Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Moody’s: Η κλιματική αλλαγή συνιστά σοβαρή απειλή για τον ελληνικό τουρισμό και την οικονομία

Ως μελλοντική απειλή για την τουριστική βιομηχανία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, βλέπει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την κλιματική αλλαγή.

Με αφορμή τις χειρότερες πυρκαγιές εδώ και δεκαετίες, ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι η παρούσα καταστροφή είναι οικονομικά διαχειρίσιμη, ενώ η έκτακτη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος των σχετικών δαπανών και της πρόσθετης ανοικοδόμησης, καθώς και τα έξοδα αποζημίωσης.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη σε περιβαλλοντικούς κινδύνους λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η Moody’s αναφέρει ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 – οι χειρότερες στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας- προκάλεσαν εκτιμώμενη συνολική ζημιά κοντά στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ (1,3% του ονομαστικού ΑΕΠ).

Εκτός από την άμεση δημοσιονομική στήριξη, η διαταραχή που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένων διακοπών ρεύματος και νερού, η κακή ποιότητα του αέρα και το κλείσιμο των δρόμων είναι επίσης πιθανό να επηρεάσουν τον τουρισμό, που είναι πιστωτικά αρνητικό, επισημαίνει ο οίκος.

Η επείγουσα στήριξη από την Ε.Ε και τα διαθέσιμα κεφάλαια στο πλαίσιο του πακέτου NextGen της Ε.Ε θα περιορίσουν τον άμεσο αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των πυρκαγιών, εκτιμά ο οίκος.

Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει στήριξη στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης εννέα αεροπλάνων, σχεδόν 1.000 πυροσβεστών και 200 οχημάτων από περισσότερα από 10 κράτη μέλη της Ε.Ε, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καλύψει επίσης τουλάχιστον το 75% του σχετικού κόστους μεταφοράς.

Η Moody’s θεωρεί επίσης ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση περίπου 2,5 έως 3 δισ. ευρώ από διαφορετικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων έργων πολιτικής προστασίας και αναδάσωσης, ενώ ήδη εκταμιεύτηκαν τα πρώτα 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που ισοδυναμούν με το 13% των συνολικών επιχορηγήσεων και δανείων που θα λάβει η χώρα.

Παρ’ όλα αυτά, ο αμερικανικός οίκος τονίζει ότι οι πυρκαγιές είναι ενδεικτικές των πιστωτικών κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, τους οποίους αποτυπώνει ο οίκος στη “μέτρια αρνητική” βαθμολογία που δίνει στο περιβαλλοντικού προφίλ της Ελλάδας. Ενώ τα αίτια των πυρκαγιών δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, η Νότια Ευρώπη γνώρισε το χειρότερο κύμα καύσωνα εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, με την Ελλάδα να έχει θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς Κελσίου. Αυτό είναι σημαντικό στο πλαίσιο των ευρημάτων μιας έκθεσης που δημοσιεύτηκε τον ΟΗΕ στις 9 Αυγούστου, η οποία πρότεινε ότι τα κύματα καύσωνα κάθε 50 χρόνια είναι πλέον πιθανά κάθε δεκαετία.

Παρόλο που η Ελλάδα είναι πιθανό να συνεχίσει να επωφελείται από την οικονομική στήριξη της Ε.Ε, μια περαιτέρω αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας αυτών των φαινομένων θα μπορούσε να αποδυναμώσει την τουριστική της βιομηχανία. Επιπλέον, οι περιβαλλοντικές ζημιές και η πιθανή μείωση των βάσεων των φόρων ακινήτων δημιουργούν μακροπρόθεσμες πιστωτικές προκλήσεις για τη χώρα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ρέντη – Δολοφονία Λυγγερίδη: Σήμερα στον Εισαγγελέα οι 64 συλληφθέντες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού των ΜΑΤ στου Ρέντη με τις Αρχές να εκτιμούν...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Η πιο ακριβη χωρα στην ΕΥΡΩΠΗ η ΕΛΛΑΔΑ…Τα τρόφιμα που αυξάνονται περισσότερο στην Ελλάδα...

Παρά τη σύγκλιση με την Ευρωζώνη στις περισσότερες κατηγορίες, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τροφίμων εξακολουθεί να τρέχει ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Για την ακρίβεια...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Στα ζαφειρένια νερά της παραλίας Γάλα στα Κουφονήσια 23 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 23 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1516: Υιοθετείται από τους γερμανούς ζυθοποιούς ο Νόμος για την καθαρότητα της μπύρας...

Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65: Σήμερα ο Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα

Σήμερα στις 10 π.μ θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την παράδοση του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας...

Χανιά: Μεγάλη φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο της Σούδας – Εκκενώθηκαν σπίτια και παιδικός σταθμός

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει στα Χανιά και συγκεκριμένα στον κόμβο που οδηγεί προς τον Ναύσταθμο στην περιοχή της Σούδας. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστική Υπηρεσίας είναι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το...

Η επόμενη Κυριακή που αλλάζει η ώρα: Η νέα ημερομηνία του 2024

Ένας ακόμα γύρος με τα ρολόγια να γυρίζουν κατά μία ώρα, θα έχουμε σε...

Κλιματική αλλαγή: Οι 4 εποχές γίνονται… δύο; – Οι πιο θερμοί μήνες και οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα

Οι 4 εποχές γίνονται… δύο; Η επέκταση της θερινής περιόδου και η συρρίκνωση των...

Moody’s: Αναβάθμισε έξι ελληνικές τράπεζες

Στην αναβάθμιση έξι ελληνικών τραπεζών - Alpha Bank, Attica Bank, Eurobank, Εθνικής, Παγκρήτιας και...