«Να γίνει η ανθυγιεινή διατροφή είδος πολυτελείας και όχι η υγιεινή, όπως έχει καταλήξει να συμβαίνει…Στην Ελλάδα έχουμε ξεχάσει να πράττουμε αυτό που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προτρέπει τον υπόλοιπο κόσμο να κάνει στη διατροφή του, όπως εμείς οι Μεσογειακοί λαοί, με δεδομένες τις συντεταγμένες τόπου και εποχικότητας» ανέφερε μεταξύ άλλων η υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη διατροφή, Έλενα Δανάλη.
Mιλώντας στον Αθήνα 984, υπογράμμισε τη σημασία του εμπλουτισμού του καθημερινού διαιτολογίου με όσπρια, φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με τις επιταγές της μεσογειακής παράδοσης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη περιορισμού της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
«Η διεθνής επιστημονική κοινότητα σε ενδελεχείς μελέτες, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet, καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα, τόσο από περιβαλλοντικής σκοπιάς όσο και από πλευράς υγείας, σχετικά με τα πολλαπλά οφέλη της πραγματικής μεσογειακής διατροφής, προτρέποντας τον κόσμο να τρώει όπως οι Έλληνες.
Οπότε, αξίζει να δούμε λίγο καλύτερα τι τρώμε κάθε ημέρα. Να δούμε αν συνάδει με τις αρχές της σωστής διατροφής και σε αντίθετη περίπτωση να επιστρέψουμε σε αυτήν…
Είναι απαραίτητο να ενταχθούν στη διατροφή παιδιών και ενηλίκων φρούτα, λαχανικά και όσπρια για την καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού και τη βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος» τόνισε.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η κυρία Δανάλη, η ποιότητα των προϊόντων που μπαίνουν στο πιάτο μας δεν είναι ανεξάρτητη από τη συνολική αγροτική πολιτική και την προτεραιοποίηση των χρηματοδοτήσεων τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Και εξηγεί «Εάν θέλουμε να επενδυθούν περισσότεροι πόροι, πολιτικές και δράσεις σε περισσότερα και καλύτερης ποιότητας φρούτα και λαχανικά, με λιγότερα φυτοφάρμακα, θα πρέπει να αναλάβουμε ευθύνες και δράση. Αν δε πιεστεί η πολιτική από την κοινωνία, δε θα το κάνει από μόνη της και θα το κάνει η βιομηχανία. Έτσι, ξαναγυρνά στους πολίτες η ευθύνη της σύνδεσης με το φαγητό που μπαίνει στο πιάτο μας και τις πολιτικές που το επηρεάζουν. Μέσα από τη δική μας εμπλοκή, με υπογραφές και αιτήματα, μπορεί να αλλάξει αυτό που συμβαίνει σήμερα. Για να γίνει η μεσογειακή διατροφή το καινούργιο life style, το mainstream, το trend».