Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
22.3 C
Athens

Μητσοτάκης: Τα χειρότερα στις αυξήσεις τιμών τα έχουμε δει – Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο το 2024

Την εκτίμηση πως «θα δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που θα συμπαρασύρει και τις τιμές στο ράφι τους επόμενους μήνες εφόσον δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις με τις τιμές ενέργειας» διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αντικείμενο την οικονομία, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

«Πιστεύω ότι τα χειρότερα ως προς την αύξηση των τιμών στο ράφι τα έχουμε δει» ανέφερε μεταξύ άλλων. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί περισσότερο από οτιδήποτε την ελληνική κοινωνία. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη έκρηξη πληθωρισμού που έχουμε δει όχι μόνο ως χώρα, αλλά στην παγκόσμια οικονομία» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι τιμές μπορεί ακόμη να είναι υψηλές αλλά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού», παρατήρησε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε ωστόσο, «εξακολουθούμε να βλέπουμε ένα υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα» και αυτό «είναι το πρώτο μας μέλημα».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση απάντησε στο κύμα ανατιμήσεων με μία σειρά μέτρων που στήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα «που μας απέτρεψαν να απενεργοποιήσουμε μία σειρά από πληθωριστικές βόμβες με σημαντικότερη αυτά που αφορούσαν τους λογαριασμούς ρεύματος».

Σε ό,τι αφορά την αισχροκέρδεια, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως «ο έλεγχος στην αγορά δεν είναι απλή υπόθεση» και πως «για πρώτη φορά έχουμε τα νομοθετιικά και ρυθμιστικά εργαλεία ώστε να μπορούμε να ελεγχουμε την αγορά πιο αποτελεσματικά από ό,τι στο παρελθόν».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης των έμμεσων φόρων ο πρωθυπουργός σημείωσε αρχικά πως «η κυβέρνηση ήταν απολύτως συνεπής ως προς τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για την μείωση των φόρων». Ανέφερε ακόμη πως «αν πρόκειται κάποια στιγμή να κάνουμε μείωση έμμεσων φόρων – κάτι το οποίο θεωρώ πιθανό στη διάρκειας της δεύτερης τετραετίας – να είστε σίγουροι ότι αυτή θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά αλλά θα είναι μία μείωση που δεν θα διακινδυνεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού δεν συνδέεται με την ημερομηνία των εκλογών. Όπως είπε, η 1η Απριλίου είναι μια απολύτως εύλογη ημερομηνία για την αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς τότε ξεκινά η τουριστική περίοδος. Σημείωσε ακόμη πως η αύξηση που έχει ήδη νομοθετήσει η κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό είναι σημαντική. «Έχουμε πάει από τα 650 στα 713 ευρώ και αναμένεται μια ακόμη αύξηση σε συνέχεια της διαδικασίας που έχει δρομολογηθεί από το υπουργείο Εργασίας» ανέφερε.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να δρομολογήσει φέτος την επιστροφή αναδρομικών για επικουρικές και δώρα σε όλους τους συνταξιούχους χαρακτήρισε τη συζήτηση «πρόωρη» τονίζοντας πως «βρισκόμαστε ακόμη στις 23 Ιανουαρίου» και πως το οικονομικό επιτελείο δεν θα είναι σε θέση να έχει καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν από τον Φερβουάριο».

Τόνισε επίσης πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοι γιατί οι κρίσεις καραδοκούν». «Προτιμούμε να κρατάμε δημοσιονομικές εφεδρείες και αυτές να τις δαπανούμε μόνο όταν είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χρειαστούμε περισσότερα χρήματα στο μέλλον» πρόσθεσε.

«Zήτημα λίγων μηνών να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα αν ο λαός μάς εμπιστευθεί»

Σε ό,τι αφορά την επενδυτική βαθμίδα επανέλαβε πως «είναι απολύτως εφικτό να επιτευχθεί εντός του 2023». «Εχουμε πετύχει 11 αναβαθμίσεις, έχουμε φτάσει ένα σκαλοπάτι πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και το μόνο κομμάτι του παζλ για να επαναφορά στην πλήρη ευρωπαϊκή κανονικότητα είναι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας» είπε.

Έσπευσε πάντως να επισημάνει πως «βεβαίως οι επενδυτικοί οίκοι και οι αγορές περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις εκλογές. Αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί θα είναι ζήτημα λίγων μηνών να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αναρωτιέμαι αν το ίδιο μπορουν να πουν και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι» είπε για να συμπληρώσει: «Αν για οποιονδήποτε λόγο από τις εκλογές προκύψει παρατεταμένη αστάθεια ή μία κυβέρνηση που θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τελείως διαφορετικό από το δικό μας τότε δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι».

«Πιο εξωστρεφής η ελληνική οικονομία»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας «έχει αλλάξει πολύ αλλά υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας». «Συνολικά η ελληνική οικονομία είναι πολύ πιο εξωστρεφής και ανταγωνσιτική. Εξάγουμε το 41% του ΑΕΠ μας σε αγαθά και υπηρεσίες και αυτό δεν αφορά μόνο τον τουρισμό και τη ναυτιλία, αλλα πολλούς τομείς» σημείωσε.

Στα 39 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως τα ταμειακά αποθέματα της κυβέρνησης είναι σήμερα στα 39 δισ. «Γι’ αυτό το μαξιλάρι για το οποίο μιλάει ο κ. Τσίπρας δεν θα έπρεπε να είναι πολύ περήφανος, γιατί αυτό ήταν το προϊόν μίας λυσσαλέας υπρρφορολόγησης της μεσαίας τάξης». Όπως είπε, ήταν ένα «μαξιλάρι που του επέβαλαν οι δανειστές να το έχει στην άκρη γιατί κανείς δεν τον εμπιστευόταν».

«Κλειστά χαρτιά» για την ημερομηνία των εκλογών

Σε ερώτηση σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών ο πρωθυπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του. «Θα σεβαστώ τη συμφωνία αλήθειας που έχουμε υπογράψει μεταξύ μας ότι θα περιορίσουμε τη σημερινή συνέντευξη Τύπου σε ερωτήσεις που αφορούν την οικονομία» είπε.

Για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων είπε πως «τα οικόπεδα που έχουν δημοπρατηθεί προς παραχώρηση είναι συγκεκριμένα» και «δεν εξετάζουμε άλλα οικόπεδα γιατί έκεί έχουμε τις πρώτες ενδείξεις που μπορούν να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον». «Έχουμε τις πρώτες ενδείξεις, υπάρχει έρευνα εν εξελίξει. Εκτιμούμε ότι μέσα στο 2023 θα έχουμε μία καλή εικόνα αν αυτή η έρευνα μας κάνει αισιόδοξους ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου προς αξιοποίηση νοτιοδυτικά της Πελοποννήσουκαι της Κρήτης».

«Στις προθέσεις μας η μείωση των εργοδοτικών εισφορών»

Γνωστοποίησε ακόμη πως είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών, προσθέτοντας πως θα «μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα όταν παρουσιάσουμε αναλυτικά το πρόγραμμά της για τη δεύτερη τετραετία».

Σημείωσε επίσης πως τον Φεβρουάριο το οικονομικό επιτελείο θα έχει καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. «Όταν ξεπερνούμε τους στόχους και δεν διακυβεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων προχωράμε σε στοχευμένα προσωρινά μέτρα, γιατί τα μέτρα αυτά δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα – εκτός αν η βελτίωση στην απόδοση του προυπολογισμού έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Μόνιμα μέτρσα για μόνιμες μειώσει προσωρινά μέτρα για προσωρινές παρεμβάσεις όπως η φορολόγηση των διυλιστηρίων» είπε.

«Ακόμη ψάχνουμε τον κ. Τσίπρα να μας πει για όσα ακούγονται στο Ειδικό Δικαστήριο»

Απαντώντας στην κριτική για τις απευθείας αναθέσεις αναγνώρισε πως «πρέπει να είναι μία εξαίρεση στη διαδικασία» αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Δεν υπήρξε καμία χώρα που να μην προχώρησε σε τέτοιες διαδικασίες όταν χρειάζονταν εμβόλια, μάσκες και ό,τι άλλο χρειαζόμασταν εκείνη την στιγμή επειγόντως».

Ανέφερε ακόμη πως όταν προέκυψε το θέμα των υποκλοπών την επόμενη μέρα ο ίδιος βγήκε και έκανε δήλωση. «Τον κ. Τσίπρα ακόμη τον ψάχνουμε να μας μιλήσει για όσα ακούγονται στο Ειδικό Δικαστήριο με τις βαλίτσες με τα λεφτά που φαίνεται ότι κατέληγαν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε.

«Νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024»

Ερωτηθείς σχετικά με τους μισθούς στο Δημόσιο απάντησε πως «θα έχουμε νέο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024». «Από το 2024 θα έχουμε νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων. Ήδη όμως έχουν γίνει στοχευμένες παρεμβάσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους» ανέφερε για να προσθέσει: «Θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου του 2024».

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα παρατήρησε πως οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν περισσότερα. «Μην βλέπουμε μόνο τον ονομαστικό μισθό. Έχουν κι άλλες δυνατότητες να προσφέρουν παροχές – π.χ. προσφέρουμε κίνητρα για τα stock option ώστε οι εργαζόμενοι να γίνονται μέτοχοι στις επιχειρήσεις – παροχές σε είδος, βελτίωση από πλευράς επιχειρήσεων της ισορροπίας μεταξύ δουλειάς και ζωής, δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ερωτήματα: Ο Τσίπρας ετοιμάζεται για νέο κόμμα μετά τις ευρωεκλογές; Θα έρθει σε ρήξη...

Δραστηριοποιείται πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας και φαίνεται αυτό από τον τρόπο που κινείται τις τελευταίες εβδομάδες. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα περιμένει να...

Ζαχαρίας Ζούπης (Opinion Poll): Αυτά είναι τα ποσοστά που δίνουν οι μυστικές μετρήσεις για...

Την εκτίμησή του για τα ποσοστά των κομμάτων στις ευρωεκλογές έδωσε ο Ζαχαρίας Ζούπης της εταιρείας Opinion Poll στον Real fm. Μιλώντας στην εκπομπή του Γιάννη Παπαγιάννη αποκάλυψε το εύρος των διαφορών...

Ευρωεκλογές: Μάθε πού ψηφίζεις – Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά κέντρα

Σε λειτουργία τέθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για τα εκλογικά κέντρα ενόψει ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από...

Γεραπετρίτης: Επιζήμια η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά θα την τηρήσουμε

«Η εξωτερική πολιτική, η διεθνής διπλωματία είναι ένα σύνθετο αντικείμενο, το οποίο δεν χωρεί απλουστευτικές λύσεις. Η λογική του μανιχαϊσμού, ότι υποστηρίζουμε φανατικά τη...

Μητσοτάκης: Η μόνιμη αύξηση στα εισοδήματα των πολιτών είναι και ισχυρή ασπίδα στο μείζον...

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του με την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου αναφέρει τα εξής: «Καλημέρα σας! Είμαστε δύο εβδομάδες πριν τις...

Ανδρουλάκης: Αυτό που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση ως οικονομικό θαύμα δεν είναι τίποτα...

Αυτό που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση ως οικονομικό θαύμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια κατασκευή επικοινωνιακή που βασίζεται σε σαθρά θεμέλια επεσήμανε...

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Νομοσχέδιο – φραγμός στις “ελληνοποιήσεις” ΠΟΠ προϊόντων

Στην αντιμετώπιση ζητημάτων που δυσκολεύουν την παρακολούθηση της εφαρμογής του εθνικού και του ενωσιακού πλαισίου, στα προϊόντα ΠΟΠ / ΠΓΕ / ΕΠΙΠ στοχεύει το...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τράβηξε άσο από το μανίκι: Αυτό που κανείς δεν σκέφτηκε για τον Μητσοτάκη και τις Ευρωεκλογές…

Ίσχυε ανέκαθεν και θα ισχύει για πάντα: η πολιτική είναι, μεταξύ άλλων, και ένα...

Μητσοτάκης: Η μόνιμη αύξηση στα εισοδήματα των πολιτών είναι και ισχυρή ασπίδα στο μείζον πρόβλημα της ακρίβειας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του με την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού...

Ανδρουλάκης: Αυτό που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση ως οικονομικό θαύμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια επικοινωνιακή κατασκευή

Αυτό που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση ως οικονομικό θαύμα δεν είναι τίποτα άλλο...

Μητσοτάκης σε Βόρεια Μακεδονία: Όταν τραβά κανείς το σκοινί, θα πρέπει να είναι έτοιμος και να σπάσει

Σκληρό μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία, στην πρόεδρο της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και στον εντολόδοχο...