Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

Να υλοποιηθούν γρήγορα τα προαπαιτούμενα

Συσκέψεις με μέλη της κυβέρνησης και με τους στενούς του συνεργάτες θα έχει από σήμερα ο Πρωθυπουργός, ενώ την Πέμπτη θα συμμετάσχει στο Παρίσι, στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών.

Οι συσκέψεις θα αφορούν κυρίως τον προγραμματισμό για την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στις 10 Σεπτεμβρίου, αλλά και για όλα τα ανοιχτά οικονομικά και κοινωνικά θέματα.

Ήδη, την Παρασκευή την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης που συζήτησε εφ’ όλης της ύλης με τον Πρωθυπουργό και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Η απόφαση να μην υπάρξει παροχολογία στη ΔΕΘ

O Πρωθυπουργός θα αποστείλει, με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό του, μηνύματα ανάκαμψης της οικονομίας και προστασίας της κοινωνίας, ενώ με τον οδικό χάρτη που θα εξαγγείλει, θα επιχειρήσει να κλείσει την εκλογολογία που αποτελεί πηγή αποσταθεροποίησης τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την οικονομία.

Σύμφωνα με τη Realnews, μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας και είπε πρόσφατα σε συνεργάτες του:

«Θα είμαι ο Πρωθυπουργός που θα βγάλει την Ελλάδα στις αγορές, αλλά θα τη βγάλω και από το Μνημόνιο, πριν η χώρα οδηγηθεί ξανά στις κάλπες».

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει δώσει σαφή εντολή να υλοποιηθούν γρήγορα τα 15 προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Ως γνωστόν, καταληκτική ημερομηνία για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων είναι η 31η Οκτωβρίου, καθώς εάν δεν αποδεσμευθεί και δεν εκταμιευθεί η δόση στη συγκεκριμένη ημερομηνία, απαιτείται εκ νέου έγκριση.

Το Μαξίμου επιδιώκει να κλείσει το θέμα, ει δυνατόν εντός του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί πιο γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και να μην υπάρξει εμπλοκή και οδηγηθεί πιο πίσω η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Στόχος η δημοσιονομική χαλάρωση

Το θέμα της κοινωνικής Ευρώπης επιδιώκει να προωθήσει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τόσο στη συνάντηση των ηγετών των σοσιαλιστών ηγετών στο Παρίσι την προσεχή Πέμπτη, όσο και στη Διάσκεψη των ηγετών των χωρών του ευρωπαϊκού νότου που συγκαλεί στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθεί η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική μετά το Brexit, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κινείται σε δυο επίπεδα:

Πρώτον, στη συνάντηση των σοσιαλιστών ηγετών στο Παρίσι, συμμετέχουν αρχηγοί κρατών και Πρωθυπουργοί που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ και οι Πρωθυπουργοί της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν, της Μάλτας Γιόζεφ Μούσκατ) ή ηγέτες σοσιαλιστικών κομμάτων που τα κόμματά τους συμμετέχουν στις κυβερνήσεις των χωρών τους (π.χ. ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ) και ο Αλέξης Τσίπρας καλείται ως «παρατηρητής».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιδιώκει στη συγκεκριμένη συνάντηση που θα διερευνήσει τη δυνατότητα κοινής γραμμής στη Σύνοδο της Μπρατισλάβα, να προωθήσει το θέμα της κοινωνικής διάστασης της ευρωζώνης, ενώ στο παρασκήνιο θα ζητήσει τη στήριξη των σοσιαλιστών ηγετών στα θέματα που τίθενται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης.

Δεύτερον, στη συνάντηση των ηγετών των χωρών του ευρωπαϊκού νότου που με πρωτοβουλία του οργανώνεται στην ελληνική πρωτεύουσα επτά ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας, ο Αλέξης Τσίπρας προωθεί τη «Διακήρυξη των Αθηνών».

Υπενθυμίζεται ότι στην Αθήνα θα παραβρεθούν Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι, Αντόνιο Κόστα και Γιόζεφ Μουσκάτ, αλλά και οι προερχόμενοι από τον συντηρητικό χώρο Μαριάνο Ραχόι, Πρωθυπουργός της Ισπανίας και Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με δεδομένο ότι η σύνθεση των δυο διασκέψεων είναι ακριβώς η ίδια, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες , βάζει στο επίκεντρο της συζήτησης και επιδιώκει να ληφθούν αποφάσεις για δημοσιονομική χαλάρωση στην ευρωζώνη και για την κοινωνική Ευρώπη, με στόχους περί ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει στο μεσοπρόθεσμο που θα κατατεθεί στα τέλη του φθινοπώρου στην ελληνική Βουλή να θέσει ακόμα και μονομερώς τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018, από 3,5% που προβλέπεται στο Μνημόνιο στο 2,5% για το 2019 και στο 2% για το 2020.

Πηγή: Real.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...
Βουλή: Άγρια κόντρα Βορίδη-Τσακαλώτου για τις καταλήψεις

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος προς τους...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...
Λοβέρδος: "Θα διεκδικήσω την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ"

Λοβέρδος: Ένας στρατιώτης, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του Πρωθυπουργού-Φανταστείτε να γίνει στρατηγός

«Η πρώτη μου δημόσια αντίδραση-όταν άκουσα ότι θα κατατεθεί πρόταση μομφής-ήταν πως οποιοδήποτε φως πέσει σε αυτή την τραγική υπόθεση είναι για καλό και...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Βερβεσός αδειάζει Κασσελάκη : Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι εγγυώνται το αδιάβλητο των εκλογών

Πριν καν κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ξεκίνησαν οι διαξιφισμοί στην ολομέλεια της Βουλής, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά...
Καραμανλής: Δεν τίθεται θέμα αποζημίωσης για το κλείσιμο της Εθνικής

Πρόταση δυσπιστίας: Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή – Στο βήμα σήμερα ο Κώστας Καραμανλής

Συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σεξ: «Ένα στα γρήγορα»

Ποιο είναι το είδος του σεξ που βελτιώνει τη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών; Το γρήγορο...

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Ένα στα γρήγορα …

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Το άλογο και … ο γάϊδαρος! Πάει ένας τύπος να μπει στο καζίνο με αθλητικά...

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Ένα στα γρήγορα … με πόντιο!..

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Ο Θεός … και η ημέρα της κρίσης!! Μπαίνει σ’ ένα λεωφορείο ένας πόντιος...

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Ένα στα γρήγορα … με μεθυσμένους!!

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Το πιο τολμηρό … ποντίκι!! Δύο μεθυσμένοι μπαίνουν μέσα σ’ ένα λεωφορείο. Ξαφνικά, φρενάρει το...