Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
19 C
Athens

Μπάιντεν: Κυρώσεις στη “ρωσική ελίτ” και σε τράπεζες

Πεπεισμένος ότι επίκειται η έναρξη μίας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, μετά την αναγνώριση των δύο αποσχισθεισών περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία, και μετά την έγκριση από των Άνω Βουλή της Ρωσίας της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων: το πλήρες μπλοκάρισμα δύο ρωσικών τραπεζών, ώστε να αποκλειστεί η ρωσική κυβέρνηση από τη χρηματοδότηση, και την επιβολή κυρώσεων σε μέλη της ρωσικής ελίτ και τις οικογένειές τους, που θα εφαρμοστούν από αύριο.

Ειδική αναφορά έκανε στην σημερινή ανακοίνωση από το Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, για τη μη λειτουργία του στρατηγικής σημασίας ρωσο-γερμανικού αγωγού Nord Stream 2, λέγοντας ότι συνεργάζεται στενά με την γερμανική κυβέρνηση προκειμένου ο αγωγός να μη λειτουργήσει.

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την παροχή αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία, ενώ θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις στα κράτη της Βαλτικής -Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία- εφόσον τα ρωσικά στρατεύματα δεν αποχώρισαν από τη Λευκορωσία.

“Πιστεύουμε ότι η Ρωσία ετοιμάζει μαζική επίθεση η οποία θα πλήξει ακόμη και το Κίεβο”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι περισσότεροι από 150.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν περικυκλώσει την Ουκρανία, αναφέροντας την κινητικότητα στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και το γεγονός ότι η Ρωσία ενισχύει τον ιατρικό εξοπλισμό και τον εξοπλισμό αιμοδοσίας στα σύνορά της. “Δε χρειάζεσαι αίμα, εάν δεν σκοπεύεις να κάνεις πόλεμο”, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην αύξηση των τιμών στην ενέργεια, παραδέχθηκε ότι η προστασία της δημοκρατίας έχει κόστος, δεσμεύθηκε, εντούτοις, ότι είναι εξασφαλισμένη η παγκόσμια ενεργειακή επάρκεια.

Την ίδια ώρα, άφησε ανοιχτή την πόρτα για διάλογο, λέγοντας: “H Ρωσία θα κριθεί από τις πράξεις, όχι από τα λόγια της”, προσθέτοντας ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποτραπεί το χειρότερο σενάριο.

Ειδική αναφορά έκανε στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ λειτουργούν σε πλήρη συντονισμό με την ΕΕ, τους εταίρους στο ΝΑΤΟ και τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. “Είμαστε ενωμένοι και αυτό δεν το έχει υπολογίσει ο Ρώσος πρόεδρος”, είπε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας: Λειτουργούμε “με ενότητα, σαφήνεια, αποφασιστικότητα”.

Ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών της ΕΕ για κυρώσεις στη Ρωσία

Oι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν την επιβολή κυρώσεων σε 27 φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδέονται με την κυβέρνηση και το στρατό της Ρωσίας, αλλά και σε τράπεζες που χρηματοδοτούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς.

Επιπλέον, συμφώνησαν να διακοπεί στις ρωσικές Αρχές η πρόσβαση στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες.

Παράλληλα, θα δεσμευθούν τα περιουσιακά στοιχεία των 351 μελών της Δούμας που υπερψήφισαν την αναγνώριση των αυτονομιστικών Λαϊκών Δημοκρατιών στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ δε θα τους επιτρέπεται η είσοδος στην ΕΕ.

Δεν είναι ακόμη δεσμευτική η απόφαση.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς τέλος από δημοσιογράφο για τις σχέσεις Γαλλίας Ρωσίας κατέκρινε έντονα τον Ρώσο πρόεδρο για τα όσα πράττει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν τιμά πλέον τις υπογραφές της Ρωσίας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Συντάξεις: Πόσο κερδίζουν 860.000 παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι από τη μείωση της ΕΑΣ

Οριστική πρέπει να θεωρείται η μείωση των κρατήσεων της ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις, πέραν του σεναρίου κατάργησης της κράτησης από τις επικουρικές. Το υπουργείο...

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Η πιο ακριβη χωρα στην ΕΥΡΩΠΗ η ΕΛΛΑΔΑ…Τα τρόφιμα που αυξάνονται περισσότερο στην Ελλάδα...

Παρά τη σύγκλιση με την Ευρωζώνη στις περισσότερες κατηγορίες, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τροφίμων εξακολουθεί να τρέχει ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Για την ακρίβεια...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες...

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την...

Μέση Ανατολή: Εσπευσμένα σε διαβουλεύσεις με την ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα συναντηθεί με αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα...