Μπαράζ επαφών έχει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στο περιθώριο της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO σε επίπεδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session – MCCS), που διεξήχθη στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.
Στην MCCS αρχικά απεύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας κ. Jens Stoltenberg, και οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ συζήτησαν τις διεργασίες για το «ΝΑΤΟ 2030», τις επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις της Συμμαχίας, καθώς και την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Γεωργία με τους ομολόγους τους των εν λόγω χωρών.
Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ του ΝΑΤΟ για την εν εξελίξει προετοιμασία της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής (Military Committee Conference – MCC) που θα λάβει χώρα στην Αθήνα τον επόμενο Σεπτέμβριο.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησε επίσης διμερείς επαφές με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας Ναύαρχο Emil Eftimov και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Υποστράτηγο Vasko Gjurchinovski, κατά τις οποίες συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας μας.
Την Δευτέρα συναντήθηκε με τους Πρέσβεις των Μόνιμων Αντιπροσωπειών της Ελλάδας στους υπόψη οργανισμούς κ. Ιωάννη Βράιλα και κ. Σπύρο Λαμπρίδη αντίστοιχα, καθώς και με τον Εκπρόσωπο της Ελλάδας στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ) της ΕΕ κ. Γεώργιο Ζαχαριουδάκη. Κατά την διάρκεια των συναντήσεών του, συζητήθηκαν οι τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις καθώς και οι επιπτώσεις τους στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Επιπρόσθετα, αναλύθηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως κράτους μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η συμβολή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τόσο στις δράσεις και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι εν λόγω Διεθνείς Οργανισμοί, όσο και στα διμερή και πολυμερή εταιρικά σχήματα στα οποία συμμετέχει η Χώρα μας με σκοπό την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, έγινε ανταλλαγή απόψεων επί των κυριότερων θεμάτων που θα συζητηθούν στις επικείμενες Συνόδους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Σήμερα, θα παραστεί στην Σύνοδο των στρατιωτικών επιτροπών σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Military Committee -EUMC). Εκεί είναι πολύ πιθανό να τεθεί το ζήτημα της κρίσης στην Μέση Ανατολή με την Κύπρο να μην αποκλείεται να θέσει το ζήτημα του τεμαχισμού της επίσημα αναγνωρισμένης ΑΟΖ, από την Τουρκία, που φέρεται να φλερτάρει με την ιδέα υπογραφής μνημονίου με την Λωρίδα της Γάζας, στα πρότυπα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Στην πρώτη ευκαιρία, όμως, ο Έλληνας Αρχηγός θα θίξει και την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. Ειδικότερα, σε αυτό το κομμάτι είναι πολύ πιθανό να θέσουν ζητήματα η Γαλλία αλλά και η Ιταλία, με την επιχείρηση “IRINI”.
Στα παραπάνω δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την νέα κόντρα που έχει ξεσπάσει, μεταξύ Τουρκίας – Ιταλίας, με αφορμή τις δηλώσεις Ντράγκι, ο οποίος αποκάλεσε «δικτάτορα» τον Ταγίπ Ερντογάν.
Του Χρήστου Μαζανίτη