Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022
14.1 C
Athens

Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης: Θα απαντήσει η Ελλάδα μαζί με την Αίγυπτο;

Στο προσκήνιο επαναφέρει σε κάθε ευκαιρία η τουρκική πολιτική ηγεσία το τουρκολιβυκό
μνημόνιο,
καθώς οι συνομιλίες Ελλάδας – Αιγύπτου για οριοθέτηση της ΑΟΖ συνεχίζονται.

Σε κάθε ευκαιρία, η τουρκική πολιτική ηγεσία αναφέρεται στο μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη στα τέλη Νοεμβρίου του 2019 για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ τους.

Την ίδια στιγμή, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι συνομιλίες Ελλάδας – Αιγύπτου για οριοθέτηση της ΑΟΖ συνεχίζονται.

Συσχετισμό των γεγονότων βλέπει ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μιλώντας στο Sputnik.

«Σε κάθε ευκαιρία η Τουρκία επαναφέρει το τουρκολιβυκό μνημόνιο στη δημόσια σφαίρα. Μια εξήγηση για αυτό θα μπορούσε να είναι ότι Αθήνα και Κάιρο συζητούν για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ τους. Αν η οριοθέτηση γίνει με τον τρόπο που πρέπει να γίνει, θα επικαλύψει σχεδόν το 90% της περιοχής που είχε ανακυρήξει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Άρα, η βιασύνη ενδέχεται να υπάρχει για να προλάβει την αντίδραση της Ελλάδας σε αυτό το επίπεδο.

Εξ όσων έχουν γίνει γνωστά Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται σε τεχνικές συνομιλίες για την οριοθέτηση και έχουν κάθε λόγο να το κάνουν. Βέβαια, δεν είναι τόσο απλό. Υπάρχουν διαφορές στις αντιλήψεις.»

Αγκάθι στις συνομιλίες φέρεται να είναι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Καστελόριζο, όπου εκεί η Αίγυπτος φέρεται να υιοθετεί την τουρκική θέση, η οποία αναφέρει ότι δεν υπάρχει ΑΟΖ γύρω από το Καστελόριζο. Μια θέση που ζημιώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα τις Ελλάδος.
«Με αφορμή το Καστελόριζο, ενδεχομένως, η Αίγυπτος να ζητήσει κάποια στιγμή, τριμερή συνενόηση Ελλάδας, Αιγύπτου, Τουρκίας», προσθέτει ο Κ. Υφαντής.

Μια μερική οριοθέτηση, όπως αναφέρει, φαίνεται ότι είναι αυτό που θα ήθελε η Αθήνα, όπου θα ακυρώνει επί της ουσίας το τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθότι θα δημιουργεί μια διεθνή διαφορά.

Την άποψη ότι η τουρκική πολιτική ηγεσία θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα, αλλά και ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα μακριά από μια συμφωνία με την Αίγυπτο, υπογραμμίζει στο Sputnik, ο γεωστρατηγικός αναλυτής Ευθύμιος Πέτρου:

«Στρατηγική η κίνηση του Ερντογάν, ο οποίος, με αυτή τη διμερή συμφωνία, καταγράφει δικαιώματα σε μια θάλασσα που δεν του ανήκει. Αυτή θα μπορούσε να αμφισβητηθεί από μια άλλη συμφωνία. Ελλάδας – Αιγύπτου. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι καλές ενώ, την ίδια στιγμή, η Αίγυπτος βρίσκεται απέναντι στην Τουρκία όσον αφορά την προσπάθεια ηγεσίας στον ισλαμικό κόσμο.

Η Αίγυπτος θα μπορούσε να είναι σημαντικός σύμμαχος για την Ελλάδα. Προσωπική μου άποψη, όμως, είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα αυτή η εμπιστοσύνη και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουν πραγματοποιηθεί συμφωνίες».

Την ίδια στιγμή, ο κορονοϊός έχει αυξήσει τις αντιπολιτευόμενες φωνές στην Τουρκία. Η αμφισβήτηση της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας για τους χειρισμούς της μεγαλώνει.

«Η προσπάθεια συσπείρωσης των Τούρκων είναι εμφανής, στοχεύοντας στην ανάδειξη θεμάτων όπως αυτό της Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης. Ωστόσο, αν και φαίνεται να έχει τη στήριξη των Τούρκων πολιτών στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα μπορούσε να κλιμακώσει στρατιωτικά την πίεση στα μέτωπα, αν κρίνει ότι αυτό θα του φέρει μεγαλύτερη στήριξη στο εσωτερικό», εκτιμά ο Κ. Υφαντής.

Ασταθής παραμένει η κατάσταση, όπως βλέπει ο Ε. Πέτρου, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην εμφανίζεται ιδιαίτερα αποφασιστική:

«Ο Σάρατζ έχει πετύχει την αναγνώριση από τον ΟΗΕ. Έχει όμως τον τουρκικό στόλο στα ανοιχτά της Τριπόλεως να του παρέχει στήριξη. Η Τουρκία μπορεί πολύ εύκολα να παραβιάζει το εμπάργκο, στέλνοντας όπλα στη Λιβύη μέσω Τυνησίας.

Την ίδια στιγμή η ΕΕ δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αποφασιστική. Η σύνοδος του Βερολίνου έκανε μια τρύπα στο νερό. Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να μιλούν για… συνομιλίες. O Σάρατζ, από την πλευρά του, με τη στήριξη της Τουρκίας, αναφέρει ότι δεν συνομιλεί με κανέναν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιδράσει γρήγορα. Δεν ξέρει ακριβώς τι θέλει. Έδωσε χρήματα στην κυβέρνηση Σάρατζ, για να ανακόπτει τις μεταναστευτικές ροές. Ωστόσο, ο Σάρατζ δεν ελέγχει τις ακτές. Φαίνεται ότι στην Ευρώπη προτιμούν τα ευχολόγια, παρά την αποφασιστικότητα.

Μένει να δούμε, πώς θα εξελιχθεί η επιχείρηση “Ειρήνη” της ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί προσχηματική, όπως η προηγούμενη, η “Σοφία”».

Αβέβαιη βλέπει και την κατάσταση στη Λιβύη:

«Στη Λιβύη κατοικούν διάφορες αραβικές φυλές, με τον πρόεδρο της κάθε φυλής να αποφασίζει τι κάνει. Όπως φαίνεται, κρατάνε αποστάσεις οι περισσότερες φυλές από την κατάσταση. Στηρίζουν τον Χάφταρ, όχι όμως πολύ ενεργά. Παρατείνεται με αυτόν τον τρόπο, μια κατάσταση αβεβαιότητας».

Και καταλήγει:

«Ανακαλύψαμε τη Λιβύη στην Ελλάδα, όταν υπέγραψε συμφωνία ο Ερντογάν με τον Σάρατζ. Μέχρι τότε την είχαμε ξεχάσει. Μια διαχρονική αστοχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Λ. Κουσούλης: Η χώρα βρίσκεται σε βαθειά παρακμή

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης επεσήμανε τις συνθήκες παρακμής που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα, και την προφανή απόσταση...

Μητσοτάκης: Πρόοδος στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αλβανία

Για πρόοδο στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αλβανία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων που...

Ταμείο Ανάκαμψης: Κατατέθηκαν επενδυτικά σχέδια ύψους 403 εκατ. ευρώ σε τρεις δράσεις ενίσχυσης του...

Ξεκινάει η αξιολόγηση για τα 408 επενδυτικά σχέδια, ύψους 402.646.799 ευρώ, που υποβλήθηκαν σε τρεις δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Ελλάδα 2.0»,...

Τεράστια παγκόσμια έρευνα – Πιστεύει ο κόσμος στη μαγεία; Υψηλά τα ποσοστά της Ελλάδας

Το 40% παγκοσμίως πιστεύει Μια νέα τεράστια έρευνα παγκόσμιας κλίμακας έρχεται να δείξει ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν στη μαγεία ή κάποια εκδοχή της, απ’ ότι ίσως...

68.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα από 6 νέα προγράμματα της ΔΥΠΑ

Συνολικά 68.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν τα έξι νέα προγράμματα της ΔΥΠΑ για την ενίσχυση της απασχόλησης, τρία από τα οποία θα «τρέξουν»...

Δίκη Φιλιππίδη: “Αναγνώρισα τη χυδαιότητα του, την εξουσιομανία του, και το ταλέντο του”

"Αναγνώρισα τη χυδαιότητα του, την εξουσιομανία του, και το ταλέντο του ". Σε αυτό το τρίπτυχο του χαρακτήρα του Πέτρου Φιλιππίδη ο οποίος δικάζεται...

Τα σκάνδαλα, οι πολιτικές και οι φιλάνθρωποι

O Όσκαρ Ουάϊλντ έγραφε ότι «η βάση του σκανδάλου είναι η απολυτοποίηση της ανήθικης βεβαιότητας». Εμείς από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους αποτελούμε μια ακυβέρνητη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,237ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Λ. Κουσούλης: Η χώρα βρίσκεται σε βαθειά παρακμή

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης επεσήμανε τις συνθήκες...

Ιταλία: Η Τζόρτζια Μελόνι εξυμνεί και φέρνει ως παράδειγμα προς μίμηση το ελληνικό “μεράκι”

Στην πολύτιμη σημασία της ελληνικής λέξης "μεράκι" αναφέρθηκε, ως παράδειγμα προς μίμηση, η Ιταλίδα...

Έτσι έβριζαν στην Αρχαία Ελλάδα…

Πέρα από το τρολάρισμα στα social media οι αρχαίοι Έλληνες κατέβαζαν καντήλια και είχαν...

Πρεμιέρα συνεκπαίδευση για τα ελληνικά μαχητικά Rafale με μονάδες του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle

Συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων με μονάδες της ομάδας συνοδείας Task Force 473 του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles...