Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Athens

ΝΑΤΟ: «Χαμός» στην γενική συνέλευση – «Θερμό» επεισόδιο Τουρκίας-Γαλλίας και αποχώρηση της Γαλλικής αντιπροσωπείας!

«Θερμό» επεισόδιο Τουρκίας-Γαλλίας έλαβε χώρα μέσα στη γενική συνέλευση του ΝΑΤΟ με αποτέλεσμα να αποχωρήσει η γαλλική αντιπροσωπεία!

Η Τουρκία φαίνεται πως είναι όλο και περισσότερο απομονωμένη εντός της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η σφοδρή λογομαχία σημειώθηκε ανάμεσα στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τη Γαλλίδα βουλευτή Σόνια Κριμία του κόμματος του Ε.Μακρόν «Η Δημοκρατία Μπροστά!» (La Republique En Marche!, LREM) μέσα στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Ο καβγάς έγινε με αφορμή την γενοκτονία των Αρμενίων αλλά ουσιαστική αιτία είναι η σύμπραξη Γαλλίας-Ιταλίας στην Αν. Μεσόγειο.

Είχε προηγηθεί χθες η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στη Γαλλία του διατάγματος που ορίζει την 24η Απριλίου ως ημέρα μνήμης της αρμενικής γενοκτονίας του 1915.

Η δημοσίευση αυτού του διατάγματος προκάλεσε στην Τουρκία νέα ομοβροντία σφοδρών επικρίσεων κατά της Γαλλίας και του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο τη θέσπιση αυτής της ημέρας μνήμης, προς μεγάλη απογοήτευση της Τουρκίας.

Κατά την έναρξη σήμερα της συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια (νότια Τουρκία), ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ έκανε νέα επίθεση κατά της Γαλλίας, κατηγορώντας την ότι «χειραγωγεί την ιστορία» και αποδίδοντάς της την ευθύνη “για σφαγές που διαπράχθηκαν στην Αλγερία την εποχή της αποικιοκρατίας και στη Ρουάντα”.

Η Κριμί πήρε τότε τον λόγο για να δηλώσει «σοκαρισμένη» από τις τουρκικές επικρίσεις και να απορρίψει την εκδοχή της Ιστορίας «που γράφεται από τους νικητές», σύμφωνα με εικόνες από τη συνάντηση που μεταδόθηκαν απ’ ευθείας.

Η παρέμβασή της προκάλεσε την απάντηση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον της Γαλλίας και του Μακρόν.

«Σε όρους γενοκτονίας και ιστορίας, η Γαλλία είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να δώσει μαθήματα στην Τουρκία, επειδή δεν έχουμε ξεχάσει αυτό που συνέβη στη Ρουάντα και στην Αλγερία», δήλωσε.

«Μπορείτε να συνεχίσετε να βλέπετε τα πράγματα αφ’ υψηλού, όμως εμείς θα συνεχίσουμε να σας βάζουμε στη θέση σας μ’ αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε.

Μετά τη λογομαχία αυτή, η Κριμί και η γαλλική αντιπροσωπεία, που συμμετείχαν στη σύνοδο, αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Όταν ο αλαζονικός @MevlutCavusoglu επιτρέπει στον εαυτό του να σας κάνει μαθήματα περί αλαζονείας και ευγένειας με αλαζονεία και αγένεια!», έγραψε στη συνέχεια στο Twitter η γαλλίδα βουλευτής, προσθέτοντας στην καταχώρισή της τα hashtags #24avril και #genocidearmenien.

Οι Αρμένιοι καταγγέλλουν ότι ενάμισι εκατομμύριο ομοεθνείς τους σκοτώθηκαν με τρόπο συστηματικό από τα στρατεύματα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Όμως η Άγκυρα αρνείται τη χρήση του όρου «γενοκτονία» και κάνει λόγο για αμοιβαίες σφαγές με φόντο τον εμφύλιο πόλεμο και τον λιμό που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και στα δύο στρατόπεδα.

Πάντως χτες όπως αποκάλυψε το pronews.gr, η φιλο-κυβερνητική τουρκική εφημερίδα ‘Γενί Σαφάκ’ συνέδεσε όλες αυτές τις κινήσεις της Ιταλίας και της Γαλλίας με την πολεμική που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο.

«Παίζουν ξανά το αρμενικό χαρτί ενάντια στην Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε η εφημερίδα.

«Όσοι παρατηρούν με προσοχή τα βήματα και τις συνεργασίες των εταιρειών της Ιταλίας και της Γαλλίας στην ανατολική Μεσόγειο, καταλαβαίνει ότι σκοπός τους είναι να δυσκολέψουν την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο στο ενεργειακό ισοζύγιο και ει δυνατόν, να την αφήσουν απέξω», πρόσθεσε, προδικάζοντας παράλληλα ότι οι προσπάθειες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Κύπρου ενάντια στην Τουρκία θα πέσουν στο κενό.

Δείτε το βίντεο με τη στιγμή του τσακωμού

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες Τρίτη κατέρρευσε μεγάλη γέφυρα στη Βαλτιμόρη, αφού προσέκρουσε πάνω της...
1965, ΗΠΑ, διάβημα, κυπριακή κυβέρνηση, σοβιετικούς πυραύλους,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου αυστηρό διάβημα ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1965 οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την ακύρωση της αγοράς σοβιετικών αντιαεροπορικών πυραύλων, με τη δικαιολογία ότι μία...

Κατάπτυστη άποψη Ερντογάν: Οι Πόντιοι ήταν μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις

Κλιμακώνει την προκλητική ρητορική του ο Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία με κατάπτυστες απόψεις που διαστρεβλώνουν την ιστορία. Ο τούρκος πρόεδρος...

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Φόβοι για πολλά θύματα

Ενα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα που βρίσκεται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ, προκαλώντας την πτώση της, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή. Πρόκειται για τη...
Διεθνής ανησυχία για την ανάφλεξη στη Γάζα – 59 νεκροί και πάνω από 2700 οι τραυματίες

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Πέρασε το ψήφισμα για κατάπαυση πυρός στη Γάζα – Απείχαν οι...

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα το πρώτο του ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, έπειτα από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες. Οι Ηνωμένες...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: Στο 50% το επιτόκιο δανεισμού

Με μία απόφαση που προκάλεσε έκπληξη στις αγορές, καθώς η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο εν όψει των...

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Είμαστε προσηνείς αλλά ποτέ αφελείς

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από την Αεροπορική Βάση Κοτρωνίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο...

Τουρκία: “Μέχρι και 7,6 Ρίχτερ ο σεισμός που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη” λέει σεισμολόγος

«Καμπανάκι» για έναν πολύ ισχυρό σεισμό που θα χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη χτύπησε ακόμα ένας σεισμολόγος στην Τουρκία. Ο γεωλόγος και...

Ίμια: Επεισόδιο με την εμπλοκή σκαφών της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής

Ένταση σημειώθηκε το μεσημέρι στα Ίμια ανάμεσα σε σκάφος της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής. Σύμφωνα με...