Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Μπορεί να ξαναγίνει νέο Μάτι; Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών απαντά

Επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)-meteo δημοσίευσαν στο «Δελτίο της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Bulletin of the American Meteorological Society)» μία εμπεριστατωμένη ανάλυση της μετεωρολογικής κατάστασης που επικράτησε στην Αττική στις 23 Ιουλίου 2018, την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, της δεύτερης σε αριθμό θυμάτων φυσικής καταστροφής σχετικής με τον καιρό στη χώρα μας, μετά τον καύσωνα του Ιουλίου 1987.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές Κώστα Λαγουβάρδο και Βάσω Κοτρώνη και τους επιστημονικούς συνεργάτες Θοδωρή Γιάνναρο και Σταύρο Ντάφη και βασίστηκε τόσο στις μετρήσεις των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην περιοχή όσο και των αποτελεσμάτων υψηλής ανάλυσης μετεωρολογικών μοντέλων, καταδεικνύει τον ρόλο των ισχυρών καταβατικών ανέμων στη γρήγορη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η θερμοκρασία στις ανατολικές ακτές της Αττικής εκείνη την ημέρα έφτασε τους 39 βαθμούς, η υγρασία έπεσε στο 19% πριν το ξέσπασμα της φωτιάς, ενώ οι ριπές του ανέμου από τα δυτικά ξεπέρασαν τα 95 χιλιόμετρα την ώρα. Ο συνδυασμός αυτών των μετεωρολογικών συνθηκών, σε συνδυασμό με την τοπογραφία της περιοχής, αναφέρουν, οδήγησε σε μία ακραία και μη ελεγχόμενη συμπεριφορά της δασικής πυρκαγιάς, όπως υπολογίστηκε από τους πυρο-μετεωρολογικούς δείκτες.

Επιπροσθέτως, η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη για σωστή καταγραφή της καύσιμης ύλης, ειδικά σε περιοχές μικτής ζώνης (συνύπαρξη οικισμών και δάσους) όπως το Μάτι, καθώς και την επιτυχημένη λειτουργία του προγνωστικού μοντέλου εξάπλωσης πυρκαγιάς IRIS του Αστεροσκοπείου για την πρόβλεψη της κίνησης του μετώπου της φωτιάς.

Το IRIS, σύμφωνα με τους ερευνητές του ΕΑΑ, φαίνεται πως αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο επιχειρησιακά μπορεί να στηρίξει τις προσπάθειες πυρόσβεσης. Η ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo παρείχε επιχειρησιακά προγνώσεις εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών το καλοκαίρι του 2019 σε όλες τις περιπτώσεις που ζητήθηκε η ενεργοποίηση του IRIS από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μπορεί να ξαναγίνει ένα νέο «Μάτι»; «Δυστυχώς ναι», δηλώνει ο κ. Λαγουβάρδος στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Παρόλο που οι μετεωρολογικές συνθήκες ήσαν όντως ακραίες εκείνη την ημέρα, παρόμοιες συνθήκες παρουσιάζονται κάποιες φορές και σε αρκετές περιοχές μέσα στο καλοκαίρι, ειδικά σε ημέρες με πολύ ενισχυμένους βόρειους ανέμους».

Πόσο έτοιμοι είμαστε -τουλάχιστον επιστημονικά- να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστροφές; «Σε μεγάλο βαθμό ναι», απαντά ο ίδιος. «Η πύκνωση των δικτύων αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών και η εκτέλεση μετεωρολογικών προγνώσεων σε υψηλή ανάλυση επιτρέπουν πλέον τόσο την ποσοτικοποίηση πυρο-μετεωρολογικών δεικτών με υψηλή πιστότητα από την προηγούμενη ημέρα όσο και την παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών σε πραγματικό χρόνο, όταν έχουμε σε εξέλιξη ένα γεγονός δασικής πυρκαγιάς».

Στην ερώτηση τι πρέπει να γίνει στο άμεσο μέλλον, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα για ένα νέο «Μάτι», ο κ. Λαγουβάρδος προτείνει «τη στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων επιστημονικών και επιχειρησιακών φορέων, την πύκνωση των μετεωρολογικών δικτύων και την επιχειρησιακή εφαρμογή μοντέλων εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, όπως το σύστημα ΙΡΙΣ, το οποίο παρουσιάστηκε στη σχετική δημοσίευση».

Πηγή: ΑΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 19 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1831: Σημειώνεται η πρώτη ληστεία τράπεζας στη Νέα Υόρκη. Οι ληστές φεύγουν από...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν τα εξής ονόματα: Χρύσανθος, Χρυσανθίς, Χρυσάνθη, Δαρεία, Δάρα, Δάρω.

Εξωθούσαν ανήλικα κορίτσια στην πορνεία: «Εγκέφαλος» μια 25χρονη

Εξωθούσαν στην πορνεία ανήλικα κορίτσια και τούς έκλειναν ραντεβού με πελάτες σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας. Μια υπόθεση που προκαλεί φρίκη αποκαλύφθηκε μετά...

Καιρός: Πρόσκαιρη μεταβολή με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους

Πρόσκαιρη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, από τις προμεσημβρινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και βαθμιαία στην...

Κυψέλη: Ανήλικοι απείλησαν με κατσαβίδι 42χρονο και του άρπαξαν το κινητό

Στιγμές τρόμου για έναν 42χρονο στην Κυψέλη όταν δέχτηκε επίθεση από ανήλικους με σκοπό να τον ληστέψουν. Συγκεκριμένα δύο μαθητές Γυμνασίου, 14 και 15 ετών,...

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: “Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει”

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα», δήλωσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η Μαρία Καρυστιανού,...

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με σκοπό την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου.  Στο πλαίσιο της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δίκη για το Μάτι: Ακόμη μια παράλειψη χρέωσε στον Ματθαιόπουλο ο εισαγγελέας

Στον καταλογισμό ευθύνης για άλλη μία παράλειψη που «είχε συνέπεια τον θάνατο εννέα ανθρώπων...

Δίκη για το Μάτι: Εισαγγελέας – Ευθύνες στους επικεφαλής της Πυροσβεστικής και του ΕΣΚΕ

Με τις ευθύνες που καταλογίζει στους επικεφαλής της Πυροσβεστικής και του ΕΣΚΕ για την...

Δεύτερη απόφαση δικαιώνει συγγενείς θύματος της πυρκαγιάς στο Μάτι

Με δεύτερη απόφαση του το Διοικητικό Πρωτοδικείο δικαιώνει συγγενείς θύματος της τραγωδίας στο Μάτι...

Δίκη για Μάτι: “Νοθεύτηκε το βιβλίο πτήσεων” κατέθεσε αξιωματικός της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων

«Την 23η Ιουλίου 2018 έγινε αυτό που λέγαμε όλοι οι πυροσβέστες ότι δεν πρέπει...