Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

«Ναρκοπέδιο» ο δρόμος για συμφωνία

Εκτός από την αντικειμενική δυσκολία της αποδοχής της ψήφισης μέτρων εκ των προτέρων, ώστε το ΔΝΤ να μπει σε τροχιά εισόδου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και να έχουμε συμφωνία έως τις 20 του μήνα υπάρχουν και τρεις νέες δυσκολίες, οι οποίες εμφανίζονται λόγω… συγκυρίας.

Η πρώτη είναι η άκαμπτη στάση του ΔΝΤ που είναι πλέον σε θέση ισχύος. Οι απαιτήσεις του Ταμείου ξεκινούν, αλλά δεν τελειώνουν στην ψήφιση της περικοπής του αφορολόγητου και της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Εν όψει του προγράμματος που θα υπογράψει με την Ελλάδα θα θέσει τις απαιτήσεις του και για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας που είναι εξίσου λεπτό θέμα για την κυβέρνηση.

Το ΔΝΤ επιμένει οι συλλογικές διαπραγματεύσεις να παραμείνουν σε επιχειρησιακό επίπεδο και όχι σε κλαδικό. Επιμένει σε απελευθέρωση των απολύσεων και την άρση της διοικητικής ρύθμισης (δηλαδή της έγκρισης που θα πρέπει να έχουν από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας).

Το αρμόδιο ελληνικό υπουργείο επιμένει το όριο των απολύσεων να μείνει ως έχει και να κάνουν μια μετατροπή στη νομοθεσία, η οποία θα διατηρεί τη διοικητική ρύθμιση, έστω και αν αυτή γίνεται από κάποιο ανεξάρτητο φορέα.

Επίσης, το ΔΝΤ θα επανέλθει σε απαιτήσεις για την αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο την επαναφορά της ανταπεργίας (lock out) και μια σειρά άλλες επιμέρους από- ρυθμίσεις στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας.

Παράλληλα, θα ζητήσει δραστικές αλλαγές σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που καθυστερούν εδώ και χρόνια.
To Grexit του Σοϊμπλε

Το δεύτερο μεγάλο εμπόδιο, όσο και αν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς, είναι η ρητορική του Grexit από τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι ο πρώτος που σκέφτηκε ότι αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να ορθοποδήσει εντός της ευρωζώνης θα ήταν καλύτερη μια συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ.

Το είπε, μάλιστα, και στον τέως υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη τον Μάρτιο του 2015. Έκτοτε, επεκράτησε η άποψη της Μέρκελ περί μη διάλυσης της ευρωζώνης με ευθύνη της Γερμανίας και το θέμα έφυγε από το προσκήνιο.

Η προεκλογική περίοδος, όμως, έδωσε την ευκαιρία να ευχαριστήσει τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) που δεν ήθελαν από την αρχή τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, άλλα και γενικότερα τους Γερμανούς πολίτες, οι οποίοι βλέπουν από μακριά την Ελλάδα να μην σώζεται ούτε και με το τρίτο μνημόνιο.

Με αφορμή το ενδεχόμενο της αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, ο Σόϊμπλε διαρρέει στον γερμανικό Τύπο ότι αν τελικά η Ελλάδα δεν καταφέρει να πείσει το ΔΝΤ να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, τότε θα εισηγηθεί εκ νέου το Grexit.

Ο ίδιος και το κόμμα του πήρε κάποιους πόντους στις δημοσκοπήσεις, αλλά η Ελλάδα έχει πλέον μηδενικό περιθώριο επιλογών και διαπραγμάτευσης σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις του Σόϊμπλε.
Ο νομισματικός πόλεμος του Τραμπ

Το τρίτο νέο εμπόδιο είναι ο οικονομικός εθνικισμός του Τραμπ και η εχθρότητα για όλα τα ισχυρά ξένα νομίσματα, όπως το γουάνκ και τώρα το ευρώ.

Το νέο επεισόδιο είναι ο σύμβουλος του κ. Τραμπ, ο οποίος τόνισε ότι η Γερμανία εκμεταλλεύεται άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και τις ΗΠΑ μέσω του υποτιμημένου ευρώ:

«Είναι περίπλοκο να θεωρήσει κανείς την TTIP (σ.σ.: το σχέδιο συμφωνίας ελεύθερων διατλαντικών συναλλαγών που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε νεκρό σημείο) ως μια διμερή συμφωνία εξαιτίας της Γερμανίας, η οποία συνεχίζει να εκμεταλλεύεται άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα έμμεσο “deutsche mark” που είναι ευρέως υποτιμημένο», δήλωσε ο Πίτερ Ναβάρο, ο οποίος διορίσθηκε πρόσφατα επικεφαλής ενός νέου Συμβουλίου Εμπορίου στον Λευκό Οίκο.

Τα εμπόδια για την Ελλάδα από ένα νομισματικό πόλεμο μεταξύ ευρώ και δολαρίου είναι προφανή. Το πρώτο είναι ότι η άνοδος επιτοκίων από την FED θα αναγκάσει μοιραία, έστω και με κάποια χρονική απόσταση, να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και η ECB.

Το γεγονός αυτό είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα τον πρόωρο θάνατο της ποσοτικής χαλάρωσης στον οποίο αναμένει να μπει εδώ και καιρό η Ελλάδα.

Παράλληλα, όμως, και η λύση για το χρέος θα γίνει πιο ακριβή και η στάση των εταίρων θα γίνει πιο άκαμπτη σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ , η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Υπεγράφη η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Υπεγράφη σήμερα Κυριακή (17/3) στο Κάιρο η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο. Πρόκειται...

Μεσανατολικό: Οι ΗΠΑ βλέπουν “πραγματική πρόοδο” στο πλαίσιο συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων

Οι διαπραγματευτές που εργάζονται πάνω σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Φεβρουαρίου υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1945.... Υπογράφεται μεταξύ των εκπροσώπων της Κυβέρνησης και του ΕΑΜ, η Συμφωνία της...

Συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για 4ήμερη κατάπαυση του πυρός – Αντάλλαγμα η απελευθέρωση 50 ομήρων

Η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε σήμερα πράσινο φως στη συμφωνία με σκοπό την απελευθέρωση πενήντα...