργασίας, αλλά και μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες» και υπογράμμισε ότι «αποτελεί μια ανάσα φρέσκου αέρα όσον αφορά τις διατλαντικές σχέσεις».

Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι συνεπές μέλος της συμμαχίας επί πολλές δεκαετίες, από τις λίγες χώρες που υπερβαίνουν συστηματικά το όριο του 2% όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ και έχουμε επίσης πραγματοποιήσει σημαντικές νέες επενδύσεις για την αναβάθμιση των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων και κατά τους τελευταίους δύο μήνες».

«Πιστεύω ότι θα συζητήσουμε το πώς το ΝΑΤΟ θα εξελιχθεί και θα αντιμετωπίσει τις νέες υβριδικές απειλές, το πως αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις ασφαλείας που απορρέουν από ζητήματα όπως η πανδημία του Covid και η κλιματική αλλαγή. Και πώς θα προσαρμοστούμε σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο, όπου οι δημοκρατίες μας απειλούνται από χώρες που επιδεικνύουν αυταρχική συμπεριφορά και δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση επισήμανε ότι το μήνυμα πως «ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας, έναντι της Κύπρου, έχει επιπτώσεις και στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εστάλη πολύ ξεκάθαρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελευταία του συμπεράσματα».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε εξάλλου ότι «είμαστε μία χώρα με αυτοπεποίθηση που υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα» και αναφερόμενος στο μεταναστευτικό υπογράμμισε πως «καταστήσαμε σαφές ότι θα υπερασπιστούμε τα σύνορά μας».

«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, οι τρεις κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ ήρθαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα. Και νομίζω ότι έχει καταστεί πάρα πολύ σαφές στην Τουρκία ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν μπορεί και δεν θα γίνει ανεκτή στο μέλλον», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε μια λύση με την Τουρκία. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν. Αποδέχομαι πλήρως το επιχείρημα ότι η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα εκατομμύρια πρόσφυγες και υπάρχει ένα πλαίσιο συνεργασίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Αλλά και η Τουρκία πρέπει να κάνει αυτά που προβλέπονται από την πλευρά της. Πρέπει να ελέγξει τα δίκτυα διακίνησης που εξακολουθούν να παίζουν βασικό ρόλο για τη μεταφορά των ανθρώπων μέσω του Αιγαίου. Πρέπει να είναι πρόθυμη να δεχτεί τις επανεισδοχές όσων τα αιτήματα ασύλου έχουν απορριφθεί».

«Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, έχουμε σχεδόν 1.500 άτομα στα νησιά μας των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί. Θα πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία. Θα ήταν ένα πολύ ενθαρρυντικό βήμα όσον αφορά τις σχέσεις μας αν η Τουρκία τους δεχόταν τελικά», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός

Ερωτηθείς τέλος για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό και την τουριστική περίοδο που ξεκινάει τώρα, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθούν το καλοκαίρι την Ελλάδα η οποία είναι μία ασφαλής χώρα.

«Ελάτε στην Ελλάδα. Είναι μια ασφαλής χώρα. Είναι μία χώρα που πρωτοστάτησε στο Ψηφιακό Πιστοποιητικό. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ένα αρνητικό τεστ Covid (ή ότι έχετε νοσήσει στο παρελθόν) για να έρθετε στην Ελλάδα. Διαχειριστήκαμε την πανδημία καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε ανοίξει τη χώρα στον τουρισμό, οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και ευπρόσδεκτοι. Και είμαι βέβαιος ότι πολλοί άνθρωποι, πολλοί Γάλλοι που αγαπούν πολύ την Ελλάδα, θα επιλέξουν να έρθουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Μπορώ να εγγυηθώ ότι θα περάσουν υπέροχα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...
ΚΚΕ: Τα ψηφοδέλτια παρουσίασε ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής...

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα, είτε σε 114 άλλες χώρες. Ο Υπουργός...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και...

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα...

Τσίπρας: Στη Μ. Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων πρέπει να ζητήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η Ευρώπη τόνισε από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων,...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις...

Μητσοτάκης για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές: Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα

Για «ακόμα μία δέσμευση» της κυβέρνησης που «γίνεται πραγματικότητα» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος...

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης η κρίση στη Μ. Ανατολή

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα...