Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
14.9 C
Athens

Μητσοτάκης: Θα πετύχουμε το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις κλίνες ΜΕΘ

Tην σημασία που έχει να δίνουν οι υγειονομικοί, οι γιατροί, οι νοσηλευτές πρώτοι το παράδειγμα του εμβολιασμού, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το πρωί της Πέμπτης στις νέες κλίνες ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής ΚΑΤ.

“Γνωρίζουμε πια, υπεράνω οποιασδήποτε αμφιβολίας, ότι τα εμβόλια τα οποία εγκρίνονται είναι ασφαλή πάνω απ’ όλα, αλλά είναι και αποτελεσματικά”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος κάλεσε αυτούς οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν, να το ξανασκεφτούν πολύ σοβαρά και ζήτησε από την πλειοψηφία των υγειονομικών που έχουν εμβολιαστεί να μιλήσουν στους συναδέλφους τους “και να εξηγήσετε γιατί αυτή είναι η σωστή επιλογή για να προστατεύσουν τους εαυτούς σας αλλά και τους ανθρώπους που περιθάλπουν σε καθημερινή βάση”, όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι “η Πολιτεία δεν μπορεί σε αυτήν την περίπτωση να δράσει κατασταλτικά ούτε και θα ήταν σωστό”, αλλά επικαλέστηκε ” την κοινή λογική ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ταγμένοι στην υπηρεσία, να προστατεύουν το πιο πολύτιμο αγαθό το οποίο διαθέτουμε και είναι η ανθρώπινη υγεία.” 

Μητσοτάκης: Θα πετύχουμε το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις κλίνες ΜΕΘ

Υποδειγματική, υπερσύγχρονη μονάδα στο ΚΑΤ  με 30 κρεβάτια

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια υποδειγματική, υπερσύγχρονη μονάδα στο ΚΑΤ  με 30 κρεβάτια, η οποία ” είναι ένα μικρό μέρος μόνο της συνολικής δωρεάς που κάνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος τον οποίον είχαμε εξαρχής θέσει και ο οποίος αποτελούσε προσωπική του δέσμευση. Εντός ενός έτους η χώρα να βρεθεί στο μέσο ευρωπαϊκό όρο σε σχέση με τα κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας ως ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού”. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε αισιοδοξία ότι αυτόν τον στόχο θα τον πετύχουμε, σημειώνοντας ότι αυτό “είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε σήμερα αυτήν την πανδημία, αλλά και για την επόμενη μέρα”.

“Είπαμε εξαρχής ότι η πανδημία αποτελεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία να κάνουμε όσα δεν είχαμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια. Να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε υποδομές και σε ανθρώπους. Να προσλάβουμε παραπάνω προσωπικό, να ανταμείψουμε καλύτερα το υφιστάμενο προσωπικό, να εκπαιδεύσουμε καλύτερα το υφιστάμενο προσωπικό, έτσι ώστε η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας να αισθάνονται ασφαλείς όταν πρόκειται για την υγεία τους”, πρόσθεσε.

“Όπως είδατε ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ επωνύμων, ανώνυμων μεταξύ πλουσίων μεταξύ φτωχών, χτυπάει όλους ανεξαίρετα και όλοι προσέτρεξαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να αντιμετωπίσουν τα πιο βαριά περιστατικά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά την πίεση, ανταπεξήλθε”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους, υπογράμμισε την υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ δεσμεύτηκε πως “όταν με το καλό τελειώσει αυτή η περιπέτεια, η ελληνική Πολιτεία θα είναι συνεπής και θα ανταμείψει αυτούς οι οποίοι εργάστηκαν, υπερέβαλαν εαυτόν και μας έβγαλαν όλους, ως χώρα, ασπροπρόσωπους”.

O πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος υπογράμμισε ότι «η υγεία είναι ένα αναγκαίο αγαθό για όλους τους ανθρώπους” και πρόσθεσε: “Χτίζοντας πάνω στις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είμαστε παρόντες και προσπαθούμε, στο μέτρο του δυνατού, να υποστηρίζουμε την ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είτε πρόκειται για τη δωρεά μας για τη δημιουργία χώρων για την προσθήκη 175 κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ σε 15 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα είτε για την Πρωτοβουλία του ΙΣΝ για την Υγεία, ύψους άνω των €400 εκατομμυρίων, για τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης”. 

