Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023
13.8 C
Athens

Μπιλ Γκέιτς: Πότε θα ξαναζήσουμε κανονικά μετά το τέλος της πανδημίας – Οι 2 μεγάλες αλλαγές

Ο Αμερικανός μεγιστάνας που παρακολουθεί από πολύ κοντά την πορεία της πανδημίας και τις πυρετώδεις προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίων έχει τη δική του θεωρία για το πότε θα μπορέσει η ανθρωπότητα να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής.

Αυτό, όπως υποστηρίζει, δεν θα γίνει αμέσως με τη λήξη της πανδημίας. Την επιστροφή στην κανονικότητα ο Μπιλ Γκέιτς την τοποθετεί κάποια στιγμή στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Μιλώντας στους Hindustan Times, ο συνιδρυτής του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει επαρκής κάλυψη από τα εμβόλια μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022 που ουσιαστικά θα φέρει και το τέλος της πανδημίας σε μεγάλο βαθμό.

Ερωτηθείς αν θα έχει επιλυθεί μέχρι τα μέσα του 2021 το πρόβλημα διάθεσης των εμβολίων, ο Γκέιτς απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι μέχρι το καλοκαίρι πιστεύει ότι θα εγκριθούν κι άλλα εμβόλια και ότι θα είναι περισσότερο θέμα logistics να κυκλοφορήσουν τα εμβόλια.

«Νομίζω ότι θα συγκεντρώσουμε τα χρήματα και ότι θα έχουμε την παρασκευαστική ικανότητα, ώστε να μπορούμε να καλύψουμε σε εμβόλια τις πλούσιες χώρες το 2021 και τον υπόλοιπο πλανήτη συνολικά κατά το α’ μισό του 2022, ώστε να συντελεστεί ουσιαστικά και το τέλος της πανδημίας».

Το ίδρυμα Gates αποτελεί μέρος της «Gavi, της Συμμαχίας Εμβολίων», μιας παγκόσμιας σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) που στοχεύει στην αύξηση της πρόσβασης στον εμβολιασμό για τις φτωχές χώρες.

Έχει αναπτύξει το πρόγραμμα Covax σύμφωνα με το οποίο όλες οι συμμετέχουσες χώρες, ανεξάρτητα από τα επίπεδα εισοδήματος, θα έχουν ίση πρόσβαση στα εμβόλια μόλις αυτά αναπτυχθούν.

Ο αρχικός στόχος του προγράμματος Covax είναι να υπάρχουν δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου έως το τέλος του 2021 – αρκετές για τον εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου και των ευάλωτων ατόμων καθώς και των εργαζομένων πρώτης γραμμής στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε αυτές τις χώρες.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει μια αίσθηση κανονικότητας έως τα τέλη του 2021 με το πλήρες άνοιγμα των σχολείων και των επιχειρήσεων, ο συνιδρυτής της Microsoft δήλωσε ότι «οι πλούσιες χώρες θα έχουν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη από άλλες χώρες. Έτσι, οι πλούσιες χώρες θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό».

Οι 2 μεγάλες αλλαγές στον κόσμο μετά την πανδημία

Μετά το τέλος του εφιάλτη του κορωμνοϊού, θα υπάρξουν οι 2 μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας, όπως προβλέπει ο Γκέιτς, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά ότι κάποια πράγματα δε θα είναι πια ίδια.

Ένα από τα επίπεδα που όλοι συνηγορούν ότι θα είναι ριζικά διαφορετικό με την προ covid εποχή είναι το εργασιακό, συμπεραίνοντας ότι η τηλεργασία ήρθε για να μείνει σε ένα σημαντικό ποσοστό.

Σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος είχε προβλέψει την πανδημία προ πενταετίας και τώρα αναλύει διέξοδικά τις επιπτώσεις της, θα «κοπούν» πάνω από το 30% των ημερών που ο κόσμος πήγαινε στο γραφείο προ του κορωνοϊού.

Ο Αμερικανός μεγιστάνας ο οποίος προέβλεψε εμβόλια και ομαλοποίηση της κατάστασης μέσα στο 2021 και οριστικό τέλος της το 2022, είναι ένας από εκείνους που προβλέπουν συνέχιση της τηλεργασίας και δουλειάς γραφείου με κυκλιόμενο ωράριο, καθώς και περιορισμό των επαγγελματικών ταξιδιών κατά περίπου 30% – 50%.

Η μεγάλη επίπτωση που θα επιφέρει μια τέτοια εξέλιξη θα αφορά το real estate και την πλήρη αλλαγή των συσχετισμών στις τιμές των ενοικίων. Εταιρείες – κολοσσοί θα αποσυρθούν από μεγάλα κτίρια, δομές και γραφεία (νοικιάζοντας μικρότερα), οι τιμές των οποίων αναμένεται να πέσουν δραματικά.

