Μητσοτάκης: Ζήτησε έμπρακτη αλλαγή πολιτικής από την Τουρκία

137
Σύνοδος Κορυφής του ΕΛΚ: Την βαθιά ανησυχία του για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Έμπρακτη αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ελληνογερμανικό οικονομικό φόρουμ στο Βερολίνο.

“Αν θέλει ο κ. Ερντογάν να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση με την ΕΕ όπου ο ίδιος κατεδάφισε, του δίνεται η ευκαιρία να προβεί σε σειρά κινήσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ζήτησε:

-Να αποσύρει αμέσως τους απελπισμένους που συγκέντρωσε στον Έβρο και να πάψει να τους χρησιμοποιεί
-Να δεχθεί πίσω με γρήγορες, συνοπτικές διαδικασίες όσους συνελήφθησαν σε ελληνικό έδαφος
-Να εξετάσει και άλλες βελτιώσεις στην Κοινή Δήλωση όπως π.χ κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής και άλλων αρχών μαζί με την Frontex όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των ροών
-Επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα και από την ενδοχώρα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την παρουσία του κ. Ερντογάν στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας την ελπίδα να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως “για να μπορέσουμε να συζητήσουμε σοβαρά πώς η Τουρκία μπορεί να ξαναγίνει σύμμαχος της ΕΕ στο μεταναστευτικό πρέπει να υπάρξει μία έμπρακτη αλλαγή στην πολιτική της Άγκυρας”.

Διαβάστε επίσης:  «Ανοιγμα» Τσαβούσογλου: Πολύ θετικά τα μηνύματα από Μητσοτάκη

Παράλληλα επανέλαβε ότι”η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν”. “Αποδείξαμε ότι έχουμε τόσο την βούληση όσο και την αποτελεσματικότητα να φυλάξουμε τα κοινά μας σύνορα”, πρόσθεσε.

Τέλος επισήμανε ότι “η Ελλάδα πάντοτε αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του μεταναστευτικού και χρειάζεται την βοήθεια της Ευρώπης, αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών, χρησιμοποιώντας κατατρεγμένους ανθρώπους ως πιόνια σε γεωπολιτικές φιλοδοξίες”.

Αναφερόμενος εξάλλου στον κορονοϊό, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι”κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη”, ενώ έθεσε ζήτημα προσαρμογών στην οικονομική πολιτική, λέγοντας ότι το 2020 θα είναι μία διαφορετική χρονιά και ενδεχομένως δημοσιονομικοί στόχοι να μην μπορούν να επιτευχθούν και πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα.