«Θα δώσω τη μάχη των εκλογών, επικεφαλής της ΝΔ το 2027», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου στον Αντ1.
Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε και της απόφασης να μην αλλάξει τον εκλογικό νόμο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προσωπικά πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις αλλά δεν πρόκειται να αλλάξω τους κανόνες του παιχνιδιού για να κάνω πιο εύκολη την αυτοδυναμία της ΝΔ. Αν ο ελληνικός λαός κρίνει ότι πρέπει να είμαστε αυτοδύναμοι στις επόμενες εκλογές, τότε αυτή την εντολή θα μας δώσει. Αν πάλι ο λαός κρίνει ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές, πάλι θα σεβαστούμε την εντολή του. Αλλά αυτό το οποίο δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνω είναι να αρχίσω να πειραματίζομαι με τη μηχανική του εκλογικού νόμου για να διευκολύνω με κάποιο τρόπο την αυτοδυναμία».
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν πολιτικοί σχηματισμοί στο σημερινό σκηνικό με τους οποίους θα μπορούσε να συνεργαστεί η ΝΔ αν χρειαστεί, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: « Δεν μπορώ να σας προβλέψω ποιο θα είναι το εκλογικό τοπίο το 2027, ούτε και ποια θα είναι η πρόθεση των κομμάτων. Δεν ξέρουμε πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή το 2027. Άρα, θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση είναι εξαιρετικά πρώιμη».
Με αφορμή εξάλλου και τα σενάρια περί ενδεχόμενου κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την ΚΟ της ΝΔ «μπετόν αρμέ», σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα όσον αφορά τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, αλλά και της βάσης της ΝΔ».
«Εξακολουθούμε να είμαστε η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στη χώρα, αυτό δεν αμφισβητείται», τόνισε, αναγνωρίζοντας ότι «σίγουρα έχουμε υποστεί και τη φθορά του χρόνου και την πίεση από πολλά δικαιολογημένα αιτήματα των πολιτών, όμως, σήμερα, εναλλακτική πρόταση για το μέλλον της χώρας δεν βλέπω να έχει διαμορφωθεί από καμία άλλη πολιτική δύναμη».
Όσον αφορά την επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας συνέστησε υπομονή μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, επαναλαμβάνοντας ότι «για θεσμικούς λόγους είναι πολύ άκομψη αυτή η συζήτηση από τη στιγμή που η θητεία της Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχει ακόμα λήξει».
«Αυτό το οποίο σίγουρα πρέπει να σας πω είναι ότι το πρόσωπο του Προέδρου ή της Προέδρου πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του ρόλου και να έχει τη δυνατότητα -γιατί όχι;-, τη δυνατότητα, το τονίζω, να πάρει όσες το δυνατόν περισσότερες ψήφους στην Βουλή. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο εξαρτάται και από τα άλλα κόμματα, πώς θα αξιολογήσουν την υποψηφιότητα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν θα συζητηθεί το ζήτημα αυτό στην συνάντηση της προσεχούς Τετάρτης με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν είμαι έτοιμος να κάνω μία τέτοια συζήτηση κατ’ ιδίαν με τον κ. Ανδρουλάκη διότι δεν έχω καταλήξει ακόμα στην πρότασή μας».
Ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος και σε σενάρια έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών κάποιων μεγάλων ομίλων, επικαλούμενος τους καινούργιους δημοσιονομικούς κανόνες, βάσει των οποίων «τα πρόσθετα έσοδα από μία κίνηση φορολόγησης, ειδικά αν είναι έκτακτη, ουσιαστικά δεν μπορούμε να τα δαπανήσουμε γιατί έχουμε οροφές δαπανών, άρα θα ήταν και λίγο δώρο άδωρον να το κάνουμε αυτό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αφού εξήγησε πως την έκτακτη φορολόγηση «την κάναμε το 2024 με τα διυλιστήρια γιατί ήταν η τελευταία χρονιά που είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε», συμπλήρωσε: « Άρα, δεν έχει νόημα να συζητάμε πια για έκτακτες φορολογήσεις, διότι δεν μπορούμε τα χρήματα αυτά να τα ξοδέψουμε ξεπερνώντας τις οροφές δαπανών».