Ο διακεκριμένος βιολόγος Νεκτάριος Ταβερναράκης, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), εκλέχθηκε ομόφωνα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τη Μοριακή Βιολογία για τετραετή θητεία με έναρξη τον Ιανουάριο του 2025.
Πρόκειται για τον πρώτο Έλληνα ο οποίος αναλαμβάνει αυτή τη θέση, έχοντας διατελέσει επιστημονικός εκπρόσωπος της χώρας στο EMBC από το 2022.
Μιλώντας στον Αθήνα 9,84, αναφέρθηκε στη σημασία της Μοριακής Βιολογίας και στη σύνδεσή της με την έρευνα σε κρίσιμους τομείς της Υγείας και γενικότερα, της καθημερινότητάς μας.
«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία Μοριακής Βιολογίας προκειμένου να αναπτυχθούν τα εμβόλια που τελικά μας έσωσαν από αυτή την πανδημία. Επομένως, πρόκειται για ένα νευραλγικό τομέα έρευνας για όλες τις χώρες του κόσμου. Ειδικά για την Ευρώπη, η Διάσκεψη σχετικά με τη Μοριακή Βιολογία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον συντονισμό της υποστήριξης της έρευνας σε αυτό το πεδίο, τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Ταβερναράκη, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος τομέας έχει άμεση σχέση με την υγεία, η έρευνα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων ακόμα και για ανίατες ασθένειες όπως νευροεκφυλιστικά νοσήματα ή διάφορες μορφές καρκίνου.
«Η έρευνα της Μοριακής Βιολογίας σχετίζεται και με άλλες μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα όπως η επισιτιστική κρίση, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η προστασία του φυσικού και ζωικού κεφαλαίου και η κλιματική αλλαγή , με ότι αυτό συνεπάγεται σε ότι αφορά στην προστασία της βιοποικιλότητας σε χώρες όπως η Ελλάδα», συμπλήρωσε.
Επισημαίνοντας τα οφέλη της χώρας μας από τη συμμετοχή της στην EMBC, περιέγραψε, ως κυριότερο, τη σύνδεση της Ελλάδας με τα προγράμματα χρηματοδότησης των νέων επιστημόνων και την ανάσχεση του brain drain, με απώτερο στόχο την επιστροφή και εγκατάσταση στη χώρα μας νέων επιστημόνων που θα προωθήσουν την επιστημονική έρευνα.
Παράλληλα, όπως υπογράμμισε «αποσκοπεί στην αύξηση της χρηματοδότησης και των συνεργασιών μεταξύ των χωρών της EMBC στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης της έρευνας», και συμπλήρωσε ότι «η EMBC, χρηματοδοτεί όλα τα συνέδρια που σχετίζονται με την βιολογία και τις βιοϊατρικές επιστήμες» καθώς και ότι προσφέρει υποτροφίες σε διδάκτορες και μεταδιδάκτορες που θα ωφελήσουν και τη χώρα μας αφού ήδη πολλά από τα συνέδρια γίνονται στην Ελλάδα.
Κλείνοντας, μίλησε για τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Μοριακή Βιολογία οι οποίες- όπως είπε- είναι τεράστιες.
«Το πρόσφατο Νόμπελ Χημείας αφορούσε την χρησιμοποίηση μεθόδων Τεχνητής Νοημοσύνης για την πρόβλεψη της δομής πρωτεϊνών καθώς και την πρόβλεψη των αλληλεπιδράσεων ανάμεσα τις πρωτεΐνες κάτι που ανοίγει το δρόμο για το σχεδιασμό νέων φαρμάκων», εξήγησε.