Επιπλέον εκτιμάται ότι οι περιοχές του κέντρου των πόλεων θα γίνουν λιγότερο προτιμητέες για ιδιώτες ενοικιαστές, όπου έως τώρα οι εργαζόμενοι – ακόμη και οι πιο καλοπληρωμένοι – ξοδεύουν τεράστια ποσά για ενοίκια.

Όταν δεν θα χρειάζεται η καθημερινή τους παρουσία στο γραφείο, η κατοικία σε τόσο ακριβά διαμερίσματα θα γίνει λιγότερο ελκυστική και ένα μεγαλύτερο σπίτι έξω από το κέντρο θα είναι πολύ πιο ελκυστική επιλογή.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι οι τιμές ενοικίων στο κέντρο των πόλεων θα μειωθούν κατακόρυφα και θα ανατείλει μια λογική εξισορρόπησής τους.

Εκτός από τις δυο σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά, ο Μπιλ Γκέιτς βλέπει ότι η κινητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας λόγω κορωνοϊού και η πρωτοφανής χρηματοδότηση της έρευνας μας έδωσαν εργαλεία που θα μπορούν να ελέγξουν άμεσα μια ενδεχόμενη νέα πανδημία που μπορεί να ξαναζήσει ο πλανήτης, σίγουρα όμως δεν θα είναι το ίδιο φονική όσο ο Covid, λόγω των εργαλείων και της έρευνας π[ου θα έχει αναπτυχθεί.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Μπιλ Γκέιτς λέει στον κόσμο να προετοιμαστεί για “ανθρωπογενή” πανδημία πιο σκληρή από...

Ο παγκοσμιοποιητής δισεκατομμυριούχος και ψιθυριστής των πανδημιών Μπιλ Γκέιτς προειδοποίησε τον κόσμο ότι η “επόμενη πανδημία” είναι πιθανό να είναι “ανθρωπογενής” και “πολύ...

Γερμανία: Δύο νεκροί από επίθεση με μαχαίρι μέσα σε τρένο

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν νωρίτερα απόψε, όταν δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρι από άνδρα, στο τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Κίελο – Αμβούργο. Σύμφωνα...

“Ναι” τελικά από το Βερολίνο για Leopard στην Ουκρανία

Η Γερμανία θα διαθέσει στην Ουκρανία 14 άρματα μάχης Leopard 2-A6, ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας τις...

Χιούστον – Άρης, 225 εκατ. χιλιόμετρα, σε μόλις 45 ημέρες!: Η NASA σχεδιάζει επανδρωμένες...

Ζούμε σε μια εποχή εξερεύνησης του διαστήματος, όπου πολλές υπηρεσίες σχεδιάζουν να στείλουν αστροναύτες στη Σελήνη τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται να ακολουθήσουν την επόμενη...

Έρευνα: Ο λόγος που οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τις χειρονομίες των πιθήκων

Οι άνθρωποι είναι σε θέση να κατανοήσουν πολύ καλύτερα του αναμενομένου τις χειρονομίες που κάνουν οι μεγάλοι πίθηκοι όπως οι χιμπατζήδες και οι μπονόμπο,...

Το “Ρολόι της Αποκάλυψης” δείχνει 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα

Υπολείπεται ενάμιση λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα και αυτό σημαίνει ότι η ανθρωπότητα δεν βρισκόταν ποτέ τόσο κοντά σε ένα παγκόσμιο κατακλυσμιαίο γεγονός: η...

ΗΠΑ: Τρεις νεκροί από πυρά ενόπλου στην Ουάσιγκτον

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά ενόπλου στην Γιάκιμα της Ουάσιγκτον, ενώ ο δράστης της νέας αιματηρής επίθεσης στις ΗΠΑ αναζητείται από την αστυνομία. Αστυνομικοί...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,247ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Μπιλ Γκέιτς λέει στον κόσμο να προετοιμαστεί για “ανθρωπογενή” πανδημία πιο σκληρή από το Κόβιντ

Ο παγκοσμιοποιητής δισεκατομμυριούχος και ψιθυριστής των πανδημιών Μπιλ Γκέιτς προειδοποίησε τον κόσμο ότι...

Γκέιτς και Μπέζος επενδύουν στην τεχνολογία εμφύτευσης μικροτσίπ σε ανθρώπινους εγκεφάλους

Ο Μπιλ Γκέιτς (Gates Frontier) και ο Τζεφ Μπέζος (Bezos Expeditions) περιλαμβάνονται στη λίστα των επενδυτών που θα...

Καπραβέλος: Να μην υποτιμηθεί το 7ο κύμα πανδημίας

Σημαντική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού άρχισε να σημειώνεται ξανά στην Ευρώπη, σύμφωνα με...

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να κάνει τις πανδημίες πιο συχνές

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης...