Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Μοναδική ελπίδα για «ανάχωμα» στον παραλογισμό ο Ιβάν

Η μεθοδικότητα και η σοβαρότητα του Γιοβάνοβιτς αποτελεί την αχτίδα φωτός για να μπει επιτέλους ο Παναθηναϊκός σε μια σειρά και να θέσει στέρεες βάσεις.

Για να μην βρεθούμε ξανά στο ίδιο έργο θεατές, θα πρέπει επιτέλους να γίνουν τα βασικά και να μπει ένα τέλος στον παραλογισμό των τελευταίων ετών.

Για πολλοστή φορά, τέτοια εποχή, την τελευταία δεκαετία, ο Παναθηναϊκός αποφασίζει στρατηγικά να προβεί σε ξεσκαρτάρισμα στο έμψυχο δυναμικό του.

Άλλο ένα καλοκαίρι έφθασε, άλλη μία σαρωτική αλλαγή του έμψυχο δυναμικό της ομάδας βρίσκεται προ των πυλών κι όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε διψήφιο αριθμό αποχωρήσεων, ενώ η μεταγραφική ενίσχυση δεν θα προκαλέσει έκπληξη εάν φτάσει ακόμα και σε διψήφιο νούμερο.

Το γεγονός ότι κάθε σεζόν αλλάζει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό το ρόστερ, αποτελεί ωμή παραδοχή παταγώδους αποτυχίας.

Οι περισσότεροι παίκτες που έρχονται, μετά από λίγους μήνες φεύγουν κακήν κακώς διότι αποδεικνύονται ανεπαρκείς και η ζωή συνεχίζεται.

Τα χρήματα που δαπανώνται πέφτουν ουσιαστικά σ’ έναν βαρέλι δίχως πάτο και αντί η ομάδα να βάζει θεμέλια και να χτίζει με μεθοδικότητα την ανοικοδόμησή της, δημιουργεί εκδόσεις… μίας χρήσης που καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος μέσα σε λίγους μήνες.

Το βασικό συστατικό για να χτίσεις μία ομάδα με παρόν και μέλλον, είναι να έχεις έναν σταθερό κορμό 14-15 παικτών και να τον εμπλουτίζεις σε κάθε μεταγραφική περίοδο με λίγες και στοχευμένες κινήσεις. Εχοντας ως στρατηγικό σκοπό οι στοχευμένες προσθαφαιρέσεις που θα γίνονται να αναβαθμίζουν ποιοτικά το έμψυχο δυναμικό εκεί όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες.

Κι όχι αυτό που κάνει εδώ και μία δεκαετία ο σύλλογος, αλλάζοντας κάθε χρόνο σαν τα πουκάμισα πλάγιους μπακ, στόπερ, χαφ, εξτρέμ, φορ, τα πάντα όλα.

Από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2021, το τριφύλλι έχει πραγματοποιήσει 111 μεταγραφές. Σχεδόν δέκα ενδεκάδες! Κάθε κανόνας ομαδικού αθλήματος που σχετίζεται με τη χημεία, τη συνοχή και τη συνέχεια, με αυτόν τον… παραλογισμό, πάει περίπατο.

Ενα ακόμη καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται να λύσει συμβόλαια κοινή συναινέσει δίνοντας αποζημιώσεις, να βρει ομάδες για να παραχωρήσει δανεικούς ή με μεταγραφή παίκτες που τις προηγούμενες σεζόν είχαν υπογράψει πολυετείς συμβάσεις, ακόμα και επεκτάσεις συμβολαίων.

Με αυτόν τον τρόπο ομάδα δεν φτιάχνεις και κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος, να τραβηχτεί μία γραμμή.
Το οξύμωρο είναι ότι αυτή η γραμμή δεν ήταν/είναι δυνατόν να τραβηχτεί φέτος. Θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε τραβηχτεί σε συγκεκριμένες περιόδους κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, όχι όμως φέτος.

Διότι ήταν τόσο εκκωφαντική η αποτυχία που μόνο παράλογο δεν είναι να προκύπτει «σκούπα» και εκκαθαρίσεις αυτό το καλοκαίρι, από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός δεν βγήκε καν στην Ευρώπη, είδε τρεις διαφορετικούς ανθρώπους στην άκρη του πάγκου του στη διάρκεια της περασμένης σεζόν και η ομάδα δεν είχε ούτε αρχή, ούτε μέση, ούτε τέλος.

Μέσα σ’ αυτό το νέο μεγάλο κύμα αλλαγών που έρχεται (και) φέτος στο ρόστερ, υπάρχει μία και μοναδική ελπίδα για να μπει επιτέλους ένα «ανάχωμα» στον παραλογισμό.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Οσοι τον γνωρίζουν προπονητικά, ισχυρίζονται ότι πρόκειται για έναν σοβαρό και μεθοδικό προπονητή που ξέρει τι θέλει και πως να δημιουργεί στέρεες βάσεις, έναν τεχνικό που βρίσκει τρόπους για να αξιοποιεί το έμψυχο υλικό του.

Με βάση τις πληροφορίες που τον συνοδεύουν δεν θα προκαλέσει έκπληξη εάν στην διάρκεια της προετοιμασίας προκύψουν ανατροπές με παίκτες που τώρα βρίσκονται με το ένα πόδι έξω από το Κορωπί.

Το έχει κάνει στο παρελθόν σε όσες ομάδες έχει δουλέψει και είναι πιθανό να το κάνει και τώρα στον Παναθηναϊκό.

Για τις δε μεταγραφικές του αναζητήσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πείθεται δύσκολα και να φτάσει στο σημείο να δώσει την έγκρισή του θα πρέπει προηγουμένως να έχει ψάξει όσο καλύτερα μπορεί όλες τις παραμέτρους που συνοδεύουν έναν παίκτη.

