Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Μνήμη και 4 τρόποι για να την βελτιώσετε

Είστε έξω για φαγητό και νιώθετε ένα χέρι στον ώμο σας καθώς μια οικεία φωνή λέει το όνομά σας.

Γυρνάτε και κοιτάτε το χαμογελαστό πρόσωπο, το οποίο έχετε ξαναδεί, αλλά το όνομα του είναι σαν να έχει εξατμιστεί από το μυαλό σας, και το μόνο που μπορείτε να πείτε είναι ένα “Γεια … εσύ!”

Πριν όμως ξεκινήσετε το Googling «σημάδια άνοιας», είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι αλλαγές στη μνήμη, είναι μια φυσιολογική διαδικασία γήρανσης, ειδικά εάν εκδηλώνονται ως στιγμιαίες αδυναμίες στην προσοχή. Πολλές από τις γνωστικές μας δεξιότητες, όπως η ταχύτητα πολλαπλών εργασιών και η επεξεργασία, κορυφώνονται γύρω στην ηλικία των 30 ετών και στη συνέχεια τείνουν να μειώνονται με την ηλικία.

Όμως εάν κάνετε έξυπνες επιλογές, μπορείτε να επανεκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας έτσι ώστε να παραμένει οξύς και εστιασμένος. 

1. Προσπαθήστε να θυμηθείτε ονόματα, ημερομηνίες και γεγονότα χωρίς τη βοήθεια του διαδικτύου 

Το διαδίκτυο είναι ιδανικό για να σας θυμίσει το όνομα ενός ηθοποιού ή ένα σημαντικό γεγονός, γρήγορα και εύκολα. Αλλά ταυτόχρονα  τροφοδοτεί μια σύγχρονη κατάσταση που ονομάζεται ψηφιακή αμνησία – ξεχνάτε τις πληροφορίες επειδή εμπιστεύεστε μια συσκευή για να τις θυμάστε. Αυτός είναι ο λόγος που οι μισοί από εμάς δεν μπορούμε να τηλεφωνήσουμε στα παιδιά μας ή στο γραφείο χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τη λίστα επαφών μας.

Ο εγκέφαλος είναι μια μηχανή που όσο τη χρησιμοποιούμε, τόσο καλύτερα λειτουργεί. Όταν μαθαίνουμε νέα πράγματα και μετά τα ανακαλούμε, ενεργοποιούμε τον ιππόκαμπο και τον προμετωπιαίο φλοιό, περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται στενά με τη μνήμη. Αλλά όταν βασιζόμαστε σε εξωτερικές πηγές, όπως τα τηλέφωνά μας ή το διαδίκτυο, για να θυμόμαστε πράγματα, αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου μπορούν να εξασθενίσουν.

Την επόμενη φορά λοιπόν που αγωνίζεστε να θυμηθείτε έναν ηθοποιό, προκαλέστε τον εαυτό σας να μην τον αναζητήσετε στο διαδίκτυο. Προσπαθήστε να τον θυμηθείτε μόνοι σας και εμπιστευτείτε ότι ο εγκέφαλός σας γνωρίζει την απάντηση – πρέπει απλώς να την βρείτε γιατί είναι εκεί.

Παρομοίως, προσπαθήστε να φτάσετε σε μια νέα διεύθυνση χωρίς να χρησιμοποιήσετε τους Χάρτες Google – ή αν αυτό είναι αδύνατο, ακολουθήστε μια νέα διαδρομή προς το σπίτι από την εργασία. Όλα έχουν να κάνουν με την αυτόματη λειτουργία. Όσο περισσότερο σκέφτεστε τα πράγματα ή δοκιμάζετε νέες προσεγγίσεις, τόσο περισσότερο βοηθάτε τη μνήμη σας και κρατάτε στον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση. 

2. Ασκηθείτε καθημερινά

Κάθε φορά που γυμνάζεστε, δίνετε στον εγκέφαλό σας μια ώθηση. Το αίμα περιέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά που τροφοδοτούν τον εγκέφαλό. Η άσκηση ωθεί επίσης το σώμα να παράγει μια πρωτεΐνη που δρα σαν λίπασμα για τον εγκέφαλο, διεγείροντας τους νευρώνες, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά.

Όταν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις ζήτησαν από 120 ενήλικες μεταξύ 55 και 80  ετών να περάσουν 40 λεπτά επί τρεις ημέρες την εβδομάδα, είτε περπατώντας γρήγορα είτε μην κάνοντας τίποτα. Δαπίστωσαν ότι μετά από ένα χρόνο, ένα κέντρο μνήμης (ο ιππόκαμπος) του εγκεφάλου εκείνων που περπατούσαν, ήταν 2% μεγαλύτερο από εκείνους που δεν περπατούσαν. Αυτό το ποσοστό μπορεί να ακούγεται μικρό, αλλά είναι αρκετό για να αντιστρέψει ουσιαστικά τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, που συμβαίνει με τη γήρανση. 

