Ν.Δ.: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα στιγματίσει τον Αλέξη Τσίπρα

Η Συμφωνία αυτή θα στιγματίσει προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλους του βουλευτές από τ' άλλα κόμματα που θα δώσουν την ψήφο τους

15
13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ν.Δ.: Ένα… πράσινο συνέδριο για τη «γαλάζια» παράταξη

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στη ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών – που σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις- φαίνεται ότι θα περάσει στη Βουλή με 151 ψήφους η Νέα Δημοκρατία έχει επενδύσει και θα συνεχίσει να επενδύει πολιτικά, διατυπώνοντας την αντίθεσή της σ’ αυτήν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την Πειραιώς δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το θέμα αυτό θα πρωταγωνιστήσει και στην προεκλογική μάχη που θα δοθεί.

Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι η Συμφωνία αυτή θα στιγματίσει προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλους του βουλευτές από τ’ άλλα κόμματα που θα δώσουν την ψήφο τους.

Η συμφωνία δεν λύνει το πρόβλημα

Πεποίθηση της ηγεσίας και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο δεν επιλύει, αλλά μπορεί να πυροδοτήσει και νέα προβλήματα στα Βαλκάνια.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι στη συνείδηση της πλειονότητας των Ελλήνων –σε ποσοστό πάνω από 70%– υπάρχει η βεβαιότητα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ετεροβαρής, υπέρ των Σκοπίων. Επίσης, ότι πρόκειται για μια συμφωνία που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των Σκοπίων. Μια συμφωνία που περιέχει τέτοιες διατάξεις που ποτέ κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν αποδέχθηκε.

Μην ξεχνάμε ότι όταν ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη είπαν «όχι» σε μια οποιαδήποτε λύση και ήρθαν αντιμέτωποι με τα σχέδια των δυτικών χωρών κόντεψαν όχι μόνο να χάσουν την εξουσία αλλά και να κινδυνεύσουν να βρεθούν εκτός πολιτικής. Όλα όσα, όμως, δεν δέχθηκαν οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί, τα δέχθηκε ο σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που στην οδό Πειραιώς ακονίζουν τα κοινοβουλευτικά ξίφη τους για να αποτρέψουν και να πείσουν με επιχειρήματα όποιον έχει κατά νου να κυρώσει με την ψήφο του τη συμφωνία.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έλεγε κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας: «Επιθυμούμε την επιβίωση και την ευημερία του γειτονικού κράτους, το οποίο αν δεν υπήρχε θα έπρεπε για πολλούς λόγους να το έχουμε… εφεύρει. Όχι όμως να επιβιώνει λεηλατώντας και καπηλευόμενο την ελληνική ιστορία και αλλάζοντας την πραγματικότητα. Θέλουμε μια δίκαιη συμφωνία κι έναν έντιμο συμβιβασμό. Αλλά αυτό που φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση ο κ. Τσίπρας δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε “έντιμος συμβιβασμός”. Είναι μια συμφωνία που δικαιώνει τα Σκόπια και την προπαγάνδα τους 100%, καθώς κερδίζουν και τη δήθεν “μακεδονική” ταυτότητα και τη γλώσσα. Σε αυτήν τη συμφωνία η Ελλάδα δεν κερδίζει κάτι. Και δεν είναι επιχείρημα ότι κέρδος είναι που άλλαξαν το όνομα του αεροδρομίου τους… Είναι αστείο ως επιχείρημα».

Διαβάστε επίσης:  ΝΑΤΟ: Ένταση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας

Εθνικά επιζήμια η συμφωνία

Πάγια αρχή και θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι θεωρεί τη συμφωνία αυτή εθνικά επιζήμια, τόσο για τη χώρα μας όσο και γενικότερα για τα Βαλκάνια. Κάτι το οποίο έκανε σαφές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης. Συγκεκριμένα είχε πει: «Εξήγησα στην κα Μέρκελ τις θέσεις μας για τη συμφωνία των Πρεσπών και τους λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να την κυρώσει. Όχι απλώς επειδή αυτή είναι η βούληση της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων. Αλλά γιατί είναι μια κακή συμφωνία που αντί να λύνει παλιά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μπορεί να πυροδοτήσει καινούργια. Και αυτή η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη».

Κυοφορούμενο «πραξικόπημα»

Για κυοφορούμενο «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τις κινήσεις της Κυβέρνησης να αποσπάσει αυθαιρέτως ο ΣΥΡΙΖΑ την πλειοψηφία σε όλες τις Επιτροπές του Κοινοβουλίου και να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών που με βάση τις τωρινές συνθέσεις δεν περνά.

Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας σημείωναν ότι «η κυβέρνηση συνειδητά και συστηματικά παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών και επιχειρεί να χειραγωγήσει ακόμη και τη Δικαιοσύνη, προετοιμάζει, ως φαίνεται, κάτι που πραγματικά δεν θα έχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας: Να μετατρέψει αυθαιρέτως τη μειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, σε πλειοψηφία σε όλες τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές προκειμένου να τις ελέγχει ο κ. Τσίπρας».

Οι ίδιοι κύκλοι του κόμματος επεσήμαιναν ότι η συζήτηση για τις Πρέσπες θα πρέπει να γίνει με την άνεση του χρόνου που η σοβαρότητα της επιβάλλει. Να ακουστούν όλοι και όλες οι απόψεις στην αίθουσα της Βουλής και από ’κεί και πέρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.