Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
30.8 C
Athens

Μπιλ Γκέιτς: Πότε θα ξαναζήσουμε κανονικά μετά το τέλος της πανδημίας – Οι 2 μεγάλες αλλαγές

Ο Αμερικανός μεγιστάνας που παρακολουθεί από πολύ κοντά την πορεία της πανδημίας και τις πυρετώδεις προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίων έχει τη δική του θεωρία για το πότε θα μπορέσει η ανθρωπότητα να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής.

Αυτό, όπως υποστηρίζει, δεν θα γίνει αμέσως με τη λήξη της πανδημίας. Την επιστροφή στην κανονικότητα ο Μπιλ Γκέιτς την τοποθετεί κάποια στιγμή στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Μιλώντας στους Hindustan Times, ο συνιδρυτής του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει επαρκής κάλυψη από τα εμβόλια μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022 που ουσιαστικά θα φέρει και το τέλος της πανδημίας σε μεγάλο βαθμό.

Ερωτηθείς αν θα έχει επιλυθεί μέχρι τα μέσα του 2021 το πρόβλημα διάθεσης των εμβολίων, ο Γκέιτς απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι μέχρι το καλοκαίρι πιστεύει ότι θα εγκριθούν κι άλλα εμβόλια και ότι θα είναι περισσότερο θέμα logistics να κυκλοφορήσουν τα εμβόλια.

«Νομίζω ότι θα συγκεντρώσουμε τα χρήματα και ότι θα έχουμε την παρασκευαστική ικανότητα, ώστε να μπορούμε να καλύψουμε σε εμβόλια τις πλούσιες χώρες το 2021 και τον υπόλοιπο πλανήτη συνολικά κατά το α’ μισό του 2022, ώστε να συντελεστεί ουσιαστικά και το τέλος της πανδημίας».

Το ίδρυμα Gates αποτελεί μέρος της «Gavi, της Συμμαχίας Εμβολίων», μιας παγκόσμιας σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) που στοχεύει στην αύξηση της πρόσβασης στον εμβολιασμό για τις φτωχές χώρες.

Έχει αναπτύξει το πρόγραμμα Covax σύμφωνα με το οποίο όλες οι συμμετέχουσες χώρες, ανεξάρτητα από τα επίπεδα εισοδήματος, θα έχουν ίση πρόσβαση στα εμβόλια μόλις αυτά αναπτυχθούν.

Ο αρχικός στόχος του προγράμματος Covax είναι να υπάρχουν δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου έως το τέλος του 2021 – αρκετές για τον εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου και των ευάλωτων ατόμων καθώς και των εργαζομένων πρώτης γραμμής στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε αυτές τις χώρες.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει μια αίσθηση κανονικότητας έως τα τέλη του 2021 με το πλήρες άνοιγμα των σχολείων και των επιχειρήσεων, ο συνιδρυτής της Microsoft δήλωσε ότι «οι πλούσιες χώρες θα έχουν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη από άλλες χώρες. Έτσι, οι πλούσιες χώρες θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό».

Οι 2 μεγάλες αλλαγές στον κόσμο μετά την πανδημία

Μετά το τέλος του εφιάλτη του κορωμνοϊού, θα υπάρξουν οι 2 μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας, όπως προβλέπει ο Γκέιτς, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά ότι κάποια πράγματα δε θα είναι πια ίδια.

Ένα από τα επίπεδα που όλοι συνηγορούν ότι θα είναι ριζικά διαφορετικό με την προ covid εποχή είναι το εργασιακό, συμπεραίνοντας ότι η τηλεργασία ήρθε για να μείνει σε ένα σημαντικό ποσοστό.

Σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος είχε προβλέψει την πανδημία προ πενταετίας και τώρα αναλύει διέξοδικά τις επιπτώσεις της, θα «κοπούν» πάνω από το 30% των ημερών που ο κόσμος πήγαινε στο γραφείο προ του κορωνοϊού.

Ο Αμερικανός μεγιστάνας ο οποίος προέβλεψε εμβόλια και ομαλοποίηση της κατάστασης μέσα στο 2021 και οριστικό τέλος της το 2022, είναι ένας από εκείνους που προβλέπουν συνέχιση της τηλεργασίας και δουλειάς γραφείου με κυκλιόμενο ωράριο, καθώς και περιορισμό των επαγγελματικών ταξιδιών κατά περίπου 30% – 50%.

Η μεγάλη επίπτωση που θα επιφέρει μια τέτοια εξέλιξη θα αφορά το real estate και την πλήρη αλλαγή των συσχετισμών στις τιμές των ενοικίων. Εταιρείες – κολοσσοί θα αποσυρθούν από μεγάλα κτίρια, δομές και γραφεία (νοικιάζοντας μικρότερα), οι τιμές των οποίων αναμένεται να πέσουν δραματικά.

Επιπλέον εκτιμάται ότι οι περιοχές του κέντρου των πόλεων θα γίνουν λιγότερο προτιμητέες για ιδιώτες ενοικιαστές, όπου έως τώρα οι εργαζόμενοι – ακόμη και οι πιο καλοπληρωμένοι – ξοδεύουν τεράστια ποσά για ενοίκια.

Όταν δεν θα χρειάζεται η καθημερινή τους παρουσία στο γραφείο, η κατοικία σε τόσο ακριβά διαμερίσματα θα γίνει λιγότερο ελκυστική και ένα μεγαλύτερο σπίτι έξω από το κέντρο θα είναι πολύ πιο ελκυστική επιλογή.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι οι τιμές ενοικίων στο κέντρο των πόλεων θα μειωθούν κατακόρυφα και θα ανατείλει μια λογική εξισορρόπησής τους.

Εκτός από τις δυο σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά, ο Μπιλ Γκέιτς βλέπει ότι η κινητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας λόγω κορωνοϊού και η πρωτοφανής χρηματοδότηση της έρευνας μας έδωσαν εργαλεία που θα μπορούν να ελέγξουν άμεσα μια ενδεχόμενη νέα πανδημία που μπορεί να ξαναζήσει ο πλανήτης, σίγουρα όμως δεν θα είναι το ίδιο φονική όσο ο Covid, λόγω των εργαλείων και της έρευνας π[ου θα έχει αναπτυχθεί.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ελ. Βενιζέλος, αεροσκάφος, αναγκαστική προσγείωση,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Ιουνίου εκδηλώνεται η πρώτη καταγεγραμμένη αεροπειρατεία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1948.... Εκδηλώνεται η πρώτη καταγεγραμμένη αεροπειρατεία. Κινέζοι ληστές καταλαμβάνουν εν πτήση ένα αεροπλάνο της "Cathay Pacific". Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών με...

26 νέες ναρκωτικές ουσίες εντοπίστηκαν στην Ευρώπη το 2023

Η διαθεσιμότητα ναρκωτικών ουσιών παραμένει υψηλή στην Ευρώπη, όπου διατίθεται ευρύ φάσμα προϊόντων στην αγορά.  Τα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών εκτίθενται πλέον σε ένα...

Βόρεια Μακεδονία: Την επόμενη εβδομάδα ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης υπό το VMRO-DPMNE

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και αρχηγός του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να καταθέσει στη Βουλή το πρόγραμμα...

Μεσανατολικό: Η Χαμάς απορρίπτει το προτεινόμενο σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της...

Η Χαμάς απέρριψε το προτεινόμενο σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν,...

Ιταλία: Νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη χώρα- Ο δράστης πήγε στην αστυνομία με το πτώμα...

Νέα γυναικοκτονία διαπράχθηκε στην Ιταλία, στην περιοχή της πόλης Μόντενα. Ένας σαρανταοκτάχρονος παρουσιάσθηκε σε τμήμα των καραμπινιέρων, όπου και ομολόγησε ότι δολοφόνησε την πρώην...

Γαλλία: Φωτιά στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών

Πυρκαγιά ξέσπασε στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών στη Γαλλία, η οποία οδήγησε σε εκκένωση του παλατιού. Σύμφωνα με τη διεύθυνση του Ανακτόρου, η φωτιά ξεκίνησε από...

Στο Ισραήλ ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, για να συζητήσει την πρόταση κατάπαυσης...

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, συναντάται σήμερα με τους ηγέτες της ισραηλινής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της νέας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

“Απολύτως αναπόφευκτη μια νέα πανδημία”, προειδοποιεί κορυφαίος Βρετανός επιστήμονας

Ο πρώην επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Σερ Πάτρικ Βάλανς δήλωσε ότι μια άλλη πανδημία είναι «απολύτως...

Η επόμενη πανδημία στην Ελλάδα…

Πέρασαν κιόλας 4 χρόνια. Σαν ψέμα, ένας ζωντανός εφιάλτης.  Το ημερολόγιο έγραφε 26 Φεβρουαρίου 2020...

Γεωργιάδης: Διαγράφονται τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους που δεν εμβολιάστηκαν στην πανδημία

Σε εξέλιξη η έκτακτη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σχετικά για την πορεία του...

Αυτή είναι η επόμενη πανδημία που αναμένουν οι επιστήμονες – Γνώριζαν και περίμεναν τον κορωνοϊό;

Στους κινδύνους για ξέσπασμα νέας πανδημίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης ο...