Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021
12.8 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5 Μαρτίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1913.... Ο βασιλιάς των Ελλήνων Γεώργιος Α’ πέφτει νεκρός στη Θεσσαλονίκη από τις σφαίρες του Αλέξανδρου Σχινά, στην 50η επέτειο από της...

«Ναρκοπέδιο» ο δρόμος για συμφωνία

Εκτός από την αντικειμενική δυσκολία της αποδοχής της ψήφισης μέτρων εκ των προτέρων, ώστε το ΔΝΤ να μπει σε τροχιά εισόδου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και να έχουμε συμφωνία έως τις 20 του μήνα υπάρχουν και τρεις νέες δυσκολίες, οι οποίες εμφανίζονται λόγω… συγκυρίας.

Η πρώτη είναι η άκαμπτη στάση του ΔΝΤ που είναι πλέον σε θέση ισχύος. Οι απαιτήσεις του Ταμείου ξεκινούν, αλλά δεν τελειώνουν στην ψήφιση της περικοπής του αφορολόγητου και της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Εν όψει του προγράμματος που θα υπογράψει με την Ελλάδα θα θέσει τις απαιτήσεις του και για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας που είναι εξίσου λεπτό θέμα για την κυβέρνηση.

Το ΔΝΤ επιμένει οι συλλογικές διαπραγματεύσεις να παραμείνουν σε επιχειρησιακό επίπεδο και όχι σε κλαδικό. Επιμένει σε απελευθέρωση των απολύσεων και την άρση της διοικητικής ρύθμισης (δηλαδή της έγκρισης που θα πρέπει να έχουν από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας).

Το αρμόδιο ελληνικό υπουργείο επιμένει το όριο των απολύσεων να μείνει ως έχει και να κάνουν μια μετατροπή στη νομοθεσία, η οποία θα διατηρεί τη διοικητική ρύθμιση, έστω και αν αυτή γίνεται από κάποιο ανεξάρτητο φορέα.

Επίσης, το ΔΝΤ θα επανέλθει σε απαιτήσεις για την αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο την επαναφορά της ανταπεργίας (lock out) και μια σειρά άλλες επιμέρους από- ρυθμίσεις στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας.

Παράλληλα, θα ζητήσει δραστικές αλλαγές σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που καθυστερούν εδώ και χρόνια.
To Grexit του Σοϊμπλε

Το δεύτερο μεγάλο εμπόδιο, όσο και αν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς, είναι η ρητορική του Grexit από τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι ο πρώτος που σκέφτηκε ότι αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να ορθοποδήσει εντός της ευρωζώνης θα ήταν καλύτερη μια συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ.

Το είπε, μάλιστα, και στον τέως υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη τον Μάρτιο του 2015. Έκτοτε, επεκράτησε η άποψη της Μέρκελ περί μη διάλυσης της ευρωζώνης με ευθύνη της Γερμανίας και το θέμα έφυγε από το προσκήνιο.

Η προεκλογική περίοδος, όμως, έδωσε την ευκαιρία να ευχαριστήσει τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) που δεν ήθελαν από την αρχή τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, άλλα και γενικότερα τους Γερμανούς πολίτες, οι οποίοι βλέπουν από μακριά την Ελλάδα να μην σώζεται ούτε και με το τρίτο μνημόνιο.

Με αφορμή το ενδεχόμενο της αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, ο Σόϊμπλε διαρρέει στον γερμανικό Τύπο ότι αν τελικά η Ελλάδα δεν καταφέρει να πείσει το ΔΝΤ να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, τότε θα εισηγηθεί εκ νέου το Grexit.

Ο ίδιος και το κόμμα του πήρε κάποιους πόντους στις δημοσκοπήσεις, αλλά η Ελλάδα έχει πλέον μηδενικό περιθώριο επιλογών και διαπραγμάτευσης σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις του Σόϊμπλε.
Ο νομισματικός πόλεμος του Τραμπ

Το τρίτο νέο εμπόδιο είναι ο οικονομικός εθνικισμός του Τραμπ και η εχθρότητα για όλα τα ισχυρά ξένα νομίσματα, όπως το γουάνκ και τώρα το ευρώ.

Το νέο επεισόδιο είναι ο σύμβουλος του κ. Τραμπ, ο οποίος τόνισε ότι η Γερμανία εκμεταλλεύεται άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και τις ΗΠΑ μέσω του υποτιμημένου ευρώ:

«Είναι περίπλοκο να θεωρήσει κανείς την TTIP (σ.σ.: το σχέδιο συμφωνίας ελεύθερων διατλαντικών συναλλαγών που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε νεκρό σημείο) ως μια διμερή συμφωνία εξαιτίας της Γερμανίας, η οποία συνεχίζει να εκμεταλλεύεται άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα έμμεσο “deutsche mark” που είναι ευρέως υποτιμημένο», δήλωσε ο Πίτερ Ναβάρο, ο οποίος διορίσθηκε πρόσφατα επικεφαλής ενός νέου Συμβουλίου Εμπορίου στον Λευκό Οίκο.

Τα εμπόδια για την Ελλάδα από ένα νομισματικό πόλεμο μεταξύ ευρώ και δολαρίου είναι προφανή. Το πρώτο είναι ότι η άνοδος επιτοκίων από την FED θα αναγκάσει μοιραία, έστω και με κάποια χρονική απόσταση, να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και η ECB.

Το γεγονός αυτό είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα τον πρόωρο θάνατο της ποσοτικής χαλάρωσης στον οποίο αναμένει να μπει εδώ και καιρό η Ελλάδα.

Παράλληλα, όμως, και η λύση για το χρέος θα γίνει πιο ακριβή και η στάση των εταίρων θα γίνει πιο άκαμπτη σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κοντοζαμάνης: Κανένας εφησυχασμός λόγω εμβολιασμού

Κοντοζαμάνης στη Βουλή: Εφικτός ο στόχος για 2 εκατ. εμβολιασμούς το μήνα

«Μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 2 εκατ. εμβολιασμούς το μήνα, καθώς υπάρχει η παραγωγική δυνατότητα να το κάνουμε, για να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού...
Μηταράκης: Κοινή ευθύνη της Ευρώπης η μεταναστευτική πολιτική

Μηταράκης: Κοινή ευθύνη της Ευρώπης η μεταναστευτική πολιτική

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος της μεταναστευτικής πολιτικής, πρέπει να βρεθεί νέο πλαίσιο που θα υποδηλώνει ότι είναι κοινή...
Τοπική Αυτοδιοίκηση: Σε διαβούλευση ο νέος εκλογικός νόμος

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Σε διαβούλευση ο νέος εκλογικός νόμος

Οριστικό τέλος μπαίνει πλέον στον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής καθώς από χθες βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση ο νέος πλειοψηφικός νόμος για την εκλογή δημάρχων και...
Σχοινάς: Στοίχημα για την πανδημία να μην χαθεί το ευρωπαϊκό καλοκαίρι

Σχοινάς: Στοίχημα για την πανδημία να μην χαθεί το ευρωπαϊκό καλοκαίρι

Τη «μάχη» με τα μέτρα και τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού για να μην χαθεί το ευρωπαϊκό και ελληνικό καλοκαίρι προέταξε ο Αντιπρόεδρος της...
Δρίτσας: Ατυχής η δήλωσή μου για την "17Ν"

Δρίτσας: Ατυχής η δήλωσή μου για τη “17Ν”

«Ενώπιον των Ελλήνων θέλω να λογοδοτήσω, να εξηγήσω και να αποκαταστήσω». Με αυτή τη φράση ο Θοδωρής Δρίτσας απευθύνθηκε στη Βουλή, προκειμένου να δώσει...
Γεννηματά: Το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι εκτός ελέγχου

Γεννηματά: Το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι εκτός ελέγχου

«Το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι εκτός ελέγχου παρά το γεγονός ότι είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη διάρκεια καραντίνας» υποστήριξε η πρόεδρος του...
Μητσοτάκης: Ξαναχτίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Μητσοτάκης: Ξαναχτίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Το Κέντρο Υγείας Πατησίων επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Πέμπτης, ημέρα που συμπληρώθηκε το 1.000.000 εμβολιαστικών δόσεων. «Το σημαντικό είναι ότι μέσα...

Βρείτε μας

7,773ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΛ.ΒΟ.: Υπεγράφη η σύμβαση μεταβίβασης στην PLASAN-SK GROUP

Στην κοινοπραξία PLASAN-SK GROUP ισραηλινών συμφερόντων περιήλθε από σήμερα η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων με...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Φεβρουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1945.... Υπογράφεται μεταξύ των εκπροσώπων της Κυβέρνησης και του ΕΑΜ, η Συμφωνία της...

ΕΕ: Νέα συμφωνία για προμήθεια επιπλέον 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου των Pfizer/Biontech

Νέα συμφωνία για την προμήθεια επιπλέον 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου των Pfizer/Biontech ανακοίνωσε η πρόεδρος...

Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία κατέληξαν σε συμφωνία

Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία για το...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή