“ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ” στην ΕΡΤ2: Βασίλης Παπαβασιλείου

Δείτε αυτόν τον γοητευτικό θεατράνθρωπο.Με τον χειμαρρώδη λόγο...

19

“ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ” Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 – ΕΡΤ2 – ώρα: 20:00


Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου, αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα σε μια συναρπαστική αφήγηση, έτσι όπως μόνο ένας άνθρωπος που έχει βιώσει την Υψηλή Τέχνη του θεάτρου, μπορεί να αποδώσει…

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1949, έξι μήνες πριν από το στρατιωτικό τέλος του εμφυλίου πολέμου. Ο πατέρας του τον είδε πρώτη φορά όταν ήταν τεσσάρων μηνών γιατί ήταν στο μέτωπο, με τον Εθνικό Στρατό. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά μεγάλωσε στις Σέρρες.

Η πρώτη επαφή του με το θέατρο ήταν, όταν παιδί ακόμα είδε στον πάγκο του πρακτορείου εφημερίδων, το περιοδικό «Θέατρο», το ιστορικό περιοδικό του Κώστα Νίτσου. Ήταν το δεύτερο τεύχος του «Θεάτρου», όπου δημοσιευόταν και το «Νησί της Αφροδίτης» του Αλέξη Πάρνη.

Έφηβος πια το καλοκαίρι του ΄65, στην Θεσσαλονίκη, στο θέατρο του Κήπου βλέπει τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη και τους «Πέρσες» του Αισχύλου, από το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν παραστάσεις που τον σημάδεψαν και εν πολλοίς καθόρισαν την μετέπειτα πορεία του.

Τελειώνοντας το γυμνάσιο θέλησε να συναντηθεί με τον Κουν και να πάει στη δραματική σχολή, όμως προσέκρουσε στην αντίρρηση των δικών του που τον ήθελαν γιατρό. «Πέρασα στην ιατρική ξέροντας ότι θα την εγκαταλείψω…» λέει.

Τρία χρόνια αργότερα βρίσκεται σπουδαστής στη δραματική σχολή του Καρόλου Κουν. Η ιστορία στο Θέατρο Τέχνης κρατάει επτά χρόνια, ’71 – ’78. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή το ’74 και μένει ως επαγγελματίας πια ηθοποιός άλλα τέσσερα χρόνια. «Η επταετία αυτή ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για την περιπλάνηση που ακολούθησε…» λέει.

Διαβάστε επίσης:  Έφυγε ο Λάζαρος Χατζηνάκος σε ηλικία 61 ετών

Μετά το Θέατρο Τέχνης ακολουθεί η δημιουργία της «Σκηνής». Η «Σκηνή» όπου με τον Λευτέρη Βογιατζή, τότε στο ’80 ξεκίνησε την ιστορία της στο θέατρο της οδού Κυκλάδων.

Στις δουλειές του συγκαταλέγονται «Η Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου, «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Γκαίτε, «Ο Τυχοδιώκτης», βασισμένος στον Χουρμούζη, «Του Κουτρούλη ο γάμος» του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, ο «Κύκλωπας» του Ευριπίδη στο Εθνικό και στην Επίδαυρο το 2013.

Εκ παραλλήλου το 2012 κάνει μια «βουτιά» όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος, στο χώρο της Οπερέτας, ανεβάζοντας τον «Βαφτιστικό» σε συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής και του Φεστιβάλ Αθηνών.

Το ’15 ανεβάζει πάλι Σακελλαρίδη, με το «Θέλω Να Δω Τον Πάπα» στη Λυρική Σκηνή. Ακολουθεί το εντυπωσιακό «Σιχτίρ Ευρώ Μπουντρούμ Δραχμή θα πεις κι ένα τραγούδι» , και τώρα το ’17 το «Relax … Mynotis» στο Θέατρο Τέχνης.

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Περικλής Κ. Ασπρούλιας, φωτογραφία Στάθης Γκόβας, ηχοληψία Νίκος Παναγοηλιόπουλος, μοντάζ Σταμάτης Μαργέτης, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης