Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

«Μπορεί ένα μαρούλι εκτός ψυγείου να διαρκέσει περισσότερο από την θητεία της Τρας»;

Την “κούρσα”… έστησε σήμερα το μεσημέρι η βρετανική σκανδαλοθηρική εφημερίδα Daily Star ρωτώντας τους αναγνώστες της με μια ανάρτηση στο twitter αν η βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας μπορεί να χάσει τη …δουλειά της σε λιγότερο χρόνο από όσο χρειάζεται ένα μαρούλι για να σαπίσει.

Το δημοσιογραφικό “τέχνασμα” της Daily Star…προήλθε από μια έμπνευση από την άλλη άκρη του δημοσιογραφικού φάσματος της Βρετανίας. Σε μια στήλη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα με τίτλο “The Iceberg Lady”, ο Economist ανέφερε ότι η πολιτική ζωή της Τρας έχει «τον χρόνο ζωής ενός μαρουλιού».

Όλα αυτά, καθώς σήμερα Παρασκευή, η βρετανίδα πρωθυπουργός απέπεμψε τον υπουργό Οικονομικών της, Κουάσι Κουαρτένγκ, μια προσπάθεια να σώσει την θητεία της μέσα σε μια θύελλα που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις για ένα δημοσιονομικό οικονομικό πακέτο που αποσταθεροποίησαν τις αγορές και διάβρωσαν την εμπιστοσύνη του κόμματός της και των Βρετανών.

«Θέσατε πρώτο το εθνικό συμφέρον», έγραψε στην επιστολή της προς τον παραιτηθέντα υπουργό Οικονομικών η πρωθυπουργός, καθώς το δίδυμο δεχόταν αυξανόμενες πιέσεις για να ανατρέψει ένα καταστροφικά οικονομικό πακέτο που ανάγκασε την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει στην αγορά ομολόγων και ώθησε τους ίδιους τους Τόρις να συζητήσουν ανοιχτά εάν πρέπει να αντικατασταθούν.

Ο Κουάρτενγκ παρέμεινε 38 ημέρες στο πόστο του.

Ακολουθούν ορισμένες ημερομηνίες – σταθμοί της ταραχώδους θητείας της Λιζ Τρας στην Ντάουνινγκ Στριτ.

7 Ιουλίου

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοινώνει την παραίτησή του έπειτα από μήνες σκανδάλων που ταράζουν την χώρα. Παραμένει στην Ντάουνινγκ Στριτ μέχρι να οριστεί ο διάδοχός του. Ξεκινά η εκστρατεία εντός του συντηρητικού κόμματος για την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία.

Οκτώ υποψήφιοι μπαίνουν στη μάχη, έξι από τους οποίους θα αποκλειστούν σε διαδοχικές ψηφοφορίες από τους Συντηρητικούς βουλευτές που επιλέγουν τους δύο φιναλίστ: τη Λιζ Τρας, 47 ετών, υπουργό Εξωτερικών και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, 42 ετών.

Οι δύο υποψήφιοι κάνουν αλυσιδωτά ντιμπέιτ και συναντήσεις όλο το καλοκαίρι, ενώ τα μέλη των Τόρις, στα οποία ανήκει η τελική επιλογή, ψηφίζουν με αλληλογραφία.

5 Σεπτεμβρίου

Η Τρας, η οποία εστίαζει την εκστρατεία της σε φορολογικές περικοπές για την τόνωση της ανάπτυξης, κερδίζει την εσωκομματική μάχη με 81.326 ψήφους, έναντι 60.399 του Ρίσι Σουνάκ: Εξελέγη έτσι από το 0,2% του βρετανικού εκλογικού σώματος.

6 Σεπτεμβρίου

Γίνεται επίσημα πρωθυπουργός με τη συνάντησή της με τη βασίλισσα Ελισάβετ που της ζητά να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

8 Σεπτεμβρίου

Η πρωθυπουργός ανακοινώνει στη Βουλή πάγωμα των τιμών της ενέργειας. Η ανακοίνωσή της επισκιάζεται πλήρως από τον θάνατο της Ελισάβετ. Η πολιτική ζωή στη χώρα σταματά, με την κήρυξη δεκαήμερου εθνικού πένθους.

23 Σεπτεμβρίου

Ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ ανακοινώνει έναν «μίνι-προϋπολογισμό» για την έξοδο από την κρίση, ο οποίος βασίζεται σε φορολογικές περικοπές δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων με ασαφή χρηματοδότηση.

Οι χρηματαγορές βρίσκονται σε πανικό. Στις 26 Σεπτεμβρίου, όταν ανοίγουν ξανά οι αγορές, η λίρα διολισθαίνει σε ιστορικό χαμηλό.

28 Σεπτεμβρίου

Αντιμέτωπη με οικονομικό πανικό, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοινώνει ότι θα παρέμβει επειγόντως στην αγορά ομολόγων ενόψει ενός «σημαντικού κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου».

29 Σεπτεμβρίου

Το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov δίνει με σφυγμομέτρησή του προβάδισμα 33 μονάδων για τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, προβάδισμα πρωτόγνωρο από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης εκλογική καταστροφή για τους Συντηρητικούς, δύο χρόνια πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Κουάρτενγκ λέει ότι «παραμένει σταθερός στην πορεία του».

3 Οκτωβρίου

Στο Συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, γεμάτο ένταση και έριδες, Τρας και Κουάρτενγκ αναγκάζονται σε μια πρώτη μεταστροφή: εγκαταλείπουν την κατάργηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή, ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο μέτρο από τον «μίνι-προϋπολογισμό».

5 Οκτωβρίου

Στην ομιλία της στο συνέδριο των Συντηρητικών η Τρας επιμένει στο σύνθημα «ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη», χωρίς να καθησυχάζει ούτε τους πιο δύσπιστους του κόμματός της, ούτε τις νευρικές αγορές.

10 Οκτωβρίου

Ο Κουάρτενγκ λέει ότι το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό του σχέδιο, που είχε αρχικά προγραμματιστεί να ανακοινωθεί στα τέλη Νοεμβρίου, και θα εξηγούσε πώς η κυβέρνηση θα χρηματοδοτούσε τις δαπάνες, θα ανακοινωθεί τελικά στις 31 Οκτωβρίου.

12 Οκτωβρίου

Η Τρας αποκλείει το ενδεχόμενο μείωσης των δημοσίων δαπανών ενώπιον των βουλευτών, υποσχόμενη να διατηρήσει τις φορολογικές περικοπές, αυξάνοντας τις αμφιβολίες για την πολιτική της.

13 Οκτωβρίου

Οι Τόρις μιλούν για έναν κατάλογο λίστα με ονόματα που κυκλοφορούν για να την αντικαταστήσουν στην Ντάουνινγκ Στριτ, 37 ημέρες μετά την άφιξή της. Από την Ουάσινγκτον, ο Κουάρτενγκ λέει ότι είναι σίγουρος ότι θα είναι ακόμα στο αξίωμα έπειτα από ένα μήνα.

14 Οκτωβρίου

Ο Κουάρτενγκ επιστρέφει επειγόντως από την Ουάσιγκτον, πηγαίνει στην Ντάουνινγκ Στριτ και λίγο μετά ανακοινώνει στο Twitter την αποπομπή του.

Στην επιστολή της προς τον Κουάρτενγκ, η Τρας δηλώνει πως ο Κουάζι Κουάρτενγκ έθεσε πρώτο το εθνικό συμφέρον παραιτούμενος από τη θέση του.

Νέος υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο 55χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες μετά την ομηρεία στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έως αυτές...

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ...

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας, αυτή η υπόσχεση ακούγεται κούφια όταν έχουν...

New York Times: Το Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές του για να απαντήσει στρατιωτικά στο...

Παρά την απόφασή της να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: Πως μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σημαντικές αλλαγές στη θητεία και στις εφεδρείες το 2024 προανήγγειλε στη Βουλή ο Νίκος Δένδιας

«Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν είναι έμμεσος τρόπος διαπραγμάτευσης με την γειτονική μας χώρα....

Στρατιωτική θητεία: Επιστρέφει το 9μηνο με 5 μήνες στα σύνορα

Στρατιωτική θητεία: Επιστρέφει το 9μηνο με 5 μήνες στα σύνορα, με απόφαση του υφυπουργού...

Η έχει άγνοια ή μας δουλεύει ο Κασσελάκης με την στρατιωτική του θητεία

Για να υπηρετήσει παραμεθόριο ο Κασσελάκης πρέπει να μην εξαγοράσει την θητεία του Μεγάλη είναι...

Προς παράταση για ένα ακόμη έτος η θητεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου

Για ένα ακόμη έτος αναμένεται να ανανεωθεί η θητεία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου...