Μουζάλας: Οι πρόσφυγες στην Ειδομένη πρέπει να πειθαρχούν και να μην κλείνουν τους δρόμους

43
Γ.Μουζάλας: «Παράθυρο» από την Τουρκία για μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα

Η δήλωση ότι «κόλλα έχει ο κώλος μερικών, δεν έχουν οι καρέκλες» αποτελεί και τον τίτλο της συνέντευξης του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στη Real.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι πολλά πράγματα τα οποία έκανε/ πίστευε πριν αναλάβει του φαίνονται λάθος. «Θεωρώ ότι θα μου ήταν πολύ εύκολο να κατηγορώ πριν λίγους μήνες τον κ. Δένδια ότι έχει τους ανθρώπους ατάιστους στην Αμυγδαλέζα, αλλά βρέθηκα τώρα μπροστά στο ότι ψάχνουμε να βρούμε λεφτά να ταΐσουμε τους ανθρώπους στα καμπ και το Ελεγκτικό Συνέδριο, για παράδειγμα, μέσα από τους κρατικούς μηχανισμούς καθυστερούσε την εκταμίευση».

Ερωτηθείς για το «Μακεδονία», ο κ. Μουζάλας απαντά ότι δεν έχει βάση σε κάποια «ανομολόγητη πολιτική θέση». «Ανήκω σε αυτό το μείζον κομμάτι της Αριστεράς που θεωρεί ότι το να ονομαστεί “Μακεδονία” η ΠΓΔΜ αποτελεί ιστορική χλεύη και ύβρη, και ήμουν από την αρχή υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Αλλά, παρ’όλα αυτά, το λάθος είναι λάθος».

Σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι η ιστορία της ανθρωπότητας εξελίσσεται μέσω των μετακινήσεων των πληθυσμών, «αλλά τη στιγμή που εκδηλώνονται οι μετακινήσεις αυτές δημιουργείται πάντα πρόβλημα». Όσον αφορά στην Ειδομένη, αναγνώρισε πως έχει επιτευχθεί ισορροπία, μαζί με τον δεξιό δήμαρχό της, όσον αφορά στα δικαιώματα των μεταναστευτικών ροών και στα δικαιώματα του εγχώριου πληθυσμού, κάτι που έγινε και με τον δεξιό δήμαρχο του Παλαιού Φαλήρου. Ακόμη, επιδοκίμασε τις στάσεις Μέρκελ, Ολάντ, Πορτογαλίας και Γιούνκερ για το μεταναστευτικό, ενώ εκτίμησε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται μεγάλες πιέσεις εντός του κόμματός του, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υποκύψει στο «ξενοφοβικό ρεύμα» εντός της ΝΔ.

Διαβάστε επίσης:  Πρωινός συναγερμός: Φωτιά στην Κέα

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες των προσφύγων στην Ειδομένη, είπε ότι δεν πρέπει να κλείνουν τους δρόμους, καθώς και ότι πρέπει «να πειθαρχούν και να πηγαίνουν εκεί που τους λέμε, να συμπεριφέρονται με βάση τους νόμους του κράτους και με βάση τις συνθήκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει, χωρίς να αρνηθούν τον πολιτισμό τους, να συμπεριφερθούν σύμφωνα με τις αξίες μας. Και όταν αυτό δεν γίνεται, θα πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες». Όσον αφορά στην κατάσταση εκεί και την ανάγκη για άδειασμα της Ειδομένης, σημείωσε πως μαγική λύση δεν υπάρχει και ότι «αν το κάναμε με τη βία, θα θέλαμε δύο μεραρχίες». Παράλληλα, ασκεί κριτική στις απόψεις περί «ανοικτών συνόρων», λέγοντας ότι είναι εξαιρετική σε συμβολισμό έκφραση, αλλά «προφανώς πρέπει να ελέγχεται ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από μια χώρα, και αυτό τώρα πια το κάνουμε σε επίπεδο 100%).

Ερωτηθείς για το τι θα έκανε εάν, σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης γινόταν πρωθυπουργός, του ζητούσε να συνεχίσει, απάντησε ότι «νομίζω ότι θα έλεγα “όχι” και θα έφευγα», λόγω «ιστορίας και δυνατοτήτων», όχι προθέσεων, ενώ σχολίασε χαρακτηριστικά πως «κόλλα έχει ο κώλος μερικών, δεν έχουν οι καρέκλες».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «για την Ειδομένη δεν είμαι περήφανος, ούτε για τον Πειραιά. Σημασία έχει όμως, αφού το έκανες, να ξέρεις τι έκανες, να ξέρεις τι έπρεπε να κάνεις και πώς μπορείς να το διορθώσεις».