Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
17.6 C
Athens

Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO πλέον οι Φίλιπποι

Χρειάστηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια για την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων προκειμένου να υποβληθεί στην UNESCO, και ήταν αρκετά λιγότερα από πέντε λεπτά για να ανακοινώσει η προεδρεύουσα της 40ης Συνόδου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO πρέσβης κ. Ούλκερ, την ομόφωνη και χωρίς καμία παρατήρηση ή ένσταση, απόφαση για εγγραφή του αρχαιολογικού χώρου στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του διεθνούς οργανισμού.

Εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων από το πολυπληθές ακροατήριο της Συνόδου, η ελληνική αποστολή αποτελούμενη από στελέχη του δήμου Καβάλας και του υπουργείου Πολιτισμού, με επικεφαλής τον γενικό πρόξενο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Σέκερη, πανηγύρισε την απόφαση των μελών της Συνόδου, δίνοντας τη δυνατότητα σε ένα ακόμα ελληνικό μνημείο να τύχει της διεθνούς αναγνώρισης και προβολής, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ιστορική σπουδαιότητά του.

Ο κ. Σέκερης, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ευχαρίστησε τα μέλη της Συνόδου για την ομόφωνη απόφαση, υπογραμμίζοντας τη σημασία του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, και τονίζοντας τη σημαντική δουλειά που έγινε από όλους τους φορείς στο υπουργείο Πολιτισμού, τον δήμο Καβάλας και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κάλεσε τα μέλη της Συνόδου στην αυριανή δεξίωση που θα παραθέσει στο συνεδριακό κέντρο της Κωνσταντινούπολης ο δήμος Καβάλας και η Περιφέρεια Α.Μ.Θ., όπου θα προβληθεί συνολικότερα η Καβάλα και οι ομορφιές της.

Επίσης, τους προσκάλεσε στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας στο Σισμανόγελιο Μέγαρο με θέμα: «ΦΙΛΙΠΠΟΙ – Ένας αιώνας ανασκαφικής έρευνας», που θα γίνουν το βράδυ της Δευτέρας.

Η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, έκανε λόγο στις δηλώσεις της για μια μεγάλη στιγμή για όλους τους Έλληνες, σημειώνοντας ότι η φημισμένη αρχαία πόλη των Φιλίππων με την πλούσια ιστορική διαδρομή και τους μεγάλου σταθμούς στην παγκόσμια ιστορία, παίρνει τη θέση που της αξίζει.

Ο περιφερειάρχης Α.Μ.Θ., Γιώργος Παυλίδης, υπογράμμισε ότι όλοι οι κάτοικοι της Περιφέρειας πρέπει να νιώθουν περήφανοι που ανήκουν σε μια περιοχή μεγάλης ιστορικής σημασίας και αξίας.

Πρέπει να τονιστεί, ότι σε σύγκριση με όλες τις άλλες υποψηφιότητες που συζητήθηκαν στη Σύνοδο, η επίσημη ελληνική υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων ήταν η μοναδική που πέρασε χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως παρατήρηση ή ένσταση, για διόρθωση ή βελτίωση στο φάκελο υποψηφιότητας.

Εκείνο πάντως, που βάρυνε σύμφωνα με τα στελέχη της ICOMOS που αποτελούν τον τεχνικό σύμβουλο της UNESCO, είναι το γεγονός ότι η ένταξη των Φιλίππων αποτελούσε από ετών μια κοινή συλλογική προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας της Καβάλας και των τοπικών φορέων – γεγονός που βάρυνε πολύ, ώστε η τελική έκθεση να είναι ιδιαίτερη θετική για τη υποψηφιότητα.

Στο δημοσίευμά μας αναφέραμε:

Ο Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων θέτει υποψηφιότητα ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO

αρχαιολογικός χώρος, Φιλίππων, υποψηφιότητα, UNESCO,

Το αίτημα της χώρας μας για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, πρόκειται να συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα στην ετήσια σύνοδο της UNESCO που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη. Η σύνοδος γίνεται από 10 Ιουλίου έως 20 Ιουλίου ενώ το ελληνικό αίτημα θα συζητηθεί στις 15 Ιουλίου.

Πρόκειται για ένα γεγονός με ιδιαίτερη σημασία και η όλη προεργασία της υποψηφιότητας είναι αποτέλεσμα μια σύνθετης και κοπιώδους διεργασίας εξήγησε στον «Αθήνα 9.84» η κα Ευγενία Γερούση Εθνική Συντονίστρια για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ελλάδας στην UNESCO. Το αίτημα επεξεργάστηκαν οι υπηρεσίες του υπ.Πολιτισμού από το 2014 και η αίτηση ένταξης υποβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2015.

Όπως ανέφερε η κα Γερούση στην εκπομπή «Μία ημέρα στην Αθήνα» η ένταξη μνημείων στον Παγκόσμιο Κατάλογο είναι εξαιρετικά σύνθετη και εμπεριέχει πολλές προϋποθέσεις καθώς τα τελευταία χρόνια , από το 2005, έχουν αλλάξει οι κανόνες της UNESCO και υιοθετήθηκαν πιο δύσκολες διαδικασίες.

«Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων βρίσκεται σε μια ευρύτερη περιοχή η οποία έχει και οικολογικό ενδιαφέρον καθώς εν πολλοίς παραμένει αλώβητη από την αρχαιότητα.

Οι Φίλιπποι συνδέονται με δύο μεγάλα ιστορικά γεγονότατα οποία έχουν και παγκόσμια αξία (Universal Value) κάτι που θεωρείται σημαντικό σε μια υποψηφιότητα.

Το ένα είναι η μάχη η οποία διεξήχθη εκεί, η μάχη των Φιλίππων μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουπλικάνων, από την μία ήταν οι δολοφόνοι του Καίσαρα και από την άλλη ο Αύγουστος και ο Αντώνιος. Έκτοτε η Ρώμη γίνεται Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Διαβάστε επίσης:  Τερέζα Μέι: Είναι η νέα “σιδηρά” Κυρία της Βρετανίας;

Το άλλο μεγάλο γεγονός είναι η έλευση του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος μιλά στην Αγορά (Forum) και συντάσσει την περίφημη επιστολή «Προς Φιλιππισίους». Εκεί όμως πέραν αυτών, βαπτίζει και τους πρώτους Χριστιανούς, την πρώτη Χριστιανή επί Ευρωπαϊκού εδάφους. Είναι το πρώτο κήρυγμα του Χριστιανισμού στην Ευρώπη όπως την γνωρίζουμε σήμερα με την γεωγραφική της έννοια» λέει η κα Γερούση και υπογραμμίζει την αξία των μνημείων τα οποία βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο όπως : το Forum, η ρωμαϊκή αγορά, το αρχαίο ελληνιστικό θέατρο, το Οκτάγωνο μνημείο που ανεγέρθηκε προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου καθώς και αρκετές παλαιοχριστιανικές εκκλησίες οι οποίες έχουν επιρροές από την αρχιτεκτονική της Κωνσταντινούπολης αλλά με την σειρά τους επηρέασαν άλλα μνημεία.

Συνολικά 17 ελληνικά μνημεία έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO : ναός Επικούρειου Απόλλωνα, αρχαιολογικός χώρος Δελφών, Επιδαύρου, Άγιο Όρος, Μετέωρα, παλαιές Βυζαντινές Μονής Θεσσαλονίκης, Μεσαιωνική πόλη Ρόδου, χώρος Αρχαίας Ολυμπίας, Μυστράς, Δήλος, Μονές Δαφνίου – Οσίου Λουκά – Νέα Μονή Χίου, Ηραίο Σάμου, Μυκήνες-Τίρυνθα, αρχαιολογικός χώρος Αιγών -Βεργίνα, ιστορικό κέντρο Μονή Θεολόγου και Σπήλαιο της Αποκάλυψης του Ιωάννου στην Πάτμο και παλαιά πόλη της Κέρκυρας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του...

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...
Θέατρο σκιών: Ο Τάσος Γεωργίου στο «Ελλάδα Έχεις Ταλέντο»

28 Μαρτίου 2024: Παγκόσμια ημέρα θεάτρου σκιών

Το ΠΣΘΣ εορτάζει και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Σκιών, χαιρετίζοντας όπου Γής όλους τους καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες που με τις ιδιαίτερες τεχνικές τους το υπηρετούν....

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Φωτογραφικό μνημείο για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών

Στη δημιουργία ενός έργου μνημείου των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, προχώρησε η ομάδα...

Μνημείο στο ΑΠΘ για τους φοιτητές που σκοτώθηκαν στα Τέμπη

Μνημείο για τους συμφοιτητές τους που έχασαν τη ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των...

Αμφίπολη: Επισκέψιμο από σήμερα για ειδικές ομάδες το ταφικό μνημείο του Τύμβου Καστά

Για ειδικές ομάδες κοινού είναι από σήμερα επισκέψιμο το φημισμένο ταφικό μνημείο του τύμβου...

“Η Αγία Σοφία πρέπει να κηρυχθεί μνημείο εν κινδύνω”: Η ΔΣΟ έθεσε το θέμα στην UNESCO

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: “Η Αγία Σοφία πρέπει να κηρυχθεί μνημείο εν κινδύνω”, τόνισε ο Γενικός...