Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα στέκεται στα δυο της πόδια

«Η Ελλάδα στέκεται στα δυο της πόδια» τονίζει ο Επίτροπος Οικονομίας λίγο πριν επισκεφτεί τη χώρα μας για 12η φορά μέσα σε επτά χρόνια.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση δύο σημαντικών εκθέσεων της Επιτροπής για την Ελλάδα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος λέει ότι το μήνυμα που θα φέρει στον πρωθυπουργό και τις ελληνικές Αρχές είναι ότι οι δεσμεύσεις που έχει ολοκληρώσει η Ελλάδα μέχρι σήμερα είναι σημαντικές, αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλα. «Έχει γίνει πρόοδος, αλλά πρέπει να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία.

Είδαμε διάφορες εκδοχές των ελληνικών προτάσεων. Η πιο πρόσφατη φαίνεται πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες, αλλά πρέπει να γίνουν βελτιώσεις. Αυτό το μήνυμα θα μεταφέρω αύριο στον πρωθυπουργό και στη Βουλή των Ελλήνων» επισημαίνει.

Ο Γάλλος Επίτροπος μιλάει για την αγάπη που τρέφει για την Ελλάδα, παρομοιάζοντας τα βήματα της χώρας, κατά την πρώτη μεταμνημονιακή περίοδο, με αυτά ενός μικρού παιδιού. Στην αρχή δειλά και μετά όλο και πιο σταθερά. «Τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα στέκεται στα δυο της πόδια. Αλλά ξέρετε, παρατηρώ το γιο μου που είναι ακόμα πολύ μικρός. Πιστεύω ότι σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσει να περπατάει.

Τα πρώτα βήματα είναι πολύ δειλά, μετά γίνονται όλο και πιο σταθερά» αναφέρει. Αναφέρει ότι έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, θα πρέπει να κλείσουν δύο σημαντικές εκκρεμότητες: να βελτιωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας και να προχωρήσει η εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Σημειώνει, ακόμα, ότι η τήρηση των δεσμεύσεων τη μεταμνημονιακή περίοδο είναι στενά συνδεδεμένη με την αξιοπιστία της χώρας και τη συμπεριφορά των επενδυτών και των αγορών.

Επομένως, αν τον Μάρτιο εγκριθεί η δόση του ενός δισ. ευρώ, θα σταλεί το σημαντικό σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της. «Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα κλείσει αυτές τις εκκρεμότητες εγκαίρως για το Eurogroup του Μαρτίου.

Ελπίζω να το κάνει, όχι μόνο επειδή θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ, αλλά και γιατί θα σταλεί σήμα στις αγορές ότι παραμένει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της, κάτι το οποίο είναι σημαντικό για την αξιοπιστία της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων» λέει ο Πιερ Μοσκοβισί.

«Επομένως» προσθέτει «αν κοιτάξουμε την πρόοδο που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό και την πολιτική βούληση που εκφράζεται από την ελληνική πλευρά, αλλά και την καλή θέληση της Επιτροπής και των θεσμών και των χωρών της ευρωζώνης, τότε προφανώς (η εκταμίευση) είναι κάτι το εφικτό. Δεν είμαστε όμως ακόμα εκεί».

Ο Μοσκοβισί κρούει πάντως τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν αναστροφή των μεταρρυθμίσεων, ενόψει εκλογών, και υπενθυμίζει ότι «το ελληνικό κράτος πρέπει να σέβεται τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, έναντι των άλλων κρατών στην ευρωζώνη».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μοσκοβισί: Δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις για την Ελλάδα στις 21 Νοεμβρίου

Την πεποίθησή του ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις για την Ελλάδα στις 21 Νοεμβρίου,...

Παρά την προσπάθεια δεν φαίνεται να έπεισε για τις συντάξεις Σολτς και Μοσκοβισί ο Τσακαλώτος

Με τον ομόλογό του της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Πιέρ...

Χατζηδάκης: Πολιτική και όχι προσωπική είναι η σύγκρουση με τον Πιερ Μοσκοβισί

"Πολιτική και όχι προσωπική" είναι η σύγκρουση με τον Πιερ Μοσκοβισί τονίζει σε συνέντευξή...

Μοσκοβισί προς ΝΔ: Δεν υπάρχει τέταρτο πρόγραμμα

Με αιχμές για δηλώσεις πολιτικών της ΝΔ σχετικά με τα όσα ανέφερε κατά τη...