Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023
9.9 C
Athens

Μητσοτάκης: Τα λόγια έγιναν πράξη στο Ελληνικό

Για μία νέα εποχή στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στα επίσημα εγκαίνια της επένδυσης στο Ελληνικό.

“Ξεκινά και επισήμως το έργο του Ελληνικού, ένα έργο χωρίς προηγούμενο για την πατρίδα μας. 27 μήνες από την έναρξη των πρόδρομων εργασιών όταν και πάλι βρέθηκα εδώ διαπιστώνω με χαρά ότι ήδη το χρονοδιάγραμμα τηρείται, αλλά και ότι οι αλλαγές γύρω μας είναι εμφανείς. Και είμαι σίγουρος ότι η σημερινή εκδήλωση θα δώσει μία νέα ώθηση στην πρόοδο του έργου”, ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.

Παραδέχθηκε πως το περίφημο σύνθημα για τις μπουλντόζες στο Ελληνικό έχει ακουστεί πολλές φορές, αλλά δήλωσε: “Σήμερα δεν θα το επαναλάβουμε, γιατί τα λόγια έγιναν πράξη και στη θέση τους πλέον υπάρχει χειροπιαστή πραγματικότητα. Για να το πω διαφορετικά: Και στο Ελληνικό,. το είπαμε και το κάνουμε”.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης: “Αυτό το εμβληματικό έργο το πιστέψαμε και το προωθήσαμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε. Λύσαμε τα πραγματικά τεράστια – μεγαλύτερα από αυτά που περιμέναμε – προβλήματα που κληρονομήσαμε, υπερβαίνοντας νομικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ανατρέποντας παρωχημένες ισορροπίες, αλλά και βαλτωμένες αντιλήψεις”. Έκανε λόγο μάλιστα για ένα κουβάρι που τελικά πέτυχαν να λύσουν – όπως τόνισε – οι συναρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Ο κ. Μητσοτακης έδωσε επίσης συγχαρητήρια στη διοίκηση και τα στελέχη της εταιρείας Lamda Development και σημείωσε ότι το όραμα του Σπύρου Λάτση παίρνει πλέον σάρκα και οστά.

Υπενθύμισε ότι το σχέδιο της επένδυσης στο Ελληνικό γεννήθηκε πριν ακόμη μετεγκατασταθεί το αεροδρόμιο, καθώς η πρώτη σχετική συζήτηση έγινε το 2007. Σημείωσε ότι “πέρασαν επτά χρόνια και από 40 κύματα” πριν υπογραφεί το 2014 η σύμβαση του έργου επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. “Έπειτα μεσολάβησαν πολλές αναβολές, ήταν η εποχή που ακούστηκαν τα πάντα, από τη διατήρηση μέχρι τη μετατροπή όλης της περιοχής σε κοινωνικό λαχανόκηπο”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Αν και η προηγούμενη κυβέρνηση το 2016 τυπικά αποδέχτηκε την επένδυση, δυστυχώς αντί να λύσει εκκρεμότητες δημιούργησε πολλές καινούργιες, πότε με το πρόσχημα της αναθεώρησης της σύμβασης και πότε συνθηκολογώντας με την Ελληνική γραφειοκρατία. Και έπρεπε να έρθει το καλοκαίρι του 2019 για να ξεκινήσει επιτέλους το έργο”.

Ο πρωθυπουγός δήλωσε ότι “το νερό μπήκε στο αυλάκι και θα συνεχίσει να κυλάει”, τονίζοντας ότι ο χώρος του Ελληνικού θα μετατραπεί σε ένα μοναδικό οικοσύστημα αναψυχής και πρασίνου, αλλά και στεγαστικής πρωτοπορίας, γιατί όπως σημείωσε: “Εδώ η οικονομική προκοπή πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνική συμβολή”.

Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε επίσης οτι εφέτος παρά την κρίση καταγράφηκε ρεκόρ όλων των εποχών στις άμεσες ξένες επενδύσεις. “Αισιοδοξούμε ότι αυτό θα σπάσει εκ νέου το επόμενο έτος με σημαντικό αντίκτυπο στα δημόσια έσοδα, στην τόνωση της απασχόλησης. στην κινητοποίηση των αγορών”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι το έργο στο Ελληνικό χρηματοδοτείται αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια, χωρίς ούτε ένα ευρώ του φορολογούμενου, εκτιμώντας ότι θα φέρει πάνω από 14 δισ ευρώ στα δημόσια ταμεία, θα δημιουργήσει παραπάνω από 70.000 νέες θέσεις εργασίας. θα δώσει ώθηση σε δεκάδες κλάδους της ελληνικής παραγωγής. “Μιλάμε για ένα τεράστιο έργο με θετικές συνέπειες σε πολλά επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Εκτίμησε επίσης ότι ένα εκατομμύριο πρόσθετοι τουρίστες θα συρρεύσουν στην περιοχή, αλλά και ότι “θα είναι αρκετοί εκείνοι που θα επιλέξουν να μετοικήσουν να ζήσουν σε αυτή την έξυπνη και πράσινη πόλη που γεννιέται μπροστά στη θάλασσα συνδυάζοντας την ιδιωτική και την κοινοτική χρήση”.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι στο Ελληνικό διαμορφώνεται το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης, ένα υπόδειγμα αναβάθμισης μιας ολόκληρης περιοχής.

Αναφέρθηκε επίσης στο σύνολο των έργων στην περιοχή από την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος μέχρι την αναβάθμιση των τοπικών συγκοινωνιών και από την αναμόρφωση αυτού του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου όπως δήλωσε μέχρι τον οικολογικό σχεδιασμό όλων των κτιρίων αυτής της πολιτείας, με εμβληματικό το νέο πύργο κατοικιών. “Ένα πραγματικά εντυπωσιακό έργο, το οποίο θα προσδώσει το στίγμα αυτής της συνολικής ανάπλασης, συνδυάζοντας μία υψηλή, μία πρωτοπόρα για τα ελληνικά. αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα αρχιτεκτονική αισθητική, με τον πρωτοποριακό σχεδιασμό, τον σεβασμό στο περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε συνεπώς ότι: “Όλα αυτά δηλώνουν τον αναπτυξιακό και ταυτόχρονα κοινωνικό χαρακτήρα του έργου που γιορτάζουμε σήμερα. Δηλώνουν όμως και την αντοχή της ελληνικής οικονομίας μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον”. Υπενθύμισε άλλωστε ότι το Μετρό έφτασε πρόσφατα μέχρι τον Πειραιά και αναφέρθηκε και στα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην εισαγώμενη ακρίβεια. Εκτίμησε μάλιστα ότι οι πολίτες δοκιμάζονται από την κρίση, αλλά αντιλαμβάνονται με ωριμότητα το μέγεθος των προκλήσεων και ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα τους, χωρίς να κάνει βήμα πίσω από το πρόγραμμά της.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Απόρρητο έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δείτε τη συμφωνία για τα Ίμια και το "γκριζάρισμα" του Αιγαίου

Απόρρητο έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δείτε τη συμφωνία για τα Ίμια και το “γκριζάρισμα”...

Επειδή έχω διαβάσει πολλά κείμενα τις τελευταίες 48 ώρες για τη συμφωνία των Ιμίων, θα ήθελα να επαναφέρω στη μνήμη τουλάχιστον αυτών που πραγματικά σέβονται...

Με εντολή Θεοδωρικάκου οι δύο υποθέσεις έχουν σταλεί στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε νέα ανακοίνωση όπου υπογραμμίζει πως εξαιτίας της συνεχιζόμενης «αναπαραγωγής ψεμάτων και συκοφαντιών» σε βάρος του υπουργού και του...

Τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις – Νεκρός ο ένας από τους δύο πιλότους –...

Νεκρός είναι, όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ο ένας από τους δύο χειριστές του μοιραίου αεροσκάφους F-4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας Το ΓΕΑ...

Στρατηγική Συμφωνία Ελλάδας – Ιαπωνίας για συνεργασία σε 5 άξονες

Πρόσκληση για επενδύσεις στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και της ενέργειας, απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους Ιάπωνες επιχειρηματίες, κατά τη συνάντησή του...

Μήνυμα της Ουάσιγκτον στην Άγκυρα πριν από την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»: Το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο...

Η εκ νέου αποστολή του George W.Bush στην Ελλάδα και στο Αιγαίο αποτελεί μια ακόμη εμφατική κίνηση-μήνυμα ότι για τους Αμερικανούς οι ισορροπίες στην...

Ο Κυριακός Μητσοτάκης στο Τόκιο: Ταξίδι σταθμός Μητσοτάκη για επενδυτική επανεκκίνηση!

Η επίσκεψη στην Ιαπωνία, συνοδεία 20μελούς ομάδας Ελλήνων επιχειρηματιών, έχει στόχο την αναθέρμανση των εμπορικών σχέσεων, που έφταναν τα 10 δισ. δολάρια πριν την...

Θεοδωρικάκος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για δημοσίευμα: Ως εδώ η αθλιότητα με το παιδί μου!

Αναληθές και συκοφαντικό δημοσίευμα που υπερβαίνει κάθε όριο ανηθικότητας χαρακτηρίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος το δημοσίευμα του Documento. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,248ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στρατηγική Συμφωνία Ελλάδας – Ιαπωνίας για συνεργασία σε 5 άξονες

Πρόσκληση για επενδύσεις στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και της ενέργειας, απηύθυνε...

Μητσοτάκης: Ανώτατη δημόσια σχολή παραστατικών τεχνών έως το 2025

Έως το 2025 η Ελλάδα θα αποκτήσει δημόσιες, πανεπιστημιακού επιπέδου, σπουδές στις παραστατικές τέχνες...

Μητσοτάκης: Δεν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή Ράμμου

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «επιτέλους ο κ.Τσίπρας ήρθε...

Οικονόμου: Η συζήτηση στην Βουλή δεν επηρεάζει τις αποφάσεις του πρωθυπουργού

"Σε καμία περίπτωση αυτή η συζήτηση στην Βουλή δεν επηρεάζει τις αποφάσεις και τους...