3. Μην κάνετε πολλές εργασίες ταυτόχρονα 

Η πολλαπλή εργασία μας κάνει να νιώθουμε παραγωγικοί, αλλά στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Ο εγκέφαλος δεν έχει σχεδιαστεί για να εστιάζει σε πολλές εργασίες ταυτόχρονα. Ως αποτέλεσμα, οι εγκέφαλοί μας αισθάνονται αγχωμένοι, όταν κάνουμε πολλαπλές εργασίες, με αποτέλεσμα να κάνουμε περισσότερα λάθη και στο τέλος να μην είμαστε αποτελεσματικοί. 

Αντί να προσπαθείτε να τελειώσετε όλες τις υποχρεώσεις ταυτόχρονα, δουλέψτε μεμονωμένα και πιο παραγωγικά. Κάντε μια μια τις δουλειές και ας χρειαστείτε περισσότερο χρόνο.

4. Επιλέξτε μια ισορροπημένη διατροφή

Η διατροφή έχει εντυπωσιακό αντίκτυπο στην καθημερινή μνήμη και την εστίασή σας, διαμορφώνοντας την ικανότητά σας να διατηρείτε τις πληροφορίες. Επιλέξετε τα παρακάτω 2 τρόφιμα:

Μούρα. Οι ελεύθερες ρίζες σχηματίζονται συνεχώς στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της καθημερινής ζωής. Αυτές οι ρίζες ενεργούν σαν σκουριά, προκαλώντας γήρανση των νευρώνων πιο γρήγορα. Τα μούρα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικές ενώσεις με μοναδική ικανότητα να διασχίζουν τον αιματοεγκεφαλικό φράγμα και να καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Ακόμα και μικρές ποσότητες μπορούν να βοηθήσουν. 

Κουρκουμάς. Αυτό το μπαχαρικό είναι πλούσιο σε κουρκουμίνη , μια ισχυρή αντιφλεγμονώδης ουσία. Σε μια μικρή μελέτη , άτομα χωρίς άνοια που έλαβαν 90 mg δύο φορές την ημέρα έδειξαν καλύτερη μνήμη και προσοχή, σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Η κουρκουμίνη μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που τρώνε πολλά ινδικά τρόφιμα ή κάρυ τείνουν να αποδίδουν καλύτερα στις γνωστικές εξετάσεις, από εκείνους που δεν τρώνε τα συγκεκριμένα φαγητά. 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη;

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα διπλασιαστεί μεταξύ 2020-2040. Ο...

Μελέτη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο...

Οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Σήμερα, περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες μεταξύ...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο και τα εκατομμύρια των ατόμων σε όλο τον κόσμο που...

Υγεία: Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας σοβαρής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα...

Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να έχει εκπληκτικά οφέλη στην υγεία

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι προτιμούν τον καφέ, και το τσάι έχει φανατικούς οπαδούς. Και μάλιστα αυτοί κερδίζουν περισσότερα οφέλη για την υγεία...

Πονοκέφαλος: Οι αιτίες που τον προκαλούν

Ποιος έχει αναζητήσει τη βοήθεια ενός γιατρού για τους πονοκεφάλους που μπορεί να έχει; Η απάντηση είναι ελάχιστοι από εμάς. Αντ' αυτού, οι περισσότεροι...

Έρευνα ψυχρολουσία: 2 νύχτες κακού ύπνου αρκούν για να να νιώσουμε δεκαετίες μεγαλύτεροι

Δύο νύχτες ελάχιστου ή ταραγμένου ύπνου αρκούν, προκειμένου να μας κάνουν να αισθανόμαστε χρόνια μεγαλύτεροι, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αντίθετα, ο συνεχόμενος, ξεκούραστος ύπνος...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Το πρόχειρο φαγητό μπορεί να διαταράξει την ικανότητα μνήμης ενός εφήβου

Η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία βλάπτει μακροπρόθεσμα τη μνήμη, προειδοποιεί νέα μελέτη. Σε...

Να κλαίμε από μνήμη θανάτου, όχι από παράπονο!

ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΜΑΚΡΙΝΑ – Μετά φόβου και τρόμου να πηγαίνουμε να κοινωνάμε. Με δάκρυα να...

Η απώλεια μνήμης μπορεί να είναι αναστρέψιμη στο 10% των ασθενών με άνοια

Ένας στους 10 ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με άνοια μπορεί στην πραγματικότητα να πάσχει από ηπατική...

Το ιαπωνικό γουασάμπι προστατεύει τη μνήμη, υποστηρίζει νέα μελέτη

Το γουασάμπι (wasabi), αυτό το πράσινο, καυτερό καρύκευμα που συνοδεύει το σούσι, μπορεί να προστατεύει τη μνήμη μετά τα...