Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021
20.4 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1948.... Εκδηλώνεται η πρώτη καταγεγραμμένη αεροπειρατεία. Κινέζοι ληστές καταλαμβάνουν εν πτήση ένα αεροπλάνο της "Cathay Pacific". Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών με...

Να καταστήσουμε τον Δρόμο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας ένα παγκόσμιο γεγονός

Την πρόθεσή τους να καταστήσουν τον Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας ένα παγκόσμιο γεγονός που θα προωθεί τις ιδέες του Ολυμπισμού και της Εκεχειρίας, διατράνωσαν ομιλητές και επίσημοι προσκεκλημένοι, οι οποίοι χαιρέτησαν την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Τετάρτης, στο Πολεμικό Μουσείο από την Συμπολιτεία Ολυμπίας, το ΑΣΑΕΔ και τον Δήμο Ήλιδας, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Λίνα Κλείτου.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία παρευρέθησαν: Η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, η αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εκεχειρίας κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ο πρόεδρος της ΔΟΑ και ΕΘΝΟΑ κ. Ισίδωρος Κούβελος, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, οι βουλευτές κ.κ. Γιάννης Κουτσούκος και Ι. Σαρίδης, ο πρ. υφυπουργός κ. Γ. Κοντογιάννης, ο πρ. βουλευτής κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, αντιπροσωπεία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πανάγο, εκπρόσωποι όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, ολυμπιονίκες όπως ο Στέλιος Μυγιάκης, και ο Σπ. Γιαννιώτης, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ρωσικής πρεσβείας, πρόεδροι συλλόγων της Ηλείας και πλήθος κόσμου.

ημερίδα, εκεχειρία,Οι εκδηλώσεις που διεξάγονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας συνδιοργανώνονται με τον Δήμο Ήλιδας, τελούν υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του ΥΠΕΘΑ, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco, του CISM (Διεθνές Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού), του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ΕΘΝΟΑ και του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου «Η Καλλιπάτειρα».

Μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος του CISM πλοίαρχος Αμπντουλακείμ Αλσίνο.

Στο φουαγιέ του Μουσείου λειτούργησε Έκθεση με έργα διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών την οποία επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης κα Αννίτα Πατσουράκη και έλαβαν μέρος: Άγγελος, Απέργης Αντώνης, Βαλυράκη Μίνα, Βουτσινάς Μάριος, Γεωργας Σπύρος, Γκλεμπέσης Γιώργος, Ευαγγελάτος Κώστας, Ζουμπουλάκης Πέτρος, Κανέλλου Εβίτα, Κοροβέση Αγγέλικα, Κούρκουλου Μάγδα, Κτιστοπούλου Μαρία, Λάβδας Απόστολος, Λαζαρίδης Κυριάκος, Παγκρατίδης Παγκράτης, Παναγιωτίδης Άγγελος, Πατσέλης Αλτιν, Σαμόλη Μαίρη, Σπυριούνης Κώστας και Τζανουλίνος Πραξιτέλης.

Η Ημερίδα στο Πολεμικό Μουσείο έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων από την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (6 Απριλίου 1896) στην Αθήνα και εν όψει της οργάνωσης του 1ου Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας που θα διεξαχθεί μετά από 1623 χρόνια στις 20 Απριλίου, όπου ένστολοι αθλητές και πολίτες θα τρέξουν τα 49 χιλιόμετρα του Μονοπατιού της Εκεχειρίας, που ενώνει την Ήλιδα με την Ολυμπία.

Στις 19 Απριλίου στην Ήλιδα οι ένστολοι αθλητές του ΑΣΑΕΔ θα παραδώσουν τα όπλα τους στον Δήμαρχο Ήλιδας, σε μια κίνηση γεμάτη συμβολισμό, μιμούμενοι τους αθλητές της αρχαιότητας κατά την επιβολή της Εκεχειρίας.

ημερίδα, εκεχειρία,Η υπουργός Τουρισμού κυρία Έλενα Κουντουρά στον χαιρετισμό της χαρακτήρισε εξαιρετική την πρωτοβουλία και τόνισε ότι ο δρόμος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας ανοίγει νέους δρόμους συμπόρευσης και συνεργασίας σε τοπικό, σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο.

«Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις αναδεικνύουμε την Ελλάδα παγκοσμίως και ενθαρρύνουμε τη συνεργασία με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις, σε κάθε τόπο της χώρας μας, για την ανάδειξη του πλούτου- του πολιτιστικού, του ιστορικού, του φυσικού και του πνευματικού- που κρατούν αυτή τη χώρα ζωντανή και ενισχύουν τις αναπτυξιακές της προοπτικές.

Είμαστε λοιπόν μαζί σας και ενθαρρύνουμε την πρωτοβουλία αυτή, όπως και κάθε πρωτοβουλία και κάθε συνεργασία που προβάλλει το καλύτερο πρόσωπο της Ελλάδας, που στηρίζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, που ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική οικονομία, και που αναδεικνύει ό,τι καλύτερο αυτή η χώρα έχει να προσφέρει σε όλα τα επίπεδα».

Καμμένος, εκεχειρία,Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σημείωσε ότι η Εκεχειρία στις μέρες μαςκαμμένος κρίνεται απαραίτητη για την ευημερία και την ανάπτυξη του ανθρώπου.

Ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε τους διοργανωτές ότι «το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΑΣΑΕΔ των οποίων προΐσταμαι, θα σταθούν αρωγοί στις προσπάθειές σας, που έχουν σκοπό την ανάδειξη της γης που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ο μαραθωνοδρόμος, διευθυντής του ΑΣΑΕΔ αντιπλοίαρχος κ. Σπύρος Ανδριόπουλος επισήμανε ότι η εκεχειρία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ανάπτυξη της πολιτιστικής και της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων. Και πρόσθεσε:

«Αυτές τις αρχές και αξίες που τα τελευταία χρόνια έχουν αγνοηθεί ή εγκαταλειφθεί, και ο αθλητισμός, έγινε πεδίο κοινωνικών συγκρούσεων, δοκιμασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της απόλυτης εμπορευματοποίησης, έχει ανάγκη η κοινωνία να τις επαναφέρει».

Κλείνοντας ευχαρίστησε «Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά:

Τη Συμπολιτεία Ολυμπίας για την ιδέα που είχε να πραγματοποιήσουμε αυτές τις εκδηλώσεις. Το διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, για την αμέριστη συμπαράστασή του στην ευόδωση της προσπάθειας».

Η πρόεδρος της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ κυρία Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη είπε ότι 1623 χρόνια μετά από την απόφαση του Θεοδοσίου να σταματήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επιχειρούμε να αναβιώσουμε αυτή τη διαδρομή της Εκεχειρίας από την Ήλιδα στην sofiaΟλυμπία, περπατώντας τον πρώτο «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας».

Τόνισε ότι πρόκειται για μια οικουμενική προσπάθεια πρόσθεσε:

«Λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα γεγονός που πέρα από θρησκείες, πέρα από ιδεολογίες και πέρα από φυλετικές διακρίσεις, ενώνουν ολόκληρο τον κόσμο, οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, στην ταραγμένη εποχή που ζούμε, είναι ανάγκη να προβάλουμε τις αξίες του Ολυμπισμού και την αξία της Εκεχειρίας, αλλά και να τις εφαρμόσουμε.

Στο δικό μας χέρι είναι τις αξίες και τις αρχές του ολυμπισμού να τις κάνουμε πράξη».

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος υπογράμμισε τη σχέση παιδείας – πολιτισμού και αθλητισμού και τόνισε:

«Χωρίς παιδεία και πολιτισμό δεν μπορούμε να έχουμε μέλλον. Αυτές λοιπόν οι εκδηλώσεις που αφορούν στην παιδεία και τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας μας είνα%C

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ερρίκος Σλίμαν, ανακαλύπτει, Τροία,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1873..... Ο Ερρίκος Σλίμαν ανακαλύπτει τους αμύθητους θησαυρούς της Τροίας.
1821

Ιστορίες του 1821: Ένα περιστατικό από την νηπιακή ηλικία του Παλαιών Πατρών Γερμανού

Στα προλεγόμενα της τρίτης έκδοσης  του 1900 των απομνημονευμάτων του Παλαιών Πατρών Γερμανού διαβάζουμε για ένα περιστατικό από την νηπιακή ηλικία του Ιεράρχη που...
1821

Ιστορίες του 1821: Η ιδεολογία της κουτάλας

Οι ατζαμήδες ήταν γενίτσαροι που μετά το παιδομάζωμα μισθώνονταν σε Τούρκους αγρότες για διάστημα από δύο έως τέσσερα χρόνια. Ήταν τα παιδιά που δεν είχαν...
1821

Ιστορίες του 1821: Οι συνεχιστές του Βυζαντίου

Η παρουσία των Ελλήνων στις Παραδουνάβιες περιοχές χρονολογείται από τον 15ο αι. Μεταξύ των ετών 1711 και 1821 η παρουσία αυτή χαρακτηρίζεται από εντονότερη...
1821

Ιστορίες του 1821: Η προεπαναστατική Αθήνα

Την εικόνα της κατάστασης που επικρατούσε λίγο πριν το ξέσπασμα της μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης του 1821 μας περιγράφει ο Παναγής Σκουζές στο έργο του...
Μπετόβεν, ενάτη συμφωνία,

Η Ευρώπη γιορτάζει τον Μπετόβεν

Η Ευρώπη γιορτάζει σήμερα (Κυριακή, 6 Ιουνίου) τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και τις 9 Συμφωνίες του σε 9 πόλεις με 9 συναυλίες, σε ένα...

Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής: “Μικρές Εκπλήξεις”

«Μικρές Εκπλήξεις» Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής Εγκαίνια: Δευτέρα, 7 Ιουνίου | 5 – 10μ.μ.  στον ΕΛΛΗΝΟ – ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ Πλατεία Κολωνακίου 2, 4ος όροφος, Κολωνάκι Η έκθεση διαρκεί από 7...

Βρείτε μας

7,799ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ημερίδα «Αλήθεια και Ψεύδος στην πλατωνική Πολιτεία»

Ο Πλάτων στην Πολιτεία προχωρά στη διάκριση ανάμεσα σε «ψεύδη στην ψυχή» και «ψεύδη...

Hμερίδα με θέμα : “Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία – Τεχνολογία”

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Δήμου Αθηναίων “Αθήνα 984” γιορτάζει φέτος τα 30 του χρόνια και στο...

Ο νέος ασφαλιστικός νόμος σε ημερίδα του ΙΣΑ

Ο νέος ασφαλιστικός νόμος βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος...

Ημερίδα για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τα βιολογικά προϊόντα

Η Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή