Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
3.9 C
Athens

Μητσοτάκης: Συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξέλιξη της πανδημίας – Όχι επέκταση της υποχρεωτικότητας – Μέτρα στήριξης για την εστίαση

Συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς την εξέλιξη της μετάλλαξης όμικρον, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στον Αντ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ενώ υπογράμμισε ότι “δεν έχουμε πρόθεση αυτή την στιγμή να επεκτείνουμε περαιτέρω την υποχρεωτικότητα».

Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα εφαρμοστεί από 1ης Μαίου και θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου 2022, ενώ γνωστοποίησε ότι σήμερα θα ανακοινωθεί νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων αλλά και εργαζόμενων σε κλάδους που έχουν πληγεί από αυτό το οποίο συνέβη από την Πρωτοχρονιά , όπως ο πολιτισμός και η εστίαση όπου θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση να βάλουν το 25% των εργαζόμενών τους σε καθεστώς αναστολής

Αναφερόμενος στην πανδημία ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «βλέπουμε ήδη μία αποκλιμάκωση και όλα τα στοιχεία τα οποία έχουμε από άλλες χώρες, οι οποίες προηγήθηκαν ως προς την εκδήλωση του κύματος της Όμικρον, δείχνουν ότι είναι λίγο-πολύ σαν ένα καλοκαιρινό μπουρίνι: μεγάλη ένταση, ανεβαίνει γρήγορα, αλλά φεύγει και γρήγορα».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτό «δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή». «Δεν είναι γρίπη και προφανώς οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας εξακολουθούν να κινδυνεύουν πολύ περισσότερο και από τη μετάλλαξη Όμικρον, παρότι ευτυχώς είναι ηπιότερη της μετάλλαξης Δέλτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «έχουμε μια υποχρέωση αυτή τη στιγμή να επιμείνουμε στη βασική μας στρατηγική, η οποία δεν είναι άλλη από το να επιταχύνουμε κι άλλο τη διαδικασία των εμβολιασμών, να κάνουμε πάρα πολλά τεστ και ταυτόχρονα να παίρνουμε τα βασικά μέτρα ασφάλειας, τη μάσκα, όπως μας την υποδεικνύουν οι ειδικοί».

Ο κ. Μητσοτακης τόνισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας «δέχεται πίεση όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ και σχεδόν 24 μήνες και ανταποκρίνεται» και δήλωσε απολύτως βέβαιος ότι δεν θα καταρρεύσει, ενώ προσδιόρισε ως κεντρικό στόχο μετά την πανδημία ένα νέο ΕΣΥ.

«Η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία, είναι αμέσως με το που θα τελειώσει η πανδημία να προχωρήσουμε -και έχουμε έτοιμο το σχέδιο- στην υλοποίηση ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο θα ξεκινάει από την πρόληψη, θα πηγαίνει στη δημόσια υγεία, θα απαντάει στο πρόβλημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας, θα εκσυγχρονίζει τα νοσοκομεία μας», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουμε σήμερα. Και θα ήμουν αδικαιολόγητος εάν δεν επιδείκνυα το πολιτικό θάρρος, γιατί θα χρειαστεί πολιτικό θάρρος, να «σπάσουμε αυγά» και να κάνουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η επιχείρηση  Ελευθερία «ήταν μία μεγάλη επιτυχία και είναι λάθος αυτή τη στιγμή να ισοπεδώνουμε όλα τα θετικά τα οποία έγιναν σε αυτή την πρωτοφανή μάχη την οποία δίνουμε -όχι μόνο εμείς, όλες οι χώρες του κόσμου- για να μπορέσουμε να σηκώσουμε έτσι μια φτηνή αντιπολιτευτική σημαία».

Εκτίμησε ότι «το όπλο της υποχρεωτικότητας απέδωσε», ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «δεν έχουμε πρόθεση αυτή την στιγμή να επεκτείνουμε περαιτέρω την υποχρεωτικότητα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να χρειαστεί τέταρτη δόση υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι κάποια στιγμή ίσως -το πιο πιθανό σενάριο είναι με την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον- η πανδημία να γίνει ενδημία. Να γίνει δηλαδή κάτι σαν την γρίπη. Θα είναι μαζί μας. Θα μάθουμε να ζούμε με αυτήν. Και είναι πολύ πιθανό να πρέπει να εμβολιαζόμαστε όπως εμβολιαζόμαστε για τη γρίπη…»

Σημείωσε πάντως ότι «κάποιες συνήθειες της πανδημίας θα μας συνοδεύουν για πάντα». «Μου φαίνεται αδιανόητο ότι κάποιος θα ξαναπάει σε νοσοκομείο χωρίς να φοράει μάσκα. Πιστεύω ότι και τον επόμενο χειμώνα στα μέσα μαζικής μεταφοράς -όπως γίνεται σε πολλές χώρες της Ανατολής- πολλοί συμπολίτες μας θα επιλέξουν να φοράνε μάσκα για να προστατευτούν όχι μόνο από τον Covid αλλά από τη γρίπη και από το απλό κρύωμα. Η μάσκα πια μπήκε στη ζωή μας και πιστεύω ότι αυτή θα είναι μία από τις θετικές παρακαταθήκες ως προς τη δημόσια υγεία για το μέλλον», πρόσθεσε.

Τι είπε για τον Τσιόδρα

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η σχέση του με τον Σωτήρη Τσιόδρα είναι εξαιρετική, ενώ υποστήριξε ότι ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας έκανε πίσω από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις «γιατί δέχθηκε ένα μπαράζ χυδαίων επιθέσεων, στοχοποιήθηκε και πολιτικά».

«Ο ίδιος έκρινε ότι για να προστατεύσει και την επιστημονική του ακεραιότητα αλλά πιστεύω και την ψυχική του ηρεμία-  διότι δεν είναι όλοι υποχρεωμένοι, πόσω μάλλον όταν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, να υποστούν τη βάσανο της δολοφονίας χαρακτήρων, διότι αυτό έγινε και με τον κ. Τσιόδρα-  να κάνει ένα βήμα πίσω. Και σίγουρα έλειπε η φωνή του από την ενημέρωση», σημείωσε.

  Αναφερόμενος στην οικονομία τόνισε ότι η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ υπογράμμισε ότι στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι να γίνει η ανεργία μονοψήφια.

Μιλώντας για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια εκτίμησε ότι η αναταραχή θα είναι πιο έντονη τους τρεις πρώτους μήνες και διαβεβαίωσε ότι έχουμε την δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική στήριξης.

Επανέλαβε ότι έχει δεσμευθεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία γιατί «αυτό είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο» και πρόσθεσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει την άποψή του. «Πιστεύω ότι η κατάσταση στη χώρα το 2023 θα είναι καλύτερη από ό,τι είναι σήμερα. Άρα δεν εκτιμώ ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα. Επειδή πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και επειδή είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η οικονομία θα ανακάμψει και, Θεού θέλοντος, θα έχουμε τελειώσει νωρίτερα με το θέμα της πανδημίας, δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να σας πω ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά στο ερώτημα εάν μπορεί σε κάποια επόμενη φάση των πραγμάτων να δούμε σοβαρές αλλαγές στην κυβέρνηση, , ενώ απέκλεισε πλήρως το ενδεχόμενο «μεγάλης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ» επαναλαμβάνοντας ότι μας χωρίζει άβυσσος και επανέλαβε ότι στόχος του στις επόμενες εκλογές θα είναι η αυτοδυναμία

Απάντησε και για τα ελληνοτουρκικά

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μίας πιθανής κλιμάκωσης και με θερμό επεισόδιο, τόνισε ότι «δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα», πρόσθεσε όμως ότι «έχω μία υποχρέωση να πρέπει διαρκώς να ενισχύω -στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων- την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας». Όπως είπε, την επόμενη εβδομάδα θα έρθουν στη χώρα μας τα πρώτα Rafale,

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η θεωρία της εξαγωγής της κρίσης είναι λίγο απλοϊκή» σημειώνοντας ότι «μία χώρα που αντιμετωπίζει μία μεγάλη οικονομική κρίση δεν θέλει ταυτόχρονα να εμπλακεί και σε γεωπολιτικές περιπέτειες. Θα είχε ακόμα πιο δραματικές συνέπειες για το νόμισμά της, για τον πληθωρισμό, θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια στην τουρκική οικονομία».

«Η στάση μας απέναντι στην Τουρκία δεν έχει αλλάξει. Η πόρτα του διαλόγου και η δική μου προσωπική δυνατότητα να συνομιλήσω με τον Πρόεδρο Erdogan υπάρχει πάντα. Υπάρχουν σημεία και πεδία στα οποία και σήμερα συζητάμε, παραδείγματος χάρη η τουριστική συνεργασία. Υπάρχουν πεδία, δηλαδή, τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε. Αλλά τουλάχιστον σε αυτά τα οποία διαφωνούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς ρητορικές εξάρσεις και χωρίς προβολές ισχύος οι οποίες τις πιο πολλές φορές, επιτρέψτε μου να πω, ενέχουν και ένα στοιχείο γραφικότητας αν όχι γελοιότητας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος τέλος στα Πανεπιστήμια εκτίμησε ότι «η πλειοψηφία της κοινωνίας απαιτεί πια τα πανεπιστήμια να είναι χώροι γνώσης και όχι χώροι τραμπουκισμού και ανομίας» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω».

Αναγνώρισε πάντως ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας και τόνισε ότι «με το που θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους οι πρώτοι θα πάνε στα πανεπιστήμια τα οποία είναι και τα πιο προβληματικά, διότι δεν είναι όλα τα πανεπιστήμια στην ίδια κατάσταση». Ζήτησε όμως και την συνεργασία των Πρυτάνεων σημειώνοντας ότι “έχουν υποχρέωση, βάσει του νόμου, να εκπονήσουν σχέδια ασφάλειας για τα πανεπιστήμια και πρέπει να καταλάβουν και αυτοί ότι έχουν μία υποχρέωση απέναντι στα ιδρύματα τα οποία υπηρετούν, να συνεργαστούν με την πολιτεία έτσι ώστε να τελειώνουμε πια μια και καλή με τα φαινόμενα αυτά”.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη: Στην Κύπρο οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω

«Ήρθε η ώρα της πολιτικής αλλαγής, ήρθε η ώρα της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας», διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, από...

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντρογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξέφρασε τη θλίψη του για τον καταστροφικό σεισμό...

Μητσοτάκης: Θα θέσουμε τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» και η παροχή βοήθειας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης  του πρωθυπουργού,...

Εθνική Άμυνα: «Ατσάλινη» Ελληνοβρετανική συμμαχία – «Συμφωνία-ομπρέλα» για άμυνα και η ασφάλεια

Οι υπογραφές από Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μπεν Ουάλας στις 7 Φεβρουαρίου. «Νέες ευκαιρίες» για συνεργασία στον τομέα της Άμυνας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας θα...

Μητσοτάκης για σεισμό στην Τουρκία: Η Ελλάδα στέλνει άμεσα βοήθεια

Τη βαθιά θλίψη του εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα θύματα του φονικού σεισμού στην Τουρκία και την Συρία. Φονικός σεισμός στην Τουρκία: Ανεβαίνει ο...

Ελλάς-ΗΠΑ: Μια συμμαχία από ατσάλι – Στον Πειραιά το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο George W. Bush...

Τρεις μήνες έπειτα από τον κατάπλου του George W. Bush στο ναύσταθμο της Σούδας τον περασμένο Οκτώβριο οι Αμερικανοί στέλνουν εκ νέου το πυρηνοκίνητο...

Η Ελλάδα κάνει άλματα στον δείκτη Διεθνούς Διαφάνειας παρά τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που η αντιπολίτευση διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι έχουμε την πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση… ever, η οποία παρακολουθεί πολίτες και πολιτικούς, κάνει ρουσφέτια...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,246ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντρογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,...

Μητσοτάκης: Θα θέσουμε τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» και η παροχή βοήθειας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των...

Αυτή είναι η επόμενη πανδημία που αναμένουν οι επιστήμονες – Γνώριζαν και περίμεναν τον κορωνοϊό;

Στους κινδύνους για ξέσπασμα νέας πανδημίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης ο...

Μητσοτάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Έχουμε κοινοβουλευτική και όχι “πεζοδρομιακή” δημοκρατία

Σκληρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε κατά την εισήγησή του στην συνεδρίαση του υπουργικού...