Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
32.3 C
Athens

Μπακογιάννης: Παιδική χαρά και ανάπλαση στα θερμοκήπια του Εθνικού Κήπου εντός του 2022

Το καλοκαίρι του 2019 που ανέλαβα το Δήμο, πολλά από τα ζητήματα που τότε κυριαρχούσαν στην προεκλογική περίοδο, πλέον έχουν βγει εκτός συζήτησης”, είπε ο Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 984”.

Η Αθήνα, συνέχισε, ήταν  μια πόλη που κυριαρχούσε η ανασφάλεια. Παραμένει ένα ζήτημα ακόμη, αλλά για παράδειγμα τα Εξάρχεια έχουν αλλάξει… Έχουμε απελευθερώσει πάνω από 60 καταλήψεις”.

Επίσης, μέσα σε 27 μήνες η καθαριότητα στην πόλη έχει αλλάξει. Δεν αδειάζει μόνο ο κάδος πλέον, η πόλη θέλει νερό, σαπούνι και τώρα με την πανδημία χρειάζεται απολύμανση κι αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση. Έχουμε ανανεώσει το στόλο της καθαριότητας και έχουμε οργανώσει την υπηρεσία της Καθαριότητας του Δήμου. Στο τομέα αυτό, θα δημιουργηθεί στην Αθήνα σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Είναι ένα έργο που μπορεί να είναι χωμένο στην πίσω πλευρά της πόλης, ωστόσο αλλάζει τα δεδομένα γιατί θα γίνονται πιο συχνά δρομολόγια των απορριμματοφόρων, θα επιτρέπει στο Δήμο να μη στέλνει όλους τους όγκους των απορριμμάτων στη χωματερή…

Προχωράμε βάσει των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά μας δυσκολεύει πολύ η γραφειοκρατία. Θέλεις 9-12 μήνες για να ξεκινήσει ένα έργο. Δίνουμε τη μάχη της καθημερινότητας, θέλουμε να προσαρμοστεί η Αθήνα στα νέα δεδομένα. Ασφαλτοστρώνουμε 1150 δρόμους, έχουμε κάνει 550-600 δρόμους μέχρι στιγμής. Επίσης, δουλεύουμε 400 πεζοδρόμια σε όλη την πόλη και συνεχίζουμε γειτονιά- γειτονιά. Είναι το 10% των πεζοδρομίων της πόλης, αλλά είναι το μεγαλύτερο έργο, που ξεπερνά τα 24 εκατ. ευρώ.

Επίσης, θα φτιάξουμε στην πόλη 7 νέες πλατείες και 7 νέους πεζόδρομους.

Κάθε μέρα βγαίνω σε μια γειτονιά και περπατάω και μιλάω με Αθηναίους, όχι κάνοντας μονόλογο, αλλά διάλογο μαζί τους. Θέλω να ακούω τα παράπονά τους. Για πολλά χρόνια, ήταν μια πόλη εγκαταλελειμμένη. Θέλουμε να ανασυγκροτήσουμε την πόλης μας. Για παράδειγμα, δεν είχαν καθαριστεί για αρκετά χρόνια τα φρεάτια κι όταν ανέλαβα δεν υπήρχε μηχανισμός καθαρισμού των φρεατίων. Τώρα τον φτιάξαμε και υπάρχει αυτός ο μηχανισμός. Το αυτονόητο στο Δήμο Αθηναίων δεν ήταν δεδομένο, δυστυχώς.

Για τον Μεγάλο Περίπατο – Πανεπιστημίου- Πλατεία Συντάγματος

Περιμένετε μέχρι τα Χριστούγεννα. Λίγη υπομονή σας ζητάω. Η Αθήνα είναι υπερήφανη για την αρχαία της ιστορία, αλλά και για τον σύγχρονο εαυτό της. Είναι μια πύλη στην παγκοσμιοποίηση που θέλει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Δεν μπορούμε να μένουμε στάσιμοι και να κινούμαστε σε έναν φαύλο κύκλο. Προχωρήσαμε σε μια λογική που μετασχηματίζει την πόλη για να γίνει αντάξια των πολιτών της. Ήδη έχουμε μια όμορφη πλατεία Ομονοίας που ενώνει την πόλη. Επίσης η κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος που δουλεύουμε αυτή τη στιγμή και μέχρι τις 25 Μαρτίου θα την αποδώσουμε στους πολίτες. Με την ολοκλήρωση του έργου, θα υπάρχει μια φυσιολογική συνέχεια της πάνω και κάτω πλατείας Συντάγματος. Επίσης, μέχρι τα Χριστούγεννα θα παραδώσουμε και την Πανεπιστημίου, όπου θα γίνει και γενναία φύτευση, θα δημιουργηθεί ένας αστικός κήπος. Ο Μεγάλος Περίπατος πέρασα μια πιλοτική φάση και το έργο θα γίνει καλύτερο.

Για το Λόφο του Λυκαβηττού

Στο Λυκαβηττό προχωράει ένα μεγάλο έργο. Δουλεύουμε 7 αντιπλημμυρικά έργα εκεί, έχει 3,5 χλμ. μονοπάτια τα οποία ανακατασκευάζουμε και γίνεται αναδιαμόρφωση του δρόμου με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, θα αντικαταστήσουμε την άσφαλτο με χωμάτινα υδατοπερατά υλικά. Επίσης, στόχος μας είναι το καλοκαίρι του 2023 να ανοίξει ξανά το Θέατρο του Λυκαβηττού, το οποίο παραμένει κλειστό πάνω από 10 χρόνια.

Για τον Εθνικό Κήπο

Για πρώτη φορά θα πω ότι μέσα στο χρόνο θα γίνουν δύο μεγάλα έργα μέσα στον Εθνικό Κήπο. Θα φτιαχτεί από το μηδέν η παιδική χαρά του Κήπου και θα γίνει και μια ωραία ανάπλαση στα θερμοκήπια του Εθνικού Κήπου, ώστε να γίνουν επισκέψιμα για τα παιδιά και τους μαθητές των σχολείων. Η Αθήνα είναι σε μετάβαση αυτή τη στιγμή.

Για τη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού

Το θέμα του Βοτανικού συζητείται 15-17 χρόνια τώρα και υπάρχει αυτή η δυσπιστία για τη διπλή ανάπλαση. Είμαι μαζεμένος και προσεκτικός και προτιμώ να δουλεύουμε αθόρυβα. Είμαστε πιο κοντά από ό,τι είμαστε ποτέ. Μέσα στο έτος θα δείτε και τα πρώτα έργα.

Η διπλή ανάπλαση δημιουργεί δύο υπερτοπικούς πόλους. Ο ένας είναι στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου θα στο χώρο του γηπέδου σήμερα θα δημιουργηθεί ένας χώρος πρασίνου- ανάσα για την πόλη και ταυτόχρονα, ο άλλος πόλος, στον Ελαιώνα, όπου θα γίνει ένα μεγάλο γήπεδο 38.000 θέσεων με σύγχρονες προδιαγραφές, θα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά γήπεδα της Ευρώπης γιατί από την κερκίδα του θα φαίνεται η Ακρόπολη. Θα έχουμε, επίσης, τις εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη και όλα τα αναγκαία έργα υποδομών που θα μας επιτρέψουν να προσελκύσουμε επενδύσεις που βάσει μελέτης θα ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρω, και είναι άμεσες επενδύσεις. Μέχρι το τέλος της χρόνιας θα έχουμε ξεκινήσει τις πρόδρομες εργασίες.

Για τις κοινωνικές υποδομές του Δήμου Αθηναίων

Το κοινωνικό έργο δε γίνεται για το φως, αλλά για την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό που οφείλουμε απέναντι στους άλλους και τον εαυτό μας.

Οι άστεγοι έχουν πρόσωπο και όνομα. Δεν υπήρχαν υποδομές στο Δήμο Αθηναίων για να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι. Το πρώτο που κάναμε ήταν να δημιουργήσουμε το Πολυδύναμο Κέντρο για τους αστέγους και το λέμε πολυδύναμο γιατί προσφέρει τρεις υποδομές, είναι Κέντρο Ημέρας, όπου μπορεί κανείς να έρθει να κάνει ένα ντους, να φάει, να μιλήσει με γιατρό… Επίσης, είναι​ Υπνωτήριο, που έρχονται μόνο για τον ύπνο και είναι και Ξενώνας. Το Πολυδύναμο Κέντρο του Δήμου μπορεί συνολικά να φιλοξενήσει έως 300 ανθρώπους.

Υπάρχει πλέον δομή στο Δήμο Αθηναίων. Αντίστοιχα κάναμε μια άλλη δομή που φιλοξενούνται ως 100 άνθρωποι, είναι ένας ξενώνας για άστεγους χρήστες ναρκωτικών. Είναι μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Έρχονται συνάνθρωποι παρατημένοι, δίνουν τη μάχη τους και βρίσκουν το δρόμο για τη θεραπεία τους κι έχουμε δεκάδες ανθρώπους που το πετυχαίνουν. Η Φωτεινή Λεομπίλλα είναι ο άνθρωπος πίσω από τη δομή. Έχει ζήσει το πρόβλημα από μέσα, είναι σπουδαία επιστήμονας και δίνει τρομερή μάχη. Είμαστε τυχεροί που την έχουμε στην ομάδα μας.

Για τον πολιτισμό στην Αθήνα

Εμείς θέλαμε την Αθήνα μια σκηνή, δε θέλαμε να περιορίζεται σε κλειστούς χώρους. Οι άνθρωποι των τεχνών χτυπήθηκαν από την πανδημία κι αισθανθήκαμε ότι καλώς να δίνεται προτεραιότητα στον αρχαίο πολιτισμό, αλλά πρέπει να στηρίξουμε και τον σύγχρονο πολιτισμό, γι’ αυτό κι ο Δήμος Αθηναίων έδωσε προτεραιότητα στους ανθρώπους του πολιτισμού για να σταθούν όρθιοι στην κρίση. Ελπίζουμε από το καλοκαίρι και μετά να επιστρέψουμε στους αρχικού μας στόχους και να διαχυθεί η μαγεία του πολιτισμού σε όλες τις γειτονιές της πόλης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η φωτογραφία της ημέρας: Ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα στον Αττικό Ουρανό!

Ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα στον Αττικό Ουρανό! 28 Ιουνίου 2022

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Τρίτη 28 Ιουνίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Ανάργυρος, Ανάργυρη, Αναργυρούλα, Γερμανός. Εύρεση των Τιμίων Λειψάνων των Αγίων Αναργύρων...

Καιρός: Άστατος με τοπικές βροχές – Θερμοκρασία έως 37 βαθμούς

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και...

Τραγωδία στη Σαντορίνη: Νεκρός 55χρονος οδηγός φορτηγού σε γκαράζ πλοίου

Δυστύχημα συνέβη στο γκαράζ του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Διονύσιος Σολωμός» στο λιμάνι της Θήρας, στη Σαντορίνη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ένας 55χρονος οδηγός...

Τροχαίο στο Χαλάνδρι: Νεκρός ο 18χρονος που το αυτοκίνητό του «καρφώθηκε» σε δέντρο

Ακόμη μία τραγωδία στην άσφαλτο, αυτή τη φορά στο Χαλάνδρι. Νεκρός είναι ο 18χρονος, του οποίου το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του και «καρφώθηκε»...
Δωδεκάνησα, Ελλάδα,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Ιουνίου τα Δωδεκάνησα αποδίδονται στην Ελλάδα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1946.... Τα Δωδεκάνησα αποδίδονται στην Ελλάδα. Επίσημος πανηγυρισμός σε ολόκληρη τη χώρα. Τα Δωδεκάνησα (για την ακρίβεια είναι 14) ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων δεμένα...

Μαγιορκίνης: Αύριο Τρίτη περιμένουμε πάνω από 20.000 κρούσματα

Στην επιδημιολογική πορεία του κορωνοϊού αναφέρεται ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης και εκτιμά ότι αύριο Τρίτη θα καταγραφούν πάνω από 20.000 διαγνώσεις. Συγκεκριμένα σε ανάρτησή...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,031ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μπακογιάννης “Η Αθήνα του 21ου αιώνα θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο”

Με την φράση "Η Αθήνα το 20ο αιώνα λειτουργούσε με επίκεντρο το αυτοκίνητο αλλά...

Συνάντηση Μπακογιάννη – Θεοδωρικάκου για την εγκληματικότητα και την αστυνόμευση της πόλης

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στη συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη,...

Δήμος Αθηναίων: Ανοίγουμε το νέο κεφάλαιο στη ζωή της Βαρβακείου

Η ιστορική αγορά της Αθήνας, που κοσμεί την πόλη εδώ και 136 χρόνια και...

Ένας λιλιπούτειος λαχανόκηπος δημιουργήθηκε στο Βοτανικό

Ένας νέος λαχανόκηπος υπάρχει από σήμερα το πρωί στην Αθήνα. Δημιουργοί του, τα παιδιά...