Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

Μπακογιάννης: Παιδική χαρά και ανάπλαση στα θερμοκήπια του Εθνικού Κήπου εντός του 2022

Το καλοκαίρι του 2019 που ανέλαβα το Δήμο, πολλά από τα ζητήματα που τότε κυριαρχούσαν στην προεκλογική περίοδο, πλέον έχουν βγει εκτός συζήτησης”, είπε ο Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 984”.

Η Αθήνα, συνέχισε, ήταν  μια πόλη που κυριαρχούσε η ανασφάλεια. Παραμένει ένα ζήτημα ακόμη, αλλά για παράδειγμα τα Εξάρχεια έχουν αλλάξει… Έχουμε απελευθερώσει πάνω από 60 καταλήψεις”.

Επίσης, μέσα σε 27 μήνες η καθαριότητα στην πόλη έχει αλλάξει. Δεν αδειάζει μόνο ο κάδος πλέον, η πόλη θέλει νερό, σαπούνι και τώρα με την πανδημία χρειάζεται απολύμανση κι αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση. Έχουμε ανανεώσει το στόλο της καθαριότητας και έχουμε οργανώσει την υπηρεσία της Καθαριότητας του Δήμου. Στο τομέα αυτό, θα δημιουργηθεί στην Αθήνα σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Είναι ένα έργο που μπορεί να είναι χωμένο στην πίσω πλευρά της πόλης, ωστόσο αλλάζει τα δεδομένα γιατί θα γίνονται πιο συχνά δρομολόγια των απορριμματοφόρων, θα επιτρέπει στο Δήμο να μη στέλνει όλους τους όγκους των απορριμμάτων στη χωματερή…

Προχωράμε βάσει των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά μας δυσκολεύει πολύ η γραφειοκρατία. Θέλεις 9-12 μήνες για να ξεκινήσει ένα έργο. Δίνουμε τη μάχη της καθημερινότητας, θέλουμε να προσαρμοστεί η Αθήνα στα νέα δεδομένα. Ασφαλτοστρώνουμε 1150 δρόμους, έχουμε κάνει 550-600 δρόμους μέχρι στιγμής. Επίσης, δουλεύουμε 400 πεζοδρόμια σε όλη την πόλη και συνεχίζουμε γειτονιά- γειτονιά. Είναι το 10% των πεζοδρομίων της πόλης, αλλά είναι το μεγαλύτερο έργο, που ξεπερνά τα 24 εκατ. ευρώ.

Επίσης, θα φτιάξουμε στην πόλη 7 νέες πλατείες και 7 νέους πεζόδρομους.

Κάθε μέρα βγαίνω σε μια γειτονιά και περπατάω και μιλάω με Αθηναίους, όχι κάνοντας μονόλογο, αλλά διάλογο μαζί τους. Θέλω να ακούω τα παράπονά τους. Για πολλά χρόνια, ήταν μια πόλη εγκαταλελειμμένη. Θέλουμε να ανασυγκροτήσουμε την πόλης μας. Για παράδειγμα, δεν είχαν καθαριστεί για αρκετά χρόνια τα φρεάτια κι όταν ανέλαβα δεν υπήρχε μηχανισμός καθαρισμού των φρεατίων. Τώρα τον φτιάξαμε και υπάρχει αυτός ο μηχανισμός. Το αυτονόητο στο Δήμο Αθηναίων δεν ήταν δεδομένο, δυστυχώς.

Για τον Μεγάλο Περίπατο – Πανεπιστημίου- Πλατεία Συντάγματος

Περιμένετε μέχρι τα Χριστούγεννα. Λίγη υπομονή σας ζητάω. Η Αθήνα είναι υπερήφανη για την αρχαία της ιστορία, αλλά και για τον σύγχρονο εαυτό της. Είναι μια πύλη στην παγκοσμιοποίηση που θέλει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Δεν μπορούμε να μένουμε στάσιμοι και να κινούμαστε σε έναν φαύλο κύκλο. Προχωρήσαμε σε μια λογική που μετασχηματίζει την πόλη για να γίνει αντάξια των πολιτών της. Ήδη έχουμε μια όμορφη πλατεία Ομονοίας που ενώνει την πόλη. Επίσης η κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος που δουλεύουμε αυτή τη στιγμή και μέχρι τις 25 Μαρτίου θα την αποδώσουμε στους πολίτες. Με την ολοκλήρωση του έργου, θα υπάρχει μια φυσιολογική συνέχεια της πάνω και κάτω πλατείας Συντάγματος. Επίσης, μέχρι τα Χριστούγεννα θα παραδώσουμε και την Πανεπιστημίου, όπου θα γίνει και γενναία φύτευση, θα δημιουργηθεί ένας αστικός κήπος. Ο Μεγάλος Περίπατος πέρασα μια πιλοτική φάση και το έργο θα γίνει καλύτερο.

Για το Λόφο του Λυκαβηττού

Στο Λυκαβηττό προχωράει ένα μεγάλο έργο. Δουλεύουμε 7 αντιπλημμυρικά έργα εκεί, έχει 3,5 χλμ. μονοπάτια τα οποία ανακατασκευάζουμε και γίνεται αναδιαμόρφωση του δρόμου με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, θα αντικαταστήσουμε την άσφαλτο με χωμάτινα υδατοπερατά υλικά. Επίσης, στόχος μας είναι το καλοκαίρι του 2023 να ανοίξει ξανά το Θέατρο του Λυκαβηττού, το οποίο παραμένει κλειστό πάνω από 10 χρόνια.

Για τον Εθνικό Κήπο

Για πρώτη φορά θα πω ότι μέσα στο χρόνο θα γίνουν δύο μεγάλα έργα μέσα στον Εθνικό Κήπο. Θα φτιαχτεί από το μηδέν η παιδική χαρά του Κήπου και θα γίνει και μια ωραία ανάπλαση στα θερμοκήπια του Εθνικού Κήπου, ώστε να γίνουν επισκέψιμα για τα παιδιά και τους μαθητές των σχολείων. Η Αθήνα είναι σε μετάβαση αυτή τη στιγμή.

Για τη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού

Το θέμα του Βοτανικού συζητείται 15-17 χρόνια τώρα και υπάρχει αυτή η δυσπιστία για τη διπλή ανάπλαση. Είμαι μαζεμένος και προσεκτικός και προτιμώ να δουλεύουμε αθόρυβα. Είμαστε πιο κοντά από ό,τι είμαστε ποτέ. Μέσα στο έτος θα δείτε και τα πρώτα έργα.

Η διπλή ανάπλαση δημιουργεί δύο υπερτοπικούς πόλους. Ο ένας είναι στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου θα στο χώρο του γηπέδου σήμερα θα δημιουργηθεί ένας χώρος πρασίνου- ανάσα για την πόλη και ταυτόχρονα, ο άλλος πόλος, στον Ελαιώνα, όπου θα γίνει ένα μεγάλο γήπεδο 38.000 θέσεων με σύγχρονες προδιαγραφές, θα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά γήπεδα της Ευρώπης γιατί από την κερκίδα του θα φαίνεται η Ακρόπολη. Θα έχουμε, επίσης, τις εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη και όλα τα αναγκαία έργα υποδομών που θα μας επιτρέψουν να προσελκύσουμε επενδύσεις που βάσει μελέτης θα ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρω, και είναι άμεσες επενδύσεις. Μέχρι το τέλος της χρόνιας θα έχουμε ξεκινήσει τις πρόδρομες εργασίες.

Για τις κοινωνικές υποδομές του Δήμου Αθηναίων

Το κοινωνικό έργο δε γίνεται για το φως, αλλά για την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό που οφείλουμε απέναντι στους άλλους και τον εαυτό μας.

Οι άστεγοι έχουν πρόσωπο και όνομα. Δεν υπήρχαν υποδομές στο Δήμο Αθηναίων για να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι. Το πρώτο που κάναμε ήταν να δημιουργήσουμε το Πολυδύναμο Κέντρο για τους αστέγους και το λέμε πολυδύναμο γιατί προσφέρει τρεις υποδομές, είναι Κέντρο Ημέρας, όπου μπορεί κανείς να έρθει να κάνει ένα ντους, να φάει, να μιλήσει με γιατρό… Επίσης, είναι​ Υπνωτήριο, που έρχονται μόνο για τον ύπνο και είναι και Ξενώνας. Το Πολυδύναμο Κέντρο του Δήμου μπορεί συνολικά να φιλοξενήσει έως 300 ανθρώπους.

Υπάρχει πλέον δομή στο Δήμο Αθηναίων. Αντίστοιχα κάναμε μια άλλη δομή που φιλοξενούνται ως 100 άνθρωποι, είναι ένας ξενώνας για άστεγους χρήστες ναρκωτικών. Είναι μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Έρχονται συνάνθρωποι παρατημένοι, δίνουν τη μάχη τους και βρίσκουν το δρόμο για τη θεραπεία τους κι έχουμε δεκάδες ανθρώπους που το πετυχαίνουν. Η Φωτεινή Λεομπίλλα είναι ο άνθρωπος πίσω από τη δομή. Έχει ζήσει το πρόβλημα από μέσα, είναι σπουδαία επιστήμονας και δίνει τρομερή μάχη. Είμαστε τυχεροί που την έχουμε στην ομάδα μας.

Για τον πολιτισμό στην Αθήνα

Εμείς θέλαμε την Αθήνα μια σκηνή, δε θέλαμε να περιορίζεται σε κλειστούς χώρους. Οι άνθρωποι των τεχνών χτυπήθηκαν από την πανδημία κι αισθανθήκαμε ότι καλώς να δίνεται προτεραιότητα στον αρχαίο πολιτισμό, αλλά πρέπει να στηρίξουμε και τον σύγχρονο πολιτισμό, γι’ αυτό κι ο Δήμος Αθηναίων έδωσε προτεραιότητα στους ανθρώπους του πολιτισμού για να σταθούν όρθιοι στην κρίση. Ελπίζουμε από το καλοκαίρι και μετά να επιστρέψουμε στους αρχικού μας στόχους και να διαχυθεί η μαγεία του πολιτισμού σε όλες τις γειτονιές της πόλης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δεν έχουν τον θεό τους! Απέσπασαν υπάλληλο για να ασχολείται την αφρικανική σκόνη!

Καμπανάκι πνευμονολόγων για την αφρικανική σκόνη

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βοτανικός: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση ο 33χρονος που βασάνιζε και σκότωνε γάτες

Στην φυλακή οδηγήθηκε ο 33χρονος, τον οποίο είχαν καταγράψει κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης τον...

Βοτανικός: Αναφορές για πυροβολισμούς – Βρέθηκαν 3 κάλυκες

Συναγερμός σήμανε πριν από λίγο στην ΕΛ.ΑΣ. καθώς άγνωστος τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση και...

Έτσι θα είναι οι πλατείες σε Κολωνάκι και Εξάρχεια μετά τις αναπλάσεις λόγω του Μετρό

Μακέτες και σχέδια που φανερώνουν πώς θα είναι οι νέες πλατείες σε Κολωνάκι και Εξάρχεια στην...

Δούκας: «Πρώτα ο Βοτανικός, μετά θα γκρεμιστεί η Λεωφόρος – Θέλω να εγκαινιάσω ένα γήπεδο-στολίδι»

Ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για το πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης, κάνοντας λόγο για...