Μητσοτάκης: Υποκρισία και ανικανότητα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων

12
Μητσοτάκης: Από αύριο η χώρα θα έχει νέο Σύνταγμα

«Πριν πάρει διαστάσεις θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα των απορριμμάτων της Αττικής, υλοποιώντας μια σειρά από έργα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και μια μεγάλη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων με σημαντική δυναμικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τα ΣΔΙΤ στην περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ότι το πρόβλημα στην Αττική είναι πολύ μεγάλο αλλά θέλουμε να το μετατρέψουμε σε μεγάλη ευκαιρία, αναγνωρίζοντας ότι ο χώρος ταφής στη Φυλή με γρήγορους ρυθμούς φθάνει στα όρια του.  

Παραθέτοντας στοιχεία, ο πρωθυπουργός είπε ότι είμαστε 24η χώρα στην ΕΕ στην ανακύκλωση, δεύτερη στην Ευρώπη στην ταφή απορριμμάτων, ενώ λειτουργούν 53 παράνομες χωματερές, εκ των οποίων οι 21 στην Πελοπόννησο, όπου και το θέμα είναι πολύ επείγον για την ποιότητα ζωής των πολιτών και για τον τουρισμό.

Διαβάστε επίσης:  Προσφορά ζωής από το Ίδρυμα Ωνάση – Ενισχύεται το σύστημα υγείας με 13,5 εκατ. μάσκες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι υπονόμευσε όλες τις προσπάθειες για συνεργασία των φορέων με πρωτοπόρες ιδιωτικές επιχειρήσεις για σύγχρονα συστήματα διαλογής απορριμάτων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση απορριμμάτων.

Σημείωσε επίσης ότι η απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ παραμένει εξαιρετικά χαμηλή, καθώς μόλις 170 εκ είχαν συμβασιοποιηθεί από τα 940 και πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα, καθώς η ΕΕ μετά το 2021 θα σταματήσει να χρηματοδοτεί τέτοιου είδους κονδύλια.

Τέλος, για το έργο της Πελοποννήσου ο κ Μητσοτάκης τόνισε ότι το έργο θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2020 και θα ολοκληρωθεί εντός δύο ετών.

Για την καθυστέρηση στην έναρξη του έργου σύμπραξης στην Πελοπόννησο, ο Οδυσσέας Κωνταντινόπουλος υποστήριξε ότι στην Πελοπόννησο λειτουργούσαν συμφέροντα οικογενειοκρατικά που τέμνονταν με τα συμφέροντα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα.