Μητσοτάκης: «Τα δύο επιχειρήματα για να μειωθούν τα πλεονάσματα»

19

Τα δύο επιχειρήματα τα οποία σκοπεύει να προτάξει στις επαφές του με τους εταίρους της Ελλάδας κατά τη διάρκεια
των επισκέψεων του σε σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που θα ξεκινήσει το τρίτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα,
αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να θέσει το αίτημα για μείωση των πρωτογενών, τόσο με πολιτική όσο και με οικονομική επιχειρηματολογία.

«Είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς αγορές δείχνουν τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη σε μια Κυβέρνηση», είναι η θέση του πρωθυπουργού. Και σε αυτό το πλαίσιο διερωτάται: «Αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές, γιατί να μην μας εμπιστευτούν οι εταίροι μας;».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισετα συγκεκριμένα πλεονάσματα, ύψους 3,5%, «αποφασίστηκαν σε άλλη οικονομική συγκυρία και με τα επιτόκια δανεισμού υπερδιπλάσια των σημερινών».

Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι οι εταίροι ήταν αυστηροί με την Ελλάδα όταν καθόριζαν το πλαίσιο των πρωτογενών πλεονασμάτων επειδή «είχαν υπόψιν τους την αναξιοπιστία της προηγούμενης Κυβέρνησης, η οποία είχε συμφωνήσει σε ένα Πρόγραμμα, του οποίου, ωστόσο, δεν ανέλαβε ποτέ την ιδιοκτησία».

Από την άλλη, οι πηγές της Κυβέρνησης υπογράμμιζαν ότι η βιωσιμότητα του χρέους «χτίστηκε» με παραδοχές που σχετίζονταν με μια πραγματικότητα κατά την οποία το επιτόκιο δανεισμού της χώρας ήταν στην περιοχή του 5%, ενώ πρόσφατα οι αποδόσεις υποχώρησαν ακόμη και κάτω του 2% για το δεκαετές ομόλογο.

Διαβάστε επίσης:  Το ΥΠΕΞ απάντησε στο παραλήρημα Ερντογάν

Κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν λόγο για «εκπλήξεις» που επιφυλάσσει η διαπραγματευτική στρατηγική που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να θέσει το ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων.

Για το 2019 δεν γίνεται λόγος, ούτε για τον προϋπολογισμό του 2020 που θα κατατεθεί το φθινόπωρο. Στο μέσον, όμως, της επόμενης χρονιάς, όταν θα προωθηθεί το επόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τα πράγματα θα έχουν αλλάξει, επισημαίνουν.

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά και την πιθανότητα για μια επαφή στον ΟΗΕ ή αλλού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε όσα είπε και στις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης. «Η επιδίωξή μου είναι να βρούμε τρόπους για μια γενναία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικες σχέσεις».

«Αυτό όμως δεν γίνεται εν κενώ», συμπλήρωσε, καταλήγοντας: Τέτοιες κινήσεις γίνονται σταδιακά, χρειάζεται χρόνος και οικοδόμηση εμπιστοσύνης».

Μητσοτάκης: «Αφού μας εμπιστεύονται οι Αγορές γιατί να μην μας εμπιστευτούν οι εταίροι;»
Με τον πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων στην Κύπρο, Δημήτρη Συλλούρη, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός είδε διαδοχικά όλους τους αρχηγούς των κυπριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ το απόγευμα συναντήθηκε με εκπροσώπους κυπριακών συλλόγων.