Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
21.3 C
Athens

Μπαίνει «φρένο» στο ράλι τιμών στις αντλίες – Εκρηκτικές αυξήσεις στα καύσιμα μέσα σε έναν χρόνο

Ελπίδες για «φρένο» στο άλμα τιμών

το οποίο καταγράφεται στις αντλίες καυσίμων την τελευταία εβδομάδα δίνει η «βουτιά» που σημειώνει η διεθνής τιμή του πετρελαίου:

Από τις 7 του Μάρτη οπότε και διαμορφώθηκε το ρεκόρ των 139,13$ το βαρέλι η τιμή του Brent κατέγραψε πτώση σχεδόν 24%. Έτσι, από σήμερα κιόλας δεν αποκλείεται να δούμε αποκλιμάκωση και στις εγχώριες τιμές στα πρατήρια καυσίμων.

Ως τώρα μέσα σε μόλις εννέα ημέρες -από τις 4 Μαρτίου έως και τις 13 του μήνα- παρατηρήθηκαν αυξήσεις στην λιανική στην χώρα μας που ξεπέρασαν ακόμη και το 17%! Την ίδια περίοδο όμως η διεθνής τιμή άρχισε να υποχωρεί και σε εβδομαδιαία βάση έγραψε «βουτιά» 23,9% από τα επίπεδα ρεκόρ της 7ης Μάρτη.

Μια εξέλιξη που –ειδικά εάν έχει και συνέχεια- θα «φρενάρει» τις διαρκείς ανατιμήσεις στην αντλία και υπό φυσιολογικές συνθήκες θα δούμε και τις τιμές στα πρατήρια να αρχίσουν να υποχωρούν. Σε κάθε περίπτωση η αγορά είναι αυτή που θα καθορίσει τις τιμές.

Αυξήσεις στην λιανική

Η εκρηκτική άνοδος των τιμών των καυσίμων, πάντως, αποτυπώνεται στην πορεία που διέγραψαν μέσα σε μόλις εννέα ημέρες (από τις 4 Μάρτη έως και τις 13 του μήνα) στην αντλία.

Συγκεκριμένα, η τιμή της αμόλυβδης στις 4 Μαρτίου –σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών- ήταν κατά μέσο όρο στο 1,968 ευρώ το λίτρο. Στις 13 Μαρτίου η τιμή της είχε «σκαρφαλώσει» στα 2,109 ευρώ, αυξημένη κατά 7,1%.

Η τιμή του Diesel κίνησης στις 4 του μήνα διαμορφωνόταν στο 1,723 ευρώ, ενώ στις 13 Μαρτίου κατά μέσο όρο πωλούνταν στο 1,991 ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε μόλις εννέα ημέρες η τιμή της εκτινάχθηκε κατά 15,5%.

Το «φθηνό» υγραέριο κόστιζε 1,094 ευρώ και μέχρι τις 13 του μήνα ανέβηκε στο 1,148 ευρώ. Η ενίσχυση της τιμής του είναι 4,9%.

Απίστευτη «κούρσα» για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης όπου ποσοστιαία καταγράφεται η μεγαλύτερη άνοδος: Συγκεκριμένα η τιμή του στις 4 Μαρτίου ήταν 1,381 ευρώ το λίτρο και στις 13 Μάρτη είχε εκτοξευτεί στο 1,622 ευρώ, κατά μέσο όρο! Μια αύξηση της τάξης του 17,4%!

Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητή η διαφορά ας υποθέσουμε, ότι ιδιοκτήτης οχήματος γεμίζει το ρεζερβουάρ του με 40 λίτρα diesel κίνησης: Στις 4 Μαρτίου θα έπρεπε να ξοδέψει για αυτή την ποσότητα 68,92 ευρώ. Στις 13 Μαρτίου –εννέα ημέρες μετά- για να το γεμίσει θα έπρεπε να δώσει 79,64 ευρώ, δηλαδή πληρώνει για την ίδια ποσότητα καυσίμου 10,72 € περισσότερα!

βενζινάδικο

Αυξήσεις έως και 73% στις αντλίες μέσα σε ένα χρόνο!

Αν δει κανείς τις ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων σε βάθος έτους θα διαπιστώσει ότι το μέγεθος των επιβαρύνσεων ενός νοικοκυριού από την μια χρονιά στην άλλη είναι δυσβάστακτο.

Η τιμή της αμόλυβδης τον Φεβρουάριο του 2021 πωλείτο κατά μέσο όρο στην τιμή του 1,553 ευρώ το λίτρο. Στις 13 Μαρτίου φέτος η τιμή της έχει «σκαρφαλώσει» στο 2,109 ευρώ, αυξημένη κατά 35,8%!

Η τιμή του Diesel κίνησης πέρυσι τον Φλεβάρη διαμορφωνόταν στο 1,292 ευρώ, ενώ τώρα κατά μέσο όρο πωλείται στο 1,991 ευρώ. Η ενίσχυση της τιμής της είναι 54,1%!!

Το «φθηνό» υγραέριο πέρυσι κόστιζε 0,823 ευρώ και φέτος έχει ανέβει στο 1,148 ευρώ. Η ενίσχυση της τιμής του είναι 39,5%.

Ποσοστιαία η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης: Συγκεκριμένα η τιμή του πέρυσι τον Φεβρουάριο ήταν 0,937 ευρώ το λίτρο και φέτος έχει εκτοξευτεί στο 1,622 ευρώ, κατά μέσο όρο! Μια αύξηση της τάξης του 73,1%!!

Σχεδόν 730 ευρώ περισσότερα πληρώνουν τα νοικοκυριά

Ας δούμε όμως μέσα από παραδείγματα τα επιπλέον ποσά που καταβάλλει μία οικογένεια για να αγοράσει τις ίδιες ποσότητες καυσίμων που προμηθευόταν και πέρυσι, τόσο για την μετακίνησή της με το ΙΧ, όσο και για την θέρμανση του σπιτιού της.

Ας υποθέσουμε, ότι ιδιοκτήτης οχήματος γεμίζει το ρεζερβουάρ του με 40 λίτρα αμόλυβδης: Πέρυσι τον Φεβρουάριο θα έπρεπε να ξοδέψει 62 ευρώ. Φέτος για να το γεμίσει θα πρέπει να δώσει 84,36 ευρώ, δηλαδή πληρώνει 22,36 €, περισσότερα. Αν χρειάζεται να το φουλάρει δύο φορές τον μήνα, τότε το επιπλέον κόστος φτάνει τα 44,72 ευρώ!

Η ίδια οικογένεια πρέπει να προμηθευτεί 1.000 λίτρα πετρέλαιο: Τον Φεβρουάριο του 2021 θα έπρεπε να καταβάλλει ποσό 937 € για να προμηθευτεί αυτή την ποσότητα. Φέτος θα δώσει 1.622 €, δηλαδή 685 € περισσότερα!

Έτσι, το συγκεκριμένο νοικοκυριό θα χάσει μόνον από τις ανατιμήσεις σε καύσιμα κίνησης και θέρμανσης αυτόν τον μήνα 729,72 ευρώ!

Η «χασούρα» για κάθε οικογένεια βεβαίως είναι πολύ μεγαλύτερη αν συνυπολογίσει κανείς και τους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και τις αυξήσεις στο καλάθι του νοικοκυριού.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2021: Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση, δείτε αν κερδίσατε 50.000 ευρώ

Πραγματοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ η φορολοταρία που «μοιράζει» από 1.000 ευρώ και 50.000 ευρώ. Πρόκειται για την 20η δημόσια κλήρωση και αφορά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές...

Θεοχάρης: Το αργότερο αρχές του 24 οι αλλαγές στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Μέχρι το τέλος του έτους ή στην αρχή του επόμενου, θα γίνουν γνωστές οι αλλαγές που θα αφορούν στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών σύμφωνα...
Επαγγελματικά ακίνητα: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 80%

Εφορία: Υπό έλεγχο για φοροδιαφυγή πάνω από 80.000 μεταβιβάσεις ακινήτων τα τελευταία 2,5 χρόνια

Στο "μικροσκόπιο" της εφορίας, μέσω διασταυρώσεων, μπαίνουν περισσότερες από 80.000 δηλώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων που διενεργήθηκαν μετά τον Μάρτιο του 2021 και δηλώθηκαν στην ηλεκτρονική...

Αυξάνεται ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, πολιτισμό και τουρισμό από το 2024!

Δεν προχωράει το σενάριο για νέα παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ 13% σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό και πολιτισμό λόγω του υψηλού κόστους που έχει...

Συντάξεις: Οι νέες ημερομηνίες πληρωμής – Πότε θα καταβληθεί η τέταρτη δόση του επιδόματος...

Εβδομάδα πληρωμών αυτή που αρχίζει σήμερα με ανατροπές στις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων: Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ επειδή εκλείπουν πλέον οι λόγοι...

Ανασφάλιστα 8 στα 10 ακίνητα – Ολοταχώς για υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές

Κίνητρα για την ασφάλιση των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών έχει ήδη δώσει η Κυβέρνηση, αλλά όπως όλα δείχνουν τα επόμενα βήματα θα οδηγήσουν με...
Έως τις 24 Μαΐου παρατείνεται η προθεσμία για τους μακροχρόνιους ανέργους των 400 ευρώ

1 στους 4 εργαζόμενους λαμβάνει μόλις 430 ευρώ μικτά

Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους, λαμβάνει μόλις 430 ευρώ μικτά, ενώ ο μηνιαίος μισθός -κατά μέσο όρο - κυμαίνεται στα 910 ευρώ, καθαρά. Σύμφωνα με τα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στη Βουλή σήμερα η “μάχη” για την οικονομία και τις αυξήσεις τιμών

Σήμερα στις 12:15 μ.μ. θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στο πλαίσιο...

Εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο – Η μεγαλύτερη άνοδός τους από το 2009

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από το 2009, λόγω της...

Χ.Α.: Συνέχεια στην πτήση των τιμών αφού το διεθνές κλίμα ευνοεί ακόμα τις μετοχές

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, το καθεστώς του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος συνεχίστηκε και σημειώθηκε...

Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων ανακοίνωσε το υπ. Υγείας

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας αναρτήθηκε το νέο δελτίο τιμών για τα φάρμακα μετά...