Το αποτύπωμα της δωρεάς Η συγκεκριμένη δωρεά ύψους €16,5 εκατομμυρίων, η οποία περιλαμβάνει και ένα πενταετές πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρών και νοσηλευτών στις ΜΕΘ, είναι μέρος της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης, ύψους $100 εκατομμυρίων, που ανακοίνωσε το ΙΣΝ τον Απρίλιο του 2020, ανταποκρινόμενο στις σοβαρές προκλήσεις που έθεσε σε ολόκληρο τον πλανήτη η πανδημία. Μέχρι στιγμής, το ΙΣΝ έχει διαθέσει 176 δωρεές συνολικού ύψους €79,9 εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση των συνεπειών. Στην Ελλάδα, έχουν διατεθεί παραπάνω από €32,2 εκατομμύρια που στοχεύουν στην ενίσχυση των υποδομών υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, και στην καταπολέμηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Μητσοτάκης: Θα πετύχουμε το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις κλίνες ΜΕΘ

30 νέες κλίνες σε πλήρη ανάπτυξη

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με την παρούσα δωρεά, το νοσοκομείο ΚΑΤ διέθεσε περίπου 1.700 τ.μ σε ένα χώρο που μέχρι πρότινος παρέμενε αναξιοποίητος λόγω σύνθετων τεχνικών προβλημάτων τα οποία και αντιμετωπίστηκαν στα πλαίσια του έργου. Έτσι, στον συγκεκριμένο χώρο θα λειτουργήσουν σταδιακά 30 νέες κλίνες ΜΕΘ οι οποίες θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες -28- κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου. Αναλυτικότερα, η νέα μονάδα περιλαμβάνει 22 κλίνες ΜΕΘ, 8 κλίνες μόνωσης ΜΕΘ, γραφεία ιατρών, αίθουσα σεμιναρίων, χώρο ανάπαυσης προσωπικού καθώς και χώρο ενημέρωσης συγγενών.

Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που εξοπλίζει τη μονάδα προέρχεται κυρίως από δωρεές κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και προμήθειας του ελληνικού δημοσίου. Είναι τελευταίας τεχνολογίας παρέχοντας στους ασθενείς την καλύτερη δυνατή περίθαλψη. Ακόμη, εκτός από την ανακαίνιση του χώρου που θα λειτουργήσουν οι νέες ΜΕΘ, πραγματοποιήθηκαν επιπλέον εργασίες όπως αντιπλημμυρικά έργα και έργα βελτίωσης των υποδομών του νοσοκομείου. Η εκτέλεση των εργασιών πραγματοποιήθηκε σε πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα.

Το προσωπικό που θα εξοπλίσει τη συγκεκριμένη μονάδα προέρχεται από την ενίσχυση που έχει πραγματοποιηθεί στο ΕΣΥ, το προσωπικό του οποίου πριν την πανδημία ήταν περίπου 88.500 άτομα και σήμερα έχει ξεπεράσει τις 100.000 άτομα. Προσωπικό το οποίο εκπαιδεύεται και καταρτίζεται συνεχώς. Η αύξηση των κλινών ΜΕΘ θωρακίζει περαιτέρω το ΕΣΥ και ταυτόχρονα αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για την προστασία της δημόσιας υγείας. 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Μητσοτάκης για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές: Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα

Για «ακόμα μία δέσμευση» της κυβέρνησης που «γίνεται πραγματικότητα» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του σχετικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας...

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός του ευρωψηφοδελτίου ο Δ. Παπανώτας

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι ο Δημήτρη Παπανώτας βγαίνει από το Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που...

Την Παρασκευή η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – Θα παραστεί και ο Αλέξης...

Αύριο το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στον «Ελληνικό Κόσμο» όπου θα ανακοινωθούν εκτός από τους υποψηφίους που προέκυψαν από...

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης...

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαικής οικονομίας» ανέφερε ο...
Ρωμανός: Όποτε και να ξεκινούσε το έργο για τον περίπατο θα υπήρχε γκρίνια

Ρωμανός: Υποκρισία από κ. Κασσελάκη

Για υποκρισία κάνει λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός σχολιάζοντας την ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με τον κ. Ρωμανό,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις...

Μητσοτάκης για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές: Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα

Για «ακόμα μία δέσμευση» της κυβέρνησης που «γίνεται πραγματικότητα» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος...

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης η κρίση στη Μ. Ανατολή

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα...

Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα λάβει μέρος σήμερα και...