Δεν (μπορεί να) είναι τυχαίο άλλωστε ότι σπάνια αποκτά ομοεθνείς παίκτες στις ομάδες του ή ποδοσφαιριστές με τους οποίους έχει ήδη δουλέψει. Το κυριότερό του μέλημα είναι να βρίσκει τα κομμάτια του «παζλ» που λείπουν από την ήδη υπάρχουσα εικόνα προκειμένου να ταιριάξουν τα χαρακτηριστικά στον υλικό και τον τρόπο με τον οποίο θέλει να αγωνίζεται η ομάδα.

Αυτονόητα πράγματα δηλαδή, που τόσο έχουν λείψει από τον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια, με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Κι ας εγκυμονεί μια τέτοια πρακτική το ρίσκο της καθυστέρησης του σχεδιασμού. Το ζητούμενο άλλωστε δεν είναι να γίνει κάτι βιαστικά, αλλά μεθοδικά και στοχευμένα.

Ως θετικό γεγονός φαντάζει σε θεωρητικό επίπεδο και το ότι στο «πακέτο» των συνεργατών του εμπεριέχονται δύο αναλυτές (Ερακ, Μαρτάτος), ένας αξιόλογος γυμναστής (Δανιηλίδης) και δύο βοηθοί (Κόντης, Κολομπούρδας) που γνωρίζουν χρόνια τη φιλοσοφία του και μπορούν να την υποστηρίξουν. Ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς ότι επί Μπόλονι ο μοναδικός βοηθός που επέλεξε ο Ρουμάνος δεν είχε εργαστεί ποτέ μαζί του το παρελθόν (Κουζνιέτσοφ)…

Ο Γιοβάνοβιτς είναι έμπειρος, μετρημένος, δείχνει να ξέρει τι θέλει και που βρίσκεται και δεν του αρέσουν οι φανφάρες.

Στον Παναθηναϊκό, ωστόσο, ήταν πάντοτε δύσκολες οι συνθήκες για να πιάσει ένας προπονητής όσο ικανός κι αν ήταν, πόσω μάλλον τώρα που υπομονή δεν υπάρχει ούτε για δείγμα.

Εάν υπάρχει όμως κάτι για να πιαστεί κανείς ενόψει της νέας σεζόν, αυτό δεν είναι άλλο από την παρουσία του Σέρβου προπονητή.

Του πρώτου Σέρβου στην ιστορία του Παναθηναϊκού και, για τους παλαιότερους, έκτου της πρώην Γιουγκοσλαβίας μετά τους Στέφαν Μπόμπεκ, Τόμισλαβ Ιβιτς, Ιβιτσα Οσιμ, Βέλιμιρ Ζάετς και Γιάσμινκο Βέλιτς.
Γράφει ο Κώστας Μανωλιουδάκης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Youth League – Ολυμπιακός-Μίλαν 3-0: Στην κορυφή της Ευρώπης οι ερυθρόλευκοι νέοι

Τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης σε επίπεδο Νέων, πανηγυρίζει ο Ολυμπιακός και μαζί του το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Κ19 των «ερυθρόλευκων» νίκησε 3-0 τη...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 22/4/24

Ο τελικός του UEFA Youth League ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Μίλαν, η αναμέτρηση του Λαυρίου με το Μαρούσι και το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα...

Ο Ολυμπιακός υπέταξε τον ΠΑΟΚ

Η πρόκριση στους τέσσερις του Conference League, έχει μπολιάσει με περίσσια αυτοπεποίθηση τους Πειραιώτες, οι οποίοι κέρδισαν χωρίς να πιεστούν τον ΠΑΟΚ με 2-1...

Στην κορυφή της βαθμολογίας παρέμεινε η ΑΕΚ

Στην κορυφή του βαθμολογικού παρέμεινε η ΑΕΚ, η οποία πέρασε από την Θεσσαλονίκη, επικρατώντας επί του Άρη με 2-1 στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Η Ένωση...

Λαμία– Παναθηναϊκός 0-5 : Έκανε… βόλτα στη Φθιώτιδα

Με πρωταγωνιστές τους Ιωαννίδη και Μπακασέτα ο Παναθηναϊκός επικράτησε εύκολα με σκορ 5-0 της Λαμίας και παραμένει στους διεκδικητές του πρωταθλήματος Ο Παναθηναϊκός μετέτρεψε σε…...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 21/4/24

Οι αθλητικές μεταδόσεις της Κυριακής – Τι δείχνει η τηλεόραση Οι αγώνες των πλέι οφ της Super League, με κορυφαίο το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, o τελικός...

Ο Φέρτης για τον Δομάζο και τον Παναθηναϊκό

Ο μεγάλος Γιάννης Φέρτης δεν έκρυψε ποτέ την αδυναμία του για τον Παναθηναϊκό. Σε μια συνέντευξή του είχε πει: «Είχα µανία µε το γήπεδο, µε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Euroferry Olympia: Αναπτερώνονται οι ελπίδες και για άλλους επιζώντες

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις για το φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia, μετά τη διάσωση του...

Η Παναγία είναι η Ελπίδα των απελπισμένων

Η Παναγία είναι η ελπίδα των απελπισμένων, η χαρά των πικραμένων, το ραβδί των...

Κακοκαιρία “Ελπίς”: Εισαγγελική παρέμβαση για το χάος στην Αττική Οδό

Παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσε ο εγκλωβισμός οδηγών στην Αττική Οδό. Η προϊσταμένη της...

Κακοκαιρία “Ελπίδα”: Αίτημα από την Πυροσβεστική να κλείσουν όλες οι είσοδοι στην Αττική Οδό

Τεράστια είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στην Αττική Οδό από την κακοκαιρία «Ελπίδα». Μάλιστα,...